Hur man blir lugn under ett koronavirusutbrott

Med nyheterna fyllda med skrämmande berättelser om det nya Coronavirus, Covid-19, är det lätt att känna sig orolig. Det är naturligt att ha någon ångest om något större sjukdomsutbrott, och du är inte ensam i att känna sig orolig. Samtidigt behöver du inte vara orolig, speciellt om du redan följer CDC: s råd för att skydda dig själv. Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att sätta dina rädslor tillfreds.

Steg

Metod 1 av 3:
Utveckla en realistisk tankegång
  1. Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 1
1. Få din information från pålitliga källor, till exempel CDC. Du ser förmodligen många historier om coronavirus, och några av dem kan innehålla felaktig eller föråldrad information. Dessutom kan du stöta på några myter på sociala medier. För att säkerställa att du får exakt och rimlig information, håll dig till källor som Centers for Disease Control and Prevention och Världshälsoorganisationen.
  • Besök Världshälsoorganisationen Webbplats för aktuell information om det nuvarande Covid-19-utbrottet.
  • Du kan också hitta information från CDC hemsida.
  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 3
    2. Begränsa hur ofta du checkar efter nyhetsuppdateringar till en eller två gånger om dagen. Medan det är bra att hålla sig informerad, kan ständigt läsa eller titta på nyhetsuppdateringar snabbt bli överväldigande. Istället ange en viss tid för att söka efter uppdateringar så att du inte tänker på viruset hela dagen. Besök inte nyheter eller sätt på nyheterna utanför dessa tider, och undvik sociala medier om du ser för många uppdateringar där.
  • Till exempel kan du titta på ett nyhetsprogram på morgonen och kolla efter en andra uppdatering på kvällen.
  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 3
    3. Fokusera på det faktum att de flesta fall är milda och de flesta återhämtar sig. Rapporter om coronaviruset låter sannolikt mycket läskigt, så det är förståeligt att du skulle vara rädd. Men 80% av fallen är mild, och vissa människor inser inte ens att de är sjuka. Dessutom blir de flesta som blir väldigt sjuka bättre, så försök att inte oroa dig. Slutligen har vissa områden inga bekräftade fall, så du får inte vara i fara alls.
  • Covid-19 orsakar andningssymptom som feber, hosta och andfåddhet, som liknar den vanliga förkylningen eller influensan.
  • Coronavirus-infektioner är sällsynta hos barn, så du behöver inte vara särskilt orolig för dina barn att bli sjuk. Med förebyggande åtgärder, som handtvätt, är barnen med lågrisk.
  • Dricks: De flesta människor är med lågrisk för komplikationer, så försök att inte oroa dig. Anledningen till att regeringarna och nyheterna uppmuntrar allmänheten att stanna hemma och vidta förebyggande åtgärder är att viruset sprider sig lätt och kan vara skadligt för en liten grupp högriskpatienter. Genom att ta steg för att skydda dig själv kan du också skydda dina vänner och kära.

  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 4
    4. Dela hjälpsam information med vänner och familj. Du kan hjälpa dig själv och andra känner sig lugnare om Coronavirus-utbrottet genom att dela med dig av någon hjälpsam information som du hittar. Om du ser en användbar uppdatering på coronavirus från en välrenommerad nyhetskälla eller regering webbplats, skicka en länk på sociala medier eller maila det till alla vänner eller familjemedlemmar som är oroliga över viruset.
  • Om du är lugn och håll dig till att dela faktainformation kan du ställa ett bra exempel för andra och hjälpa till att förhindra panik och ångest från att sprida sig.
  • Om du känner till någon som sprider felaktig information, korrigera dem på ett lugnt, icke-dömande sätt. Säg något som, "Jag vet att många människor säger att det inte är säkert att hantera paket från Kina, men vem säger att viruset dör snabbt på objekt som poststycken."
  • Ge länkar för att säkerhetskopiera all information du delar.
  • Dricks: Världshälsoorganisationen upprätthåller en "Myth Busters" -sida som täcker vanliga missuppfattningar om Outbrottet Covid-19. Om du läser något du tror kan vara felaktigt kan du kolla in det här.

    Metod 2 av 3:
    Hantera dina känslor
    1. Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 5
    1. Dela dina känslor med sympatiska kära. Om du fortfarande känner sig orolig för coronavirus trots att du har försiktighetsåtgärder, kan det hända att du är hjälpsam att prata genom dina bekymmer. Nå ut till en vän eller familjemedlem och prata med dem om hur du känner. Du kanske tycker att du båda känner dig bättre efter att ha en konversation om det!
    • Undvik att prata med alla som panikar om viruset eller sprider felaktigt, sensationaliserad information. Prata med någon lugn som kan hjälpa dig att arbeta genom dina farhågor på ett realistiskt, nivåns ledigt sätt.
    • Säg något som, "pappa, jag kan bara inte sluta oroa dig för denna coronavirus sak. Har du tid att chatta om det?"
  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 6
    2. Gör stressavlastande aktiviteter för att hjälpa dig att koppla av. Stressreducerande övningar och aktiviteter kan hjälpa dig att känna dig lugnare och mer kontroll över dina känslor när du är orolig för någonting. De kan också hjälpa dig att tänka på dina rädslor. När du börjar känna sig orolig över coronavirus, försök att göra något som hjälper dig att känna dig lugn och fredlig, till exempel:
  • Mediterande
  • Gör yoga
  • Träffa nya människor genom dating eller vän-hitta apps och njuta av tiden tillsammans
  • Går en promenad eller jog
  • Spendera tid med vänner och familj
  • Läser en bok eller tittar på en rolig tv-show
  • Arbeta på ett hobby eller kreativt projekt
  • Hjälpa andra, som vänner, grannar, hemlösa eller väsentliga arbetstagare
  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 7
    3. Skriv dina känslor ner för att hjälpa dem att känna sig mer hanterbara. Att sätta dina bekymmer i ord kan hjälpa dig att förstå dem bättre och få dem att känna sig mindre överväldigande. Jot ner dina tankar om coronavirus i en journal, anteckningsbok eller datordokument. Döm inte dina tankar och känslor - skriv bara ner dem.
  • Till exempel kan du skriva ner något som, "Jag tänker på den nyhetshistorien jag läste om coronavirus i morse, och jag känner mig rädd. Jag är rädd att det kan sprida sig till min stad."
  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 8
    4. Föreställ dig det värsta scenariot för att hjälpa till att definiera dina rädslor. Det kan tyckas kontraintuitivt, men ångestexperter säger att föreställa sig att dina värsta rädslor kan hjälpa dem att känna sig mer hanterbara. Skriv ner det värsta coronavirusrelaterade scenariot du kan tänka på, eller säg det högt och spela in det på din telefon. Läs det eller spela det tillbaka till dig själv. Du kommer snart att inse att det här scenariot är mindre troligt än du kanske har tänkt (och därför mindre läskigt).
  • Till exempel kan du säga något som, "Jag är rädd för att någon med coronavirus kommer till min skola och infekterar alla, och vi kommer alla att bli allvarligt sjuk."
  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 9
    5. Prata med en rådgivare om din ångest stör ditt dagliga liv. Om du bara inte kan släppa bort din ångest om coronavirus, kan en rådgivare eller terapeut hjälpa till. De kan lära dig att hantera strategier för att hantera dina rädslor på ett hälsosamt sätt eller till och med förskriva läkemedel för att minska din övergripande ångest. Nå ut till en rådgivare eller fråga din läkare att rekommendera någon. Du kan behöva ytterligare hjälp om:
  • Dina bekymmer börjar störa din förmåga att arbeta, sova eller interagera med andra
  • Du har påträngande eller obsessiva tankar om coronavirus
  • Du har rädsla för symtom du upplever som inte blir bättre även om en läkare försäkrar dig att du inte har coronavirus
  • Dricks: Text hem till 741741 för att omedelbart ansluta till en krisrådgivare och prata genom din ångest.

    Metod 3 av 3:
    Skydda dig själv från infektion
    1. Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 10
    1. Öva social distans för att förhindra spridningen av COVID-19. Social distans (eller fysisk distans) betyder att du begränsar din kontakt med andra personer. Stanna hemma så mycket som möjligt, och bara gå ut för saker som livsmedelsbutik eller gå till jobbet. Dessutom, fråga om det är möjligt att arbeta eller göra din skolarbete hemma. Om du bestämmer dig för att umgås med vänner eller familj, begränsa gästlistan till 10 eller färre människor.
    • Fokusera på att ha kul medan hemma. Spela brädspel, titta på filmer, laga en stor måltid, gå en promenad ute eller göra något kreativt.
    • Social distans betyder inte att du måste undvika all socialisering! Håll kontakten med vänner och familj via telefon, videochatt, sociala medier eller meddelandeprogram.
  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 10
    2. Tvätta händerna ofta med varmt, tvålvatten. Ett av de bästa sätten att skydda dig från någon smittsam sjukdom är att tvätta händerna. Tvätta händerna när du går på toaletten, hantera föremål på offentliga platser, eller gör sig redo att äta eller laga mat. Använd varmt vatten och en mild handtvål och tvätta händerna i minst 20 sekunder. Var noga med att tvätta dina handflator, ryggen på dina händer och mellan fingrarna.
  • När du är färdig, torka dina händer på en ren, torr handduk eller pappershandduk.
  • Använd alkoholbaserad handavskrivare om du inte kan komma till tvål och vatten. Bära några med dig i din väska eller ficka.
  • Varning: Vissa människor hävdar att du använder varmluftshandtorkare kan döda coronaviruset, men det här är inte sant. Det är okej att använda en varm lufttorka efter att ha tvättat händerna, men var medveten om att torken själv inte kommer att skydda dig från några virus.

  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 11
    3. Håll händerna borta från dina ögon, näsa och mun. Många virus, inklusive Covid-19-viruset, kommer in i kroppen genom slemmembranen i dina ögon, näsa och mun. Undvik att röra ditt ansikte utom när du tvättar den eller applicerar hudvårdsprodukter, och alltid tvätta händerna med tvål och vatten först.
  • Om du behöver röra ditt ansikte och inte ha tillgång till tvål och vatten, gnid dina händer med lite alkoholbaserad handavskrivare.
  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 13
    4. Håll dig borta från människor som är uppenbarligen sjuka. Om någon runt dig hostar, nysar eller verkar allvarligt överbelastad, håll ditt avstånd. Försök att stanna minst 6 meter (1.8 m) bort från dem hela tiden. Detta kommer att minska dina chanser att inhalera droppar förorenade med ett virus om de hostar eller nysar nära dig.
  • Antag inte att någon har coronavirus, speciellt om det inte finns några bekräftade fall i ditt område. Chansen är, de människor du stöter på som hostar och nysning kommer att ha allergier, kalla eller influensa. Det är dock alltid en bra idé att hålla ditt avstånd från sjuka människor.
  • Tvätta alltid händerna noggrant efter att ha interagerat med en sjuk person.
  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 13
    5. Få gott om sömn och äta bra för att hålla ditt immunsystem starkt. Att ta hand om din övergripande hälsa kan minska dina chanser att bli sjuk. Stöd ditt immunsystem genom att äta balanserade, näringsrika måltider med massor av frukter, grönsaker, helkorn och friska källor av fett (som fisk, vegetabiliska oljor och nötter och frön). Se till att du får 7-9 timmars sömn om du är en vuxen, eller 8-10 om du är en tonåring.
  • Att hålla sig fysiskt aktiv kan också öka ditt immunsystem. Försök att spendera minst 30 minuter om dagen med måttlig fysisk aktivitet, som att gå eller göra gårdsarbete.
  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest Steg 14
    6. Undvik onödig resa eller resa till drabbade områden. Från och med mars 2020 är det bäst att undvika onödig resa för att begränsa virusets spridning. Dessutom rekommenderar CDC att undvika områden där COVID-19 är mest aktiva, som Europa, Italien, Kina, Sydkorea och Iran. Men kom ihåg att CDC Travel Guidelines uppdateras dagligen, så det kan ändras.
  • Du kan hålla reda på nuvarande Coronavirus-relaterade reserådgivningar här: https: // CDC.GOV / Coronavirus / 2019-NCOV / resenärer / index.html.
  • Om du måste resa i ett drabbat område, undvik kontakt med sjuka och tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Om tvål och vatten inte är tillgängligt, använd en handrenitizer som är 60% -95% alkohol.
  • Bild med titeln Deal med Coronavirus ångest steg 15
    7. Ring din läkare om du utvecklar feber, hosta eller andfåddhet. Det här är de vanliga symptomen på COVID-19, men du kan också uppleva andra andningssymptom. Kontakta din läkare omedelbart och berätta för dem dina symtom, din resehistoria, och huruvida du kanske har kommit i kontakt med en potentiellt infekterad person. Din läkare kommer att berätta om du behöver komma för testning. Under tiden, stanna hemma så du riskerar inte att infektera andra.
  • Om du upplever dessa symtom, inte panik. Om du inte bor i ett område där coronaviruset är utbredd, har du förmodligen inte en coronavirusinfektion. Din vårdgivare kommer att ha aktuell information om coronavirus och kan ge dig bästa möjliga råd.
  • Om du känner dig sjuk, skydda andra genom att hålla hem så mycket som möjligt, tvätta händerna ofta och täcka näsan och munnen med en vävnad eller din arms skurk när du hostar eller nysar.
  • Dricks: Gå inte till doktorn innan du ringer först. De kommer sannolikt att isolera dig för att skydda andra patienter och medarbetare om de misstänker att du kan ha COVID-19.

    Tips

    För att undvika bedrägerier, försök att hålla dig informerad och håll dig smart när du handlar om oönskade samtal eller e-postmeddelanden.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande