Hur man gör forskning

Tanken att göra forskning kan tyckas skrämmande, men så länge du håller dig organiserad och fokusera på den fråga du vill svara, kommer du att bli bra. Om du är nyfiken och intresserad av ämnet, kan du till och med hitta det roligt! Vi här på WikiHow har samlat svar på alla dina vanligaste frågor om hur man gör forskning, från att hitta ett bra ämne för att identifiera de bästa källorna och skriva ditt slutliga papper.

Steg

Fråga 1 av 11:
Hur hittar jag ett ämne till forskning?
  1. Bild med titeln Gör forskning Steg 1
1. Preliminär forskning inom ditt studieområde hjälper dig att hitta ett ämne. Om du gör din forskning för att uppfylla ett klasskrav, se över informationen om uppdraget och dina material för klassen för att begränsa dina alternativ. Om du har mer fri, titta på problem eller idéer som intresserar dig personligen.
  • Till exempel, om du forskar på det politiska området, kan du vara intresserad av att bestämma vad som leder människor att tro att 2020 US-presidentvalet var olagligt.
  • Skriv ner några delfrågor som du behöver för att undersöka innan du kan formulera din forskningsfråga på ett adekvat sätt.
Fråga 2 av 11:
Hur kan jag räkna ut om mitt ämne är för bred?
  1. Bild med titeln Gör forskning Steg 2
1. Gör en preliminär sökning för att hitta vilken information som redan finns. Om du gör en grundläggande Internet-sökning och får hundratusentals resultat är det förmodligen för brett. På samma sätt, om du kan se från de resultat som andra forskare har minskat ämnet, berättar det de fann det för bredt som förmodligen betyder att det är för brett för dig också.
  • Antar till exempel att du undersöker varför människor tror på 2020 US-presidentvalet var olagligt. Om en internetsökning ger upp artiklar som tittar på väljare från enskilda stater, kan du härleda det "människor" är för bred och du måste definiera vilka personer du ska studera.
  • Det är också möjligt att det ämne du har valt redan har undersökts i stor utsträckning. I den situationen, försök att hitta en annan vinkel som inte har tittats på förut. Vetenskapliga tidskriftsartiklar har ofta sektioner som ägnas åt frågor för vidare forskning - det kan du komma igång i rätt riktning.
Fråga 3 av 11:
Vad kan jag göra för att begränsa ett ämne?
  1. Bild med titeln Gör forskning Steg 3
1. Fokusera på en viss tidsperiod, befolkning eller geografiskt område. Använd dessa kriterier för att begränsa ditt ämne och göra det mer specifikt. Detta ger dig en mindre befolkning att arbeta med så dina slutsatser kommer att vara mer tillförlitliga. Det gör också din studie mer användbar.
  • Du kan till exempel vara intresserad av en nationell fråga, men att studera den nationella befolkningen skulle vara oanvändbar. Istället kan du fokusera på effekterna av det här problemet på en mindre befolkning, som folket i din stad.
  • Om du går för långt och slutar med att göra ditt ämne för smal, helt enkelt vända processen.
Fråga 4 av 11:
Hur börjar jag på min forskning?
  1. Bild med titeln Gör forskning Steg 4
1. Leta efter översiktsartiklar för att få en bättre förståelse för ditt ämne. Om en översiktsartikel har en bibliografi, kan du hitta andra källor där. Översiktsartiklar ger dig också en uppfattning om vilka sökord du ska använda för att söka efter andra källor.
  • Till exempel, om du forskar på 2020-valet, kan du hitta det "frånvarande omröstningar" och "Röstning via post" Kom upp ofta. Det är problem som du kan titta på vidare för att ta reda på hur de påverkade det slutliga valresultatet.
  • Du behöver inte nödvändigtvis använda de översiktsartiklar du tittar på som resurser i ditt faktiska papper. Även Wikipedia-artiklar kan vara ett bra sätt att lära dig mer om ett ämne och du kan kontrollera referenserna för mer välrenommerade källor som kan fungera för ditt papper.
Fråga 5 av 11:
Vad är det bästa sättet att hålla reda på mina källor?
  1. Bild med titeln Gör forskning Steg 5
1. Använd indexkort för att ta anteckningar och spela in citatinformation för varje källa. På ena sidan av varje indexkort skriv ner all information du skulle lägga i din bibliografi eller fungerar som citeras för källan. På andra sidan skriv ner information om källan som kommer att vara användbar i ditt papper.
  • Forskningshandlingar diskuterar vanligtvis 2 eller 3 separata saker som arbetar tillsammans för att svara på forskningsfrågan. Du kanske också vill göra en anteckning på framsidan av vilken sak som källan avser. Det gör det lättare för dig att organisera dina källor senare.
  • Om du till exempel forskar på 2020-valet kan du få en del av ditt papper som diskuterar omröstning via post. För de källor som direkt adresserar det problemet, skriv "Röstning via post" i hörnet.
Fråga 6 av 11:
Vilken typ av anteckningar ska jag ta som jag forskning?
  1. Bild med titeln Gör forskning Steg 6
1. Försök att lägga idéer i dina egna ord istället för att kopiera från källan. Att lägga idéerna i dina egna ord från början hjälper dig att undvika plagiering. Du vill fortfarande skriva sidnumret där idén kom ifrån, om den stilguide du använder kräver att informationen i din in-text-citat.
  • Om du hittar något som du tycker skulle göra ett bra citat, kopiera det exakt med citatmärken runt den, lägg sedan till sidnumret där det visas så att du kan korrekt citera det i ditt papper utan att behöva gå tillbaka och jaga på det igen.
Fråga 7 av 11:
Hur utvärderar jag kvaliteten på en källa?
  1. Bild med titeln Gör forskning Steg 7
1. Kolla in författarens bakgrund och publikationen. För vissa källor, som artiklar i vetenskapliga tidskrifter, behöver du inte göra mycket extra arbete för att veta att de är tillförlitliga. Men om du använder webbplatser eller massmedia, se till att informationen är tillförlitlig och författaren är en expert på ämnet. Här är några frågor att fråga om källan:
  • Diskuterar eller refererar artikeln en annan artikel? (Om så är fallet, använd den artikeln istället.)
  • Vilken expertis eller myndighet har författaren?
  • När var det material som skrivits? (Är det den mest aktuella referensen du kan använda?)
  • Varför publicerades artikeln? (Är det försök att sälja dig något eller övertyga dig om att anta en viss synvinkel?)
  • Är de forskningsmetoder som används konsekventa och tillförlitliga? (Lämpliga forskningsmetoder beror på vad som studerades.)
Fråga 8 av 11:
Vad händer om jag har svårt att hitta bra källor?
  1. Bild med titeln Gör forskning Steg 8
1. Om det inte finns tillräckligt med källor, bredda ditt ämne. Du kan komma in i forskning och upptäcka att det bara inte är så många källor för ditt ämne som du trodde att det var när du började - och det är okej! Tänk på troliga skäl att du inte hittar tillräckligt och utöka ditt ämne för att kompensera av dessa skäl.
  • Till exempel, om du skriver om 2020-valet, kan du hitta massor av berättelser online, men mycket lite som är ansett nog för att du ska kunna använda i ditt papper. Eftersom valet hände så nyligen kan det vara för tidigt för att det finns mycket fast akademisk forskning på den. Istället kan du fokusera på valet 2016.
  • Du kan också begära hjälp. Din instruktör kan kunna peka dig mot bra källor. Forskningsbibliotekarier är också glada att hjälpa dig.
Fråga 9 av 11:
Hur organiserar jag min forskning för mitt papper?
  1. Bild med titeln Gör forskning Steg 9
1. Börja göra en grov översikt över ditt papper medan du forskar. Ditt forskningspapper kommer att ha en introduktion, en slutsats och 3 eller 4 specifika punkter som du använder för att svara på din forskningsfråga. Även med lite forskning kan du identifiera dessa huvudpunkter och börja organisera dina källor under var och en av dessa punkter.
  • Om du till exempel undersöker effekten av Covid-19-pandemin på 2020-valet, kan du ha avsnitt om social distansering och städning på personliga röstställningar, tillgängligheten av post-in-omröstningar och tidig omröstning.
Fråga 10 av 11:
Vad är det bästa sättet att börja skriva mitt papper?
  1. Bild med titeln Gör forskning Steg 10
1. Börja skriva mitt eller kropp, av ditt papper. Få dina idéer ner, se om du behöver göra någon forskning. Sedan din introduktion och slutsats sammanfattar ditt papper, är det bäst att skriva de sista.
  • Inkludera en in-text-citat för allt som behöver en, även i ditt första grova utkast. Det hjälper dig att se till att du inte oavsiktligt mistera eller misslyckas med att citera något när du arbetar dig genom materiella utkast.
  • Skriv din introduktion och slutsats först efter att du är nöjd med att ditt papper är i huvudsak vad du vill sätta in. Då kan du polera allt för det slutliga utkastet.
Fråga 11 av 11:
Hur kan jag se till att jag inte är plagiering?
  1. Bild med titeln Gör forskning Steg 11
1. Inkludera en citat för varje idé som inte är din ursprungliga tanke. Om du tog bra anteckningar medan du forskade, borde det vara ganska lätt att skilja vilka tankar som är din och som du tog från en källa. Om du har några tvivel, gå tillbaka till dina källor och granska dem igen för att se till att du inte tog någonting från dem utan att tillskriva det.
  • Om du har några tvivel om du ska citera något, fortsätt och gör det. Du är bättre att fel på sidan av översynen än att se ut som om du tar kredit för en idé som inte är din.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande