Hur man kontrollerar ett sår för infektion

Att få skär och skrapor är en del av vardagen. För det mesta läker dessa sår utan svårighet. Men ibland kommer bakterier in i skadan och orsakar infektioner som kan vara farliga. Tidig upptäckt av infektion kommer att göra behandling snabbare och effektivare. De flesta infektioner behandlas med en antibiotika, även om detta beror på infektionens svårighetsgrad. Det finns några viktiga indikatorer på infektion som rodnad, pus urladdning och fortsatt smärta. Att lära sig att kontrollera ett sår för infektion är en viktig del av att hålla dig frisk.

Steg

Metod 1 av 5:
Kontrollera efter ökad smärta, svullnad, rodnad eller värme runt såret
  1. Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 6
1. Tvätta händerna först. Innan du inspekterar ett sår ska du alltid tvätta händerna noggrant. Om du är orolig för ett sår eller blivit smittat, kan poking runt med smutsiga fingrarna göra såret värre. Var noga med att rengöra dina händer noggrant med en antibakteriell tvål och vatten innan du gör något annat.
  • Kom ihåg att tvätta händerna efter att ha rört såret.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 7
    2. Undersök såret noga. Du måste ta bort någon bandages från det sår du inspekterar. Gör det noga så att du inte riskerar att förvärra ett känsligt område. Om dina bandage pinnar till såret kan du använda rinnande vatten för att reta det av såret. Vattensprutan på en diskbänk är till hjälp för detta.
  • När du har tagit bort de smutsiga bandagen, ska de kasseras och kastas i soporna. Försök aldrig att återanvända ett smutsigt bandage.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 8
    3. Titta på din skada för rodnad eller svullnad. När du tittar på såret tänker på om det ser mycket rött eller om det har blivit rödare än det var förut. Om såret ser väldigt rött ut och rodnaden verkar sprida sig från sårplatsen är det här en indikator på infektion.
  • Din hud kan också känna sig varm på det ontområdet. Kontakta en läkare för råd om någon av dessa symtom är närvarande.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 9
    4. Fråga dig själv om smärtan blir värre. Att känna ny eller ökad smärta är ett symptom på en smittad snitt. Smärta av sig själv eller med andra tecken (som svullnad, värme och pus) kan indikera en infektion är närvarande. Kontakta en läkare om du märker växande smärta på platsen. Smärtan kan känna att den kommer från djupt inuti såret. I allmänhet är svullnad av det drabbade området, värme / värme och ömhet / smärta de bästa initiala indikatorerna som såret kan vara infekterat.
  • Du kan känna en throbbing smärta. Klåda är inte nödvändigtvis ett tecken på infektion, även om du aldrig bör agitera ett sår genom att skrapa det mycket. Fingernails kan bära fler bakterier och repor kan göra problem sämre.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 10
    5. Applicera inte ett antibiotikum om inte rekommenderas av din läkare. Studier har inte visat att antibiotiska salvor väsentligt hjälper en sårinfektion. En infektion som har spridit har också gått in i din kropp, så behandla det yttre såret efter detta har hänt kommer inte att behandla bakterierna i din kropp.
  • Din läkare kan rekommendera antibiotiska salvor om infektionen är mindre och ytlig.
  • Metod 2 av 5:
    Kontrollera efter pus och vätska
    1. Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 11
    1. Observera såret för gulaktig eller grön pus eller vätska. Denna urladdning kan också ha en otäck lukt. Om du ser pus eller en molnig vätska, dränerar bort från såret är det en stor indikator på en infektion. Du borde bli sjukvård så snart som möjligt.
    • Vissa dräneringar från ett sår är normalt, så länge som vätskan är tunn och klar. Bakterier kan skapa tydlig dränering som inte är gul eller grön. I det här fallet kan din läkare undersöka vätskan för att bestämma en specifik orsak till infektion.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 12
    2. Leta efter en uppbyggnad av pus runt såret. Om du märker pus som bildar under huden, runt sårplatsen, kan du ha en infektion. Även om du kan se en uppbyggnad av pus, eller känna ett anbud, växande klump under huden, men det läcker inte ut ur såret, kan detta fortfarande vara ett tecken på infektion och bör tas på allvar.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 13
    3. Byt ut det gamla bandaget med en ny steril en efter inspektion av skadan. Om det inte finns något tecken på infektion, kommer det att täcka och skydda såret. Om det finns tecken på infektion, skyddar ett sterilt bandage såret från ytterligare förorening tills du kan se en läkare.
  • Var försiktig med att bara tillämpa den nonstick-delen av bandaget till det faktiska såret. Bandaget ska vara tillräckligt stort för att enkelt täcka såret.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 14
    4. Kontakta en läkare om såret fortsätter läckagepus. Vissa dräneringar kan vara normalt från ett sår som din kroppskämpar infektion. Men om pus blir gul eller grön och ökar i belopp (eller vägrar att dämpa), överväga att se din läkare. Detta är särskilt sant om många tidigare diskuterade tecken på infektion är också närvarande.
  • Metod 3 av 5:
    Kontrollera efter infektion av lymfsystemet
    1. Bild med titeln Bandage ett sår under första hjälpen steg 14
    1. Undersök huden runt såret för röda linjer. Du kanske märker dessa linjer som rör sig längs huden bort från skadan. Röd streckning av huden runt såret kan innebära att en infektion har spridit sig in i systemet som dränerar vätskor från vävnader, vilket kallas lymfsystemet.
    • Denna typ av infektion (lymfangit) kan vara allvarlig och du bör få snabb läkarvård om du ser streaking rodnad från en sårplats, speciellt om du också upplever feber.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 16
    2. Leta reda på lymfkörtlarna (körtlar) närmast din skada. De närmaste lymfkörtlarna för armarna är runt dina armpiter - för benen, det skulle vara runt ditt ljumskområde. Annanstans på kroppen skulle de närmaste som ska kontrollera noderna på vardera sidan av nacken, precis under hakan och käften på vänster och höger sida.
  • Bakterier är fångad i dessa körtlar under ett immunsvar. Ibland kan du lida infektion i lymfsystemet utan att de streckande linjerna är synliga på din hud.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 17
    3. Kontrollera dina lymfkörtlar för abnormiteter. Använd 2 eller 3 fingrar för att tillämpa försiktigt tryck och palpera området för eventuella förstorade lymfkörtlar, vilket också kan vara ömt. Ett relativt enkelt sätt att hitta någon abnormitet är att använda båda händerna för att känna båda sidorna samtidigt. Båda sidorna bör känna allmänt samma och symmetriska när det är friska.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 18
    4. Känna de valda lymfkörtlarna för svullnad eller ömhet. Om du kan känna dig antingen svullnad eller ömhet, kan det här vara ett tecken på en spridningsinfektion, även om streaking linjer inte är närvarande. Dina lymfkörtlar är normalt bara ungefär en halv tum över och du borde inte kunna känna dem. De kan svälla upp till två eller tre gånger den här storleken vid vilken tidpunkt du kommer att kunna känna dem tydligt.
  • Svullna lymfkörtlar som är mjukare och rör sig lätt brukar beteckna infektion eller inflammation.
  • Hårda lymfkörtlar som inte rör sig, orsaka smärta, eller varar mer än 1 till 2 veckor bör undersökas av en läkare.
  • Metod 4 av 5:
    Kontrollera din temperatur och allmän känsla
    1. Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 19
    1. Tag din temperatur. Förutom symtom på sårplatsen kan du också köra feber. En temperatur över 100.5 kan indikera ett infekterat sår. Du bör få läkarvård när en feber åtföljer en eller flera av de infektionsskyltar som anges ovan.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 20
    2. Tänk om du känner dig allmänt sjuk. En indikator på en infektion i ett sår kan vara så enkelt som att känna sig under vädret (allmänna sjukdomar). Om du har ett sår och börjar bli sjuk några dagar senare, kan det vara korrelerat. Kontrollera ditt sår igen för tecken på infektion och om du fortsätter att känna dig sjuk, kontakta en medicinsk professionell.
  • Om du märker kroppsvärk, huvudvärk, yrsel, upprörd mage eller till och med kräkningar, kan du ha en infektion. Ett nytt utslag är en annan anledning att kolla med din läkare.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 21
    3. Var medveten om dina hydratiseringsnivåer. Att dehydratiseras kan vara indikator på ett infekterat sår. Några av de viktigaste symptomen på uttorkning inkluderar urinering mindre, med en torr mun, sjunkna ögon och mörk urin. Om du upplever dessa symtom bör du uppmärksamma ditt sår, kontrollera det noga för de andra tecken på infektion och kontakta en läkare.
  • Eftersom din kropp kämpar infektion är det viktigt att vara hydratiserad och dricka gott om vätskor.
  • Metod 5 av 5:
    Hantera ett allvarligt fall
    1. Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 1
    1. Vet vilka typer av sår som är benägna att infektion. De flesta sår läker med lite till inga problem. Ett sår är emellertid mer benäget att bli smittat om det inte har rengjorts ordentligt och behandlats. Klipp på fötterna, händerna och andra områden som vanligtvis kommer i kontakt med bakterier är också särskilt mottagliga. Bita och skrapa sår som orsakas av ett djur eller en människa är också mer benägna att bli smittade.
    • Håll ett speciellt öga på bett, punkteringsår och krossa skador. Var försiktig när du hanterar sår från en ohälsosam källa: en crusty kniv, en rostig spik eller ett smutsigt verktyg.
    • Om du har blivit biten, prata med din läkare om din risk att få rabies eller tetanus. Du kanske behöver antibiotika eller vacciner eller andra behandlingar mot tetanus eller rabies.
    • Om du är frisk och ditt immunsystem är starkt, kommer de flesta sår att läka med liten risk för infektion. Din kropps försvar har utvecklats för att hålla infektioner från att ta rot.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 2
    2. Förstå andra riskfaktorer för infektion. Om ditt immunsystem äventyras av förhållanden som diabetes, hiv eller undernäring, har du en mycket högre risk att bli smittad. Bakterier, virus och svampar som normalt inte skulle orsaka problem för kroppens immunsystem kan infiltrera och multiplicera på nödnivåer. Detta är särskilt sant i svåra 2: a och 3: e graders sår, där huden - din första linje av fysiskt försvar - har blivit mycket komprometterad.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 3
    3. Lägg märke till tecken på en allvarlig infektion. Du kan ha feber, och du kan känna dig yr. Ditt hjärta kan bli snabbare än vanligt. Såret blir varmt, rött, svullet och smärtsamt. Du kan märka en otäck lukt, som av något ruttnande eller förfall. Alla dessa symtom kan manifestera som mild eller som mycket svår - men om du upplever flera av dem, måste du söka medicinsk behandling.
  • Kör inte om du känner dig yr och feberig. Om möjligt, ha en vän eller familjemedlem som kör dig till sjukhuset. Du kan behöva få några starka antibiotika för att stabilisera ditt system.
  • När du är i tvivel, bli checkad ut. När det gäller infektion är det inte tillräckligt att bara självdiagnostisera med Internet. En legitim medicinsk diagnos är det bästa sättet att veta säkert.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 4
    4. Träffa en läkare. Om du tror att ditt sår blir smittat, besök en medicinsk klinik eller göra ett brådskande möte för att se din läkare. Detta är särskilt viktigt om du har andra medicinska tillstånd, eller om du uppfyller någon av riskfaktorerna för infektion.
  • Bild med titeln Kontrollera ett sår för infektionssteg 5
    5. Överväg att ta antibiotika och NSAID. Antibiotika kan hjälpa till att kämpa eller förhindra en bakteriell infektion, och de kan vara det mest kraftfulla sättet att slå ut en brummande inflammation. NSAIDS hjälper din kropp att återhämta sig från svullnad, smärta och feber. Du kan kanske köpa NSAID utan recept, men mest effektiva antibiotika behöver en doktors order.
  • Undvik NSAIDs om du använder blodförtunnande medicinering. Var medveten om att dessa droger kan orsaka magsår och njurfel hos vissa människor. Fråga din läkare!
  • Tips

    Använd bra belysning. Du kommer lättare att se tecken på infektion i ett väl upplyst rum.
  • Om du inte kan se något tecken på helande, som en scab, så kan du ha en infektion. Träffa en läkare. Du bör också se en läkare om såret blir värre.
  • Om du har kontinuerlig pus läcker, rengör du det så snart du märker det om det fortsätter att se en läkare.
  • Varningar

    Infektioner kan leda till allvarliga hälsoproblem, så om du någonsin är osäker på en infektion eller sår, kontakta din läkare eller sjukvårdspersonal.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande