Hur man bryr sig om en sjuk skäggig drake

Omsorg för en sjuk skäggig drake börjar ordentligt genom att bedöma några tecken på sjukdom. Att identifiera djurets symptom gör att du kan bedöma svårighetsgraden av dem, börja behandling och ta reda på om de blir värre. Du behöver också veta när det är dags att få den skäggiga draken veterinären, snarare än att bara behandla den hemma. Med viss omsorg från dig, inklusive att veta när man ska söka hjälp, bör din skäggiga drake kunna återhämta sig från vad som helst som är skrämmande.

Steg

Metod 1 av 3:
Omsorg för din skäggiga drake hemma
  1. Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake steg 1
1. Gör din skäggiga drake så bekväm som möjligt. Om din skäggiga drake är sjuk, bör du se till att villkoren i sin bur är idealiska. Framför allt, se till att hemmet är varmt nog och att det har tillgång till mat som det tycker om att äta, även om dess sjukdom inte tillåter det att röra sig väldigt långt.
  • Din skäggiga drake ska ha ett område i sitt hem som är varmare och ett område som är kallare. Den varmare sidan bör vara 95 ° F till 110 ° F (35 ° C till 43 ° C) och kylaren ska vara runt omkring 85 ° F (29 ° C). Detta gör det möjligt för djuret att bestämma vilken temperatur den vill vara i när som helst.
  • En UVB-glödlampa kan ge bekväm värme för din skäggiga drake. Montera lampan ca 12 tum (30 cm) ovanför buret. Kom ihåg att ändra glödlampan var 6: e månad.
  • Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake steg 2
    2. Se till att ditt husdjur har tillräckligt med vatten. Dehydrering kan leda till allvarlig sjukdom i skäggiga drakar. De behöver också gott om vatten för att deras system ska kunna återhämta sig från andra sjukdomar. Byt ut din skäggiga drake vatten dagligen för att säkerställa att ditt husdjur alltid har gott om rent dricksvatten i sin skål.
  • Dehydrering i sig kan vara orsaken till sjukdom i skäggiga drakar.
  • Om du misstänker att ditt husdjur är dehydratiserat, erbjuda det rent dricksvatten från en spruta eller flaska. Om det fortfarande inte kommer att dricka, kan du erbjuda det en dryck för att minimera uttorkning, som pedialyte. Du bör också samråda med din veterinär om det eventuella behovet av intravenösa vätskor.
  • Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake Steg 3
    3. Leta efter tecken på obehag. Om din skäggiga drake är sjuk och du försöker ta hand om det är det viktigt att hålla ett öga på tecken på obehag eller ökad sjukdom. När du bryr dig om en sjuk skäggig drake, leta efter dessa symptom och konsultera med din veterinär om de börjar eller blir värre över tiden:
  • Letargi
  • Oregelbundna rörelser
  • Svullna kroppsdelar
  • Förändringar i humör eller beteende
  • Obekväma hållning
  • Ingen aptit
  • Onormal eliminering
  • Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake steg 4
    4. Öva bra djur. För att hålla din skäggiga drake frisk och för att hjälpa den återhämta sig från sjukdom snabbare, är det viktigt att hålla sitt hem rent. Dagligen bör du städa upp djurets tank genom att ta bort gammal mat, avföring och andra messor. I veckan bör hela tanken rengöras och sängkläder, disk och andra föremål i tanken ska alla rengöras med ett desinfektionsmedel.
  • Att hålla din skäggiga drakens tank ren kommer att minimera eventuella bakterier och virus som kan infektera ditt husdjur och göra sitt tillstånd värre.
  • Metod 2 av 3:
    Få veterinärvård för din skäggiga drake
    1. Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake steg 5
    1. Ta din skäggiga drake till en veterinär. Om du misstänker att din skäggiga drake är sjuk, borde du ha det sett på en veterinär. En veterinär kan bedöma djurets hälsa och köra test för att ta reda på exakt vad som orsakar att ditt husdjur är sjuk.
    • Hitta en veterinär som specialiserat sig på reptiler, känd som en HERP-veterinär. Du kan hitta en genom att söka databasen på associeringen av reptiliska och amfibiska veterinärer: http: // arav.plats-ym.com / söka / anpassade.asp?ID = 3661.
    • Om du är osäker på om din skäggiga drakens sjukdom är seriös, var god och ring din veterinärklinik. Berätta för dem ditt husdjurs symptom, och fråga om de tror att du ska ta med ditt husdjur.
    • I de flesta fall, om ditt husdjur är sjuk och du är inte säker på vad som orsakar det, är det en bra idé att kontakta en veterinär direkt.
  • Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake Steg 6
    2. Hjälp veterinären med bedömning och diagnos. När du tar med din skäggiga drake, måste veterinären göra en mängd olika test för att hitta orsaken till sjukdomen. De kommer också att behöva information från dig om ditt husdjurs hälsohistoria och symptomen på dess nuvarande sjukdom. Ge veterinären någon information du kan om ditt husdjur så att orsaken till sin sjukdom kan bestämmas så snabbt som möjligt.
  • Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake steg 7
    3. Låt din veterinär göra provning och behandling på ditt husdjur. När du tar med ditt husdjur till ett veterinärt kontor för bedömning och behandling, bör du låta din veterinär göra den testning de tycker är nödvändig för diagnos. När veterinären tycker att de har räknat ut problemet, diskutera eventuella behandlingsalternativ och tillåta behandling att äga rum om du hittar sina förslag rimliga och hjälpsamma för ditt djur.
  • Tillåt din veterinär att använda en mängd olika diagnostiska test. Till exempel kan en ultraljud vara till stor hjälp för att räkna ut vad som är fel med din skäggiga drake. Eftersom veterinärer inte kan förlita sig på verbal bekräftelse på symptom från djur, kan du få en bild av vad som händer inuti din skäggiga drakens kropp vara särskilt användbart för att bestämma vilken sjukdom det har.
  • Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake steg 8
    4. Följ dina veterinärens förslag till fortsatt behandling hemma. Om din skäggiga drake har en sjukdom som behöver fortsatt behandling, kommer din veterinär att berätta hur man ska fortsätta. Var noga med att fråga veterinären några frågor du har om hur du ger din sällskapsdjur korrekt, och gärna kalla dem för förtydligande vid någon senare tidpunkt.
  • Till exempel, när det gäller infektiös stomatit, måste ditt husdjur ha sin mun sköljs med en antibiotikumlösning regelbundet tills infektionen rensar. Din veterinär ska visa dig hur man gör det och berätta hur länge det ska göras för.
  • Metod 3 av 3:
    Identifiera tecken på sjukdom
    1. Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake Steg 9
    1. Känna till de sjukdomar som är vanliga för skäggiga drakar. Att veta skäggiga drakar typiska sjukdomar hjälper dig att bedöma sin hälsa över tiden och låta dig upptäcka problem innan de blir allvarliga. De vanligaste sjukdomarna som Bearded Dragons erfarenhet inkluderar metabolisk bensjukdom, smittsam stomatit (munrot), gastrointestinala problem, parasiter och obstruched arbetskraft.
    • Mindre vanliga förhållanden som skäggiga drakar kan inkludera gastrisk cancer, levercancer, njursvikt och virusinfektioner.
  • Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake steg 10
    2. Leta efter onormala ögon. En skäggig drake som är sjuk kan ha droopy eller puffed-out ögon. Detta kan signalera en mängd olika sjukdomar, inklusive njureproblem eller en ögoninfektion.
  • Puffy ögon är också ett tecken på att din skäggiga drake är på väg att skjuta. Om du ser andra tecken på shedding är det säkert att anta att ögonproblemen är relaterade till shedding.
  • Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake steg 11
    3. Övervaka din drakens badrumschema. Skäggiga drakar tenderar att ha ett mycket vanligt badrumschema. Om din drake inte går på toaletten som vanligt eller det har diarré eller annan förändring i sina avföring, kan det vara sjuk.
  • Om din skäggiga drake inte har gått till badrummet i flera dagar fortfarande fortsätter att äta, kan det bli ett stort hälsoproblem. Ta djuret att ses av en veterinär så att eventuella matsmältningsproblem kan behandlas snabbt.
  • Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake steg 12
    4. Leta efter ändringar i din skäggiga drakens kropp. Flera sjukdomar som är vanliga i skäggiga drakar, inklusive metabolisk bensjukdom och smittsam stomatit, orsakar förändringar i djurets yta. Metabolisk bensjukdom kan orsaka svullnad på djurets kropp och infektiös stomatit orsakar svullnad och slem att bilda runt munnen.
  • Väga din skäggiga drake regelbundet. Om du märker någon plötslig viktminskning, ta det till veterinären så snart som möjligt.
  • Om någon del av ditt husdjurs kropp är svullen, borde du ha den tittat på en veterinär.
  • Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake steg 13
    5. Var uppmärksam på förändringar i beteende. Om din skäggiga drake är sjuk, kommer det sannolikt att ha beteendeförändringar som visar att det inte känns bra. Leta efter slöhet eller en ovillighet att flytta, även när du ger ditt husdjur ett mellanmål att det vanligtvis är upphetsat att äta. Detta illustrerar att den skäggiga draken inte känner sig som det vanliga jaget.
  • Bild med titeln Vård för en sjuk skäggig drake steg 14
    6. Bedöma om din skäggiga drake bara går igenom en naturlig process. Skäggiga drakar går igenom flera processer varje år som kan misstas för sjukdom. Till exempel kan de gå in i viloläge på hösten eller vintern som kallas Brumation. Under denna process kan din drake verka slöhet och listlös trots att det är helt friskt.
  • Skäggiga drakar skjuter också naturligt. Under den här tiden kan deras färg förändras och deras ögon kan böja sig lite. Om du inte förväntar dig det kan det visas som om din skäggiga drake inte är frisk när den faktiskt är.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande