Hur man hanterar coronavirus-utbrottet: dina vanligaste frågor besvaras

Du kan sannolikt inte undvika nyhetsberättelser om Covid-19 Coronavirus, som Världshälsoorganisationen (WHO) har märkt en pandemi. Medan du sannolikt inte behöver oroa dig, är det bra att bli informerad så att du kan hjälpa till att stoppa virusets spridning. Eftersom det här är en ny sjukdom, har du sannolikt massor av frågor om det. Många av de vanliga frågorna om Coronavirus besvaras här, men det finns fortfarande mycket forskare vet inte om denna sjukdom.

Steg

Fråga 1 av 22:
Vad är ett koronavirus?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 1
1. Termen "coronavirus" hänvisar till en stor familj av virus som gör människor sjuk. De flesta av dessa virus orsakar förkylning och är mycket utbredd. Mindre vanliga stammar av koronavirus orsakar också Mellanösterns respiratoriska syndrom (MERS) och allvarligt akut respiratoriskt syndrom (SARS), som är allvarliga variationer av viruset. COVID-19 är en ny, sällsynt typ av coronavirus som kom till allmänhetens uppmärksamhet i slutet av 2019.
  • Coronavirus vi handlar om är ny, vilket betyder att det inte har sett hos människor förut.
  • COVID-19 är en term för andningssyndromet som kan orsakas av det nya koronaviruset, vilket innebär att det medför att du har svårt att andas. I vissa fall kan det orsaka lunginflammation.
Fråga 2 av 22:
Vad är symtomen på covid-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 2
1. De flesta som får Covid-19 har några till inga symptom. Du kanske tror att du är förkyld eller influensa och bli bättre om några dagar. Men upp till 1 av 5 personer som får coronavirus blir allvarligt sjuk och kan ha problem med att andas. Symtom att titta på inkluderar:
  • Feber
  • Hosta
  • Andnöd
  • Svårt att andas

Dricks: Om du har dessa symtom men har inte varit i nära kontakt med alla som har Covid-19, har du förmodligen bara en förkylning eller influensa. Men det är fortfarande en bra idé att isolera dig själv tills dina symtom har gått.

Fråga 3 av 22:
Om du får Covid-19, ska du dö?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 3
1. Inte troligt. Även om det är mer dödligt än influensan, återhämtar de flesta människor eller har bara milda fall. Covid-19 kan dock vara mycket farligt för patienter som är äldre eller har andra kroniska sjukdomar eller förhållanden.
  • Jämfört med SARS (allvarligt akut respiratoriskt syndrom), är en annan koronavirus, COVID-19 lättare överförbar men inte så dödlig.
Expertips
FN: s foundation

FN: s foundation

International Humanitarian OrganizationThe FN-fonden samlar idéerna, människorna och resurserna FN: s behov måste driva globala framsteg och ta itu med brådskande problem. FN: s stiftelsens kännetecken är att samarbeta för varaktig förändring och innovera för att ta itu med mänsklighetens största utmaningar. FN: s stiftelse fokuserar på problem med transformativ potential, inklusive klimat, energi och miljö och kvinnor - Global hälsa och data och teknik.
FN: s foundation
FN: s foundation
Internationell humanitär organisation

Visste du? Cirka 81% av alla fall av COVID-19 resulterar i endast mild lunginflammation eller ingen lunginflammation alls.

Fråga 4 av 22:
Kan du få Covid-19 från produkter som skickas till dig?
  1. Bild med titeln Skicka ett paket på postkontoret Steg 11
1. Inte troligt. Även om mycket är okänt om COVID-19, verkar det inte att viruset kan överleva på torra ytor, såsom papper, plast eller kartong. Eventuella produkter som skickas till dig bör vara säkra att använda utan risk för att de uppmanar sjukdomen.
  • Även om någon med Covid-19 hade hostat eller nysat på produkter innan de skickade dem, är det osannolikt att viruset skulle överleva genom fraktprocessen för att infektera en annan person.
Fråga 5 av 22:
Hur kan jag slåss i stigmatisen i samband med COVID-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 5
1. Hjälp utbilda dem runt dig. Lär folk om det faktum att, även om det verkade först att Covid-19 började i Kina, riktar sig själva sjukdomen inte specifika raser av människor, och det är inte speciellt raser mer benägna att få det än andra. Faktum är att länder över hela världen, inklusive de flesta av Europa och USA, har bekräftat fall av Covid-19, och det är nu mer utbrett i Förenta staterna än i Kina. Det påverkar människor av olika populationer, och alla kan fånga det.
  • Kinesiska och asiatiska människor som du träffas är inte mer benägna att vara smittade än någon av någon annan ras, såvida de inte nyligen återvänt från Kina eller var omkring någon som är sjuk.
  • Berätta för folk att sjukdomen är spridd person till person genom nära kontakt. Även om sjukdomen härstammar i Kina, är du inte i riskzonen för att få sjukdomen om du till exempel går till en kinesisk restaurang eller handlar på ett kinesiskt ägt företag.
Fråga 6 av 22:
Kommer Covid-19-utbrottet när vädret blir varmare?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor besvarade Steg 7
1. Många virus, som influensa, sprids inte så snabbt på vår och sommarmånader. Men eftersom Covid-19 är ett nytt virus, vet inte forskare vad som händer när vädret blir varmare. Men många experter spekulerar att Covid-19 inte kommer att sakta ner under det varma vädret och fortsätter att sprida sig snabbt under sommarmånaderna.
  • Även om viruset släpper ut med varmare väder, finns det också en chans att det kan återvända när vädret svalnar igen på hösten och vintern.
Fråga 7 av 22:
Vad ska jag göra om jag tror att jag är sjuk med Covid-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 8
1. Ring din läkare om du har feber, hosta och andfåddhet och har nyligen återvänt från resan eller komma i kontakt med en smittad person. Berätta för dem att du misstänker att du kan ha covid-19 och fråga din läkare vad du ska göra. De kommer sannolikt att berätta för dig att stanna hemma och isolera dig själv eller gå till en isolerad medicinsk miljö för testning. Lokala sjukhus, State Public Health Labs och CDC hanterar testning per den 20 oktober, men det kan vara en eftersläpning i ditt område.
  • Ring framåt till din läkare eller till ett sjukhus och låt dem veta att du vill komma in och du misstänker att du har covid-19. Att ge dem denna varning tillåter dem att göra förberedelser så att du inte sprider sjukdomen till andra om du har det.
  • Om du har en medicinsk nödsituation, låt akutmottagare veta när du kallar dem som du misstänker att du har COVID-19 så de kan också vidta försiktighetsåtgärder. De kommer sannolikt att isolera dig i ett negativt tryckrum, så det är mindre troligt att viruset kommer att infektera andra.
  • Om du är utanför Förenta staterna, kommer din nationella hälsovård eller Världshälsoorganisationen (WHO) sannolikt att hantera test i ditt område.
Fråga 8 av 22:
Hur är någon diagnostiserad med Covid-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 9
1. I Förenta staterna kommer ditt statliga folkhälsoband eller CDC att bekräfta en Covid-19-infektion. Utanför Förenta staterna, din nationella hälsovård eller som kommer att avgöra om du är smittad. Om din läkare tycker att du kan ha Covid-19, kommer de att ta prov av vätska från näsan och munnen. Den vätskan kommer att skickas till ett tillstånd eller ett nationellt laboratorium för att testa för COVID-19. De kan också testa vätska från dina lungor, eller testa din urin eller avföring för att avgöra om du har några andra infektioner.
  • Om du har lunginflammation eller andningssvårigheter kan din läkare beställa röntgenstrålar av dina lungor.
  • Diagnostisk testning för COVID-19 är begränsad. Till exempel, i USA, bara statliga folkhälsobelagrar eller CDC kan göra de korrekta testen. Din läkare kommer sannolikt att beteckna dig som en person som undersöks (PUI) och hålla dig isolerad tills testresultaten återvänder. Eftersom statliga laboratorier nu hjälper till med testning, är resultaten tillgängliga snabbare än de var i början av utbrottet.
Fråga 9 av 22:
Måste du stanna på sjukhuset om du har Covid-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 9
1. Inte nödvändigtvis. Mer allvarliga fall kräver sjukhusvistelse. Men de flesta som kontrakt covid-19 kan stanna i sina hem, så länge de självisolerar. Din läkare kommer att meddela om du kan gå hem eller om du behöver vara på sjukhus. Hur som helst måste du vara karantän så att du inte sprider viruset.
  • Din statliga folkhälsoavdelning kommer att berätta när det är okej för dig att lämna karantän. De kommer att spåra dig under hela din återhämtning för att du blir bättre och exponerar inte andra till viruset.
  • Du kan behöva gå till sjukhuset om du behöver en ventilator för att hjälpa dig att andas. Sjukhus kan också ge dig extra syre, vilket gör det lättare för dig att andas på egen hand.
  • Om du känner dig mer bekväm att bo på sjukhuset än att gå hem, låt din läkare veta. Till exempel kan du vara orolig för att sprida sjukdomen till din familj om du återvänder hem.
  • Fortsätt att övervaka dina symtom om du bor hemma. Om dina symtom blir svårare, ring din läkare så snart som möjligt.
Fråga 10 av 22:
Vilka mediciner är tillgängliga för COVID-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 10
1. Från och med februari 2021 finns det några läkemedel med nödanvändningsbehörigheter för att behandla COVID-19. Läkemedelsföretag och forskningsorganisationer fortsätter att utföra prövningar av antivirala läkemedel för att behandla sjukdomen.
  • I november 2020 gav FDA nödanvändningstillstånd för läkemedlet Bamlanivimab och till en kombination av Casirivimab och ImdejeMab. Dessa monoklonala antikroppar är för personer som har riskfaktorer för allvarlig sjukdom och testad positiv men har ännu inte varit på sjukhus. Dessa läkemedel kan minska risken för allvarlig sjukdom om den ges vid rätt tidpunkt.
  • Patienter som är på sjukhus kan få dexametason, en kortikosteroid som kan bidra till det extrema och farliga immunsvaret mot koronaviruset i vissa fall som kallas "cytokin storm." Patienterna kommer också sannolikt att få blodförtunnare för att minska risken för blodproppar.
  • Remdesivir fick också nödanvändningstillstånd av FDA och kan hjälpa till att minska återhämtningstiden för personer som har varit på sjukhus.
  • Du kan ta över-the-counter-mediciner för att lindra din feber och andra symptom på COVID-19. Tänk bara på att dessa mediciner bara lindrar symtomen själva - de behandlar inte viruset.

Varning: Övervaka dina symtom samtidigt som du tar droger på disken och ring din läkare om de verkar bli värre eller om de inte förbättrar trots att man tar över disken.

Fråga 11 av 22:
Finns det ett vaccin?
1. Säkra och mycket effektiva COVID-19 vacciner som utvecklats av Pfizer-Biontech och Moderna har godkänts för nödsituation i USA och andra länder, och kommer att distribueras först till vårdpersonal, personer i långtidsvård och andra vuxna som är riskerar allvarlig sjukdom.
  • Kontrollera med statens riktlinjer eller din läkare för att se om du för närvarande är berättigad att vaccineras.
Fråga 12 av 22:
Hur kan jag hålla från att sprida COVID-19 till andra?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 11
1. Om din läkare har bekräftat att du har COVID-19, eller om du misstänks ha Covid-19, isolera dig själv från andra. Stanna hemma utom när du ska få vård. När du går till doktorn, använd alltid en ansiktsmask och undvik att använda kollektivtrafik, kördelning eller taxibilar. Medan hemma, ta följande försiktighetsåtgärder:
  • Bo i ett separat rum från alla andra och använd ett separat badrum om möjligt.
  • Grundläggande kirurgiska masker bidrar till att förhindra spridningen av viruset genom att stoppa bäraren från att exponera andra för att hosta eller nysa. Om du är sjuk, bära en kirurgisk mask när du är runt andra om möjligt.
  • Täck din mun och näsa med en vävnad när du hostar eller nysar. Kasta omedelbart vävnaden i en trashcan och tvätta händerna.
  • Dela inte hushållsredskap, handdukar, sängkläder eller kläder med andra medlemmar i ditt hushåll.
  • Övervaka dina symptom och ring din läkare om dina symtom förvärras.
Fråga 13 av 22:
Hur kan du berätta när Covid-19 har kört sin kurs?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 12
1. Det kan vara svårt att veta säkert. Detta beror på att symptomen ofta är milda. Din folkhälsoavdelning kommer att övervaka dig medan du är i karantän och berätta när du är klar att lämna ditt hem eller sjukhuset. När dina symtom är borta i minst 24 timmar, testa dig för att se om du fortfarande har viruset.
  • Lämna inte ditt karantän tills den offentliga hälsoavdelningen bekräftar att det är säkert för dig att göra det. De kan hålla dig i karantän i flera dagar efter att du inte längre är symptomatisk bara i fallet.
Fråga 14 av 22:
Hur kan jag skydda mig från COVID-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 13
1. Det bästa sättet att skydda dig från Covid-19 är att undvika att vara runt människor som är sjuka med sjukdomen. Men om personen är asymptomatisk, kanske du inte har något sätt att veta om de har sjukdomen tills du redan har kontrakterat viruset. Andra steg du kan ta för att minimera din exponering inkluderar:
  • Tvätta händerna i minst 20 sekunder med tvål och vatten efter att ha gått på toaletten, innan du äter, och efter att ha slagit näsan, hosta eller nysning
  • Distanserar dig själv från andra och spenderar det mesta av din tid hemma
  • Rörande ögon, näsa och mun så lite som möjligt
  • Håll dig hem om du är sjuk (även om du bara har förkylning)
  • Rengöring och desinfektion av alla ytor som ofta berörs i ditt hushåll minst en gång om dagen
  • Täcker din hosta eller nysa med en vävnad och omedelbart kasta vävnaden i papperskorgen
  • Bli vaccinerad om ett vaccin är tillgängligt för dig. Många Covid-19-vacciner är i utveckling och två har godkänts för nödanvändning i USA, men eftersom leveranserna är begränsade kommer vaccinet först att distribueras till vårdpersonal, personer i långtidsvårdsanläggningar och andra med förhållanden som sätter dem riskerar en allvarlig sjukdom. Vaccinet har visat sig vara mycket effektivt i studier och har milda biverkningar.
  • Var försiktig med misstänkta telefonsamtal eller e-post relaterade till Covid-19 som begär pengar eller information från dig eller ber dig att klicka på en länk. Det har varit en ökning av dessa bedrägerier nyligen där brottslingar låtsas vara från CDC.
Fråga 15 av 22:
Hur kan jag hjälpa till med ansträngningar för att förhindra spridningen av COVID-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor besvarade steg 14
1. Det viktigaste du kan göra är att stanna hemma! Att öva social distans när du måste vara ute kommer också att skydda dig och de runt dig. Om du kan kan det också vara en bra idé att donera till organisationer som arbetar med Covid-19-krisen. Det är ett komplext, globalt problem, och dessa organisationer behöver all den hjälp de kan få.
Fråga 16 av 22:
Vad ska jag göra om jag inte kan undvika någon med covid-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 16
1. Använd engångshandskar och en andningsskydd när du är i samma rum. Undvik att röra personens kroppsvätskor. Om du tvättar en sjuk persons kläder, lakan, filtar eller handdukar, använd engångshandskar och låt dem inte röra dina kläder eller hud medan de är smutsiga.
  • Kasta bort engångshandskar omedelbart efter att ha använt dem och tvätta händerna noggrant. Medan du bär engångshandskar, rör inte någon del av din kropp, speciellt ditt ansikte eller dina ögon.
  • Även om du bara bryr dig om en sjuk person, bör du vara säker på att jag inte ska isolera i 14 dagar, eftersom du kanske kan bära och sprida viruset även om du inte har några symtom.
Fråga 17 av 22:
Vad är skillnaden mellan en andningsskydd och en kirurgisk mask?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 17
1. En kirurgisk mask, eller facemask, är avsedd att skydda den omgivande miljön från dina andningsfrågor. Däremot skyddar en andningsskydd dig från någonting i miljön. En andningsskydd är tjockare och passar mer tätt än de ansiktsmasker du kan vara bekant med, allestädes närvarande i Kina och andra asiatiska länder.
Fråga 18 av 22:
Vad händer om jag kommer i kontakt med någon som har covid-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 17
1. Ring din läkare omedelbart. De kommer sannolikt att rekommendera dig att isolera dig själv i 14 dagar. Om du inte får några symptom inom den 14-dagarsperioden, kommer din läkare sannolikt att dra slutsatsen att du inte har sjukdomen.
  • Om du nyligen har blivit utsatt för Covid-19, kan något diagnostiskt test komma tillbaka negativt. Vanligtvis kommer din läkare att ge dig råd att vänta ett par dagar innan du kommer in för testning, om du inte redan visar symtom.
Fråga 19 av 22:
Hur länge ska jag isolera mig själv om jag är utsatt för Covid-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor besvaras Steg 19
1. COVID-19 har en inkubationsperiod så länge som 14 dagar. I allmänhet innebär det att om du är utsatt för Covid-19 kan du bli sjuk från viruset upp till två veckor efter att du först utsattes. Karantän själv och meddela din läkare att du kanske behöver testas. Därifrån kommer folkhälsoavdelningen att övervaka dina framsteg och berätta när det är säkert att lämna karantän.
  • Även om du blir sjuk under den 14-dagarsperioden kan det inte nödvändigtvis vara relaterad till COVID-19. Du kan bli sjuk på grund av något annat.
  • Om 14 dagar passerar och du inte visar några tecken på sjukdom betyder det i allmänhet att du inte längre är utsatt för att bli sjuk från Covid-19 eller passerar sjukdomen till andra.

Varning: Det kan vara möjligt att sprida COVID-19 även medan du inte har symtom om du har smittats. Ta försiktighetsåtgärder för att förhindra spridningen av COVID-19 om du har utsatts för viruset, även om du inte har några symtom.

Fråga 20 av 22:
Ska jag bära en ansiktsmask offentligt för att hålla sig från att få Covid-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 20
1. Ja det borde du. Tygmasker eller beläggningar rekommenderas av CDC för användning på offentliga platser som livsmedelsbutiker, kollektivtrafik eller annat område där du kan komma i kontakt med många människor. Spara kirurgiska eller andra engångsmasker för sjukvårdspersonal om du inte har blivit instruerad att använda dem av en läkare.
  • Att bära tygbeläggningar kan bidra till att förhindra överföring från personer som bär viruset men har inga symptom.
  • Om du har en mask måste du fortfarande tvätta händerna ofta och undvika att röra ögonen, näsa eller mun med otvättade händer.
Fråga 21 av 22:
Kan jag få Covid-19 från att röra en förorenad yta?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 20
1. Det är möjligt, men det här är inte det viktigaste viruset sprider sig. Experter tror COVID-19 sprider sig genom droppar från smittade personer. Om dessa droppar sätter sig på en yta, rör du dem, och sedan rör du dina ögon, näsa eller mun, det är möjligt att du blir sjuk. Det är dock inte klart hur länge bakterierna förblir på ytor, och det är osannolikt att viruset överlever länge.
  • Rengör och sanitera objekt runt ditt hus som ofta berörs av människor, till exempel tv-fjärrkontroller, telefoner och dörrknoppar, åtminstone en gång om dagen.
  • Om någon i ditt hushåll är sjuk, isolera dem och dela inte hushållsartiklar med dem. Rengör sina föremål separat från alla andra.
Fråga 22 av 22:
Kan husdjur få covid-19?
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus Outbreak_ Dina vanligaste frågor svarade Steg 21
1. I sällsynta fall. Det har varit väldigt få fall där Covid-19 sprider sig från människor till djur, och det finns inga bevis för att djur spelar en betydande del i att sprida viruset. Om du har covid-19, borde du låta någon annan i ditt hushåll ta hand om några husdjur medan du är sjuk och hålla dem ur ditt rum.

Video

Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

Varningar

Om du eller en medlem i ditt hushåll utsätts för COVID-19 eller har symptom på COVID-19, kontakta din vårdgivare omedelbart.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande