Hur man definierar dina personliga värden

Att veta dina personliga värden hjälper dig att hitta uppfyllelse och riktning i livet. Dina värderingar kan fungera som en kompass, vägleda dig till liv och karriärval som ger dig mening. När du har ett val att göra eller känna sig fast, undersöker dina värderingar och håller sig sant mot dem, hjälper dig att komma på rätt väg. Du kan upptäcka dina personliga värden genom att göra följande aktiviteter som avslöjar vad som är viktigt för dig. När du upptäcker dina personliga värden kan du använda dem som ramar för att omforma ditt liv. Detta hjälper dig att skapa ett liv och karriär som är anpassade till dina värden.

Steg

Del 1 av 3:
Upptäck dina värden
  1. Bild med titeln Definiera dina personliga värden Steg 1
1. Lista de saker som är viktigast för dig i livet. Medan du kanske inte tänker på dem som värden, har du sannolikt några saker du bryr dig om mest i ditt liv, som din familj och vänner. Ta 5-10 minuter att tänka på vad du tror är viktigt i livet och skriv dessa saker ner. Försök att tänka på minst 5 saker.
  • Du kan till exempel skriva, "min familj, vara kreativ, hjälpa andra, vara snäll mot djur och lära sig nya saker."
  • Bild med titeln Definiera dina personliga värden Steg 2
    2. Identifiera 3-5 erfarenheter där du verkligen kände oss levande och engagerade. När du gör något som är viktigt för dig, är det lätt att förlora dig själv i ögonblicket. Tänk på tiden i ditt liv när du har känt det här sättet. Tänk på att dessa erfarenheter inte behöver vara "Lycklig" att vara engagerande och levande. Då, fråga dig själv vad som gjorde erfarenheten att uppfylla för att räkna ut vilket värde det kan reflektera.
  • Du kan skriva, "När jag hjälpte min vän Amy efter hennes olycka", "När jag vann en serviceutmärkelse i skolan" och "när jag främjade en kattunge."
  • Därefter undersöker varför du kände mig levande samtidigt som du hjälpte din vän Amy. Du kan ha haft att känna dig hjälpsam, men du kan också inse att du var tvungen att bli kreativ för att hitta aktiviteter du kunde göra tillsammans under hennes återhämtning, vilket kände sig spännande.
  • Bild med titeln Definiera dina personliga värden Steg 3
    3. Föreställ dig vad du vill att folk ska säga om dig på din 80-årsdag. Den här aktiviteten låter dig se tillbaka på ditt liv för att bestämma hur du vill leva. Bilda dig själv firar 8 decennier på jorden och allt du har åstadkommit. Då bestämmer du vad det här kan föreslå om dina värden i livet. Fråga dig själv dessa frågor:
  • Vem är på min fest?
  • Vad älskar folk om mig?
  • Hur har jag påverkat människors liv?
  • Vad har jag åstadkommit i livet?
  • Vad säger dina svar på de tidigare frågorna om dina värden?
  • Expertips
    Guy Reichard

    Guy Reichard

    Life CoachGuy Reichard är en Executive Life Coach och grundaren av HeartRich Coaching & Training, en professionell livscoaching och inre ledarskap utbildning leverantör baserad i Toronto, Ontario, Kanada. Han arbetar med människor för att skapa mer mening, syfte, välbefinnande och uppfyllelse i sina liv. Guy har över 10 år av personlig tillväxt coaching och resilience träning erfarenhet, vilket hjälper kunder att förbättra och omvandla sina inre världar, så de kan vara ett mer positivt och kraftfullt inflytande på de de älskar och leder. Han är en Adler Certified Professional Coach (ACPC), och är ackrediterad av Internationella Coach Federation. Han tjänade en BA i psykologi från York University 1997 och en Master of Business Administration (MBA) från York University 2000.
    Guy Reichard
    Guy Reichard
    Livscoach

    Expertrick: En annan övning du kan göra för att hitta dina värden beskriver din perfekta dag eller vecka. Vilka aktiviteter skulle du göra? Vilka människor skulle du se och vara med? Detta tankeexperiment kan hjälpa dig att ta reda på vilka aspekter av ditt liv är det viktigaste för dig.

  • Bild med titeln Definiera dina personliga värden Steg 4
    4. Tänk på vad du beundrar i andra människor för att upptäcka dina värden. Först, identifiera 2 eller 3 personer som du beundrar, som familjemedlemmar, vänner, ledare, kändisar eller fiktiva tecken. Sätt sedan ut vad du beundrar om dem, som deras prestationer eller talanger. Bestäm sedan vilka värderingar de kan reflektera ur ditt perspektiv. Det här är sannolikt personliga värden som du håller.
  • Till exempel kan du beundra Reverend Martin Luther King, Jr. För sitt mod, engagemang för att stå upp för vad som är rätt och osjälviskhet.
  • Bild med titeln Definiera dina personliga värden Steg 5
    5. Lista de saker du verkligen vill ha i livet. Vik en bit papper i hälften eller skapa 2 kolumner i ett Word-dokument. På vänster sida av din sida skriv ner dina svar på frågorna nedan. På höger sida av sidan, skriv ner vad varje post på din lista kan visa om dina värden. Din lista kommer troligen att vara väldigt lång, men det är en bra sak eftersom det ger dig fler sätt att lära sig om dig själv.
  • Vad vill du åstadkomma?
  • Vad vill du vara i livet eller din karriär?
  • Vilka saker hoppas du ha?
  • Vad hoppas du att uppleva?
  • Hur vill du spendera din tid?
  • Vilka är dina mål och ambitioner?
  • Bild med titeln Definiera dina personliga värden Steg 6
    6. Använd en värdeslista för att bestämma vad som är viktigt för dig. En värderingsinventar består av en lista med värden som du kan granska. Cirkel eller skriv ner de värden som du identifierar med. Välj sedan de 10 bästa värdena på din lista för att ta reda på vad som är viktigast för dig.
  • Till exempel kan du använda den här listan här: https: // CMU.EDU / Karriär / Dokument / My-Career-Path-Aktiviteter / Värdesövning.pdf
  • Bild med titeln Definiera dina personliga värden Steg 7
    7. Placera de 10 bästa kärnvärdena som du har identifierat. När du har gjort 1 eller fler aktiviteter för att avslöja dina värden, kompilera en lista över de 10 bästa som är viktigast för dig. Därefter rang dessa värden från 1-10, med nummer 1 är det värde som är viktigast för dig. Använd den här listan för att hjälpa dig att göra val för ditt liv och karriär.
  • Det är okej för dina värderingar och deras ranking att förändras över tiden. Du lär alltid, växer och byter, så det är naturligt för vissa värden att förändras.
  • Del 2 av 3:
    Bedömning av din värdejustering
    1. Bild med titeln Definiera dina personliga värden Steg 8
    1. Betygsätta hur ditt liv är anpassat till varje värde på en skala av 1-10. Börja högst upp på din lista och arbeta dig nere. Tänk på hur varje värde återspeglas i ditt liv och hur nära du följer det. Om du känner att det här värdet är helt uttryckt, ge dig en 10. Men om du inte ser detta värde alls i ditt liv, ge dig en 1.
    • Till exempel, låt oss säga att du värdesätter konstnärligt uttryck. Du kan ge dig en 10 för konstnärligt uttryck om du gör konst, lära dig om konst, gå till lokala konstmuseer och ha några konsttryck som du älskar. Men du kan bara ge dig en 1 om du har några böcker om konst men inte verkligen inkludera det i ditt liv.
  • Bild med titeln Definiera dina personliga värden Steg 9
    2. Bestäm om din karriär är i linje med varje värde med en skala av 1-10. Helst kommer du att uttrycka dina värden genom ditt karriärval så att du är uppfylld i ditt liv och arbete. Tänk på hur ditt jobb eller karriär kan uttrycka varje värde. Ge det en 10 om du känner att din karriär återspeglar värdet, men ge det en 1 om det inte gör det.
  • Låt oss till exempel säga att du hjälper till att hjälpa människor. Om du arbetar på en lokal nonprofit, kan du ge dig en 10 för att hjälpa människor. Å andra sidan, om du har ett jobb där du inte interagerar direkt med människor, kan du bara ge dig en 3, vilket kan få dig att känna sig ouppfylld.
  • Bild med titeln Definiera dina personliga värden steg 10
    3. Leta efter värden som du för närvarande inte uttrycker i ditt liv. När du har betygs din karriär och ditt liv baserat på dina värden, identifiera de värden du håller men inte införlivar i ditt liv. Det här är områden du kan arbeta med att förbättra för att känna dig lyckligare och mer uppfyllda. Dessutom hjälper det dig att hitta mer mening i dina aktiviteter.
  • Gör en lista över de värden du vill integrera i ditt liv mer. Använd den här listan när du börjar göra ändringar i ditt liv.
  • Del 3 av 3:
    Innehåller dina värden i ditt liv och karriär
    1. Bild med titeln Definiera dina personliga värden Steg 11
    1. Föreställ dig vad ditt idealiska liv skulle se ut. Tänk på vem du skulle vara om du helt uttryckte dina värderingar. Var vill du leva? Vilken typ av arbete skulle du göra? Hur skulle du spendera din fritid? Se till att dina val är anpassade till de personliga värden du har identifierat.
    • Till exempel kan du bestämma att du i ditt idealiska liv skulle hjälpa människor att fit genom dans. Du kan tänka dig att bo i en storstad på kusten, undervisa Cardio Dance Classes på ett gym och gå till stranden med vänner på fritiden. Dessutom kan du bestämma att du vill äga flera husdjur eftersom du älskar djur.
    • Du kan till och med begränsa det här till din idealiska vecka eller dag. Vad skulle du göra under hela veckan? Vem skulle du spendera tid med?

    Dricks: Försök att bilda bilder av ditt idealiska liv för att hjälpa dig att räkna ut vad du vill ha det mesta. Då, leta efter sätt du kan göra de bilderna din verklighet.

  • Bild med titeln Definiera dina personliga värden steg 12
    2. Identifiera karriärer som passar med dina personliga värden. Att hitta en karriär som passar dina personliga värden hjälper dig att hitta mening och syfte i livet. Tänk på de typer av uppgifter du kan njuta av att göra dagligen, vilken typ av miljö du vill jobba med, och vem du vill arbeta med. Sedan leta efter en karriär som speglar dessa värden.
  • Till exempel, låt oss säga att du vill hjälpa människor i ditt samhälle och göra gemenskapens inverkan. Karriärer som har dessa egenskaper kan innehålla ideella arbets-, regerings- och politiska jobb, socialt arbete, stadsplanering och folkhälsa.
  • Bild med titeln Definiera dina personliga värden Steg 13
    3. Gör en lista över åtgärder du kan vidta för att börja leva ditt idealiska liv. Spåna 3-5 saker du kan göra för att börja leva ditt bästa liv. Bryt ner din lista i steg som är lätta att slutföra. Välj sedan 1 sak som du kan göra idag. Går framåt, välj 1 liten sak varje dag som du kan göra för att börja anpassa ditt liv och karriär med dina värden.
  • Med tiden bör du hitta att ditt liv är mer anpassat till dina värden. Denna process kan vara långsam eller snabb, beroende på vad som är bekvämt för dig.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Det är möjligt att dina värderingar kan förändras när du växer som en person. Om du börjar känna dig fast i livet, upprepa den här processen för att ta reda på om du har nya personliga värden som har uppstått.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande