Covid vaccination i u.s.: dina vanligaste frågor besvaras

Covid-19-krisen har varit svårt för oss alla, men det finns ett ljus i slutet av tunneln. Två vacciner har godkänts för allmän användning, och de ser ut som ett lovande sätt att hjälpa till med att stoppa den här pandemin. Eftersom vaccinerna inte har varit ute, kan du ha frågor om hur de fungerar, när du kan få dem i USA och hur effektiv de kommer att vara att bekämpa viruset. Läs vidare för att hitta den information du behöver så att du vet vad du kan förvänta dig när du går till en klinik eller sjukhus för dina vaccinationsskott.

Steg

Fråga 1 av 9:
När kommer vaccinet att vara tillgängligt?
  1. Bild med titeln COVID-vaccination i Förenta staterna_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 1
1. Den första omgången av vacciner är tillgänglig nu. Men varje stat har sin egen utbyggnadsplan för vem som kommer att kunna få denna första sats av vacciner. De flesta stater följer CDC: s rekommendationer genom att erbjuda den första omgången till frontlinjearbetare och personer i åldern 75 år eller äldre. När fler vaccindoser tillverkas, kommer beloppets behörighet att expandera för att inkludera fler personer.
  • Frontlinjearbetare inkluderar: brandmän, poliser, korrigeringar, livsmedels- och jordbruksarbetare, kollektivtrafikarbetare, posttjänster, tillverkare, lärare, lärare, pedagogisk supportpersonal och daghemarbetare.
  • Efter frontlinjearbetare och personer 75 eller äldre kommer nästa grupp att få vaccinet att vara människor 65 år eller äldre, personer med underliggande medicinska tillstånd som sätter dem med större risk och andra väsentliga arbetstagare. Andra väsentliga arbetstagare inkluderar anställda i: transport, livsmedelsservice, logistik, konstruktion, ekonomi, IT, kommunikation, energi, allmän säkerhet, folkhälsa, lag och media.
  • 2. Det borde vara mer tillgängligt i slutet av våren 2021. De som arbetar på vaccinet gör sitt bästa, men det tar tid att tillverka tillräckligt med doser för alla. Medan det inte finns någon officiell tidslinje, föreslår de flesta uppskattningar att vaccinet kommer att vara tillgängligt för allmänheten i slutet av våren eller sommaren 2021.
  • Det tar lite längre tid för ett barnsäker vaccin att bli tillgänglig. Barnens immunförsvar är inte identiska med vuxna, och mer forskning behöver göras för att säkerställa att vaccinerna är säkra och effektiva för barn.
  • Fråga 2 av 9:
    Fungerar vaccinet faktiskt?
    1. Bild med titeln COVID-vaccination i Förenta staterna_ Dina vanligaste frågor besvarade steg 3
    1. Ja, båda de för närvarande godkända vaccinerna verkar vara effektiva. Gå in i 2021, de enda två vaccinerna som har godkänts i USA är Pfizer / Biontech-vaccinet och Moderna-vaccinet. Här är vad vi vet om effekten av varje vaccin:
    • Pfizer / Biontech-vaccinet är 95% effektivt, vilket innebär att 95% av människorna kommer att skyddas från att bli sjuk med viruset. Den är godkänd för någon 16 eller äldre, och det kräver 2 injektioner som ges inom 21 dagar av varandra.
    • Moderna Vaccine är 94.1% effektiv. Det är för närvarande godkänt för någon 18 eller äldre, och det kräver 2 injektioner med 28 dagar mellan varje dos.
    • Båda vaccinerna är beroende av Messenger mRNA-teknik. Traditionellt innehåller ett vaccin en svag eller död version av ett verkligt virus som injiceras i kroppen för att lära ditt immunsystem för att bekämpa viruset i framtiden. MRNA-vaccinerna arbetar genom att injicera ett spikprotein (inte COVID-19-viruset) i din kropp. Detta protein, som liknar COVID-19-viruset, lär din kropp att identifiera och bekämpa det faktiska viruset eftersom det fäster sig till cellerna i din kropp.
    Fråga 3 av 9:
    Är covid-19 vaccination säkra?
    1. Bild med titeln COVID-vaccination i Förenta staterna_ Dina vanligaste frågor besvarade steg 4
    1. Ja, ingen av de kliniska prövningarna indikerar att det finns någon unik fara. Covid-19-vaccinerna har genomgått en intensiv serie försök och test, och det finns inga bevis för att de två godkända vaccinerna är unikt farliga. Det finns vissa risker om du är allergisk mot någon av ingredienserna i vaccinerna, men det är sant för varje vaccin eller medicinsk behandling.
    • Det finns mycket missinformation där ute när det gäller vaccinet. Verkligheten är att vaccinerna inte kommer att lägga de allra flesta människor på skadans sätt. Riskerna med att fånga eller sprida COVID-19 överväger eventuella eventuella biverkningar som du kan uppleva.
  • 2. Prata med din läkare om att bli vaccinerad om du har en historia av allergiska reaktioner på läkemedel. Människor med allergi mot några ingredienser i vaccinerna är den enda gruppen av människor som CDC uttryckligen säger bör inte ympas. Om du har en historia av anafylax eller andra starka reaktioner på injektioner, vacciner eller mediciner, men ingen explicit allergi mot ingredienserna i vaccinet, prata med din läkare innan du blir ympad. Din läkare kan fortfarande rekommendera att du får vaccinet beroende på din personliga historia och vad du är allergisk mot, men du bör fortfarande konsultera en läkare först.
  • Oroa dig inte om du har allergier mot husdjur, pollen, latex, mat eller något sådant. Du är bara i fara om du har haft reaktioner på injektioner eller mediciner.
  • Det finns nollrapporter av någon som dör från att ta vaccinet. Om du får vaccinet och du har en allergisk reaktion, kommer du att vara omgiven av sjukvårdspersonal som kommer att kunna behandla dig på plats, så försök att inte oroa dig.
  • 3. Du kanske vill vänta lite om du är gravid eller ammar. Om du är gravid eller ammar, prata med din läkare om att få Covid-19-vaccinet. Det finns begränsad information om hur säker vaccinet är för gravida kvinnor eller kvinnor som ammar. Eftersom det inte har studerats grundligt är det upp till dig om du vill få vaccinet.
  • Om du har ökad risk eftersom du är immunokompromiserad kan det vara värt att få vaccinet även om du är gravid eller ammar. Tala bara med din läkare för att väga dina alternativ.
  • Fråga 4 av 9:
    Vad är biverkningarna av Covid-19-vaccinet?
    1. Bild med titeln COVID-vaccination i Förenta staterna_ Dina vanligaste frågor besvarade steg 7
    1. Vanliga biverkningar inkluderar mindre smärta och svullnad på injektionsstället. Efter varje injektion i armen kan du uppleva lite svullnad, rodnad eller återstående smärta. Detta är helt normalt, och dessa biverkningar ska gå bort efter en dag eller två. Du kan tillämpa en cool tvättduk till din arm för att minska svullnad. Att träna och flytta armen efter att ha fått vaccinet kan hjälpa till.
    • Ring din läkare om smärtan och svullnaden inte släpper ut eller blir värre efter några dagar.
    • Biverkningar är inte unika för en vaccination. Du kanske aldrig har märkt dem när du har blivit vaccinerad för andra virus i det förflutna, men Covid-19-vaccinerna är inte unika på detta sätt.
    • Utanför smärta, rodnad och svullnad verkar det inte vara några andra lokaliserade reaktioner på vaccinet.
    • Det finns inga kliniska data eller information om samtidig administrering av COVID-19-vaccinerna tillsammans med andra vaccinationer.
  • 2. Du kan också uppleva influensaliknande symtom för en dag eller två. Tillsammans med de ytliga biverkningarna på injektionsstället kan du också uppleva influensaliknande symtom efter att du har skott. Dessa symptom kan vara obehagliga, men de borde gå iväg på en dag eller två. Om du får vaccinet och körs i dessa biverkningar, drick bara mycket vatten, klä lätt och ta det enkelt för några dagar.
  • Baserat på FDA: s data från försöken, är vanliga potentiella biverkningar: trötthet, huvudvärk och muskelsmärta eller smärtor. Mindre vanliga biverkningar inkluderar: feber, frossa, diarré och ledsmärta.
  • Om några influensaliknande symtom inte går bort efter några dagar, kontakta din primärvårdsläkare.
  • Dessa symptom uppstår inte för att du faktiskt är sjuk. Det är helt enkelt ett resultat av ditt immunsystem som svarar på spikproteinet i vaccinet.
  • Fråga 5 av 9:
    Kan du bli smittad med COVID-19 efter vaccinationen?
    1. Bild med titeln COVID-vaccination i Förenta staterna_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 9
    1. Ja, eftersom det tar tid för vaccinet att börja arbeta och det är bara 94-95% effektivt. Det betyder att du fortfarande kan bli smittad med Covid-19 omedelbart efter att du har fått vaccinet. Vaccinerna är också endast 94.1% och 95% effektiv, så ungefär 1 av 20 personer kommer inte att bli immun mot COVID-19-viruset. Det är därför viktigt att du fortsätter att kosta och bära en mask, även efter att du har ympats.
    • Ingen vet säkert ännu, men det finns en möjlighet att du fortfarande kan bära och sprida Covid-19-viruset även efter att du har vaccinerats. Med andra ord, även om du inte blir sjuk själv, kan du fortfarande kunna få andra sjuka.
    • Pfizer / Biontech-vaccinet ser ut som om det börjar arbeta ungefär 7 dagar efter den första dosen för de flesta, även om Moderna-vaccinet kan ta lite längre tid att sparka in.
    Fråga 6 av 9:
    Varför ska du bli vaccinerad mot COVID-19?
    1. Bild med titeln COVID-vaccination i Förenta staterna_ Dina vanligaste frågor besvarade steg 10
    1. Att bli vaccinerad minskar de odds som du sprider viruset till andra. Det kommer också att minska risken för att du blir sjuk från Covid-19 i framtiden. När fler och fler människor blir vaccinerade, kommer spridningen av viruset att sakta ner. Om du vill skydda dig, skydda andras hälsa, och komma tillbaka till hur saker var före pandemin, det finns ingen riktig anledning att du inte ska få vaccinet om du inte är allergisk mot det.
    • Även om du har en historia av allergiska reaktioner på vacciner eller medicinering, kan din läkare fortfarande rekommendera att få vaccinet. Det beror verkligen på din läkares analys av din medicinska historia.
    Fråga 7 av 9:
    Är vacciner som krävs när du reser till U.S.?
    1. Bild med titeln COVID-vaccination i Förenta staterna_ Dina vanligaste frågor besvarade steg 11
    1. Det finns inga vaccinationskrav för besökare eller resenärer. Detta gäller både turister och medborgare, oavsett om du reser till Förenta staterna eller lämnar landet. Vissa stater kan fortfarande ha rådgivning på plats, men det finns inget vaccinbehov.
    • Eftersom Förenta staterna har haft en sådan hög infektionshastighet, kräver vissa länder ett vaccin innan medborgarna kan komma hem om de besöker USA. Du kanske inte vill ta den resan till U.S. Om du är en utländsk medborgare och du försöker ta av med att ta vaccinet.
    • Det finns en mängd olika vacciner som du måste ta om du emigrerar till Förenta staterna, men Covid-19-vaccinet är inte en av dem.
    Fråga 8 av 9:
    Är några alternativa vacciner tillgängliga?
    1. Bild med titeln COVID-vaccination i Förenta staterna_ Dina vanligaste frågor besvarade steg 12
    1. Det finns för närvarande bara 2 vacciner som är godkända för distribution. Pfizer / Biontech-vaccinet och Moderna-vaccinet är de enda alternativen just nu. Men fler vacciner kan bli tillgängliga i framtiden. Många läkemedelsföretag och forskare arbetar fortfarande med att utveckla nya vacciner i hopp om att de kan vara effektivare eller lättare att använda än de 2 som för närvarande är tillgängliga.
    Fråga 9 av 9:
    Vad är skillnaderna mellan de 2 vaccinerna?
    1. Bild med titeln COVID-vaccination i Förenta staterna_ Dina vanligaste frågor besvarade steg 13
    1. Pfizer / Biontech-vaccinet är lite svårare att skicka och lagra. Pfizers vaccin måste hållas vid -80 till -60 ° F (-62 till -51 ° C), medan Moderna inte gör det. Detta kräver mycket torris, och frakt Den bär ett brett utbud av utmaningar. Ett framtida vaccin kan vara lättare att lagra, men det faktum att andra forskare arbetar med nya vacciner betyder inte att Pfizer / Biontech-vaccinet inte är effektivt.
    • Båda vaccinerna fungerar på samma sätt - de är båda beroende av Messenger-mrna-tekniken, som lär ditt immunsystem för att bekämpa COVID-19 genom att exponera det för ett spikprotein.
    • Moderna Vaccine är 94.1% effektiv, medan Pfizer / Biontech-vaccinet är 95% effektiv.
    • Båda vaccinerna kräver 2 skott. Pfizer / Biontech-vaccininjektionerna måste administreras inom 21 dagar. Moderna-vaccinet kräver 2 injektioner som ges 28 dagar från varandra.
    • Pfizer / Biontech-vaccinet är godkänt för någon 16 eller äldre, medan Moderna-vaccinet är godkänt för någon 18 år eller äldre.

    Tips

    När vaccinet är tillgängligt för allmänheten kommer du att kunna hitta den närmaste kliniken som erbjuder vaccinet på https: // vaccinefinder.org /.
  • Alla federalt inköpta vacciner kommer att ges bort gratis. Vaccinationsleverantörer kommer att kunna ladda en administrationsavgift, även om detta bör täckas av din försäkring. Om du inte har försäkringar, kommer Health Resources and Services Administration Provider Relief Fund att täcka kostnaden.
  • Inga steg har hoppats över i utvecklingen av Covid-19-vaccinerna. De har genomgått lika mycket vetenskaplig granskning och lika många kliniska prövningar som någon annan medicinsk behandling eller vaccin där ute.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande