Hur man botar vinkel cheilitis

Vinkel cheilit är ett medicinskt tillstånd som uppstår när hörnen av din mun svullnar och blir röda, inflammerade och ibland skaliga. Många olika faktorer kan orsaka ett fall av cheilit, inklusive svampinfektion, olika autoimmuna störningar, uttorkning och överdriven fukt på hörnen av munnen. Vinkel cheilit kan vara kliande och obekväma, men lyckligtvis är det relativt lätt att rensa upp. Vanligtvis beror behandlingen på det underliggande tillståndet som orsakar ditt fall av vinkel-cheilit.

Steg

Metod 1 av 3:
Håll dina läppar rena och torra
  1. Bild med titeln Cure Angular Cheilitis Steg 1
1
Upprätthålla god munhygien För att hålla din mun och läppar friska. För att hålla din mun frisk, borsta tänderna minst 2 gånger dagligen, en gång efter frukost och en gång före sängen. Även floss tänderna dagligen. Undvik att använda alkoholbaserad munvatten efter att du borstar tänderna. Även om vissa människor tror att munvatten håller sin munrengörare, torkar det bara ut munnen och läpparna. Detta kan få din cheilit att bli svårare.
  • Även om vinkel cheilit kan orsakas av många olika faktorer, är det ett bra sätt att hålla munnen och läpparna rena för att stoppa fall av cheilit innan de händer.
  • Bild med titeln Cure Angular Cheilitis Steg 2
    2. Undvik läppbalsam som innehåller en smak, lanolin eller konserveringsmedel. Dessa ingredienser kan irritera dina läppar, vilket kan göra ditt tillstånd värre. Använd inte några läppbalsam som innehåller onödiga ingredienser. Istället hålla till en produkt som rekommenderas av din läkare.
  • Om dina läppar är irriterade, är de mer benägna att bli inflammerade.
  • Bild med titeln Cure Angular Cheilitis Steg 3
    3. Applicera Petroleum-gelé i hörnen av din mun för att hålla dem fuktiga. Två gånger varje dag, doppa 1 finger i en burk petroleumgel och sprida ett generöst lager av geléet över båda dina läppar. Se till att smita några av geléen över hörnen av din mun, liksom. Gelén kommer att hålla fukt från att avdunstas från dina läppar och kan hjälpa de chapped delarna av dina läppar läka snabbare.
  • Köp petroleumgel i någon stormarknad, apotek eller apotek.
  • Bild med titeln Cure Angular Cheilitis Steg 4
    4. Använd zinkoxidpasta för att hjälpa dina läppar läka. Zinkoxidpasta är en aktuell kräm som skyddar din hud och kan hjälpa till att behandla chapped hud. Använd din fingertopp för att applicera ett tunt lager av zinkoxidpasta till dina läppar. Men svälj inte grädden.
  • Du kan köpa zinkoxidpasta över disken på din lokala apotek eller stormarknad. Till exempel säljs det under namnet Brand Desitin.
  • Bild med titeln Cure Angular Cheilite Steg 5
    5. Sluta slicka i hörnen av dina läppar om du är i vana. Vissa människor tenderar att peka sina tungor i hörnen av sina läppar flera gånger i timmen. Medan det här kan vara bra, hjälper det inte dina läppar! Slickar dina läppar för mycket kan faktiskt torka ut dem, eftersom salivet tar extra läppfuktighet med den när den avdunstar. I många fall kommer att sluta slicka dina läppar tillåta hörnen av din mun att läka och cheilit kommer att rensa upp.
  • Samma sak gäller för barn som suger sina tummar. Om ditt barn har ett fall av vinkel-cheilit, och du märker att de ofta suger sina tummar, be dem att sluta.
  • Metod 2 av 3:
    Konsultera en läkare
    1. Bild med titeln Cure Angular Cheilitis Steg 6
    1. Se en läkare om din cheilit varar längre än 1 månad. Om du har tillämpat Petroleum-gelé i 1 månad och du fortfarande har ett fall av vinkel-cheilit, är det dags att besöka din läkare. Låt dem inspektera hörnen av din mun och beskriv dina symtom till läkaren. I vissa fall kan din läkare hänvisa dig till en hudläkare, eftersom cheilit är tekniskt ett hudtillstånd.
    • Typiska symptom på vinkel-cheilit innefattar torra, chapped röda fläckar i hörnen av dina läppar (vanligtvis åtföljd av svullnad och sprickbildning) och smärta i hörnen av din mun.
    • I vissa relativt ovanliga situationer orsakas vinkel-cheilit av dermatit, ett hudtillstånd som orsakar röda, kliande fläckar som ska visas på din kropp (vanligtvis hårbotten).
  • Bild med titeln Cure Angular Cheilite Steg 7
    2. Be dig tandläkare att omforma dina proteser om du bär falska tänder. I fall där äldre människor kontrakt ett fall av vinkel cheilit är dåligt passande proteser ofta orsaken. Om du bär proteser och upplever svullnad eller obehag runt hörnen av din mun, besök din tandläkare eller dentures specialist. De borde kunna göra några förändringar till proteserna så att de passar din mun bättre, och cheilit bör rensa upp.
  • Läkaren kan misstänka att dina proteser är smittade, och att infektionen orsakar ditt fall av cheilit. I det här fallet kommer de att fälla proteserna och testa dem för bakterier.
  • Bild med titeln Cure Angular Cheilitis Steg 8
    3. Applicera en antibakteriell grädde om du har en bakteriell infektion. Många fall av vinkel cheilit är orsakade av Staphylococcus aureus, en bakterier som vanligtvis orsakar hudproblem. Om din läkare identifierar detta som orsaken till din cheilit, rekommenderar de troligen att du applicerar en antibakteriell grädde som innehåller aktiva ingredienser mupirocin eller fusidinsyra. Applicera en pea-size dollop av grädden en gång dagligen till båda sidor av din mun.
  • Om en otrolig (OTC) antibakteriell kräm inte blir av med ditt fall av cheilit, kan din läkare skriva ett recept för en mycket starkare grädde.
  • Bild med titeln Cure Angular Cheilitis Steg 9
    4. Använd en OTC-antifungalkräm om din cheilit orsakas av en svamp. Om din läkare identifierar den bakomliggande orsaken till din vinkel-cheilit som en svampinfektion, rekommenderar de att du använder en antifungal grädde för att behandla problemet. Besök ditt lokala apotek eller apotek och köp en antifungal kräm. Applicera det generöst till hörnen av din mun en gång dagligen, eller enligt anvisningarna på medicinens förpackning.
  • En av de vanligaste antifungala krämerna kallas ketokonazol. Fortsätt att applicera den medicinerade antifungala grädden tills cheilitet rensar upp.
  • I många fall orsakas vinkel cheilit av en svamp som heter Candida albicans.
  • Din läkare kan ta ett prov från dina lesioner eller swab slem i munnen för att avgöra om du har en Candida-infektion eller inte.
  • Bild med titeln Cure Angular Cheilitis Steg 10
    5. Sätt på en 1% hydrokortisonkräm för att minska inflammation. Om hörnen av din mun har blivit svullna och inflammerade som en bieffekt av din vinkel-cheilit, gnugga en ärtstorlek på 1% hydrokortisonkräm över dem dagligen. Hydrokortison kan också minska klåda, så det är ett bra alternativ att försöka om du befinner dig ofta att skrapa eller slicka på itchy hörn av din mun.
  • Hydrokortisonkräm säljs vanligen OTC på nästan alla apotek och apotek, och i många stora stormarknader.
  • Metod 3 av 3:
    Ändra dina kostvanor
    1. Bild med titeln Cure Angular Cheilitis Steg 11
    1. Öka ditt järnintag för att förhindra anemi och cheilit. Studier har anslutit ett lågt antal röda blodkroppar (anemi) med cheilit. För att förhindra anemi - och hjälpa till att hålla ditt immunsystem starkt, se till att du förbrukar gott om järn varje dag. Se till att du talar med din läkare innan du börjar ta ett järntillskott. Då kan du köpa ett järntillskott på ditt lokala apotek. Ta det en gång dagligen, eller enligt anvisningarna på förpackningen.
    • Livsmedel som är rika på järn inkluderar rött kött, lövgröna, spenat, broccoli, ostron, quinoa, mörk choklad och linser.
    • Vuxna män bör konsumera minst 8-11 mg järn varje dag. Kvinnor behöver i allmänhet mer, så vuxna kvinnor bör ta mellan 15-18 mg järn dagligen.
    • Om du tar för mycket järn dagligen kan du uppleva några biverkningar. Dessa innefattar typiskt förstoppning och illamående.
  • Bild med titeln Cure Angular Cheilitis Steg 12
    2. Ta zink och vitamin B för att stärka ditt immunsystem. Om ditt fall av vinkel cheilit orsakas av en svamp eller bakterier, spelar din kropps immunsystem en avgörande roll för att bli av med tillståndet. Zink och B vitaminer är bra för ditt immunsystem och kan hjälpa din kropp att bota ett fall av cheilit. Prata med en läkare innan du tar vitamin och mineraltillskott. Köpa dagliga kosttillskott på en hälsokostaffär och ta dem enligt anvisningarna på förpackningen. Eller äta mat rik på zink och b vitaminer för att konsumera dem mer naturligt.
  • Vuxna måste konsumera mellan 8-11 mg zink varje dag. Zink inträffar naturligt i livsmedel som hela korn, rött kött, ägg, mejeriprodukter och frön.
  • Om du är över 18 år, ta minst 2.4 mikrogram vitamin B dagligen. B Vitaminer förekommer naturligt i många av samma livsmedel som zink gör. Försök också äta mat, inklusive bönor och linser, fjäderfä, fisk och brunt ris.
  • Bild med titeln Cure Angular Cheilite Steg 13
    3. Håll din kropp hydratiserad för att förhindra att huden torkar ut. Om din kropp blir uttorkad, börjar din hud torka ut. Torr, dåligt hydratiserad hud kan leda till ett allvarligt fall av vinkel-cheilit. Håll dig väl hydratiserad av dricksvatten hela dagen. Du kan också dricka hydrerande ämnen som te och fruktjuice. Undvik att dricka för mycket kaffe och alkohol, eftersom dessa faktiskt kan dehydrera din kropp.
  • Vuxna män borde dricka minst 3.7 liter (16c) vatten varje dag, och vuxna kvinnor borde dricka minst 2.7 liter (11c) vatten dagligen.
  • Bild med titeln Cure Angular Cheilitis Steg 14
    4. Klipp tillbaka på mängden godis och sötsaker du äter. Om du har lite av en söt tand och äter desserter och godis varje dag, det kan vara dags att sluta. Detta är speciellt fallet om din vinkel cheilit orsakas av en svamp som Candida jäst. Jästen matar av socker, så om dina läppar ofta är täckta i socker, kommer cheilitis troligen att bli mycket värre.
  • Om du känner för att äta något sött, nå för ett äpple eller en handfull bär istället för godis.
  • Tips

    Vissa populationer är mycket mottagliga för vinkel cheilitis. Människor med Downs syndrom är särskilt mottagliga för vinklad cheilit eftersom de tenderar att ha en mindre än genomsnittlig muskelton. Människor med kroniskt torr mun (medicinskt känd som xerostomi) är också mer benägna att utveckla vinkel cheilit.
  • Medan tillståndet kan likna med en kall öm, orsakas det av helt olika medicinska tillstånd.
  • Varningar

    De flesta fall av vinkel-cheilit-speciellt de som orsakas av en svamp-är infektioner. Undvik att kyssa någon annan eller, till exempel dela ett drickglas eller en tandborste tills din cheilit har rensat upp.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande