Den fullständiga guiden för att hålla sig säker efter ditt covid-vaccin

Om du nyligen har vaccinerats mot COVID-19, känner du förmodligen en ganska lättad att du är skyddad från att bli sjuk! Men du kan också ha många frågor om vad som är och inte är säkert, som om du kan besöka dina nära och kära eller gå på en resa. Du kanske också undrar om biverkningar som kan utvecklas efter skottet. Oroa dig inte, vi är här för att hjälpa-vi har samlat upp svar från de mest pålitliga källorna så att du kan göra dina eftervaccinbeslut med förtroende!

Steg

Fråga 1 av 13:
Ska jag bära en mask och socialt avstånd när jag är vaccinerad?
  1. Bild med titeln vara säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 1
1. Ja, när du är offentligt - åtminstone för nu. Experter lär fortfarande hur Covid-19-vaccinerna arbetar för att skydda människor. Även om du förmodligen är redo att ha allt bakom dig, för just nu är det fortfarande säkraste att vidta försiktighetsåtgärder medan du är offentligt. Håll dig på din mask, stanna minst 6 ft (1.8 m) bort från andra människor och tvätta händerna ofta. Försök också att undvika trånga platser och områden som inte har bra ventilation, eftersom det kan öka din exponering för viruset.
  • Det är förmodligen fortfarande bäst att undvika stora sammankomster för nu, liksom.
  • Det kan känna sig lite frustrerande att du fortfarande behöver ta dessa steg när du har vaccinerats. Men kom ihåg-genom att bli vaccinerad, gör du din del för att hjälpa till att stoppa överföringen av covid-19 så vi kan alla komma tillbaka till det normala snarare än senare!
  • Enligt CDC kan en helt vaccinerad person i Covid-19 samlas inomhus utan att ha en mask och hålla ett socialt avstånd: En är att den här personen också är en helt vaccinerad person i Covid-19, och den andra är att den här personen har en låg risk för allvarliga sjukdomar. På offentliga platser bör de som är helt vaccinerade i COVID-19 fortsätta att uppfylla kraven för bärmasker och andra epidemiska förebyggande.
Fråga 2 av 13:
Är det säkert att besöka vänner och familj efter Covid-19 vaccination?
  1. Bild med titeln vara säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 2
1. Ja, om de är vaccinerade eller från ett enda hushåll. När du väl har blivit helt vaccinerad är den stora nyheten att det är troligt säkert att samla inomhus med andra vaccinerade personer, även utan masker. CDC har också sagt att du kan komma ihop med ovaccinerade personer, så länge du bara besöker med ett hushåll i taget och ingen är i ökad risk att bli allvarligt sjuk från Covid-19.
  • Om du är på en samling med människor från flera hushåll (din och minst 2 andra) är det bäst att fortfarande bära en mask, bara för att vara på den säkra sidan. Det finns en ökad risk för Covid-19 som sprids, och det är inte helt känt än om du fortfarande kan vara en bärare.
  • Också, bara för att vara säker, maskera upp om någon har stor risk att utveckla ett seriöst fall av Covid-19, som om de har cancer, hjärtförhållanden, KOPD eller är gravida. Ta även andra försiktighetsåtgärder som att tvätta händerna ofta, undvik att röra din mun eller näsa och rengör höga ytor under hela dagen.
Fråga 3 av 13:
Kan jag gå till en restaurang efter att jag blir helt vaccinerad?
  1. Bild med titeln vara säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 3
1. Det kan vara bäst att undvika det för nu, men bära en mask om du går. Sannolikheten för att du får Covid-19 medan du äter i en restaurang kommer att vara lägre när du är helt vaccinerad. Det finns dock fortfarande en risk att Covid-19 kommer att överföras i upptagna offentliga platser, och experter är inte 100% säkra på om du kan hämta det och sprida den till andra människor. Om du väljer att gå till en restaurang eller andra offentliga utrymmen, hänga in där lite längre och fortsätta att ta försiktighetsåtgärder som att ha en mask, tvätta händerna ofta och vistas minst 6 ft (1.8 m) från andra människor.
  • För närvarande kan det fortfarande vara säkrast att undvika dessa aktiviteter helt och hållet, åtminstone tills antalet infekterade människor sjunker mer.
Fråga 4 av 13:
Kan jag resa efter att ha fått Covid-19-vaccinet?
  1. Bild med titeln vara säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 4
1. Du bör nog fortfarande undvika att resa ett tag. När du reser är det svårare att styra din miljö, så du kan fortfarande vara med ökad risk att kontrahera eller sprida COVID-19, även om du är vaccinerad. Om du kan, är det förmodligen bättre att stanna nära hemmet tills pandemin är bättre under kontroll.
  • Om du reser, behåll dig själv och andra säkra genom att fortsätta följa CDC: s rekommendationer, som att bli testad 1-3 dagar före och 5-7 dagar efter din resa, ha på sig en mask medan du är offentlig och självkvarterande för 7-10 dagar efter att du har hem.
Fråga 5 av 13:
Kan du sprida COVID-19 efter att ha blivit vaccinerad?
  1. Bilden med titeln Var säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 5
1. Det är för tidigt att veta säkert, men du är nog mindre benägna att överföra det. Det är möjligt att om du är utsatt för Covid-19 efter att du vaccineras kan du fortfarande överföra det till andra, även om ditt immunsystem kommer att hålla dig från att bli sjuk. Men tidig forskning är ganska uppmuntrande att bli vaccinerad betyder att du är mindre benägna att bli smittad, så du är mindre benägna att infektera andra människor.
  • Vissa forskare har hittat tidiga indikationer på att människor som är helt vaccinerade bär en lägre virusbelastning om de blir smittade, vilket är sannolikt förknippat med en lägre risk att sprida sjukdomen.
  • Vissa bevis tyder också på att personer som är helt vaccinerade är mindre benägna att vara asymptomatiska bärare av COVID-19.
Fråga 6 av 13:
Vad betyder det att vara helt vaccinerat mot COVID-19?
  1. Bild med titeln vara säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 6
1. Du är helt vaccinerad 2 veckor efter din senaste dos. När du har fått Covid-19-vaccinet måste din kropp bygga upp en immunstyrka mot viruset. Denna immunitet är klar ca 2 veckor efter din andra dos av Pfizer eller Moderna Vaccines eller 2 veckor efter din enstaka dos av Johnson & Johnson Vaccine.
  • Under tiden, få gott om vila medan ditt immunsystem gör det hårda arbetet och fortsätt att ta steg för att skydda dig själv och folket runt dig.
Fråga 7 av 13:
Hur länge är skyddet från ett Covid-19-vaccin sist?
  1. Bild med titeln vara säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 7
1. Det är okänt, men förmodligen i minst några månader. Den långsiktiga effektiviteten hos Covid-19-vaccinet är ännu inte känt, men vissa experter tror att vi kan behöva få ett årligt vaccin, precis som vi gör med influensan. Hittills vet vi att människor som får ett vaccin är skyddade från Covid-19 i minst en kort tid, men eftersom vaccinerna bara utvecklades under de senaste månaderna, vet forskare inte exakt hur lång tid den perioden kommer att bli.
Fråga 8 av 13:
Kommer du att testa positivt för Covid-19 efter att ha fått vaccinet?
  1. Bilden med titeln Var säker efter att ha blivit vaccinerad för COVID-steg 8
1. Nej, eftersom vaccinerna inte innehåller COVID-19-viruset. Alla nuvarande vaccinerna fungerar genom att undervisa din kropp för att bekämpa proteinet som täcker utsidan av COVID-19-viruset. Din kropp producerar kopior av det proteinet och bygger immunitet mot det, men du replikerar inte kopior av själva viruset. Därför får vaccinet inte att du får ett positivt COVID-19-test.
  • Men eftersom du skapar antikroppar som hjälper dig att bekämpa COVID, kan du få ett positivt resultat på ett Covid-19-antikroppstest.
Fråga 9 av 13:
Behöver jag ett Covid-19-test om jag är vaccinerad?
  1. Bild med titeln vara säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 9
1. I de flesta fall behöver du bara testas om du visar symtom. Även om du är utsatt för Covid-19, behöver du inte oroa dig för karantän eller ta ett Covid-19-test om du inte känner dig sjuk. Men om du börjar visa några symptom, bör du i karantän och besöka en covid-19-testplats, precis som du skulle om du inte vaccineras.
  • Ett undantag till detta är om du bor i en gruppinställning, som ett grupphem eller en korrectionell anläggning. I så fall, om du är utsatt för Covid-19, bör du bli testad och karantän i 14 dagar.
Fråga 10 av 13:
Kommer vaccinerna att arbeta mot nya varianter av COVID-19?
  1. Bild med titeln vara säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 10
1. De är förmodligen effektiva mot de flesta Covid-19-varianter. Det är fortfarande för tidigt att veta säkert, men tidiga bevis visar att de nuvarande vaccinerna sannolikt kommer att skydda människor mot ett stort antal Covid-19-stammar. Vaccinerna kan emellertid inte skydda mot alla typer av COVID-19-vissa varianter, som B.1.351 stam som framkom från Sydafrika, visa något motstånd mot antikroppar och vacciner.
Fråga 11 av 13:
Vilka är de vanligaste biverkningarna av Covid-19-vaccinet?
  1. Bild med titeln vara säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 11
1. Du kanske har influensaliknande symtom eller ömhet i din arm. När du får vaccinet, sparkar ditt immunsystem i hög växel. Som kan ge dig milda influensaliknande symtom - du kan känna dig trött eller få huvudvärk, muskelvärk, feber eller frossa. Du kan också få smärta, rodnad eller svullnad i armen där du fick skottet.
  • Vissa människor utvecklar en röd, kliande, eller ömma utslag på armen efter att ha fått vaccinet. Detta kan dyka upp var som helst från några dagar till mer än en vecka efter skottet, men det rensar vanligtvis på bara några dagar.
  • Mycket sällan har vissa människor en allvarlig allergisk reaktion på ett av vaccinerna. De flesta vaccinleverantörer har du stanna på plats i 15-30 minuter efter att du har skott för att se till att det inte händer.
Fråga 12 av 13:
Hur kan jag minska biverkningarna av COVID-19-vaccinet?
  1. Bild med titeln vara säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 12
1. Fråga din läkare om OTC-läkemedel för obehag. De flesta av biverkningarna av Covid-19-vaccinet är mild och kommer att gå iväg om några dagar. Over-the-counter smärtstillande medel som ibuprofen, aspirin eller acetaminofen kan hjälpa till med det. Om du får feber, drick mycket vatten och klä i kyla kläder tills din temperatur kommer ner.
  • Om du får en kliande eller smärtsam utslag på området där du har skottet, kan du ta en antihistamin eller en smärtstillande. Du kan också placera en ren, våt trasa över området för att underlätta smärta.
  • Ring din läkare om dina biverkningar blir värre efter några dagar.
  • Om du tror att du har en allvarlig allergisk reaktion, ring nödmedicinska tjänster omedelbart.
Fråga 13 av 13:
Ska jag få det andra skottet om jag har en allergisk reaktion?
  1. Bild med titeln vara säker efter att ha blivit vaccinerad för covid steg 13
1. Nej, inte om reaktionen hände plötsligt eller var svår. Om du har en allvarlig allergisk reaktion eller du reagerar med nässelfeber, wheezing eller svullnad inom 4 timmar att få det första skottet, få inte ett andra skott av vaccinet. Om du hade en allergisk reaktion på ett av mRNA-vaccinerna - antingen Moderna eller Pfizer-inte får det andra mRNA-vaccinet, antingen.
  • En allvarlig reaktion är en som måste behandlas med epinefrin eller på ett sjukhus.
  • Om du hade en reaktion på den första dosen av ett mRNA-vaccin och du inte kan slutföra din andra dos, prata med din läkare om du behöver få det icke-mrna-vaccinet (Johnson & Johnson) för att vara helt skyddad.
  • 2. Det är okej att få det andra skottet om du utvecklar ett utslag. Om du märkte ett kliande eller svullet utslag på injektionsstället, kan du vara orolig för att få ett andra skott. Lyckligtvis finns det inga bevis för att detta kommer att leda till en allvarlig reaktion när du får den andra dosen av ditt vaccin. Men berätta för den person som ger dig ditt vaccin om det-de kan rekommendera dig att få skottet i din andra arm bara för att vara säker.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande