Hur man analyserar poesi

Känner du att läsa och analysera poesi är som att försöka dechiffrera en gammal, förlorad konst? Tja, frukta aldrig! Oavsett om du arbetar med ett uppdrag för skolan eller bara kritisera det roligt, är processen att analysera poesi lättare än du tror. Tänk på hur dikten får dig att känna och leta efter ledtrådar i saker som diktens inställning, karaktärer och bilder. Även författarens eget liv kan ge dig ledtrådar i diktens mening!

Steg

Del 1 av 15:
Läs dikten mer än en gång.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 1
1. Börja med att läsa dikten till dig själv, läs sedan högt. Ta din tid medan du läser - varje ord och linje i en dikt är viktigt. Läs dikten hela vägen från början till slut minst en gång. Då, gå igenom det igen, men den här gången, säg dikten högt. Du kan bli förvånad över hur mycket bättre du förstår dikten efter att du hör orden!
  • Du kan också söka online för ljud- eller videoinspelningar av personer som läser dikten högt - deras ton och böjning kan vara lite annorlunda än din. Om du kan hitta ett klipp av poeten läser sin egen dikt, ännu bättre!
  • Försök skriva ner dina första intryck medan du läser, som hur dikten får dig att känna och vad du tycker det handlar om, liksom några frågor du har om det.
Del 2 av 15:
Analysera titeln.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 2
1. Leta efter ledtrådar till diktens mening i sitt namn. Medan du förmodligen läste titeln innan du någonsin läste dikten, ge det lite mer uppmärksamhet efter att du har läst igenom texten några gånger. Ibland kan titeln ge dig en viktig aning till den djupare betydelsen av dikten. Det kan till och med ändra din tolkning av dikten helt!
  • Det kan till exempel verka som om du läser en dikt om ett ägg, men om titeln är "Brustet hjärta," Du kan inse att det handlar om hur bräcklig talaren känns efter en smärtsam förlust.
  • I vissa fall kan dikten helt enkelt titeln något som "Sonnet 47."Det kanske inte verkar som om det ger dig mycket information, men från det kan du bestämma att dikten är i SONNET-formuläret och är en del av en serie numrerade sonnetter skrivna av samma poet.
Del 3 av 15:
Lyssna på diktens rytm.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 3
1. Fråga dig själv om dikten ska läsas snabbt eller långsamt. Vissa dikter verkar som om de ska läsas snabbt, med orden tumbling över varandra, medan andra dikter verkar som om de ska läsas långsamt och kanske till och med högtidligt. Rytmen kommer att vara en del av diktens övergripande betydelse. Tänk på hur rytmen får dig att känna dig som lyssnare.
  • Till exempel kan du märka att det finns många korta, klippta linjer i dikten, vilket skapar en hoppig rytm. Eller du kan märka att det finns många långa linjer som strömmar in i den andra, vilket skapar en mer fluidrytm.
  • Poemmätaren - eller mönstret av stressade och ostressade stavelser-kommer också att spela in i rytmen.
  • Liksom de flesta saker med poesi kan detta vara annorlunda beroende på vem som läser dikten. Oroa dig inte för vad som är rätt eller fel. Istället, tänk bara på hur dikten verkar för dig.
Del 4 av 15:
Lägg märke till hur dikten är separerad eller bruten.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 4
1. Dikter är ofta uppdelade i sektioner som kallas stanzas. Stanzas är vanligtvis separerade av en hoppad linje i en dikt. Titta på dikten och räkna hur många stanzas det finns. Tänk på hur Stanzas relaterar till varandra eller övergår till varandra. Tänk också på hur de är annorlunda än varandra.
  • Fråga dig själv, "Varför skulle poeten organisera Stanzas på det här sättet?"" Vad har strukturen av dikten att göra med diktens mening?"
  • Poems kan också delas in i numrerade sektioner istället för stanzas.
  • Försök skriva en snabb sammanfattning eller titel för varje stanza av dikten. Det kan hjälpa dig att se hur de alla passar ihop i diktens större ordning.
Del 5 av 15:
Bestäm rimschemat, om det finns en.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 5
1. Lägg märke till om rimprogrammet följer ett visst mönster. Vanligtvis kommer dikter att rymma i slutet av en linje, men vissa dikter kommer också att innehålla rimmar i linjerna, liksom. Fråga dig själv om RHYME-systemet gör att du uppmärksammar vissa ord - lägger det till din tolkning av dikten?
  • Märk varje uppsättning rymmande stavelser med ett brev för att spåra rimschemat. Till exempel, om den första och tredje linjerna slutar med "katt" och "fladdermus," Du skulle märka de linjerna med "A." Om den andra och fjärde linjerna slutar med "där" och "skrämma," du skulle märka dem med "B," Så skulle rimschema vara "Abab."
  • Om du märker att det finns olika rimar som används senare i dikten, använd "C" och "D" och så vidare att notera dem.
  • Vissa typer av rim kommer att följa ett ställt rimschema. Till exempel har en ballad vanligtvis ett rimschema av "Abcb."
Del 6 av 15:
Identifiera formen av dikten.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 6
1. Använd diktens rimschema och meter för att bestämma formuläret. Medan vissa dikter är skrivna i gratis vers-betyder att de inte har någon form-många dikter följer ett uppsatta mönster. Vissa vanliga dikttyper inkluderar sonnets, sestinas, limericks och haikus. Ibland kommer diktens form att ge dig ledtrådar om vad författaren försökte kommunicera.
  • Till exempel är en dikt som har 3 linjer och följer ett 5-7-5 stavningsmönster förmodligen en haiku. Du kanske pratar om hur haikus traditionellt är avsedda att framkalla en levande bild eller känsla.
Del 7 av 15:
Identifiera talaren och publiken.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 7
1. Kom ihåg att talaren inte alltid är poeten. Läs igenom dikten för att hitta ledtrådar om vem som pratar - se om du har ett intryck om hur gammal de är, oavsett om de är män eller kvinnliga, och vad deras personlighet är. Tänk sedan på vem de pratar med. Ibland kan det vara du, läsaren, men andra gånger kommer det att vara en viss person eller en grupp människor.
  • Fråga dig själv om samma person talar i hela personen, och om de talar till samma person hela tiden.
  • Till exempel, om du analyserade dikten "grävning" av Seamus Heaney, kan du märka att dikten är i första person och talaren är den enda personen som pratar i dikten. Det finns dock tre tecken i dikten: talaren, hans far och hans farfar.
Del 8 av 15:
Skriv om dikten i dina egna ord.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 8
1. Gå igenom diktlinjen efter rad. Tänk på vad varje rad säger, försök sedan att omformulera det på ett sätt som är vettigt för dig. När du är klar, gå tillbaka och läs din parafraserade dikt - ändrar det något om vad dikten betyder för dig?
  • Lägg märke till vilka linjer som verkar verkligen sticka ut och ge dikten mening. Särskilt uppmärksamma de sista linjerna, eftersom de vanligtvis är särskilt viktiga.
  • Ibland kommer du att förlora vissa detaljer i din parafrasering, så lita inte på den här kopian för din fullständiga analys. Till exempel kanske du inte får samma bild, och orden kanske inte framkallar samma känslor. Det kan dock hjälpa dig att få en känsla av diktens grundläggande mening.
Del 9 av 15:
Tänk på tonens ton.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 9
1. Fråga dig själv vilka känslor du känner när du läser den. Diktens ton kan bäst beskrivas som dess humör. Tänk på hur ordet val, bilder, och till och med rytm av dikten påverkar tonen. Du kommer naturligtvis att ge någon av din egen personliga erfarenhet av detta, så oroa dig inte om du har en annan tolkning än någon annan, så länge du kan stödja din position med texten.
  • Om dikten nämner banners vinkar, trumpeter och parader, kan tonen fira och triumfera, till exempel.
  • Om det handlar om snö, nakna träd och fortfarande luft, kan tonen vara ledsen eller ensam. Men du kanske också känner att den har en viss romantisk aspekt, också.
Del 10 av 15:
Lägg märke till diktens inställning.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 10
1. Var uppmärksam på var och när dikten äger rum. Inställningen av dikten kan ge dig information om vad som händer - kanske det äger rum i en viss tid eller kultur, och det kan informera vad karaktärerna upplever. Dikten kan också äga rum under en viss säsong eller till och med tid på dagen. Allt som kan vara viktigt när du försöker gräva in i den djupare betydelsen.
  • Om du till exempel läser en dikt om en mamma som drömmer om att resa världen, kan det ha mycket olika tolkningar om det händer i den moderna Amerika än om det skulle sättas i en tidigare tid eller i en kultur där Kvinnor är för närvarande förtryckta.
  • Tänk på årstidens mening - en dikt på våren kan handla om nytt liv och hopp, medan en dikt på hösten kan handla om att blekna livet.
  • Dagens tid kan hålla symbolism, liksom. Till exempel är natten ofta förknippad med teman som ensamhet eller romantik, medan morgonen tenderar att vara en tid av löftet.
Del 11 av 15:
Cirkelord som visas mer än en gång i dikten.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 11
1. Var uppmärksam på upprepade ord. De är ofta viktiga, talar till den större betydelsen av dikten. Tänk på vad de upprepade orden har att göra med dikten som en hel-vilket koncept betonar de när de nämns mer än en gång?
  • Till exempel kan du märka i dikten "pappa" av Sylvia plath, orden "pappa", "" jud "och" du "visas flera gånger. De används på olika sätt varje gång de nämns, vilket ger orden många olika betydelser i samband med dikten.
Del 12 av 15:
Identifiera bilderna i dikten.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 12
1. Imagery är allt som framkallar en av dina fem sinnen. Lägg märke till om några ord eller fraser målar en bild du kan se, höra, lukta, smaka eller känna i ditt sinne. Dessa bilder hjälper dig att bilda din tolkning av dikten, så ta dig tid att verkligen uppleva dem när du läser. Fråga dig själv varför poeten valde dessa bilder, och vad de försöker komma över med dem.
  • Till exempel, om författaren nämner "snö i månskenet," I ditt ögons öga kan du bilda mjukt ljus glittrande av snön, känna den kyliga nattluften och lukta den rena, kalla doften av snö.
  • Du kan då diskutera hur dessa konkreta bilder lägger till teman eller huvudidéerna i dikten. De kan också flytta dig emotionellt som läsare och ge dig en tydlig känsla av högtalarens synvinkel.
Del 13 av 15:
Identifiera eventuella metaforer och similer i dikten.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 13
1. Använd jämförelserna för att få insikt i diktens tema. Tänk på bilderna och karaktärerna i dikten och fråga dig själv vad de kan symbolisera. Similer är enklaste att identifiera eftersom de jämför en sak till en annan med orden "tycka om" eller "som." Metaforer kan vara mer subtila-en uggla i en dikt kan vara en symbol för visdom, eller en flygande fågel kan föreslå frihet.
  • Vissa symboler är vanliga i poesi, som en orm som representerar förräderi eller oärlighet eller en spirande blomma som representerar livet och hoppet.
Del 14 av 15:
Bestämma temat.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 14
1. Temat fokuserar på diktens syfte. Det är mer av den stora bilden av vad dikten handlar om. Teman tenderar att vara något som nästan alla kan relatera till, även om dikten själv handlar om något mycket specifikt eller regionalt. Vanliga teman i poesi inkluderar liv, död, kärlek, heartbreak, familj, hopp och ensamhet.
  • När du försöker räkna ut temat, tänk på hur allt i dikten - inklusive tonen, inställningen, högtalaren och bildskärmen, som är ansluten till varandra.
  • Till exempel, i Heaney dikt "grävning," Talaren tittar på de olika sätten som hans familj fungerar. Högtalaren arbetar med en penna och ett papper för att gräva för sanningen och för överlevnad, medan hans familj grävde jorden för potatis att äta och leva. Dikten utforskar teman som "familj", "överlevnad" och "individuellt uttryck."
Del 15 av 15:
Läs mer om poetens liv och arbete.
  1. Bild med titeln Analysera Poesi Steg 15
1. Titta på poetens biografi. Tänk på deras andra publicerade verk, liksom deras professionella och personliga liv. Lägg märke till om det finns vanliga teman eller en gemensam stil på poetens arbete. Jämför sedan den dikt du analyserar de andra verken, eller tänk på hur deras liv kan ha påverkat teman i diktet du läser.
  • Kolla online för en biografi av poeten. Läs mer av poetens andra verk online eller på ditt lokala bibliotek för att få en bättre känsla av deras stil och intressen.

Provanalys

Prov Poesi Analys

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Video

Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande