Vad du behöver veta om covid-vacciner: fakta vs. Fiktion

Du kanske har hört många olika saker om de nya Covid-19-vaccinerna - några bra, vissa tvivelaktiga. För många är vaccinerna ett briljant medicinskt genombrott som hjälper oss att dra oss ut ur pandemin, men det finns också en massa missinformation om dem. Med så mycket information som delas online kan det vara svårt att ta reda på vad som är sant och vad som inte är. Vi har sammanställt en lista över några vanliga myter som flyter runt där ute om vaccinerna så att du kan skilja fakta från fiktion.

Steg

Metod 1 av 10:
Myt: Covid-vaccinerna rusade.
  1. Bild med titeln COVID VACCINES_ FACT VS. FICTION STEG 1
1. Faktum: År av tidigare forskning bidrog till att påskynda processen. Den anmärkningsvärda hastigheten på Covid-19-vaccinutvecklingen är inte magisk eller ett mirakel. Det är resultatet av år och år av hårt arbete och tidigare forskning om andra virus, inklusive koronavirus som SARS och MERS. Med hjälp av den tidigare forskningen kunde forskarna snabbt komma med effektiva och säkra vacciner.
  • Både Pfizer / Biontech och Moderna Vaccines använder samma mRNA-teknik, men de har mindre skillnader. Till exempel är Pfizer / Biontech-vaccinet godkänt för personer i åldern 16 år och äldre, är 95% effektivt vid förebyggande av COVID-19 infektion, och kräver 2 skott levereras 21 dagar från varandra. Moderna vaccin är godkänt för personer i åldern 18 år och äldre, är 94.1% effektivt, och kräver 2 skott levereras 28 dagar från varandra.
Metod 2 av 10:
Myt: Vaccinerna testades inte ordentligt.
  1. Bild med titeln COVID VACCINES_ FAKTIV VS. FICTION STEG 2
1. Faktum: Alla vacciner måste följa strikta säkerhetsstandarder. Federal Drug Administration (FDA) ställer in noggranna säkerhets- och effektivitetsriktlinjer för alla vacciner, inklusive de för COVID-19. Ett nytt vaccin måste gå igenom faser av testning och försök där det ges till en grupp människor som sedan studeras för att se till att det är effektivt och säkert. Varje COVID-vaccin som har godkänts har uppfyllt dessa standarder och anses vara säkra och effektiva.
  • Under försöken studeras också negativa biverkningar. FDA kommer inte att godkänna ett vaccin som inte är säkert för allmänheten.
Metod 3 av 10:
Myt: Du kan få Covid-19 från vaccinerna.
  1. Bild med titeln COVID VACCINES_ FACT VS. FICTION STEG 3
1. Faktum: De godkända vaccinerna innehåller inga levande virus i dem. Varje godkänt COVID-19-vaccin är ett mRNA-vaccin. Dessa typer av vacciner fungerar genom att undervisa din kropp för att känna igen specifika proteiner på ytan av COVID-19 så att ditt immunsystem kan slåss mot viruset. De har faktiskt inte coronavirus i dem, så det finns inte en chans att vaccinet någonsin kan ge dig viruset.
  • Vissa vacciner för andra sjukdomar, såsom mässling, doppar och rubella, använder en försvagad eller död stam av levande virus - ingen av de nuvarande COVID-19-vaccinerna gör.
Metod 4 av 10:
Myt: Covid-vaccinet påverkar fertiliteten.
  1. Bild med titeln COVID VACCINES_ FACT VS. FICTION STEG 5
1. Faktum: Covid-19-vaccinet påverkar inte alls fertilitet. MRNA COVID-19-vaccinerna undervisar väsentligen din kropps immunsystem hur man kämpar av viruset. Men det påverkar inte kvinnors fertilitet.
  • Faktum är att under Pfizer-vaccinförsöken blev 23 kvinnliga volontärer gravida. Endast en kvinna led en graviditetsförlust, men hon fick faktiskt placebo, vilket innebär att hon inte hade fått Covid-19-vaccinet.
Metod 5 av 10:
Myt: Om du har haft Covid-19 behöver du inte ett vaccin.
  1. Bild med titeln COVID VACCINES_ FACT VS. FICTION STEG 6
1. Faktum: Du kan bli återinfekterad med COVID-19. Sanningen är att människor som har blivit sjuka med viruset kan verkligen dra nytta av att få vaccinet. Det kan hjälpa till att förhindra potentiell reinfektion, och medan du kan skyddas från att få viruset igen för en tid, det finns inte tillräckligt med tillgängliga bevis för att veta hur länge det kommer att bli.
  • Forskare vet inte exakt hur immunitet som produceras av vaccinet varar tills vi har mer data och information om det.
Metod 6 av 10:
Myt: MRNA-vaccinerna ändrar ditt DNA.
  1. Bild med titeln COVID VACCINES_ FACT VS. FICTION STEG 7
1. Faktum: mRNA interagerar aldrig med ditt DNA. Budbärare ribonukleinsyra, a.k.a. mRNA, är i grunden en uppsättning instruktioner som berättar att ditt immunsystem känner igen "Spike Proteins" som finns på ytan av COVID-19 så att din kropp kan slåss mot det som det finner. MRNA kommer aldrig in i kärnan i kroppens celler, vilket är där DNA lagras. Eftersom de aldrig faktiskt interagerar med varandra, finns det inget sätt som mrna kan ändra ditt DNA.
Metod 7 av 10:
Myt: Covid-19-vaccinerna orsakar allvarliga biverkningar.
  1. Bild med titeln COVID VACCINES_ FAKTIV VS. FICTION STEG 9
1. Faktum: De flesta biverkningar är mycket milda. Vissa människor kan ha biverkningar som liknar andra vacciner, såsom muskelsmärta, frossa och huvudvärk. Det här är faktiskt normala tecken på att din kropp bygger upp skydd, och de ska gå förbi inom några dagar. Även om det är extremt sällsynt, kan vissa människor ha allergiska reaktioner mot ingredienser som används i ett vaccin. Om du har en historia av allvarliga allergiska reaktioner, som Anafylax, tala med din läkare. De kan rekommendera att du inte får vaccinet.
  • Även om forskare inte är säkra på, kan en allergisk reaktion orsakas av vaccinantigen, kvarvarande animaliskt protein, antimikrobiella medel, konserveringsmedel, stabilisatorer eller andra vaccinkomponenter.
Metod 8 av 10:
Myt: Vaccinerna orsakar autism hos barn.
  1. Bild med titeln COVID VACCINES_ FAKTIV VS. FICTION STEG 10
1. Faktum: Det finns inga bevis för att några vacciner orsakar autism. Denna myt har också förknippats med andra vacciner, till exempel mässling, mumpar och rubella (mmr) vaccin. Det härrör från en diskrediterad studie som felaktigt kopplade vacciner till autism hos barn. Det finns noll bevis på att Covid-19-vaccinerna orsakar autism hos barn eller vuxna.
Metod 9 av 10:
Myt: Viruset har muterat och vacciner fungerar inte.
  1. Bild med titeln COVID VACCINES_ FACT VS. FICTION STEG 11
1. Faktum: Det finns inga bevis på att tillgängliga vacciner inte fungerar. Medan det är sant att det finns nya stammar av coronavirus som sprider sig snabbt och kan vara mer smittsamma, är det inte några övertygande data som tyder på att tillgängliga vacciner kommer att vara ineffektiva. Virus muterar ofta och de aktuella vaccinerna verkar vara effektiva mot de nya stammarna.
  • Medan nuvarande vacciner kan vara effektiva mot de nya stammarna i viruset, ser vaccinproducenterna att skapa ett boosterskott som hjälper till att skydda mot dem ännu mer.
Metod 10 av 10:
Myt: Naturlig immunitet är starkare än vaccinet.
  1. Bild med titeln COVID VACCINES_ FACT VS. FICTION STEG 12
1. Faktum: Immunitet från vaccinet är förmodligen starkare än naturlig immunitet. Inte bara är immunitet från vaccin säkrare och mindre riskabelt än att faktiskt få viruset, men det kan också vara ännu effektivare. Forskning tyder på att eftersom du får 2 doser av vaccinet, kommer du sannolikt att vara immun under en längre tid än vad du skulle ha uppdrag och återhämta sig från viruset. Ditt bästa alternativ är att få vaccinet, inte viruset!
  • Mer forskning behövs för att räkna ut hur lång immunitet från ett vaccin varar. Nuvarande bevis tyder på att immunitet från själva viruset bara varar cirka 90 dagar.

Video

Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

Tips

Hålla fast vid legitima informationskällor om COVID-19, som WHO och CDC.
  • Informationen i den här artikeln gäller Förenta staterna. Andra regioner kan ha olika vaccinationsscheman eller råd.
  • Varningar

    Kontrollera alltid källan till information innan du delar den på platser som sociala medier för att förhindra spridning av felaktig information.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande