Hur man bekämpar stigma om covid-19

Covid-19-pandemin har skapat gott om osäkerhet över hela världen. Med alla rykten och missinformationen går det, kan det vara lätt att hylla och dela stigmas relaterade till covid-19. Tyvärr är dessa stigmas skadliga för många olika samhällen och gör mycket mer skada än bra. Det finns inget behov av att oroa dig, du kan göra en positiv skillnad genom att sprida faktuell och information och stödja ditt samhälle under denna tuffa tid.

Steg

Metod 1 av 3:
Förhindra stigma i samhället
  1. Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 1
1. Erkänna att alla kan komma i samband med COVID-19. Bryta sig bort från mentaliteten att vissa etniska grupper eller samhällen är mer benägna att sprida eller kontrahera covid-19. Istället påminna dig om att människor över hela världen har kommit ner med sjukdomen. Om du arbetar för en grupp som gör informella broschyrer om COVID-19, kolla publikationen för att se till att människor i alla bakgrunder är representerade i litteraturen och att det inte fokuserar på en viss etnisk grupp.
  • Till exempel, skapa en broschyr som bara har asiatiska amerikanska medborgare skulle orsaka en extremt negativ och otrolig stigma om COVID-19.
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 2
    2. Behandla maskbärande medborgare som alla andra personer. Titta inte på människor som har på sig masker. Dessa människor försöker bara göra sin roll för att skydda sig såväl som folket runt dem. Det finns inget behov av att anta det värsta, folk borde ha masker för att skydda sig och andra!
  • Många företag kräver att du bär en mask innan du kan komma in och många stater och länder är att mandatera deras användning på offentliga platser.
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 3
    3. Tala upp när du märker trakasserier. Var uppmärksam på din omgivning, oavsett om du är online eller i ett offentligt utrymme. Leta efter personer som riktar sig mot eller trakasserar andra baserat på gemensamma Covid-19 Stigmas, som rasstereotyp eller specifika hälsoproblem. Ta dig tid att sätta in dig själv i konversationen och korrigera det giftiga beteendet, om möjligt.
  • Om du hör någon som hänvisar till Covid-19 som "Asian Virus" eller "Wuhan Virus", ta tid att rätta till dem om hur deras språk kan vara skadligt.
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 4
    4. Var snäll när du motbevisar stigmas. Snarare än att kritisera människor som främjar stigmas eller osannolik, var artig och respektfull. Dela fakta som debunk myter från ansedda källor. Känna igen att människor kan vara rädda eller uppröra om pandemin, eller ens leta efter någon att skylla, vilket kan leda dem att tro eller främja felaktig information eller stigmas.
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 5
    5. Dela berättelserna och erfarenheterna från COVID-19 överlevande. Lyssna på konton för personer som kontrakterade Covid-19 och återhämtade sig från det. Låt dessa individer dela sina erfarenheter, så andra människor kan känna och förstå vad man kan förvänta sig av sjukdomen. Dessutom fokusera på individer som bryr sig om en älskad som kom ner med Covid-19.
  • Du kan sprida medvetenheten genom att retweeting eller dela inlägg på sociala medier, eller genom att dela någons historia genom munnen.
  • När du lyssnar på fler konton från personer som hade covid-19, inser du att denna sjukdom har påverkat människor från alla typer av etniska bakgrunder.
  • Metod 2 av 3:
    Spridande faktuell information
    1. Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 5
    1. Få fakta från organisationer som rapporterar nyheterna etiskt. Lyssna på nationellt eller internationellt erkända, auktoritativa källor för alla dina Covid-19-frågor och bekymmer. Endast förtroendeinformation som tillhandahålls av medicinska experter och yrkesverksamma baserade på bevis, istället för tredjeparts skvaller och sociala medier. Du kan förhindra mycket förvirring och oro genom att fokusera på tillförlitlig information!
    • Det är helt normalt och giltigt att ta lite tid från nyhetsrapporter och artiklar. Gör vad som är bäst för din egen mental hälsa.
    • Grupper som vem, FN, och CDC är stora resurser att referera.
    • Ta dig tid att analysera nyhetskällan, rubriken, innehållet och bilderna i artiklar eller inlägg om COVID-19. Se om andra välrenommerade organisationer rapporterar samma sak. Om inte, kan det vara felaktigt.
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 6
    2. Ge fakta till folket runt dig. Dela Tidbits av verifierad information med dina vänner och familj, även om det bara är i viloläge. Ta alla möjliga möjligheter att påminna dina nära och kära om säkra och effektiva sätt att förhindra spridning av COVID-19, tillsammans med grundläggande behandlingsalternativ. Tillbaka dina uttalanden med information från tillförlitliga källor, som vem, CDC eller andra humanitära organisationer.
  • Sociala medier är ett bra sätt att hålla dina vänner och familj informerade. Till exempel kan du skapa ett inlägg på Facebook som säger något som: "Tvätta händerna noggrant eller använd handrenare för att hålla händerna rena."
  • Du kan infoga användbara fakta till en konversation ganska lätt. Till exempel kan du säga något som: "Jag vet att du inte tror att viruset är så allvarligt, men det kan fortfarande vara till hjälp att desinficera några av ytorna i ditt hem."
  • Du kan också uppmuntra ditt samhälle att anmäla sig till FN: s verifierade kampanj (https: // AktieradVerified.com / sv) För att bättre förstå hur man identifierar faktabaserade och korrekta uppgifter om sociala medieplattformar.
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 7
    3. Korrekt felinformation du hör av vänner och familj. Vara på utkik efter falska fakta, eller uttalanden som är riddled med fördomar. Ta några minuter att vänligt och artigt korrigera dina nära och kära, med fakta för att säkerhetskopiera dina poäng. Påminn dina vänner och familj att det är helt normalt att känna sig rädd och osäkert, men stigmatiserat språk slutar bara skada folket runt dem.
  • Till exempel, om en vän nämner att asiatiska amerikaner är mer benägna att komma överens med Covid-19, säg något som: "Jag förstår att du är angelägen om viruset, men det finns inga fakta för att stödja det. Människor från alla bakgrunder kan komma ner med COVID-19."
  • Om någon säger att viruset tillverkades i ett laboratorium, påminna dem om att COVID-19 troligen har sitt ursprung i djur, men att mer information om viruset samlas och studeras löpande.
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 8
    4. Dela produktiva behandlings- och förebyggande alternativ. Berätta för dina nära och kära att det finns gott om praktiska, enkla sätt att förhindra spridningen av COVID-19. Påminn dina vänner och familjer som bär en mask eller ansiktsbehandling är ett enkelt sätt att förhindra spridning av bakterier, liksom frekvent handtvätt eller handstöd och social distansering.
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 9
    5. Lär barn om de negativa effekterna av fördomar och stigma. Ta dig tid att hålla dina barn uppdaterade om vad som händer i världen. Påminna dem om att det är viktigt att lyssna på fakta, och inte bli borttagna med historier och skvaller. Du kan verkligen ta med meddelandet hem genom att lära dem om incidenter i det förflutna där grupper av människor diskriminerades.
  • Till exempel kan du berätta för dina barn om hur japanska amerikaner felaktigt visades negativt och interned under andra världskriget.
  • Försök inte att radera eller ogiltigförklara ditt barns känslor. Istället påminna dem om att det är helt normalt och giltigt att känna sig upprörd om allt som händer.
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 10
    6. Undvik att överdriva sjukdomen och sprida felinformation. Gör ditt bästa för att hålla dig ansvarig för den information du delar med andra. Det kan vara väldigt lätt att fånga upp i hysteri och panik av pandemin, men försök att inte låta dessa känslor ta kontroll. Tänk istället på vad du planerar att säga innan du faktiskt säger det. Om dina ord inte sprider faktuell information, bör du förmodligen inte säga dem.
  • Till exempel, undvika att dela information som "Jag såg på sociala medier som ..." eller "en vän berättade för mig ...", bara dela verifierad information som stöds av medicinska experter eller vetenskapliga experter.
  • Metod 3 av 3:
    Förespråkar för drabbade grupper
    1. Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 11
    1. Respektera individer som för närvarande är karantän. Visa inte sjuka individer som är annorlunda än vad du skulle om de var helt friska. Observera att karantänering är det bästa som sjuka individer kan göra för både själva och andra. Med detta i åtanke, erbjuda konsekvent stöd och uppmuntran till några sjuka släktingar, vänner eller bekanta, så de känner sig inte extra isolerad från resten av världen.
    • Till exempel, ge inte någon den kalla axeln om de för närvarande karantinerar sig själva. Med extra isoleringen behöver de din kärlek och stöd mer än någonsin!
    • På samma sätt, undvika att döma människor som har återhämtat sig från viruset eller har släppts från karantän.
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 12
    2. Välj respektfullt språk när du pratar om COVID-19. Undvik att använda hårda termer och språk för att beskriva personer som har kommit ner med COVID-19. Använd fraser som "personer som har covid-19" eller "någon som behandlas för covid-19" istället för hårda ord som "offer" eller "fall."Kom ihåg-Personer som har Covid-19 är samma som alla andra.
  • Lyssna på instanser av någon som använder hård terminologi och korrigera dem när det är möjligt. Till exempel kan du säga något som, "Jag förstår var du kommer ifrån, men" offer "är ett ganska hårt ord att använda."
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 13
    3. Erbjuda offentligt stöd till vårdpersonal. Ta dig tid att skriva ett kort eller göra en social media post dedikerad till de första respondenterna, sjuksköterskor, läkare och andra vårdpersonal i ditt område. Erkänna att de sätter sina liv på linjen för att hjälpa otaliga människor att återhämta sig från COVID-19.
  • Till exempel kan du säga något som: "Tack så mycket för allt du gör! Jag känner mig så mycket mer lugn att veta att du alla är här."
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 14
    4. Tack de viktigaste arbetarna i ditt område. Visa din uppskattning till alla deltid och heltidsanställda under pandemin, oavsett om de är mataffärskassörer eller restaurangarbetare. Påminna dem om att de gör en stor skillnad och hjälper otaliga människor att anpassa sig och anpassa sig till COVID-verkligheten.
  • Till exempel, om du är på en snabb matkörning, säg något som: "Tack så mycket för dina outtröttliga ansträngningar. Jag uppskattar verkligen allt du gör."
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 15
    5. Stöddelar av ditt samhälle som påverkas av COVID-19. Leta efter möjligheter att donera och hjälpa delar av ditt samhälle som har drabbats hårt av utbrottet, som vårdhem eller låginkomstkvarter. Även om du inte kan gå utanför mycket, överväga att donera pengar eller matvaror till dessa delar av samhället. Du kan också erbjuda känslomässigt stöd genom att skicka kort och väl önskemål!
  • Du kan till exempel skicka ett kort med stöd till ett vårdhem, eller donera konserverad mat till en matkörning.
  • Bild med titeln Fight Stigma om COVID 19 Steg 16
    6. Meddelande sociala influenser så att de kan ta itu med negativa stigmas. Ta några minuter till privatmeddelande en kändis eller social influencer. Förklara dina bekymmer om hur vissa grupper stigmatiseras på grund av COVID-19, och hur den här influenceren kan göra skillnad. Uppmuntra dem att tala ut mot negativa rykten och stigmas, vilket kan ha en positiv krusningseffekt bland sina anhängare.
  • Till exempel kan du skriva något som: "Hej! Jag har varit en långsiktig fan av din, och jag ville nå ut när det gäller den nuvarande Covid-19-pandemin. Med din plattform tror jag att du kan göra en stor skillnad om du delar ett inlägg på vanliga Covid-19 myter, eller dela några tips om hur du är säker."
  • Tips

    Om du misstänker en vän, familjemedlem eller älskad kan komma ner med Covid-19, ge dem gott om integritet och medkänsla när de testas.
  • Skicka mentala hälso-resurser till några kära som påverkas negativt av Covid-19.
  • Varningar

    Om du misstänker att du kommer ner med Covid-19, ring en sjukvårdspersonal genast.
  • Rapportera handlingar av diskriminering till din lokala brottsbekämpning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande