Hur man arrangerar dina dikter för en poesi-samling

En chapbook, eller en samling av dikter, är ett utmärkt sätt att visa ditt arbete. Det kan kännas som en skrämmande uppgift att ordna dina dikter i en samling, eftersom du måste överväga hur man organiserar dem till en komplettering av konst. Du bör börja med att organisera dina dikter så att de utgör en sammanhängande helhet. Du bör då polera och formatera samlingen så det är klart för publicering.

Steg

Del 1 av 3:
Organisera dikterna
  1. Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 1
1. Identifiera dina starkaste dikter. Börja med att läsa igenom dina dikter en efter en. Du kan ha en stack av fyrtio till femtio dikter som du överväger eller en hög med hundratals. Läs varje dikt och lägg dem sedan i två högar: stark och svag. Du kan då titta närmare på dikterna i den starka högen och inkludera dessa i samlingen.
  • När du sätter dikter i dessa högar, lägg inte för mycket lager i dikter som redan har publicerats eller har vunnit accolades. Du bör försöka använda din egen bedömning när du bestämmer om en dikt är stark eller svag och inte förlita sig på yttre åsikter.
  • Du bör också använda det här steget för att hjälpa dig att välja dikter för samlingen och inte som en organiserande princip. Att beställa dina dikter från starkaste till svagaste i en samling kommer inte att visa upp ditt bästa arbete som helhet och kan lämna läsaren deflaterad eller ointresserad när de kommer till bokens slut.
  • Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 2
    2. Hitta ett förenande tema eller formulär. Många framgångsrika poesinsamlingar kommer att presentera ett enhetligt tema till läsaren och inkludera dikter som pratar med detta tema. Detta gör det möjligt för läsaren att ansluta till dikterna på en dikt-by-poem-nivå och samlingen som helhet.
  • Till exempel kan du läsa igenom dina dikter och inse att många av dina starkaste dikter diskuterar queerness och att vara utomstående i en grupp. Du kan då använda queerness som temat för dina dikter och se till att varje dikt relaterar till det här temat.
  • Du kan också märka att många av dina starkaste dikter följer en specifik poetisk form, som sonnet eller haiku. Du kan då bestämma dig för att använda den här poetiska formen som unifiers och bara innehåller dikter som använder detta formulär.
  • Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 3
    3. Ha en berättande båge. Samlingen ska känna att den har en början, mitten och slut, där du borde börja någonstans och hamna någon annanstans. Målet bör vara att ta läsaren på en känslomässig resa. Resan kan sluta med en upplösning av något slag eller en slutsats.
  • Tänk på hur varje dikt sätter ett visst humör eller ton och sedan placera dem sida vid sida. Lägg märke till om stämningen eller tonen skiftar om du lägger en dikt bredvid en annan.
  • Du kan till exempel märka att du har en dikt om att vara queer i gymnasiet och en annan dikt om att vara queer som en vuxen. Du kan besluta att placera flera dikter efter gymnasiet så det finns en uppbyggnad och en förändring som händer när läsaren kommer till den vuxna dikten om queering.
  • Också, om du har återkommande bilder eller fraser i dina dikter, kan du sprida dem så att de inte känner sig kluster ihop. Du kan också märka att vissa dikter passar ihop bättre sida vid sida och vissa dikter blir mer meningsfulla när de faller vid en viss punkt i samlingens berättande båge.
  • Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 4
    4. Länka vissa dikter tillsammans. Du kan också försöka länka dina dikter tillsammans så att de är meningsfulla på en mikronivå. Detta görs ofta med dikter som känner sig mer känslomässiga och abstrakta. Du kan länka dikter tillsammans baserat på formulering som används i varje dikt eller bilder som känner sig anslutna.
  • Du kan till exempel notera en viss färg i en dikt och länka den med en annan dikt som utforskar samma färg på ett mer abstrakt sätt. Eller du kan länka tre dikter tillsammans baserat på en upprepad linje eller en bild som de alla delar.
  • Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 5
    5. Sätt din starkaste dikt först. Liksom den första raden av en roman är den första dikten i din samling avgörande. Det kommer att berätta för din läsare vad de kan förvänta sig i resten av samlingen och tvingar dem att fortsätta läsa. Du bör försöka få din starkaste dikt som den första dikten i din samling så att du kan visa ditt bästa arbete på förhand.
  • Du kan också bestämma dig för att växla mellan starkare dikter och svagare dikter så att läsaren får ett brett urval av din röst och så kan de starkare dikterna hjälpa till att belysa svagare dikter.
  • Men du borde inte försöka dölja riktigt svaga dikter genom att använda starkare dikter som en distraktion. Din läsare kommer sannolikt att märka detta och fråga varför svagare dikter inkluderades i samlingen i första hand.
  • Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 6
    6. Lämna ut dikter som inte passar med hela. Du borde vara villig att släppa dikter som inte passar med resten eller som inte mesh med samlingen som helhet. En del av att ordna en stark poesi-samling är villig att erkänna när en dikt inte fungerar och behöver skäras.
  • Kom ihåg att du alltid kan spara några dikter som skärs för framtida samlingar eller andra projekt. Bara för att en dikt inte passar med din nuvarande samling betyder det inte att det inte kommer att hitta ett hem bland andra dikter i framtiden.
  • Del 2 av 3:
    Polering av samlingen
    1. Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 7
    1. Läs samlingen högt från början till slut. När du har organiserat dina dikter i en samling, bör du läsa den högt för dig själv från början till slut. Lyssna på hur varje dikt låter bredvid varandra och märka om det finns en uppbyggnad av känslor, humör och spänning när samlingen fortskrider.r
    • Du bör också läsa samlingen högt till en pålitlig vän eller peer och låta dem läsa samlingen på egen hand. De kan kanske ge dig användbar feedback och konstruktiv kritik om dina dikter. Att ha ett andra ögon i samlingen kommer sannolikt bara att göra det bättre.
  • Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 8
    2. Överväga att dela upp samlingen i sektioner. Du kan besluta att rama insamlingen genom att dela den i sektioner. Du kan dela dikterna baserat på samlingens berättande båge, som dikter som diskuterar början, dikter som diskuterar mitten och dikter som diskuterar slutet. Eller kan du bryta upp dikterna baserat på ett tema eller på specifika bilder.
  • Många poesi samlingar inte titel eller namnge sektionerna, eftersom titlar kan känna sig för uppenbara och berättar för läsaren. Om du bestämmer dig för att inkludera avsnittstitlar, försök att få dem att fortfarande visas mystiska för läsaren så att läsaren inte känner att de får veta vad som kan förvänta sig i varje sektion.
  • Du kan bestämma att börja och avsluta varje sektion med starka dikter som länkar varje sektion tillsammans. Detta kommer att bidra till att boka ända varje sektion men tillåter fortfarande sektionerna att koppla samman i en sammanhängande helhet.
  • Tänk på att du inte behöver ha avsnitt i din samling, speciellt om du känner att samlingen gör det bättre utan andningsutrymme eller några avbrott. Några poesinsamlingar drar nytta av att ha en rak berättelse utan raster eller sektioner.
  • Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 9
    3. Gör en stavning och grammatikkontroll. Du bör också polera upp språket i samlingen för att säkerställa att det är grammatiskt korrekt och fritt från felstavade ord. Lita inte på stavningskontakten på din dator för att göra det här för dig. Läs istället samlingen bakåt, börja på den sista sidan och flytta bakåt. Detta gör att du kan uppmärksamma varje ord och se till att det visas korrekt på sidan.
  • Eftersom du skriver poesi och få tillgång till din kreativitet, kan du besluta att leka med språk. Om det finns ett felstavigt ord eller en grammatiskt felaktig mening i dina dikter, borde det vara där med avsikt och det borde vara uppenbart för läsaren att det är avsiktligt.
  • Del 3 av 3:
    Formatera samlingen för publicering
    1. Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 10
    1. Bestäm sidodräkningen av samlingen. De flesta poesi samlingar sträcker sig från 50 till 70 sidor. Ofta är mindre mer när det gäller poesi samlingar. Undvik överväldigande läsaren med för många dikter och för många sektioner. Försök att hålla poesinsamlingen kortfattad, men fortfarande sant mot din konstnärliga vision.
    • Om du planerar att skicka din poesinsamling en specifik förläggare, ta reda på deras sidobrokar och försöker uppfylla dem. Du kan sluta skära ner fler dikter när du jobbar med en redaktör, som då kommer att påverka din sidräkning.
  • Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 11
    2. Inkludera en titelsida. Din poesi-samling borde ha en titelsida, med titeln och författarnamnet. Du kan använda ditt eget namn eller ett pennanamn som du har använt i Publishing innan.
  • Du kan besluta att titla din poesi-samling i slutet, när den har organiserats och sätts ihop. Du kan komma med ett ord eller flera ord som bäst beskriver poesinsamlingen, till dig. Eller du kan bestämma att använda en fras som nämns i en av dina dikter som titeln för samlingen.
  • Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi-samling Steg 12
    3. Lägg till en innehållsförteckning. De flesta poesi samlingar kommer att ha ett innehållsförteckning sida efter titelsidan. Den här sidan är en chans för dig att visa upp arrangemanget av din samling och presentera ordern till din läsare. Se till att du inkluderar titeln på varje dikt i följd på innehållsförteckningen.
  • Bild med titeln Ordna dina dikter för en poesi samling Steg 13
    4. Sätt på en om författarens sida och en bekräftelsesida. Du bör inkludera en om författarens sida i slutet av ditt manuskript, vanligtvis som den sista sidan. Ge biografisk information på den här sidan och inkludera ett professionellt fotografi av dig själv, om du vill.
  • Du kan också besluta att ha en bekräftelses sida i slutet av manuskriptet, eller på framsidan av manuskriptet, efter titelsidan. Acknowledgments-sidan är din chans att säga tack till dem som hjälpte dig att slutföra samlingen. Om dikten har publicerats i andra tidskrifter, se till att du krediterar dessa litterära tidskrifter med namn.
  • Tänk på att en bekräftelsesida är valfri och inte obligatorisk i formateringen av din samling. Vissa poesi samlingar har en bekräftelsesida och vissa samlingar gör det inte.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande