Hur man bestämmer sig för en karriärväg

Oavsett om du avslutar din utbildning och är redo att våga sig i den verkliga världen eller har arbetat i ett visst fält ett tag och vill försöka något nytt, kan det vara överväldigande att besluta om en karriärväg. Men med lite självutforskning och lite forskning kan du enkelt välja en karriär som kommer att låta dig känna sig uppfylld.

Steg

Del 1 av 3:
Utvärdera dina färdigheter och intressen
  1. Bild med titeln bestämmer på ett karriärfält Steg 2
1. Gör en lista över alla dina färdigheter och styrkor. Ta lite tid att verkligen tänka igenom de saker du är bra på. Tänk på saker som fysiska färdigheter, praktiska uppgifter och kreativt arbete. Kanske är du en bra konstnär, en whiz med siffror, en utmärkt säljare, eller en all-stjärna fotbollsspelare. Alternativt kan du ha en grundlig kunskap om historiska händelser, hantera din tid effektivt, ha starka rimliga resonemang, var en stor offentlig talare, eller ha en naturlig knack för teknik. Lista alla färdigheter och styrka du kan tänka på.
  • Om du kämpar för att bestämma dina färdigheter eller styrkor, fråga dina vänner, familj och kollegor för deras inmatning.
  • Bild med titeln Bestäm på ett karriärfält Steg 1
    2. Utforska dina intressen och lustar. Tänk nu på vad du tycker om att göra, vilket kanske inte är samma saker som du är bra på, och lägg till dem i listan. Till exempel kan du njuta av att spendera tid i naturen, delta i fester, studera andra kulturer, sätta ihop modellplan, hosting fundraisers eller resa runt om i världen. Eller du kanske gillar att läsa, lyssna på musik, simma, beteende vetenskapliga experiment, leka med djur, kock eller baka, åka en motorcykel, volontär, göra hantverksprojekt, rena, fiska eller skapa skulpturer.
  • För att landa ett jobb du tycker om att göra, välj något som du tycker om och är också bra på.
  • Bild med titeln Tala med Människor Steg 17
    3. Ta reda på vad du vill vara känd för när du går i pension. Se fram emot framtiden och tänka på vad du vill att ditt livsarbete ska vara. Det är okej om du inte vet genast - spendera lite tid på att tänka på det. Kanske vill du bygga ett imperium, göra en skillnad i barns liv, skapa en ny teknik, utveckla hållbara levnadspraxis eller ge glädje åt äldre. Att bestämma vad du vill vara känd för hjälper dig att bestämma vilken karriärväg som ska ta.
  • Tänk på hur jobbet kommer att påverka dig när du ålder. Till exempel, om jobbet kräver intensivt fysiskt arbete, kan det vara svårt att upprätthålla när du blir äldre.
  • Bild med titeln Bli en entreprenör Steg 1
    4. Fokusera på dina egna ambitioner, snarare än samhälleliga förväntningar. Det är vanligt att känna trycket från dina familjemedlemmar, vänner, lärare och samhälle att följa en viss väg. Och samtidigt som det gör det kan det bli lyckligt, kommer det förmodligen inte att göra dig lycklig. Släpp av andra människors förväntningar på dig och tänka på vad du verkligen vill göra. Att välja en karriärväg bör vara ett personligt beslut baserat på en grundlig kunskap om dina egna styrkor, svagheter, intressen och värderingar.
  • Till exempel, om din far förväntar dig att ta över familjens tvister, men du skulle hellre vara en högstadielärare än en advokat, följ ditt hjärta. Även om han först kan bli upprörd, ser du att du gör något du älskar, hjälper honom att se att en karriär i tvister var inte det rätta valet för dig.
  • Bild med titeln blir känd på Internet Steg 1
    5
    Förbereda och ta ett karriär aptitude test. Det finns dussintals karriär aptitude test online som frågar en serie frågor formulerade för att ta reda på vilken typ av arbete som passar dig bäst. Dessa test analyserar dina styrkor, svagheter, intressen och personlighet som hjälper dig att begränsa ditt karriärval. Gör en Internet-sökning efter "karriär aptitude test" och ta flera så att du kan jämföra resultaten.
  • Du kanske vill kolla in https: // princetonreview.com / quiz / career-quiz eller https: // WhatcareerisRightForme.com / karriär-aptitude-test.php.
  • Del 2 av 3:
    Minska dina alternativ
    1. Bild med titeln bestämmer på ett karriärfält Steg 3
    1. Tänk på arbetsområden i stort sett. Ett arbetsområde är långt mer än ett enda jobb - det är ett område där många jobb eller handlar är möjliga! När du har en uppfattning om vilket fält du vill arbeta med, överväg alla alternativ inom det fältet. Om du till exempel vill arbeta i vården kan du självklart vara sjuksköterska eller en läkare, men du kan också schemalägga möten för patienter, arbete i medicinsk fakturering eller hantera en läkares kontor.
    • Eller, om du studerar lag, kanske du vill vara en advokat för ett stort advokatbyrå eller en ideell organisation, eller till och med skriva företagsöverensstämmelseshandböcker.
    • Om du studerar datavetenskap kan du överväga att arbeta i detaljhandelsteknik eller Bli en CTO.
  • Bildbeteckningen blir känd på internetsteget 5
    2. Forskning ansvaret för flera jobb inom fältet. Medan vissa jobb kan låta fantastiskt i teorin är det viktigt att veta exakt vad du får dig själv. Ta reda på det dagliga ansvaret för flera jobb inom fältet som hjälper dig att begränsa dina alternativ. Gå till National Career Service webbplats för att läsa jobbprofiler för mer än 800 positioner. Tänk på om du kan bilda dig själv att slutföra uppgifterna lyckligtvis eller om arbetet verkar överväldigande eller feljusterat med din vision om en ny karriär.
  • Till exempel kan du absolut älska djur, men om du är squeamish om blod eller nålar, kanske en veterinär tekniker kanske inte är rätt för dig. En hund Walker eller Pet Groomer kan dock vara en bättre passform.
  • Bild med titeln Be Happy Step 12
    3. Matcha dina personliga styrkor och kvaliteter med potentiella jobb. Det är viktigt att välja en karriär som passar med ditt temperament och personlighet. Tänk på om du gillar att interagera med andra människor och om du arbetar bättre ensam eller i en gruppinställning. Också, överväga om du är en bra ledare eller ta riktning bra, och om du gillar att planera saker eller vilja gå med flödet. Du bör också tänka på hur bra du hanterar tid, om du är detaljorienterad eller fokus på den stora bilden, och om du gillar att komma med nya idéer.
  • Till exempel, om du vill arbeta med teknik men inte trivs runt andra människor eller interagera med främlingar, kan du välja att arbeta i utveckling snarare än marknadsföring.
  • Bild med titeln bestämmer på ett karriärfält Steg 4
    4. Överväga icke-konventionellt eller korsfältarbete. Många färdigheter är att översätta till flera fält eller möjligheter. Överväg om din utbildning eller erfarenhet tillåter dig att arbeta i ett relaterat fält. Till exempel har många lärare en grundlig förståelse för det engelska språket, och gör därför utmärkta redaktörer och förlag.
  • Alternativt, om du är super atletisk och kärlekssport, kanske du skulle göra det bra som en tränare, en chef eller en annonsör.
  • Bildbeteckningen bestämmer på ett karriärfält Steg 6
    5. Registrera dig för en praktik eller lärling för att se om det är en bra passform. Ett av de bästa sätten att ta reda på om ett jobb är rätt för dig är att faktiskt arbeta det! Genom att anmäla dig till praktik eller lärling får du se vad den dagliga erfarenheten i ett visst fält är som. Du kommer också att göra anslutningar och träffa andra människor i branschen. Gör en online-sökning för att hitta praktik eller lärling i det fält du vill arbeta i.
  • Tryck in i ditt nätverk och se om du har vänner eller familj som arbetar på fältet. De kan hjälpa dig att hitta en praktik, lärling eller frivillig möjlighet.
  • Bildbetaget blir en entreprenörssteg 18
    6. Försök att undvika att fatta ett beslut baserat på de pengar du ska göra. Även om du vill ha en ekonomiskt säker framtid, bör den förväntade inkomsten inte vara den enda avgörande faktorn i ditt beslut. Känn dig fri att undersöka potentiella inkomster för en mängd jobb, men syftar till att välja en som du känner är den bästa passformen för dig, snarare än att bara plocka den där du får mest pengar. Detta kommer att leda till en uppfyllande karriär.
  • Del 3 av 3:
    Tar nästa steg
    1. Bildbeteckningen bestämmer på ett karriärfält Steg 5
    1. Ta reda på vilka kvalifikationer du behöver för det område du har valt. Prata med människor som arbetar i branschen för att ta reda på vilka typer av bakgrunder de har. Du kan också undersöka minimikrav för de typer av jobb du hoppas ha. När du vet vad som krävs kan du sedan arbeta med att bli kvalificerad för din nya karriär.
    • Till exempel, om du vill arbeta som en registrerad sjuksköterska, måste du ta klasser, kompletta kliniska och passera NCLEX-RN-examen.
  • Bild med titeln bestämmer på ett karriärfält Steg 8
    2. Fortsätt din utbildning, om det behövs. Många positioner kan kräva en specifik certifiering, licens eller examen. Om ditt hjärta är inställt på ett visst jobb, men du uppfyller inte kraven, vidta åtgärder för att bli kvalificerade. Gör en online-sökning efter klasser nära dig som hjälper dig att uppfylla dessa mål. Du kan till och med arbeta deltid medan du fortsätter din utbildning på kvällarna, om det behövs.
  • Bildbeteckningen blir ett entreprenörsteg 25
    3. Ansök om jobb du tror skulle vara en bra passform. När du börjar hitta jobb som intresserar dig, tillämpa För varje position och skicka in en återuppta Det beskriver din utbildning, erfarenhet och relevanta färdigheter. Inkludera en skräddarsydd Personligt brev Med varje applikation som förklarar varför du är intresserad av positionen och hur du lägger till något till laget eller företaget. Se till att alla dina dokument är snygga, rena och fria från fel.
  • Bildbeteckningen blir en entreprenör Steg 3
    4. Se till att ett prospektivt företags värderingar anpassa sig till din egen. En karriär kommer att vara mest uppfyllande om företagets värderingar speglar din egen. Tänk på vilka typer av saker som är väldigt viktiga för dig, och vilka typer av saker du skulle vara villig att kompromissa med. Du kanske vill arbeta med ett företag som ägnas åt att leva en hållbar livsstil, utveckla kvalitetsprodukter eller hjälpa människor i nöd.
  • Till exempel, om du är en strikt vegan eftersom du tror att äta kött är grymt, det skulle vara bättre att ta ett jobb som revisor för ett klädföretag än en slaktbutik.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    När du letar efter ditt jobb på ditt val, var noga med att ta reda på så mycket som möjligt om dina potentiella chefer för att se till att du kommer gärna att arbeta med dem. En intervju är en 2-vägs process.
  • Gå igenom en universitetskortskatalog över en skola din respekt. Cirkla alla objekt som intresserar dig. Kategorisera dina val och se om det finns en trend mot en utbildningsväg som liknar dina intressen.
  • Att ansluta till en professionell förening i fältet som intresserar dig kommer att ge dig stora möjligheter att nätverket genom att gå med i online-diskussioner, delta i personliga möten eller läsa organisationens nyhetsbrev eller tidskrift.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande