Hur man klagar och får resultat

Hantera dåliga produkter, dålig service, eller oförskämda människor kan vara frustrerande och irriterande. När det händer kan du besluta att göra ett klagomål. Lyckligtvis har du flera alternativ för att göra ett klagomål som får resultat. Oavsett om du klagar på ett företag eller din arbetsplats är det viktigt att vara professionell och specifik om vad du vill ha.

Steg

Metod 1 av 4:
Skriver ett brev eller e-post
  1. Bild med titeln Klag och få resultat Steg 1
1. Starta ditt brev eller e-post med "Kära" och din kontaktpersons namn. Öppna ditt brev med hälsningen "Kära" för att upprätta en professionell ton. Då, inkludera namnet på den person du skriver för att personifiera ditt brev.
  • Leta efter rätt namn på företagets hemsida eller en personalkatalog.
  • Om du inte hittar ett namn skriver du bara "kundsupport" eller namnet på verksamheten.
  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 2
    2. Börja kroppen i ditt brev genom att ange något positivt. Just nu känner du förmodligen verkligen frustrerad om vad som hände, men en positiv kommentar kan få dem på din sida. Berätta för dem hur länge du har varit kund, vad drog dig till det här företaget, eller detaljerna om en positiv upplevelse du hade med dem.
  • Denna paragraf behöver bara vara 1-2 meningar långa.
  • Du kan skriva, "Jag har varit kund för det senaste året, och jag har tidigare haft kvaliteten på dina produkter," eller "Jag har hört underbara saker om ditt företag, så jag bestämde mig för att prova dina produkter."
  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 3
    3. Förklara ditt klagomål i andra stycket. Berätta för företaget när händelsen hände, beskriv sedan vad som inträffade. Använd specifika detaljer för att visa varför du är upprörd. Men håll dig fokuserad på fakta och inte dina känslor.
  • Denna punkt ska vara 4-8 meningar långa.
  • Skriv, "Jag gick till din restaurang igår kväll för en födelsedag, men värdinnan sa att min bankettrumsreservation avbröts. Min hela familj hade kommit för firandet, och vi var tvungna att sitta på olika bord. Då avbröt vår servitör oss när vi sjöng "grattis på födelsedagen" till min dotter och berättade att vi tysta ner. För att göra saken värre rensade personalen våra bord när vi var hälsning familjemedlemmar som var sent, så vi fick inte ens avsluta våra förrätter. Min dotter grät och känns som om det förstörde sin födelsedag."
  • Bild med titeln Klag och få resultat Steg 4
    4. Berätta för dem vad du vill att de ska göra i tredje stycket. Det är svårt för någon att hjälpa dig om de inte vet vad du vill, så se till att du anger detta i ditt klagomål. Använd din tredje stycke för att kortfattat förklara vad du förväntar dig att företaget ska göra för dig. Se till att det du ber om är ett lämpligt botemedel mot ditt klagomål.
  • Skriv ca 1-3 meningar i den här paragrafen.
  • Du kanske säger, "Efter vår erfarenhet i går kväll, förväntar vi oss att ditt företag återbetalar priset på vår middag så att vi kan använda pengarna för en riktig firande," eller "eftersom min beställning var defekt, förväntar jag dig att skicka en ersättare sändning."
  • Men det är bäst att inte säga något som, "Efter igår kväll vill jag att du ska skjuta servitören som bad oss ​​att vara tysta, och jag vill ha gratis förrätter i ett år."Detta kommer sannolikt att uppfattas som överdrivet.
  • Dricks: Medan dålig service eller lågkvalitativa produkter kan vara en stor huvudvärk, kan du vanligtvis inte få ersättning för den tid du slösat med att hantera den här frågan. Be om ersättning för förlorad tid kan till och med resultera i att företaget ignorerar ditt klagomål.

  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 5
    5. Skriv ditt namn till brevet. Efter din tredje stycke, hoppa över en linje och skriv sedan "med vänliga hälsningar" eller "tack."Hoppa över 3 fler rader och skriv sedan ut ditt namn. Om du skickar ditt brev, skriv ut det och skriv sedan det ovanför ditt skrivna namn.
  • Om du skickar ett e-postmeddelande behöver du inte fysiskt underteckna det.
  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 6
    6. Vara kortfattad så att personen håller läsning. Medan det är orättvist, är det vanligt att människor slutar läsa när det finns mycket text på sidan. Du är mer benägna att få resultat om du använder så få ord som möjligt för att säga vad du behöver säga. Komma till punkten och utelämna några extra detaljer.
  • Läs över ditt brev och leta efter områden där du har lagt till förklaring eller började prata om en biståndsfråga. Du kan förmodligen skära dessa meningar för att trimma ditt brev, om det behövs.
  • Bild med titeln klagar och få resultat Steg 7
    7. Korrekturläs ditt brev eller e-post innan du skickar det. Ställ in ditt brev eller mail åt sidan i ungefär en timme så att du kan komma tillbaka till det med ett nytt perspektiv. Läs sedan det minst två gånger för att se till att det inte har några fel. Om du hittar fel, korrigera dem innan du skickar brevet eller e-postmeddelandet.
  • Om du kan, har någon annan läs ditt brev. De kan hjälpa dig att upptäcka eventuella fel och berätta hur de skulle svara på klagomålet.
  • Metod 2 av 4:
    Postar på sociala medier
    1. Bildbetat klagar och får resultat Steg 8
    1. Besök företagets sociala medier för att se vilka som de använder. Företaget kan vara aktivt på varje sida, men vissa företag tenderar att svara mer på en viss webbplats. Titta på de meddelanden som besökare och se om företaget svarar på dem. Då, identifiera vilken social mediaplattform som verkar vara den mest aktiva.
    • Till exempel har de flesta företag ett aktivt Twitter-konto, men du kan upptäcka att det företag du klagar på är mer aktiv på Facebook.
    • Det är bäst att försöka klaga till företaget direkt innan du skickar ett klagomål på sociala medier. Beroende på företaget kan du få ett bättre svar om du klagar privat.
  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 9
    2. Lägg in en kort paragraf som förklarar vad som hände och vad du vill ha. Ramma ditt klagomål som en varning till andra kunder. Då, beskriv kortfattat vad som hände och vad du vill ha. Håll det här inlägget så kort som möjligt så att människor kommer att läsa det.
  • Försök att hålla ditt klagomål till 3-5 meningar när du lägger ut på sociala medier. På Twitter måste du hålla den till 280 tecken för att möta sina begränsningar.
  • Du kan skriva, "Var försiktig när du beställer från det här företaget eftersom de skickar skadade varor. Varje föremål i min beställning var skadad, men företaget kommer inte att svara på mina klagomål. Jag vill att mina föremål ersätts eller återbetalas."
  • Dricks: När det är möjligt, inkludera ett foto som visar problemet. Till exempel, skicka ett foto av de skadade varorna du fått eller en bild av din felaktiga matorder.

  • Bild med titeln Klag och få resultat Steg 10
    3. Övervaka ditt inlägg för ett svar från en representant. En företrädare för företag kommer sannolikt att svara på ditt inlägg inom 24 timmar. Fortsätt kontrollera tills du ser ett svar. Läs sedan svaret noga för att ta reda på vad du behöver göra bredvid få resultat.
  • Om du inte ser ett svar inom 24 timmar, får företaget inte övervaka det kontot regelbundet.
  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 11
    4. Post till en annan plattform om det inte finns något svar på 24 timmar. Det är möjligt att företaget inte svarar på den plattform du valde, eller de kanske inte har representanter som patrullerar det kontot. Besök en av deras andra sidor och skicka ditt klagomål där. Vänta sedan ytterligare 24 timmar för att se om de svarar.
  • De flesta företag vill inte ha negativa inlägg på sina sociala medier, så de svarar och försöker göra saker bättre. Men det är inte alltid fallet. Om du inte får ett svar är det möjligt att sociala medier inte hjälper dig.
  • Bild med titeln Klag och få resultat Steg 12
    5. Lämna en recension på Yelp eller Amazon om du inte får ett svar. De flesta företag hatar att få dåliga recensioner eftersom de kör bort nya kunder. Hitta företagets Yelp eller Amazon-sida, sedan beskriv vad som hände med dig och vad du vill ha. Men kom ihåg att det är möjligt att företaget inte kommer att se ditt inlägg.
  • Många företag kommer att försöka ta itu med negativa recensioner, så du kan få sin uppmärksamhet på det här sättet. Det är dock bäst att spara det här alternativet för sist eftersom det kanske inte får dig resultat.
  • Metod 3 av 4:
    Klagar i person eller via telefon
    1. Bild med titeln klagar och få resultat Steg 13
    1. Organisera detaljerna i händelsen innan du klagar. Samla dokumentationen du behöver bevisa vad som hände, som ditt pappersarbete, kvitton eller produktinformation. Dessutom notera det datum det hände, som du har pratat med hittills, och någon annan relevant information du kan bli ombedd att ge. Detta hjälper dig att korrekt svara på frågor och kan hjälpa dig att känna dig mer självsäker om ditt klagomål.
    • Om du klagar på en dålig produkt, behöver du ditt kvitto, produktinformationen och detaljer om vad som är fel med det.
    • Om du klagar på en måltid, vill du ha ditt kvitto, datum och tid för händelsen, namnen på personer som är involverade och en lista över problemen du upplevde.
    • Om du klagar på en händelse på jobbet, samla in några pappersarbete du måste säkerhetskopiera, datumet för händelsen, namnen på de personer som är inblandade i händelsen och detaljerna om vad som hände.
  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 14
    2. Berätta för representanten vad som hände. Beskriv kortfattat händelsen som du klagar på. Ge en kondenserad sammanfattning om det här problemet så att personen förstår vad det handlar om. Detta kommer att låta dem bestämma om de kan hjälpa dig eller inte.
  • Du kanske säger, "Tidigare idag beställde jag takeout från din restaurang, men hälften av min beställning saknas," eller "Förra veckan Doug berättade ett skämt om en sexlag, och flera människor skrattade. Nu känner jag mig obekväma i brytrummet."
  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 15
    3. Förklara vad du vill att de ska göra åt det. Fråga personen för ett botemedel för att hjälpa dig att vara helt igen. Var direkt och specifik om vad du vill ha. Dessutom, se till att du ber om något som är rimligt med tanke på vad som hände.
  • Du kanske säger, "Jag vill ha en återbetalning för de saker som inte fanns i min beställning, och jag skulle vilja få en ersättningsorder just nu," eller "Jag tycker att det skulle vara till hjälp om hela personalen deltog i en Känslighetsutbildningsverkstad så att alla vet att smutsiga skämt inte är lämpliga."
  • Bild med titeln Klag och få resultat Steg 16
    4. Fråga representanten om de kan hjälpa dig. Medan den person du klagar efter kanske vill hjälpa, är det möjligt att de inte har tillstånd att göra det. Det är bäst att fråga dem tidigt i din konversation om det här är något de kan göra så att du kan spara tid. Om de inte kan hjälpa dig, be om en handledare.
  • Du kanske säger, "Är det något du kan hjälpa till att lösa?"Om de säger nej, säg," tack för din hjälp hittills, men jag behöver prata med en handledare."
  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 17
    5. Begäran att prata med en handledare om du inte får det du vill ha. De första få personer du pratar med kanske inte kan lösa ditt problem, men någon på företaget kommer att vara. Fortsätt att prata med en handledare tills du hittar den person som kan hjälpa till. Varje gång du pratar med en ny person, berätta vad som hände och vad du vill ha.
  • Vissa företag är mer mottagliga för klagomål än andra. Men du kan få resultat om du är ihållande.
  • Metod 4 av 4:
    Göra din klaga effektiv
    1. Bildbetat klagar och får resultat Steg 18
    1. Ventilera dina känslor innan du gör ditt klagomål. Visar dina känslor i ditt klagomål kan göra företaget mindre sannolikt att hjälpa dig. Det ger uppfattningen att du inte är rimlig, även om du sannolikt är. För att undvika detta, prata med en vän innan du pratar med en företagsrepresentant. Detta hjälper dig att lugna dig innan du klagar.
    • Du kanske säger, "Jag är så arg just nu för att de lovade mig min beställning skulle komma hit före min semester. Nu är jag orolig att jag slösat bort alla dessa pengar och kommer inte ens att kunna njuta av mig själv. Jag känner mig bara som skrikande!"

    Variation: Att skriva ner dina känslor kan också vara ett bra sätt att ventilera. Överväg att skriva ner vad som händer i ditt sinne för att ventilera dina känslor, ta bort eller kassera vad du skrev.

  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 19
    2. Gör ditt klagomål så nära händelsen som möjligt. Det är okej att ta tid att ventilera, men försök att snabbt få ditt klagomål. Om det är för mycket tid passerar, det blir svårt för dig att visa vad som hände och få resultat. Gör ditt bästa för att göra ett klagomål inom 24 timmar efter händelsen.
  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 20
    3. Var ärlig om vad som hände. Du kan frestas att överdriva vad en bra kund eller arbetare du ska få mer sympati. På samma sätt kan du känna att du behöver göra händelsen sånt värre för att göra representanten förstå hur du känner. Men överdrivande dina påståenden kan undergräva ditt klagomål och göra företaget vägrar att hjälpa dig. Hålla fast vid sanningen så att du kan få resultat.
  • Till exempel, säg inte, "Jag har varit en lojal kund i år" om du bara har använt dem i 3 månader.
  • Bildbetat klagar och får resultat Steg 21
    4. Dokumentera varje steg i ditt klagomål och vem pratar med dig. Med dokumentation kan du bevisa vad du har gjort så långt för att avhjälpa den här frågan. Spara något pappersarbete som du får, och skriv ner detaljerna i varje kommunikation du har med en representant. Dessutom, behåll kopior av några bokstäver eller e-postmeddelanden du skickar.
  • Om du gör klagomålet eller på telefonen, skriv ner datum och tid för klagomålet och vem du pratade med. Skriv dessutom ner fallet eller referensnumret om du får en.
  • Bildbetat klagar och få resultat Steg 22
    5. Arbeta med en konsumentförespråkare om dina klagomål inte svaras. Kontakta Better Business Bureau, Federal Trade Commission och Ripoff-rapport för att klaga på vad som hände. Dessutom kan du kontakta din lokala nyhetsstationens konsumentreporter, som kan förespråka för dig. Medan de inte alltid är effektiva kan dessa förespråkare hjälpa dig att få bättre resultat.
  • Att publicera din erfarenhet med en advokatgivare kommer att varna att andra människor är försiktiga när det gäller det företag som felaktigt har.
  • Tips

    Om inget av ovanstående är ute, kan du File ett konsumentklagomål online.
  • Bli inte oförskämd eller upprörd när du förklarar ditt klagomål. Det kan undergräva din trovärdighet och göra det enklare för företaget att avvisa dig.
  • Du kan behöva göra mer än ett klagomål för att få de resultat du vill ha.
  • Kom ihåg att den person du pratar med sannolikt inte är ansvarig för vad som hände. Ta inte din frustration ut på dem.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande