Hur man samlar pengar på jobbet

När som helst du slutfört betalt arbete är det alltid chansen att den andra parten inte kommer att betala när de är tänkt att. Oavsett om du är en liten företagsägare som handlar om deadbeat-kunder eller en anställd som väntar på löner som aldrig dyker upp, finns det åtgärder du kan vidta för att få din röst att höra och kräva betalning. Och om problemet kvarstår, har du möjlighet att ta rättsliga åtgärder mot dem för att se till att du får dina pengar.

Steg

Del 1 av 3:
Undvik betalningstvister med kunder
  1. Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 1
1. Forskning din kunds kredit innan du gör affärer med dem. När du gör ett stort jobb för någon, överväga att köra en kreditkontroll först. Det är inte så svårt att få upp att hämta kreditrapporter. Du kan ta reda på att kunden har en vana att inte betala sina skulder, så det är värt att kontrollera innan de går in i en affär med dem.
  • Du kan också använda risken att inte betalas som en motivering för att höja din avgift. Ju högre risken du inte betalas, desto mer bör du ta ut.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 2
    2. Ha en väldefinierad sen betalningspolicy. Institute en policy för att hantera sena betalningar så att dina handlingar är konsekventa i varje enskilt fall. Det hjälper också kunderna när du är tydlig, i ett kontrakt eller muntligt avtal, om när du förväntar dig betalning och vilka steg du tar om det inte är mottaget.
  • Du kan till exempel skicka en påminnelsefaktura efter den 30-dagars betalningsperioden är upp, ring kunden efter 60 dagar har gått och ta frågan till domstolen eller en samlingsbyrå en gång 90 dagar är uppe.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 3
    3. Skriv ett skriftligt kontrakt med din kund. Innan du utför något arbete, skriv alltid ett kontrakt med din kund. Ett bra kontrakt kommer att skydda er båda från tvister senare. I vissa fall kan du kunna verkställa ett muntligt avtal, men det är alltid svårare än att genomföra ett skriftligt kontrakt. Du behöver ett skriftligt kontrakt för att lagligt genomdriva insamling om följande typer av skulder:
  • Kontrakt som tar längre tid än ett år att slutföra.
  • Kontrakt som varar längre än en parts liv.
  • Höga kontrakt över ett visst belopp (den exakta siffran varierar efter stat).
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 4
    4. Dokumentera ditt arbete bra. Att göra en fysisk rekord av avgifter, arbetsförlopp, utgifter och kundinteraktion gör det möjligt för dig att göra ett starkare fall för inkasso senare. Det är bäst att hålla fast vid någon dokumentation som är relaterad till ditt kontrakt. Var noga med att:
  • Håll undertecknade arbetsavtal.
  • Ta fotografier av det färdiga arbetet (före och efter är bäst).
  • Samla in kvitton För betalningar du gjorde för material.
  • Be kunden att skriva ut när arbetet är klart och för mottagande av leveranser eller varor som du skapar för deras räkning.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort steg 5
    5
    Faktura din kund. Skapa en professionell fakturaformulär eller använd en fakturaform som medföljer din ekonomiska programvara. Du kan också ladda ner faktura mallar för användning i Microsoft Office. På din faktura, var noga med att:
  • Specificera ditt arbete. Lista delar och arbete, eller lista separata jobb om du tar ut separat. Vad du än tar betalt för, skriv en tydlig beskrivning.
  • Ange betalningsvillkoren och ett förfallodatum. Tillåt en rimlig tid för din kund att bearbeta betalning och pappersarbete i slutet av.
  • Gör det mycket tydligt var du ska skicka betalningen och till vem du ska skriva kontroller. Om du accepterar kreditkort eller andra betalningsformer, lista dem.
  • Lista några sena avgifter eller intresse du tar betalt på sena betalningar och notera tidsfristen när betalningarna blir sena.
  • Del 2 av 3:
    Påminna dem att betala
    1. Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 6
    1. Bestämma när man ska vidta åtgärder. När du gör ett drag för att samla in pengar från någon, kommer du sannolikt att förlora sin framtida affär eller vänskap. Om personen är din arbetsgivare kan du till och med riskera att förlora ditt jobb. Men samla pengar till dig är något som måste göras. Följ din sena betalningspolicy om du har en och agera i enlighet med detta. Se till att du håller fast vid din sena betalningspolicyens schema och slutför varje åtgärd så snabbt som möjligt vid varje givet datum.
    • Om du istället gör ett ärende för obetalda löner från en arbetsgivare, med tanke på att man sätter upp ett schema baserat på rimliga tidsgränser. Till exempel kan du skicka dem en betalningspåminnelse omedelbart och vänta sedan två eller tre veckor för att de ska ta emot det och svara. Om de inte gör det kan du gå vidare för att skicka ett annat brev, ringer dem eller utarbetar ett efterfrågebrev.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 7
    2. Skicka ett påminnelsebrev. Om din faktura inte resulterar i en snabb betalning, skicka en påminnelse. Detta låter personen veta att du är medveten om betalning inte har gjorts och du kommer inte att glömma skulden. Gör det klart och fast, inte konfronterande. Det är värt en ytterligare påminnelse, bara om den ursprungliga fakturan gick vilse i någons pappersarbete.
  • I alla meddelanden med den person som är skyldig dig pengar, inklusive påminnelsebrevet, se till att upprepa det belopp som är skyldigt, när arbetet eller tjänsten slutfördes, och vilket steg kommer du att ta nästa om de ignorerar dina krav. Dessutom bör du låta dem veta om acceptabla betalningsformer och ange en fast tidsfrist för att få sitt svar.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 8
    3. Ge personen ett samtal. Om de ignorerar ditt brev, ge dem ett samtal innan du tar ytterligare åtgärder. Detta borde vara en vecka eller två när du tror att personen fick din påminnelsebrev. Det är svårare att ignorera ett telefonsamtal, så de kan faktiskt vara tvungna att betala dig.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 9
    4. Utkast till ett efterfrågebrev. En formell efterfrågan brev meddelar tydligare det belopp som är skyldigt och de åtgärder som kommer att vidtas om skulden fortsätter att gå obetald. Det innehåller också en tidsfrist för både svar på brev och betalning och en lista över acceptabla betalningsformer. Kom ihåg att det här brevet är ett professionellt dokument, och borde formuleras på ett professionellt och konsekvent sätt. Se till att du är helt klar och specifik på varje efterfrågan i brevet.
  • Du kanske vill titta på att anställa en advokat för att utarbeta detta brev. Detta kan lägga till en känsla av betydelse för ditt brev och göra din kund mer sannolikt att svara. Ring till lokala advokater för citat för att skicka ett efterfrågebrev. Se bara till att beloppet laddas är mindre än hälften av det belopp du förväntar dig att samla in från kunden.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort steg 10
    5. Skicka efterfrågan. Gör en kopia av brevet först och behåll det för dina poster. Skicka sedan brevet via certifierat mail. Håll en kopia av kvittot så att du kan bevisa i domstol (om det behövs) att brevet skickades.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 11
    6. Skicka ett annat efterfrågebrev, om det behövs. Om du inte får betalning inom det datum som är specifikt i ditt brev, skicka en annan kopia av brevet. Denna andra efterfrågningsbrev bör anpassas för de nuvarande datumen och skickas också via certifierad post.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort steg 12
    7. Hyr en insamlingsbyrå. Om du fortfarande inte har hört från den person som är skyldig dig pengar eller fått betalning, måste du nu hyra utanför hjälp för att få dina pengar. Det innebär att antingen gå till domstol eller anställa en samlingsbyrå. En samlingsbyrå kommer att vara mindre av ett besvär för dig att använda eftersom du inte behöver gå till domstol, men kom ihåg att de kan ta en stor del av de återställda pengarna.
  • Del 3 av 3:
    Tar tvisten till domstol
    1. Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 13
    1. Se till att du är tillräckligt snart. Om för mycket tid har gått sedan tjänsten utfördes kan du inte kunna lämna ett rättsligt klagomål. Stadgan på begränsningar på inkasso varierar från stat till stat, så samråda med en advokat eller undersöka din statens lagar online för att avgöra om denna tidsram har gått eller inte.
    • Detsamma gäller för löneplaceringar. Var noga med att kontrollera med din statens lönekommission eller styrelse för att kontrollera hur länge du måste lämna ett klagomål.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort steg 14
    2. Konsultera med en advokat för att se till att gå till domstolen kommer att vara värt. En advokat kan ge dig råd om vad som tar ett klagomål till småkravsdomstolen skulle kosta i domstolsavgifter och advokatavgifter. Du bör jämföra den här siffran till det belopp du försöker samla och se till att det kommer att vara värt att fortsätta till domstolen. Du vill inte ha kostnaderna att ta emot pengarna för att vara mer än värdet av själva pengarna.
  • Om du istället arkiverar ett klagomål med din statens lönekommission, är det osannolikt att du behöver en advokathjälp.
  • Tänk på att i vissa stater lämnar in ett löneförmån med staten kan det hindra dig från att ta fall till domstolen senare.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 15
    3. Förbered dig för små fordonsdomstol. Om du är ett företag eller entreprenör, är det bästa sättet att samla in pengar som är skyldig dig genom småkrav domstol i ditt tillstånd. Om din kund är skyldig mer än den lilla fordringsgränsen (som varierar från stat till stat) måste du skicka ditt ärende i län eller tingsrätt. Arkiveringsavgiften är vanligtvis runt $ 25.00 och applikationen mycket enkelt. Gå till din County Courthouse för dokumentet du måste lämna in.
  • Små fordonsdomstolsgränser sträcker sig från $ 3 000 till $ 10.000.
  • Om du tar ett fall till små skadeståndsdomstol, var beredd på att kunden ska få ett krav mot dig i gengäld och hävdar att arbetet var substandard. Be om detta påstående att bli hört med din. Ha din dokumentation i ordning och var ärlig att presentera ditt ärende.
  • Små fordonsdomstol har en väntetid för en domstolsdag som kan vara så länge en nio månader, men när domstolen beställer kunden att betala dig, har du lagen på din sida.
  • Du kanske kan få din domstolskostnad tillbaka. Fråga domstolen om det är möjligt.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort steg 16
    4. File ett klagomål med din statens arbetsgrupp eller provision. Om ditt krav är för obetalda löner och är större än den lilla fordringsgränsen måste du istället lämna in ett klagomål med din statens arbetskommission. Du kan lämna in den här typen av klagomål för eventuella obetalda löner, men kom ihåg att ett klagomål som är inlämnad med staten kommer sannolikt att lösas längre än ett litet krav. För att komma igång, samla information och poster om betalning som du tycker är skyldig till dig och fyller i ett fordringsformulär, antingen på ditt lokala arbetskommitténs kontor eller på din arbetsgrupps kommissionens webbplats.
  • Du har skäl att lämna ett löneförlag för följande typer av obetalda löner:
  • Olagliga avdrag.
  • Obetald övertid.
  • Minsta löneöverträdelser.
  • Obetalda ersättningar.
  • Orala löften att betala.
  • Överträdelser av kontrakt.
  • Kontrollera din statliga arbetskommittés hemsida för att se hur du måste lämna upp klagomål. Detta kan vara så lite som två år eller så många som fyra.
  • Om ditt krav accepteras får du kommunikation om en avvecklingskonferens som inkluderar dig och din arbetsgivare. Denna konferens hjälper båda parter att nå en ömsesidigt överenskommen avveckling. Om du inte når en bosättning, kommer ditt ärende att flyttas till en utfrågning.
  • Om det finns en utfrågning måste du skicka in dokumentation av löner, så var beredd med dessa dokument. Strax efter din hörsel skickas ett beslut till dig som säger hur mycket, om något, din arbetsgivare är skyldig dig. Han eller hon kommer att bli tvungen att betala den eller ta fall till den statliga högsta domstolen.
  • Bild med titeln Samla pengar skyldiga för arbete gjort Steg 17
    5. Ta reda på om du kvalificerar dig för att placera en lien på ägarens hus, kallas en mekaniker lien, om du arbetar med denna typ av kontrakt. I många stater ger pengar på byggprojekt entreprenörer och leverantörer rätten att återställa obetalda skulder, vanligtvis konstruktion eller ombyggnadskostnader på detta sätt.
  • Detta är lite mer komplext och du bör kolla med byrån i ditt tillstånd som övervakar konstruktion, såsom arbetskraft och industrier.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande