Hur man stänger läs

Stäng läsning lärs ofta i litteraturklasser i skolan. Mastering Konst av nära läsning gör att du kan engagera dig mer fullständigt med allt du läser. Målet är att tänka kritiskt och utveckla en djupare förståelse av själva texten och dess förhållande till andra texter och större filosofiska frågor.

Steg

Del 1 av 3:
Fokusera på texten
  1. Bild med titeln Skapa en grundläggande studiehandledning Steg 6
1. Läs utan någon bakgrundsförståelse. När du stänger, börjar du med själva texten. Medan du kanske redan är bekant med författaren kräver nära läsning att du ursprungligen visar texten i isolering.
  • Försök att sätta något du redan vet om textens historia eller bakgrund till sidan. För åtminstone dina första läsningar, överväga inte något utanför texten.
  • Om texten är kort är det bäst att läsa den minst 3 eller 4 gånger. Läs det igenom en gång, som du normalt skulle, för förståelse. Då är du redo att dyka i en nära läsning.
  • Rusa inte igenom din läsning. Läs i en takt som fungerar för dig. Du förstår texten bättre på det sättet.
  • Bildbetitad mentalt förbereda sig för ett talsteg 2
    2. Identifiera de viktigaste idéerna eller teman. Efter en snabb efterläsning bör du ha en allmän idé vad texten du just läste handlar om. Du kanske vill ställa ner några ord som beskriver huvudidén eller temat för vad du just läste.
  • Du kan också märka en viss bild eller en idé som återkommer i hela texten. En återkommande bild kan ha symbolisk mening. Notera dessa också.
  • Bild med titeln Gör alla A
    3. Ta anteckningar som du läser. Om texten är kort kan du ta anteckningar under din andra inläsning. Om det är länge kan du ta anteckningar som du läser första gången. Gå långsamt och annotera texten när du läser, understryker nyckelord och gör anteckningar i marginalerna.
  • Om något är förvirrande för dig eller inte är meningsfullt, sätt ett frågetecken bredvid linjen. Du kanske också vill ställa ner en tanke eller fråga som du har om det.
  • Gör anteckningar i marginalerna (eller på ett separat papper om du läser från en biblioteksbok) diskutera dina tankar och reaktioner på texten när du läser. Tänk på dig själv som i en konversation med författaren till texten.
  • Var försiktig så att du inte markerar eller understryker för mycket. Om du tycker att du tänker på att allt är viktigt, sluta och läsa igenom det igen för att hitta syftet med arbetet innan du börjar annotera.
  • Bild med titeln Läs en tråkig bok steg 8
    4. Övervaka din reaktion på texten. När du läser, kommer texten att få dig att känna ett visst sätt. Håll flikar på hur texten får dig att känna, och gräva i varför texten påverkar dig det sättet. Du kan också göra anteckningar om det tar upp saker i ditt eget liv.
  • Till exempel, om du läser en passage om en ung kvinna som deltar i universitetet för första gången, kan det ta upp minnen av dina egna första dag i skolan. Beroende på hur den erfarenheten var för dig, kan passagen få dig att känna sig wistful, orolig eller nostalgisk.
  • Vissa passager du läser kan röra upp känslor av ilska eller vrede baserat på din religiösa, politiska eller etiska övertygelser. Notera dessa också. Senare när du sätter arbetet i sammanhanget kan du utvärdera författarens avsikter eller skäl för att inkludera dessa passager i arbetet.
  • Bild med titeln Undvik vanliga uppsatsfel Steg 16
    5. Titta upp några ord du inte vet. Att ha gissning i betydelsen av ett ord kan förstöra din förståelse av texten. Särskilt om du läser något skrivet hundratals år sedan, kan ord som används ha en annan mening än vad de gör nu. Var noga med att ange betydelsen baserat på arbetets sammanhang.
  • Vissa ord kan också ha olika betydelser beroende på det sammanhang där de används. I vissa discipliner, såsom sociologi eller lag, kan du stöta på vanliga ord som faktiskt är konstvillkor som har en specialiserad mening inom det området.
  • Håll en lista med ord du måste titta upp så att du kan referera till det senare. Detta kan också hjälpa dig att öka ditt ordförråd.
  • Bild med titeln läser aktivt en litteratursteg 8
    6. Formulera din första reaktion på texten. Vid denna tidpunkt har du en allmän reaktion på texten som helhet. Du kanske gillar det eller ogillar det, eller du kan ha en mer känslomässig reaktion på ämnet. I vissa fall kan du upptäcka att du tyckte om att läsa något som du vanligtvis inte skulle ha varit intresserad av.
  • Du kan använda deduktiv motivering, induktiv resonemang eller en blandning av båda. Notera din process och orsakerna till din resonemang när du överväger hur man ska reagera på texten eller delarna av den.
  • Gräva i dina reaktioner och tänka på varför du hade den reaktion du gjorde. Till exempel kan du ha relaterat till ämnet personligen. Det kan vara något du vet mycket om eller har starka känslor om.
  • Om din reaktion är baserad på något utanför texten, till exempel dina personliga känslor eller övertygelser, kanske du vill lägga det åt sidan medan du analyserar själva texten. Du kan komma tillbaka till det senare när du sätter arbetet i sammanhanget.
  • Del 2 av 3:
    Analysera texten
    1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 12
    1. Utvärdera formuläret och strukturen i texten. När du tittar på grundformen och strukturen av en skrivelse, överväga hur det påverkar berättelsen om berättelsen. Fråga dig själv om historien kunde ha fått höra i ett annat format och hur det kunde ha fått höra från ett annat perspektiv.
    • Till exempel kan du vara nära att läsa en episk dikt. Dikten berättar en historia, men det faktum att det är skrivet i poesi snarare än prosa kan förringa historien snarare än att förbättra den.
    • Du kan också överväga om den speciella formen eller strukturen är impopulär eller ovanlig. Om texten är skriven i någon sällsynt form, det kan göra det mindre tillgängligt och förringa historien eller meddelandet som författaren försöker förmedla.
    • Tänk också på störningar eller skillnader mellan författarens användning av formuläret och den traditionella formen. Eventuella avvikelser från standarden kan vara avsedd att ställa in en viss ton, eller de kan tjäna ett syfte inom själva skrivandet. Om du märker dessa avvikelser, tänk på om de hjälper eller skadar stycket.
  • Bild med titeln Bli av med författaren
    2. Beskriv författarens skrivstil. Stora författare har en distinkt personlig stil som de tar med sig sitt arbete. Utöver det kan en viss stil låna sig mer till en typ av historia än en annan. Punctuation, meningslängd och styckestruktur är alla en del av författarens stil.
  • Till exempel skrev Ernest Hemingway direkt, korta meningar. Hans skrivstil lånade sig väl till de actionfyllda berättelserna som han skrev. Men den typen av skrivstil kanske inte fungerar mycket bra i en romansk roman.
  • Antag att varje aspekt av författarens skrivstil var noggrant och medvetet vald för att tjäna historien som helhet. Fråga dig själv hur stilen fungerar med ämnet och temat för själva arbetet.
  • Bild med titeln läser aktivt en litteratursteg 11
    3. Leta efter mönster i texten. Poeter och fiktiva prosaförfattare är mer benägna att använda mönster och repetition för att förstärka teman i arbetet eller göra särskilda detaljer ut. Mönster kan också användas för att framkalla ett visst humör i läsaren.
  • När du identifierar mönster, fråga dig själv varför författaren anställde det specifika mönstret. Bedöma om det faktiskt tjänar det syfte som författaren är avsedd, eller om det är distraherande.
  • Du kan också märka mönster i icke-fiktionskrivning, med avseende på ett visst objekt eller händelse som fortsätter att komma upp och om igen.
  • Bild med titeln Skriv en proposition för Förenta staternas kongress Steg 12
    4. Bedöm effekten av författarens ordval. Av alla verktyg i en författares verktygslåda kan ordvalet vara den mest kraftfulla. Särskilt om författaren har använt en ovanlig eller arkaisk term, tänk på varför det specifika ordet valdes över någon annan.
  • Antag till exempel att du är nära att läsa en passage där huvudpersonen har kommit in i ett bibliotek. Författaren hänvisar till volymerna på hyllorna som "tomter" hellre än "böcker." Detta ord framkallar en helt annan bild i de flesta läsarnas huvuden. Fråga dig själv om bilden är i linje med den övergripande känslan av boken själv.
  • Ordval och språk i dialog används för att skapa tecken och berätta något om deras personlighet. I en bra skrivelse kommer tecknen inte alla att prata på samma sätt. De kommer var och en att ha sin egen rytm och verbala tics, precis som riktiga människor gör. Tänk på hur karaktärens språk hjälper till att bygga dessa tecken i individer, och om tecknen är dynamiska eller platta.
  • Bild med titeln Lär dig att prata latinska steg 12
    5. Läs högt för att markera syntax. Syntax är i allmänhet hur en skrivelse är ordnad med grammatik och skiljetecken. Du märker det här när du läser högt än när du läser tyst. Att läsa en passage Aloud ger dig en bättre känsla av rytmen och flödet av orden. Var noga med att vara uppmärksam på skiljetecken så du vet när du ska pausa.
  • Om du märker några ovanliga meningsstrukturer, tänk på vilken effekt det här är tänkt att ha på läsaren.
  • Du kan också märka en plötslig förändring i meningsstrukturen, till exempel en ordstämning. Vanligtvis är förändringen avsedd att betona eller uppmärksamma något. Tänk på vad din uppmärksamhet dras till och varför det kan vara viktigt.
  • Bilden med titeln upprätthålla goda betyg medan du spelar ett sportsteg 2
    6. Tänk på den synvinkel som passagen berättas. Särskilt om du läser poesi eller fiktion, säger någon en historia. Vem säger den historien, och varför, och vad deras begränsningar är, kan påverka historien själv.
  • Om du läser en historia skrivs i första person, tänk på berättaren och deras skäl för att berätta den här historien. Separata aspekter av berättelsen som de skulle veta från andra delar av berättelsen som bara är spekulation eller gissning på berättarens del. Fråga dig själv om berättaren är pålitlig, och varför eller varför inte.
  • Om du läser något skrivet i tredje person, avgöra om berättaren är begränsad eller allveten. Om du har en allvetande tredje personsberättare, överväga om att känna till de inre tankarna och motivationerna av alla karaktärer hjälper eller hindrar historien.
  • Det kan också hjälpa din analys att föreställa sig historien som berättas från en annan synvinkel. Till exempel, hur skulle historien om "Den store Gatsby" Var annorlunda om det berättas från Daisys synvinkel?
  • Bild med titeln Analysera tidningsspråk Steg 7
    7. Ställ frågor för att avslöja djupare mening. Frågor som börjar med hur och Varför är några av dina mest värdefulla frågor när du utforskar en text djupare med nära läsning. Ta inte något som antaget, eller lita på det bara för att det är vad du fick veta av författaren (eller berättaren).
  • Oroa dig inte för att få "rätt" Svar på dessa frågor. Medan det kan finnas en tolkning av en text som vanligtvis är (eller till och med universellt) accepterad, gör det inte den enda korrekta tolkningen, så länge du kan stödja din tolkning med information från texten.
  • Du kan få tillgång till författarens tolkning, och vad de tänkte när de skrev den text du har läst. Författarens tolkning är dock inte den enda tolkningen. Det är helt legitimt för dig att få något annorlunda ut ur texten än vad författaren är avsedd.
  • Del 3 av 3:
    Sätta texten i sammanhanget
    1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 3
    1. Bestämma författarens syfte. Varje författare som sätter sig ner för att skriva något - var ett arbete med icke-fiktion, en dikt eller ett fiktionsarbete - har en anledning att göra det. De har information som de vill förmedla till dig, eller en historia som de vill berätta.
    • Ibland är författarens sanna syfte dolt i själva skriftalen. Till exempel kan fiktionskribenter använda en allegori eller satir för att göra en politisk punkt eller säga något om samhället.
  • Bild med titeln Bli av med författaren
    2. Forskning författarens bakgrund. Förstå vem författaren var och tidsperioden när de skrev kan hjälpa dig att bättre analysera texten och placera den i sammanhang med andra verk.
  • Författarens bakgrund kan vara viktig för att utvärdera din egen reaktion på arbetet. Till exempel kan historiska attityder om kön, sexualitet och religion verkar konstigt eller till och med stötande för moderna läsare.
  • Som en del av din forskning om författarens bakgrund bör du också försöka ta reda på vilka andra författare som de var förknippade med. Du kanske vill läsa några av de andra författarnas arbete för att bättre förstå hur din författares stil utvecklades och utvecklats.
  • Bild med titeln Skriv en intressekonflikt Steg 2
    3. Leta efter anslutningar till andra saker du har läst. Olika skrivare lånar ofta idéer, bilder och teman från andra verk som kom före. Om du läser något skrivet mer nyligen kan du hitta anslutningar till filmer eller tv-program också.
  • Tänk på syftet med dessa anslutningar. Överväga om anslutningen avsiktligt gjordes av författaren, eller var bara omständigheter.
  • Ibland ansluter författarna till befintliga verk som kortslutning för att bygga ett visst humör eller bild i läsarens sinne. Om du till exempel läser en kort historia om en galen vetenskapsman som utformar en temapark, kan en av karaktärerna nämna Jurassic Park. Antag att du är bekant med Jurassic Park, har du redan en helt formad bild i ditt huvud som författaren inte behövde skapa från början.
  • Bild med titeln argue med hjälp av den sokratiska metoden steg 8
    4. Relatera texten till större filosofiska frågor. En text som är en kandidat för nära läsning är vanligtvis en som talar till en viss aspekt av existens och det mänskliga tillståndet. När du har gått djupt in i själva texten, ta det tillbaka ut i världen och tänka på vad det bidrar till mänsklig förståelse.
  • Fråga dig själv vad texten som helhet får dig att tänka eller undra om. I vissa fall kan det vara att efter att ha läst texten är du kvar med fler frågor än du har svar.
  • Om du har uppgift med att skriva en uppsats eller annat papper på texten kan den här typen av Big-Picture-tänkande hjälpa dig att hitta temat för ditt papper.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande