Hur man bedömer en revbenfraktur

En frakturerad (bruten) revben är en relativt vanlig muskuloskeletalskada som vanligtvis uppstår på grund av trubbigt trauma (glid och fall, bilolycka eller fotbollsutrymme), överkörning (svängande en golfklubb) eller svåra boutar. Det finns olika grader av svårighetsgrad, allt från mindre stress eller hårlinjefrakturer till allvarligare ribbfrakturer som involverar flera bitar med skarpa ändar. Som sådan sträcker sig komplikationer från ribbfrakturer i stor utsträckning från mildt obehag till livshotande förhållanden, såsom en pneumotorax (punkterad lung). Att lära sig hur man bedömer en potentiell ribbfraktur hemma är till hjälp för att besluta när man ska se en läkare, men endast vårdpersonal kan bekräfta en sådan diagnos. Så när du är i tvivel om en smärtsam skada som involverar revbenen, fel på sidan av försiktighet och sök sjukvård.

Steg

Del 1 av 2:
Bedömning av en bruten revben hemma
  1. Bild med titeln Bedöm en ribbfraktur steg 1
1. Förstå grundläggande anatomi. Du har 12 uppsättningar revben som fungerar för att skydda dina inre organ och tillåta många muskler att fästa vid för rörelse och andning. Ribborna fäster vid ryggradens 12 bröstkotor i ryggen och de flesta konvergerar och ansluter till bröstbenet (sternum) på framsidan. Några "flytande" revben i botten skydda njurarna och anslut inte till bröstbenet. Dina översta revben är belägna vid basen av nacken (under dina collarbones), medan botten bosätter några inches över dina höftben. Revben är vanligtvis lätt att detekteras under huden, särskilt i tunnare människor.
  • De vanligaste brutna revbenen är de mitten (revben fyra till nio). De bryter typiskt vid slagpunkten eller där kurvan är störst, vilket är deras svagaste och mest utsatta område.
  • Ribfrakturer är mycket mindre vanliga hos barn eftersom deras revben är mer fjädrande (mer brosk och mindre ben jämfört med en vuxen) och kräver stor kraft att bryta.
  • En betydande riskfaktor för ribbfrakturer är osteoporos, ett tillstånd som är vanligt hos personer över 50 och kännetecknas av spröda ben från förlust av mineraler.
  • Bild med titeln Bedöm en ribbfrakt Steg 2
    2. Leta efter en svullnad deformitet. Med skjortan borttagen, se och känna sig runt torsoområdet där smärtan kommer ifrån. Med en liten hårfri ribbfraktur ser du inte en deformitet men borde kunna fastställa ömhet och kanske märka lite svullnad - särskilt om det var trubbigt trauma till området. Med mer allvarliga ribbfrakturer (flera raster i flera revben eller revben som har separerats från resten av väggen) kan en flailkista uppstå. Flail Chest är en term som beskriver när den trasiga bröstväggen rör sig på ett sätt som är motsatt resten av bröstet under andning. Därför sugs bröstväggen i det oroande området när personen tar andan och bröstet expanderar och kommer att skjutas ut när personen utandar och bröstkontrakten. Mer allvarliga revbenfrakturer tenderar att vara mycket smärtsamma, skapa mer svullnad (inflammation) och blåmärken snabbt på grund av brutna blodkärl.
  • En flailkista är ibland lättare att se när den skadade personen ligger på ryggen med sin skjorta av. Villkoren kommer lätt att upptas när man tittar på en patient andas, och speciellt när man lyssnar på sina lungor.
  • Friska revben är vanligtvis ganska fjädrande när du lägger på dem. Men brutna revben känner sig instabila och kan deprimeras med tryck, vilket genererar allvarlig smärta.
  • Bild med titeln Bedöm ett ribbfraktur steg 3
    3. Se om smärta ökar med djupa andetag. Ett annat vanligt tecken på brutna revben, även små stressfrakturer, är ökad ömhet eller smärta med djup andning. Revbenen rör sig med varje andetag, så inandning djupt orsakar smärta. Med allvarliga ribbfrakturer kan även grunda andning vara mycket svårt och extremt smärtsamt. Följaktligen tenderar personer med signifikanta revfrakturer att ta snabbare och grunda andetag, vilket kan leda till hyperventilering och eventuell cyanos (blågfärgning av huden på grund av brist på syre).
  • Bild med titeln Bedöm en ribbfraktur steg 4
    4. Kontrollera efter reducerad rörelse. Ett annat tecken som indikerar en ribbfraktur är reducerat rörelseområde i torso, speciellt roterande sido-till-sida-rörelser. Människor med brutna revben är antingen oförmögen eller mycket tveksamma att vrida, böja eller lateralt böj sin överkropp. Den brutna ribben och besläktade muskelspasmen kan förhindra rörelserna, eller smärtan kan vara tillräckligt allvarlig för att fungera som avskräckande för vilken rörelse som helst. Återigen, mindre allvarlig stress (hårlinje) spricker, hindrar i mindre utsträckning jämfört med mer skadliga frakturer.
  • Revben som bryter mot broskkorsningen där de fästs på bröstbenet kan vara särskilt smärtsamt, särskilt med rotationsrörelser i överkroppen.
  • Även med små spänningsfrakturer begränsar kombinationen av nedsatt rörlighet, försämrad förmåga att andas och relativ ömhet väsentligt en persons förmåga att utöva och vara aktiv - sport är nästan ut ur frågan tills skadan läker.
  • Del 2 av 2:
    Få en medicinsk bedömning
    1. Bild med titeln Bedöm en ribfraktur steg 5
    1. Se din familjläkare. Om du eller en betydande annan har upplevt någon form av trauma som har orsakat långvarig smärta någonstans i din torso, då ser du en läkare för en grundlig fysisk undersökning och bedömning den bästa strategin. Även om smärtan är relativt mild, ser du en hälsovårdspersonal en bra idé.
  • Bild med titeln Bedöm en revbenfraktur steg 6
    2. Vet när man ska få vård. Det är viktigt att få omedelbar medicinsk behandling om du har komplikationer som indikerar något livshotande, som en pneumotorax. Tecken och symtom på en punkterad lung innefattar svår andningssvårigheter, skarp eller stabbande bröstsmärta (förutom smärtan som är relaterad till frakturen) cyanos och extrem ångest som överensstämmer med känslan av andfåddhet.
  • En pneumotorax uppstår när luften fångas mellan bröstväggen och lungvävnaden. Detta kan orsakas av en trasig ribb som rinner in i lungvävnaden.
  • Andra organ som kan punkteras eller lacereras av sprickade revben inkluderar njurarna, mjälten, lever och hjärta (sällan).
  • Om du har något av ovanstående symtom, gå till närmaste akutmottagning eller kontakt med nödtjänster.
  • Bild med titeln Bedöm en ribbfraktur steg 7
    3. Få en röntgenstråle. Tillsammans med en fysisk bedömning kan röntgenstrålar visualisera ben och är effektiva för att diagnostisera närvaron och svårighetsgraden av de flesta ribbfrakturer. Men stress eller hårlinjefrakturer (ibland kallad "knäckt" revben) är svåra att visualisera på röntgenstrålar på grund av sin lilla storlek. Som sådan kan en annan serie bröstkorgen i röntgen måste tas efter att svullnaden sänks (ungefär en vecka eller så).
  • Bröstgrönstrålar är också användbara för att diagnostisera en kollapsad lunga, eftersom vätska och luft kan visualiseras på röntgenfilm.
  • X-strålar kan också detektera bruiserade ben, vilket kan misstas för brutna ben.
  • Om läkaren har en bra idé där frakturen är, kan en mer fokuserad röntgen av den skadade ribben tas för att få en mer förstorad utsikt.
  • Bild med titeln Bedöm ett ribbfraktur steg 8
    4. Få en CT-skanning. Hårlinjefrakturer av revben är inte allvarliga skador och kräver vanligtvis en kortvarig användning av smärtstillande medel eller antiinflammatorier medan de läker på egen hand. CT-skanningar kan ofta avtäcka ribbfrakturer som vanliga röntgenbilder (röntgenbilder) missar och skador på organ och blodkärl är också enklare att se.
  • CT-teknik tar en mängd olika röntgenstrålar från många vinklar och kombinerar dem via datorteknik för att skildra tvärsnittsskivor på din kropp.
  • CT-skanningar är betydligt dyrare än vanliga röntgenstrålar, så det är värt att kolla med din sjukförsäkring för att se om de är täckta.
  • Bild med titeln Bedöm en ribbfraktur steg 9
    5. Få en benskanning. En benskanning innebär att man injicerar en liten mängd radioaktivt material (radioaktyra) i en ven, som sedan reser genom blodet och in i dina ben och organ. När radiotraceren slits av, ger den lite strålning, som kan hämtas av en speciell kamera som sakta skannar din kropp. Eftersom frakturer visar ljusare på en bensökning, är det ett bra verktyg för att se även små stress- eller hårlinjefrakturer - även nya raster som fortfarande är inflammerade.
  • Benskanningar är effektiva för att visualisera små spänningfrakturer, men eftersom dessa inte är kliniskt signifikanta kan de potentiella biverkningarna som är relaterade till förfarandet inte vara motiverat.
  • De viktigaste biverkningarna är relaterade till allergiska reaktioner på det radioaktiva materialet (RadioTracer) som injiceras under ett benskanningsförfarande.
  • Tips

    Tidigare använde läkare vanligen kompressionshinder för att hjälpa till att immobilisera brutna revben, men de rekommenderas inte längre eftersom de minskar förmågan att andas djupt, vilket ökar risken för lunginflammation.
  • För de flesta ribbfrakturer involverar behandlingen vila, kallbehandling och kortvarig användning av smärtstillande medel eller antiinflammatoriska. Brutna revben kan inte kastas som andra ben.
  • Sova på ryggen är vanligtvis den mest bekväma positionen för brutna revben.
  • Det rekommenderas också att utföra djupa andningsövningar flera gånger om dagen i ett försök att minska risken för lunginflammation.
  • Bracing din bröstvägg genom att applicera tryck över de drabbade revbenen kan bidra till att minska akut smärta relaterad till hosta, ansträngning, etc.
  • Varning

    • En personlig bedömning av en bruten revben (eller någon skada) är aldrig en ersättning för en medicinsk bedömning av en sjukvårdspersonal.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande