Hur samlar man pengar från människor som är skyldiga dig

När du lånar människor pengar, ibland återbetalar de inte alltid. Gäldenären har brutit ett löfte till dig, och du borde inte känna dig dålig om att be om att betala pengar du är skyldig. Oavsett orsaken till det ursprungliga lånet, när någon som är skyldig dig pengar inte betalar, finns det alltid något du kan göra. Ibland behöver de bara en enkel påminnelse, men att vara beredd att eskalera dina förfrågningar effektivt kan göra det mer troligt att du samlar med mindre krångel.

Steg

Del 1 av 3:
Be om pengarna
  1. Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 1
1. Bestäm vid vilken tidpunkt du inte tror att du kommer att få betalning utan att fråga. Om ditt första överenskommelse inte hade ett strikt förfallodatum måste du göra den bestämningen på egen hand. Bestäm hur mycket du litar på personen att betala utan att du direkt frågar.
  • Ta det belopp som är skyldigt. En liten skuld kanske inte är värt att sträva efter, medan en större skuld kan ta lite tid att samla in.
  • Om du är skyldig pengar under en affärstransaktion, be om det så snart som möjligt. Väntar på skulden kommer det bara att göra det svårare att samla.
  • Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 2
    2. Fråga artigt om pengarna. När du har gått det datumet, gör en begäran om pengarna. I detta skede är allt du vill göra att gäldenären är medveten om att deras skuld inte har betalats. Ibland glömmer folk bara, och en vänlig påminnelse är allt de behöver. Mer formellt kallas detta en "Förfrågan Kontakt."
  • Behöver inte betalning, istället erbjuda en påminnelse ("Kommer du ihåg de pengar du är skyldig mig?") som tillåter gäldenären att rädda ansiktet.
  • Inkludera all relevant information när du frågar om skulden. Du bör vara beredd att ge det belopp som ges, när du fick den sista betalningen, det skyldiga beloppet, eventuella betalningsarrangemang du är villiga att acceptera, kontakta information för dig och ett tydligt förfallodatum.
  • Om du har att göra med ett företag eller klient, kan det vara till hjälp att göra denna förfrågan i form av ett brev. Detta ger dig ett pappersspår om situationen eskalerar.
  • För ett förfallodatum, 10 till 20 dagar från det datum då gäldenären får ett brev kan vara en bra tidsram. Det är inom överskådlig framtid men inte nära nog att gäldenären känner sig panikad.
  • Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 3
    3. Bestäm om du accepterar alternativa betalningsformer. Det kanske inte är värt det för dig att vänta på hela beloppet. Om mängden är liten, eller du inte tror att personen kommer att kunna betala, överväga att låta dem ge något annat i gengäld. Att tillhandahålla en tjänst eller andra favörer kommer att fungera om det arrangemanget är acceptabelt för dig. Om så är fallet, vare det klart om erbjudandet och samla så snabbt som möjligt.
  • Var inte för snabb att fynda, eftersom det kan skicka meddelandet att skulden kan förhandlas ner, eller att gäldenären kan ta ännu mer tid.
  • Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 4
    4. Var mer kraftfullt i dina betalningsförfrågningar. Dessa kallas "Efterfrågan Kontakter." Om gäldenären inte svarar på din förfrågan, bör du vara mer direkt. Se till att det är klart att du förväntar dig omedelbar betalning eller ett bestämt engagemang för betalning och ger tydliga instruktioner för att göra det.
  • Ditt språk här bör vara mer direkt och visa något brådskande. Fraser som "Du måste betala nu," eller "Vi måste komma till ett arrangemang nu" Låt gäldenären veta att du är seriös, och du är inte villig att förhandla vidare.
  • Inkludera tydliga konsekvenser för att inte betala. Låt gäldenären veta vad du planerar att göra om du inte får rätt betalning i tid och var beredd att följa igenom.
  • Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 5
    5. Fortsätt eskalera rigor av din samlingsaktiviteter. Om du inte får någon betalning som härrör från efterfrågekontakten, är chansen att gäldenären inte heller har pengarna eller bara inte att betala. Det är ditt jobb att få dem att prioritera dig via flera kontakter via telefon, brev, e-post eller personligen, så att de bestämmer sig för att betala dig innan de betalar någon annan (eller huvudet för kullarna).
  • Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 6
    6. Hyr en insamlingsbyrå. Att anställa en tredje part att genomföra ditt påstående låter gäldenären veta att du är seriös och kan frigöra dig från besväret med kontakt och arrangera betalning. Samlingsbyråer tar ut så mycket som 50% av betalningen för sina tjänster, så du måste bestämma om den partiella betalningen är bättre än ingenting.
  • Om betalningen för en insamlingsbyrå är för brant kan du överväga att hoppa över det här steget och gå till småkrav domstol.
  • Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 7
    7. Vet vad du inte kan göra. Om du samlar dina egna skulder finns det vissa praxis som kan vara olagliga i ditt tillstånd. Det finns en federal lag som kan gälla för dig om du skulle kunna betraktas som en skuldsamlare enligt lagen om federala skuldkollektionspraxis. I all sannolikhet kommer du inte att bli föremål för den lagen, men du måste fortfarande följa lagarna i ditt tillstånd. Medan varje statens lagar kommer att skilja, bör du i allmänhet hålla sig borta från följande taktik:
  • Ringer på orimliga timmar-
  • Lägger till extra avgifter-
  • Avsiktligt fördröjande samling för att lägga till fler avgifter-
  • Berättar gäldenärens arbetsgivare om skulden-
  • Ligga om skulden skyldig-
  • Göra falska hot mot gäldenären.
  • Del 2 av 3:
    Vidta rättsliga åtgärder
    1. Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 8
    1
    Fil en rättegång i småkrav domstol. Kontrollera dina statens stadgar eller statliga domstols hemsida för att avgöra om du kan lämna in ett krav. Dollargränser kan sträcka sig från $ 2.500 till $ 25.000, beroende på staten. Du kan hitta din statliga domstols hemsida och statyer genom att följa rätt länk från National Center for State Courts "[State Court DirectoryAnklagelse.
    • Om du går till domstol, förbered dig för din hörsel. Om du har ett kontrakt, löpande anmärkning eller något annat dokumentärt bevis på skulden, gör tillräckligt med kopior som du kan ge domaren och gäldenären eller hans eller hennes advokat med en kopia. Du bör också göra kopior av andra bevis som du vill skicka in på samma sätt.
    • Detta kan vara ett drastiskt steg. Se till att det belopp som är värt besväret att dyka upp i domstol. Om gäldenären är en vän eller släkting, kan det definitivt ha en negativ inverkan på det förhållandet.
  • Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 9
    2
    Skicka in en stämning. Om du misslyckas i små skadeståndsdomstol eller får inte lämna anspråk där, gå till statsdomstolen. Konsultera eller anställa en advokat, filera rätt formulär och förbered dig för ditt domstolsdatum med så mycket nödvändigt pappersarbete som du kan samla.
  • Det här alternativet är i allmänhet dyrare, med tanke på domstol och advokatavgifter, men om du lyckas kan det vara värt det mer än att använda en samlingsbyrå.
  • Hotet om en kostym kan vara tillräckligt för att få någon att betala, men du borde inte göra ett sådant hot om du inte tänker följa igenom.
  • Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig steg 10
    3. File en framställan för citat. När du har fått en dom mot en gäldenär kan du lämna in en framställan för citat, för förakt för domstolen, om de fortfarande inte betalar det. Att lämna in en framställan för citat tillsammans med ett meddelande om hörsel kommer att leda till att domstolen fastställt, vilket tvingar gäldenären att återvända till domstolen och förklara varför de inte har betalat skulden.
  • Vid förhandlingen bör du be domstolen om tillstånd att garantera gäldenärens lön.
  • Del 3 av 3:
    Ta emot betalning
    1. Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 11
    1
    Samla dina pengar. Efter en viss process för att fråga, krävande och stämning för din skuld, kommer gäldenären att tvingas betala. Ibland blir det så enkelt som att fråga. I andra fall kan du behöva ta ytterligare domstolsbeställda steg, kanske en skrivelse av verkställighet, eller en lien, för att få rätt betalning.
    • Om ärendet har gått till domstol, och du har anställt en advokatstjänst för detta ändamål, bör du samråda med dem på bästa möjliga handlingsplan.
  • Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 12
    2. Leta reda på gäldenärens arbetsgivare. När du har fått domstolens tillstånd att garantera gäldenärens löner kommer det att vara upp till dig att avgöra var gäldenären är anställd. Det enklaste sättet att göra detta är att fråga gäldenären. Om han eller hon är ovillig att berätta för dig, kan du behöva skicka en uppsättning förfrågningar, vilket är frågor som måste besvaras skriftligen och under ed. Kontrollera din statliga domstols webbplats för utfrågningsformulär.
  • Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig Steg 13
    3. Skicka frågeställningar till gäldenärens arbetsgivare. När du väl tror att du har hittat gäldenärens nuvarande arbetsgivare måste du skicka förfrågningar till arbetsgivaren för bekräftelse att gäldenären är anställd och hans eller hennes löner inte redan är garnerad upp till gränsen.
  • Bild med titeln Samla pengar från människor som är skyldiga dig steg 14
    4. Be om en garneringsbeställning. Vid mottagande av bekräftelse på att gäldenären är anställd kan du be domstolen för en order av garnering, som kommer att skickas till arbetsgivaren för att börja garnera gäldenärens löner.
  • Enskilda stater har olika lagar om löne garnering, så se till att du är tydlig på de lagar där du bor.
  • Provkollektionsdokument

    Provpresentation för citatform

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Provmeddelande om hörapparat

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Tips

    Känn dig inte skyldig att samla vad du är skyldig. Du misslyckades inte med att hålla ditt ord. Gäldenären gjorde och du har all rätt att samla.
  • Kom ihåg att hålla din coola och inte låta dig bli upprörd. Det är gäldenären som borde vara upprörd eftersom de inte har hållit upp till sitt engagemang för att betala. Vara fast, men artig, gör det mer troligt att du kommer att få betalning.
  • Om en individ eller en verksamhet är särskilt svår med betalning, bör du vara mycket försiktig med att arbeta med dem i framtiden.
  • Spara allt pappersarbete under din strävan, speciellt om frågan går till domstol. För affärstransaktioner, behåll juridisk dokumentation när det är möjligt.
  • Insamlingsförfarandet som anges i den här artikeln är för grundläggande informationsändamål. Tänk på att de specifika formulär som måste lämnas in i ditt tillstånd kan variera och förfarandet kan följa en annan order. Gör din forskning innan du lämnar in en rättegång eller anställa en advokat.
  • Om du äger ett litet företag eller är en oberoende entreprenör kan du behöva ett annat tillvägagångssätt när Hantera kunder som vägrar att betala.
  • Varningar

    Var försiktig med att avslöja några andra parter som personen inte har betalat dig, som du kan sluta vara ansvarig för fördröjning eller förtal beroende på omständigheterna.
  • Om en gäldenär har lämnat in för konkursskydd måste du stoppa dina ansträngningar för att snabbt samla in skulden för att undvika att bryta mot federala konkurs och inkasso lagar.
  • Om du samlar in en företagsskuld, se till att du granskar Federal Fair Declecty Collection Practices Act (FDCPA) (https: // FTC.GOV / verkställighet / Regler / Rulemaking-Regulatory-Reform-Proceedings / Fair-Sode-Collection-Practices-Act-Text) och eventuella tillämpliga statliga lagar eller du kan sluta med dig själv.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande