Hur man undviker covid-19 felinformation

Massor av felinformation om Covid-19-utbrottet sprider sig online, vilket ibland kan leda till mycket onödigt panik och oro. Innan du läser och delar ny information om Coronavirus, ta lite tid att leta upp källan till din information. Trots att världens tillstånd är överväldigande är det definitivt möjligt att stanna ett steg framåt genom att granska fakta, maximera dina odds för att hitta exakt information och hålla dig ansvarig för den information du delar med andra.

Steg

Metod 1 av 3:
Analysera ny information
  1. Bild med titeln Undvik COVID 19 MISINFORMATION STEG 01
1. Granska källan till informationen. Ta en närmare titt på sociala medierposter eller berättelser som sprids genom munnen. Kontrollera om en välrenommerad organisation, som Världshälsoorganisationen (WHO) eller Centers for Disease Control och Prevention (CDC) har verifierat informationen, eller om det bara är ryktet. Dessutom håller du dina älskade ansvariga genom att fråga dem när och var de hörde något, istället för att acceptera sina ord som omedelbar sanning.
  • Till exempel kan du säga något som: "Det är ett intressant perspektiv om hur Covid-19 sprider sig. Skulle du tänka på mig var du först hörde det?"
  • Vissa sökmotorer, som Google eller Social Media-plattformar som Facebook och Instagram, leder dig till mer auktoritativa källor med en speciell varning.
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 MISINFORMATION STEG 02
    2. Dyk in i författarens uppgifter. Om artikeln inte är skriven av en etablerad regering eller hälsoorganisation, kolla upp författaren på en sökmotor. Dubbelkontroll vilka typer av artiklar författaren eller journalisten har skrivit i det förflutna. Om de vanligtvis skriver omfattande, hälsorelaterade artiklar, kan du förmodligen lita på den information de delar. Om de inte har ackrediterad erfarenhet eller bakgrund i hälsorelaterade ämnen, få din information från en annan källa.
  • Till exempel, om artikeln är skriven av en tabloidjournalist, bör du inte överväga att det är auktoritativt.
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 MISINFORMATION STEG 03
    3. Korskontrollfakta med flera källor. Försök att inte få all information från en enda källa, även om den källan är trovärdig. Istället referera till flera högkvalitativa källor för att få en mer rundad och informerad förståelse för de aktuella händelserna kring COVID-19. Dina egna påståenden och uttalanden låter mycket mer auktoritativ om de är stödda av flera experter.
  • Till exempel, använd källor som CDC, vem och FN (FN) för att stödja dina påståenden.
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 MISINFORMATION STEG 04
    4. Dela faktiska platser med dina vänner och familj. Fråga dina vänner och familjemedlemmar där de får sina uppdateringar om COVID-19. Om de lär sig ny information "genom vinrankan," Uppmuntra dem att kolla in informativa, faktiska webbplatser, som WHO: s Mythbuster Infographics (som du kan hitta här: https: // vem.Int / nödsituationer / sjukdomar / roman-coronavirus-2019 / rådgivning-for-offentliga / myth-busters). Försök att trösta dina nära och kära och prata dem från alla hysteri som de kanske känner.
  • Vissa auktoritativa och pålitliga källor som du kan referera och dela är: Vem, CDC, FN, National Institute of Health (NIH), State Government webbsidor och universitetsresurser.
  • Mindre tillförlitliga källor inkluderar unsourced sociala medier, tabloider eller sensationella artiklar, ryktesvaror, skräpvetenskapliga webbplatser och satirwebbplatser.
  • Påminn dina vänner och familj att det är helt okej att känna sig orolig och ängslig.
  • Metod 2 av 3:
    Fokusera på fakta
    1. Bild med titeln Undvik COVID 19 MISINFORMATION STEG 05
    1. Observera att någon kan bli sjuk från Covid-19. Ignorera alla sociala medier eller viloläge som säger att människor från vissa bakgrunder eller geografiska områden är mer benägna att kontrahera eller sprida viruset. Vem som helst kan bli covid-19, oavsett deras etnicitet.
    • Till exempel, om någon säger något xenofob, eller fördomad mot en viss grupp, om Covid-19, kan du säga något som: "Du borde inte säga saker som det. Det är ett bevisat faktum att någon kan fånga coronavirus, oavsett bakgrund."
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 MISINFORMATION STEG 06
    2. Granska de vanliga symptomen på COVID-19 för att undvika onödig panik. Observera att den nya koronavirusen (COVID-19) har många likheter med andra vanliga sjukdomar. Om du eller en älskad får feber, huvudvärk, ont i halsen, hosta eller andra liknande symptom, inte panik eller anta det värsta. Covid-19 manifester på olika sätt beroende på personen.
  • Till exempel, om du har feber, betyder det inte automatiskt att du har covid-19. Ring din läkare eller medicinsk leverantör vid första tecken på symtom. För specifik vägledning, prata alltid med en läkare eller vårdpersonal innan du väljer en behandlingsplan.
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 felinformation Steg 07
    3. Diskriminera inte någon som nyligen var i karantän. Det är helt normalt att känna sig rädd och orolig under dessa osäkra tider - faktiskt, otaliga människor delar dessa exakt samma känslor, inklusive människor som nyligen lämnat karantän. Kom ihåg att människor som lämnar karantän anses friska av medicinska proffs, och är helt säkra att vara runt.
  • Efter karantänering behöver de individerna mycket stöd eftersom de har isolerats så länge.
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 MISINFORMATION STEG 08
    4. Påminn dig om att dina skor inte kommer att sprida COVID-19. Du kanske har läst online eller hört någonstans att bottnen på dina skor kan spåra COVID-19 till ditt hem. Även om detta är ett giltigt problem, är trovärdiga organisationer som Världshälsoorganisationen (WHO) debunked detta. Om du vill vara riktigt försiktig, lämna dina skor i garaget eller ett annat separat område istället för att bära dem inuti.
  • Du kan utse en specifik del av ditt hem som ett "skoområde", vilket förhindrar spridning av några bakterier.
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 MISINFORMATION STEG 09
    5. Klassificera covid-19 som ett virus, inte som en slags bakterier. Tänk på att antibakteriella behandlingar inte kommer att fungera mot roman Coronavirus, eftersom sjukdomen orsakas av ett virus. Använd endast antibiotika och andra behandlingar om din sjukdom är fast besluten att vara en bakteriell infektion.
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 MISINFORMATION Steg 10
    6. Slitduk och medicinska masker utan rädsla för andning i någon extra CO2. Tyg och / eller medicinska masker kan vara ett knepigt ämne för att navigera, särskilt eftersom det finns så många olika åsikter. Ignorera någon som säger att masker leder till koldioxidinandning, eller förhindrar att du andas i tillräckligt med syre. Det är helt säkert att bära masker under en lång tid!
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 felinformation Steg 11
    7. Håll dig lugn genom att inse att den stora majoriteten av Covid-19-patienterna återhämtar sig. Rid inte på panikvågen, även om du hör någon läskig statistik om nyheterna. Om du misstänker att du kommer ner med roman Coronavirus (Covid-19), ring en medicinsk professionell för råd och stanna hemma så att du inte sprider infektionen till andra.
  • Globalt har COVID-19 en 3.4% dödlighet. Även om det inte är dödligt, kan Covid-19 orsaka långvariga hälsoeffekter som vi fortfarande lär oss om. De bästa sakerna du kan göra för att skydda dig och ditt samhälle är: Lyssna på experterna, öva social distans, tvätta händerna och ha en mask.
  • Metod 3 av 3:
    Ignorerar falska påståenden
    1. Bild med titeln Undvik COVID 19 felinformation Steg 12
    1. Ignorera påståenden om nya "botemedel" för COVID-19. Du kan höra många rykten eller andra outlandish historier om hur du kan förhindra eller bota dig från COVID-19. Medan ett vaccin fortfarande utvecklas finns det ingen officiell botemedel mot viruset. Istället, kontakta din läkare för att få råd och följ deras behandlingsplan
    • Till exempel tror vissa människor att dricksalkohol kan sänka din risk för Covid-19, när det faktiskt gör dig mer benägna för framtida hälsoproblem, som ett försvagat immunsystem och högt blodtryck.
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 felinformation Steg 13
    2. Ät inte peppar som ett sätt att förhindra covid-19. Ignorera eventuella rykten om att sprinka varm peppar i maten kommer att bota COVID-19 eller hindra dig från att fånga det. Det finns ingen vetenskap att återställa dessa påståenden - istället, fortsätt att äta en hälsosam, balanserad kost och gör ditt bästa för att träna regelbundet.
  • För närvarande finns det inga läkemedel eller livsmedel som är bevisade att bota eller förhindra koronavirus.
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 felinformation Steg 14
    3. Observera att husflugor och myggor inte kan sprida coronavirus. Inte panik om en flyg börjar surrera runt ditt hem, eller om du märker en myggbett någonstans på din kropp. Som pesky som dessa buggar är, kommer de inte att sprida COVID-19 eller öka risken för att fånga den.
  • Myggor kan dock sprida andra sjukdomar som malaria, västra Nile virus eller Jamestown Canyon Virus.
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 MISINFORMATION STEG 15
    4. Injicera inte dig med alkohol eller blekmedel för att förhindra COVID-19. Injicera aldrig eller drick blekmedel, även om du har hört påståenden som rekommenderar denna behandling. Bleké är mycket giftigt, och kommer att skapa en mängd nya problem, som potentiell orgelskador.
  • Om du misstänker att du kommer ner med COVID-19, planera ett test eller ringa en läkare för råd. Du kan helt och hållet ha en annan sjukdom!
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 felinformation Steg 16
    5. Ignorera information som kommer från frans, tredjepartsgrupper. Tänk på att det finns många konspirationsteorier som springer upp om COVID-19, som hur viruset tillverkades, eller att 5G-telefonnät sprider sjukdomen. Ge inte för mycket kredit till några munnen-teorier som inte är baserade på bevis - i dessa osäkra tider, det är verkligen lätt för falska fakta att sprida sig snabbt.
  • Några populära påståenden är att viruset sprids genom 5G-nätverk - att vissa rika individer är ansvariga - att viruset tillverkades i ett laboratorium - att den amerikanska militären introducerade Covid-19 till Kina- eller Covid-19 inte är faktiskt riktigt. Alla dessa påståenden är bevisade att vara falska, men talas fortfarande om mycket.
  • Bild med titeln Undvik COVID 19 MISINFORMATION STEG 17
    6. Korrigera dina nära och kära om de delar felaktig information. Låt inte falska fakta kontrollera berättelsen - istället, med artigt interject och klargöra eventuell felinformation som du hör det. Försök att vara snäll och mild som du korrigerar dina familjemedlemmar, påminner dem om att det finns mycket förvirrande information som går runt.
  • Du kan också hjälpa till att upprepa behovet av faktabaserad information och understryker behovet av vaksamhet genom att anmäla sig till FN: s verifierade kampanj vid https: // AktieradVerified.com / sv.
  • Tips

    Ignorera någon som hävdar att 5G-telefonnätverk på något sätt orsakar COVID-19, eftersom det här är helt falskt. I stället förstärker att viruset sprids genom fysiska droppar, som nysningar eller hosta.
  • Tyvärr, ta ett avkopplande, varmt bad inte att sakta ner spridningen av COVID-19.
  • Använd pappershanddukar istället handtorkare för att säkerställa att dina händer är helt rena.
  • Du kan ge pengar till Covid-19 Solidaritetsresponsfonden, vilket hjälper till att stödja många väsentliga arbetstagare, tillsammans med personer som har kontrakterat CovID-19.
  • Varningar

    Både varmt och kallt väder dödar inte automatiskt eller minskar spridningen av COVID-19.
  • Undvik att använda någon form av UV-lampa för att torka dina händer eller hud.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande