Hur man är poetisk

Poesi är väldigt annorlunda än prosa. Poeter tenderar att se världen som en serie bilder, känslor, ljud och erfarenheter, som de försöker förmedla i sitt skrivande och i deras vardag. Oavsett om du är intresserad av att bli en poet eller helt enkelt ha en önskan att lära dig mer om hur poeter, se världen, anta en mer poetisk livsstil och läsa eller skriver poesi kan hjälpa dig att skriva in den här rörliga och kraftfulla genren.

Steg

Metod 1 av 3:
Att vara mer poetisk i ditt dagliga liv
Bild med titeln Studie Poesi Steg 16
Bild med titeln Studie Poesi Steg 16
1. Försök att se världen som en poet. Poetiska individer bor i samma värld som resten av mänskligheten, men de ser den världen lite annorlunda. Poeter ser inte bara världen runt dem, men observera det. De analyserar vad de ser, märker lite detaljer som andra människor kan ignorera eller förbise, och söka efter nya sätt att uttrycka vad de observerar.
  • Leta efter nya och olika perspektiv. Du skapar mening ut ur ditt perspektiv och tolkning av världen, så försök att ändra hur du tittar på din miljö och ser vad du märker.
  • Till exempel, om du tittar på en solnedgång, kanske du märker att det är ganska. Sluta och överväga varför du tror att solnedgången är söt. Är det så färgerna i himlen blandas tillsammans? Hur ljuset reflekterar av molnen? Hur solen kastar långa skuggor bort från horisonten?
  • Tänk på hur andra kan uppleva världen annorlunda än dig. Till exempel, hur kan världen verkar annorlunda om du var längre eller kortare? Vad händer om du hade tagits upp i ett annat hem eller växte upp med ett annat språk?
  • Bild med titeln Studie för en geografi examen Steg 20
    2. Fördjupa dig i din miljö. Det finns en bra chans att du aldrig stannar på din dagliga pendling och tar in din omgivning. I liv och rörelse kan det vara lätt att glömma att det finns speciella stunder och vackra platser runt oss. Genom att vara helt närvarande och engagerande med din omgivning, kan du börja se mening där du kanske har missat det förut.
  • Poeter hitta sätt att göra det vanliga extraordinära. När du ser skönheten i vardagliga vardagliga saker börjar du att reta ut den dolda betydelsen av allt omkring dig.
  • Börja med Att vara uppmärksam av de saker som din kropp gör varje dag utan tanke, som att andas eller samordna dina rörelser.
  • Expandera utåt för att tänka på hur varje individ interagerar med sin miljö och överväga hur fantastiskt det är att du kan vara en del av den personens värld (och vice versa).
  • Andas djupt och tvinga dig att se mer långsamt och nära din miljö, även om du är på plats eller en situation som är bekant för dig. Anta en inställning av nyfikenhet och fråga dig själv frågor om vad du ser, känner, luktar, hör och smakar.
  • Bild med titeln Studie Poesi Steg 7
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 7
    3. Lära sig Uppskatta varje ögonblick. Det kan vara väldigt lätt att sluta spendera mycket tid på att vänta utan att inse att du har förlorat den tiden. Om du är på jobbet och det är nästan dags att gå hem, räknar du förmodligen ner minuter och sekunder istället för att avsluta din dags uppdrag. Detsamma gäller för hur vi väntar på framtida händelser: helgen, en spännande semester, pensionering och så vidare. Försök att sluta leva för framtiden och börja uppskatta det faktum att du har en chans att leva ett meningsfullt liv här och nu.
  • Bild med titeln studie i fem minuter före ett test steg 7
    4. Se dig själv som en konstnär. Det kan vara svårt om du inte brukar vara kreativ. Men alla är en konstnär i någon kapacitet. Även om du bara matar och går din hund, finns det fortfarande en avsiktlig metod för vad du gör. Och i slutändan bidrar dina handlingar i att ta hand om den hunden till något större än dig själv och ditt eget liv.
  • Oavsett vad du gör, i jobbet eller i ditt personliga liv, finns det ett sätt att leva ditt liv kreativt och konstnärligt.
  • Om du arbetar som revisor, till exempel, kan du tänka på dig själv som någon som ger balans och en känsla av order till världen.
  • Tänk på vad du älskar om ditt jobb. Tänk på de unika beröring och färdigheter som du tar med dig till ditt arbete och njuter av dem. Se också efter skönhet och glädje i de vardagliga aspekterna av ditt arbete, som rytmen för ditt skrivande eller det unika sättet du organiserar ditt utrymme.
  • Låt din kreativitet röra och inspirera andra runt dig. Människor kommer att känna igen att du ser dig själv som en konstnär, och de kan i sin tur börja se sig som en del av något poetiskt.
  • Bild med titeln Starta ett kapitel i de döda poets samhället Steg 3
    5. Tala poetiskt. Kreativ användning av språk är en viktig del av poesin. Att uppmärksamma hur du använder språk kan få dig att tänka kreativt och sätta dig i en poetisk tankegång. Tänk noga på hur du använder språk varje dag och ha kul med det. Detta kan innebära att experimentera med nya fraser, byta upp din vanliga ordordning eller spela med olika ljud.
  • Till exempel kan du göra ett spel att hitta rim eller alliterationer (en serie ord som börjar med samma bokstav eller ljud) i ditt tal.
  • Försök ändra ordningen av ord i en mening och tänka på hur det påverkar stämningen eller meningen med meningen. Till exempel, hur är "jag är så trött" känner sig annorlunda än "så trött är jag"? Kan du ändra meningen genom att byta den runt ännu mer (E.g., "Så jag är trött," eller "är jag så trött?")?
  • Bild med titeln Studie Poesi Steg 15
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 15
    6. Utöka ditt ordförråd. Ett annat sätt att bli mer poetisk i dina interaktioner med andra är genom att expandera ditt ordförråd. Genom att integrera nya ord i dina dagliga interaktioner kan du utveckla ett mer poetiskt utbud av tal.
  • Du kan lära dig nya ord genom att konsultera en tesaurus. Varje gång du är frestad att använda ett gammalt, välbekant ord, se upp det i tesaurus för att hitta en lämplig synonym.
  • Prenumerera på en e-postlista som skickar ut nya ordförråd. Garners användningsspets av dagen, vokab vitaminer, ordsmed och webbplatser som New York Times och Oxford English Dictionary Alla har Word of the Day-prenumerationer.
  • Metod 2 av 3:
    Läser och upplever poesi
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 2
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 2
    1. Hitta dikter och poeter du tycker om. Poesi går tillbaka till tusentals år, med varje region i världen som har sina egna distinkta poeter och stilar av poesi. Om du är ny att läsa poesin kan du känna dig överväldigad och osäker på var du ska börja. Nybörjare poesi läsare kan finna det lättast att börja med poesi som använder modernt språk, även om varje läsarens smak och preferenser är olika.
    • Prova en online poesi databas som poesi foundation. Du kan söka igenom tusentals och tusentals dikar efter ämne, poet, tillfälle, skola / period och geografisk region.
    • Utforska olika poeter och olika stilar av poesi tills du hittar någon eller något som är mycket engrossande. Upptäck poesi som du är mycket förtjust i kommer att göra det lättare för dig att helt engagera sig med texten.
  • Bild med titeln Studie Poesi Steg 9
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 9
    2. Lära sig hur Läs poesi. Läsa poesi är väldigt annorlunda än att läsa prosa. Om du är ny på genren kan det verka förvirrande och till och med skrämmande. Att lära sig hur man korrekt läser en poesi hjälper dig att bättre förstå poetens stilistiska val och kan låta dig gå med en djupare förståelse av diktens mening.
  • Avsätta alla antaganden du kan ha om en viss poet, deras arbete eller poesi i allmänhet. Varje dikt är annorlunda, så du vill närma dig varje skrivelse som en unik upplevelse.
  • Kom ihåg att poesi inte är skrivet som prosa. Poeter kan spela med avstånd, ordval och organisation på sidan för att skapa tydligt ursprungliga skrivartiklar.
  • Linjeavbrott hjälper läsaren att hitta poetens avsedda andetag för varje rad. Men vissa linjer i fritt vers och experimentell poesi är oregelbundna och följer inte någon metrisk ordning.
  • Känna igen att poesi är i huvudsak om att fånga ett ögonblick. En dikt får inte ha en logisk början, mitten och slut, men det borde få dig att få någon typ av känslomässig reaktion och känna något djupare utöver orden på sidan.
  • Bild med titeln Studie Poesi Steg 8
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 8
    3
    Läs poesi ut högt. När du är bekväm att läsa poesin till dig själv, kanske du vill ta nästa steg och lära dig hur du läser poesi högt. Att höra en dikt kan vara en drastiskt annorlunda upplevelse än att läsa den på en sida. Många dikter var avsedda att höras högt, antingen på grund av de tilltalande ljudkombinationerna som dikter producerar eller eftersom dikten är en muntlig tradition som ges vidare till andra (särskilt i gamla poesi). Om du är seriös om att bli mer poetisk, kanske du vill försöka uppleva ljudet av talad vers högt.
  • Läs långsamt. Rusa inte igenom varje linje - ta tid att njuta av samspelet mellan språk och bilder.
  • Pausa när du stöter på skiljetecken, snarare än att pausa i slutet av varje enskild linjebrytning. Detta kommer att göra dikten mindre hakig och tydligare till lyssnare, om du bestämmer dig för att läsa en dikt framför en publik.
  • Försök inte använda en "dramatisk" Röst - Läs bara linjerna i din normala talande röst och ton.
  • Om du stöter på ett ord vet du inte eller är inte säker på hur man uttalar, kolla upp det i ordlistan. Du är skyldig den till poeten för att förstå deras ordval och arrangemang, så håll en ordlista till hands när du läser.
  • Bild med titeln passera en klass utan att verkligen studera steg 14
    4. Gå till en poesi läsning. Hörande praktiserande poeter läser sitt arbete högt kan vara ett bra sätt att bli inspirerad eller bara utveckla en bättre förståelse för hur poesi låter och känns. Du behöver inte vänta på en världsberömd poet som kommer genom din stad, antingen - många högskolor, bokhandlar, kaféer och barer värd poesiavläsningar för både publicerade poeter och amatörförfattare.
  • Du kan hitta en lista över poesiavläsningar i ditt samhälle genom att söka online. Även små städer borde ha någon typ av läsning serie, speciellt om du bor nära ett college eller universitet.
  • Börja gå till läsningar bara för att höra andra poeter och upplev ljudet av poesi. När du blir mer bekväm levande poetiskt kan du dock till och med vilja ta med egna dikt (er) för att läsa framför en publik.
  • Bild med titeln Study Steg 26
    5. Överväg att ta en poesi-klass. Poesieklasser kan hjälpa dig att lära dig om en rad olika poeter, typer av poesi och stilar eller tekniker i poesi. Du kan ta en poesi litteratur kurs, som fokuserar på att läsa och analysera andras poesi, eller du kan ta en kreativ skrivkurs / workshop, som kan hjälpa dig att skriva din egen poesi.
  • Kontrollera din lokala högskola eller community college för akademiska klasser i poesi.
  • Du kan också ta poesieklasser eller workshops gratis genom samhällscentra, poesiorganisationer eller vissa ideella grupper.
  • Sök online för möjligheter att studera och skriva poesi i en klassinställning i ditt samhälle.
  • Metod 3 av 3:
    Skriva din egen poesi
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 6
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 6
    1. Välj ett ögonblick att fånga. Varje ögonblick, oavsett om det är upplevt eller tänkt, kan bli källan till en dikt. Du kanske vill fånga en livsförändrande upplevelse i ditt liv, men några av de bästa dikterna har skrivits om annars vardagliga stunder. En skicklig poet kan fånga kärnan i något ögonblick och ge det med mening och betydelse.
    • Utforska alla aspekter av det ögonblick du väljer.
    • Tänk på vad det kändes som att leva det ögonblicket när det var färskt, liksom hur det verkar nu när ögonblicket har gått.
    • Utse inte de dagliga stunderna i dina liv. Ett ögonblick som väntar i rädsla eller gripande kan till exempel göra för en Kraftfull och rörlig dikt.
  • Bild med titeln Studie Poesi Steg 11
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 11
    2. Hitta något nytt och intressant i det ögonblicket. Om du har valt ett relativt vanligt ögonblick att skriva om, tänk på vad som kan göra det ögonblicket intressant eller meningsfullt för en läsare. Det betyder inte nödvändigtvis att förfalska det ögonblicket, det betyder att det betyder att du letar efter ett annat tillvägagångssätt för en välbekant syn, ljud, lukt eller koncept.
  • I stället för att bara se vad folk gör i ett givet ögonblick, föreställ dig de privata livet för dessa människor. Tänk på vad de gör eller inte gör, vad motiverar dem, och vad gör dem lyckliga eller ledsna.
  • Du kan också tillämpa den här metoden för fysiska platser. Titta förbi en byggnad 4 väggar och tänka på vad som kan ha genomfört inom en viss plats och vad det kanske har menat i någon annans liv.
  • Bild med titeln Studie Poesi Steg 19
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 19
    3. Ha en åsikt om de saker du skriver om. Du kan vara rädd för att personifiera dina dikter av rädsla för att en läsare kan vara oense med dig. Men en bra dikt bör förmedla poetens tankar, åsikter och känslor på vad som skrivs om.
  • Varje dikt har ett tema. Detta är det centrala "ämne" dikt.
  • En stark dikt kommer att expandera på temat med poetens åsikter och övertygelser om ämnet. Detta gör det mer kraftfullt och mer meningsfullt, och det skiljer din dikt från alla andra dikt på ett visst ämne.
  • Bild med titeln Studie Poesi Steg 20
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 20
    4. Spela med olika ordval. Några av de bästa poesin spelar med ord för att producera oväntade fabriker och roliga ljud. Detta kan ta mycket arbete, och det kan innebära några försök och fel vid byte eller helt avlägsna vissa ord för att testa effekterna av dessa val.
  • Säg orden högt för att se hur de låter, både individuellt och med varandra.
  • Ta bort onödiga ord, inklusive ord som "och," "sedan," och "därför att." Många av dessa och andra ord kan avlägsnas utan att dikten kan förlora klarhet.
  • Försök byta ut bekanta eller överdrivna ord med något nytt. Låt dig bli förvånad och se hur dikten visar sig annorlunda med de ändringarna.
  • Bild med titeln Studie English Literature Steg 19
    5. Arbeta med att utveckla slående similer och metaforer. En simulering är en jämförelse med "tycka om" eller "som." En metafor använder 1 ord, fras eller koncept för att stå in för ett annat ord, fras eller koncept för att visa ett annars abstrakt förhållande. Till exempel kan en metafor för vackra ögon skrivas, "Hennes ögon är djupa pooler av mysterium och missförstånd." En simulering för vackra ögon kan vara, "Hennes ögon är som djupa pooler som innehåller uncharted skönhet."
  • Poesi är ofta starkt på similer och metaforer för sin fantasi och deras förmåga att relatera 2 till synes olika saker i ett kort spannmål.
  • Tänk på vad ett ord verkligen betyder, och hitta ord som uttrycker liknande saker. Till exempel kan drunkning bokstavligen vara oförmögna att simma, men det kan också beskriva en känsla av att känna sig överväldigad eller övermanen.
  • Tänk på symboliken av några ord du väljer. Även om du inte tänker ett ord att bära en given symbolisk mening, kan vissa läsare tolka ditt arbete på det sättet.
  • Bild med titeln Studie Poesi Steg 3
    Bild med titeln Studie Poesi Steg 3
    6. Välj konkreta ord över abstrakta ord. Abstrakta ord är koncept, känslor eller idéer som är immateriella. Medan de flesta känner igen vilka abstrakta ord som "lycka" eller "sorg" menar, det är mycket svårare att skapa en bild av dessa känslor med skrivna ord. Istället är poeter beroende av konkreta ord, som kan beskrivas med hjälp av de 5 sinnena.
  • I stället för att säga att en person är glad, använd konkreta ord för att beskriva den personens leende eller utseendet i ögonen.
  • Du kan också använda en metafor eller en simning med konkreta ord för ökad effekt. Till exempel kan du förmedla att en person var glad genom att säga, "Ett leende knäckte hennes akter ansikte som krusningar över en still damm."
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande