Hur fryser du din kredit

Om ditt personnummer eller annan identitetsinformation, som ditt körkort, har äventyras, är du i riskzonen för identitetsstöld. Med denna grundläggande information kan en tjuv få kredit och rack upp skuld i ditt namn. Ett sätt att förhindra att detta händer är att frysa din kredit så fort du har anledning att tro att din information har äventyras. Om du förutser kreditkontroller för ett nytt jobb eller ett nytt hem, kanske du vill fortsätta andra alternativ för att skydda din kredit.

Steg

Metod 1 av 3:
Placera frysningen
  1. Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 12
1. Kontakta var och en av de tre kreditbyråerna. Det finns tre huvudkreditbyråer som utfärdar kreditrapporter i ditt namn: Equifax, TransUnion och Experian. För att frysa din kredit måste du begära en frysning från varje kreditbyrå separat.
  • Att frysa din rapport med Equifax, gå till https: // frysa.equifax.com eller ring 1-800-349-9960.
  • Att frysa din rapport med Expert, gå till https: // expert.com / freeze / center.html eller ring 1-888-397-3742.
  • Att frysa din rapport med Transunion, gå till https: // transunion.com / credit-freeze / place-credit-freeze eller ring 1-888-909-8872.
  • För att frysa på din kreditrapport måste du ge grundläggande information, till exempel ditt fullständiga juridiska namn och personnummer för att verifiera din identitet. Du kan också behöva svara på en rad säkerhetsfrågor baserade på information som finns i din kreditrapport, till exempel namnet på den borgenär som finansierade din bil eller inteckning.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 15
    2. Begär en frysning skriftligen om du är offer för identitetsstöld. Du måste skicka in polisrapporter och annan dokumentation för att bevisa att du är offer för identitetsstöld. Detta gör det effektivare att skicka din förfrågan skriftligen via posten än online eller via telefon.
  • California Attorney General`s Office har provbrev du kan använda om du begär en säkerhetsfrysning skriftligen. Dessa bokstäver är tillgängliga på https: // oag.f.GOV / IDTHEFT / FAKTA / FREEZE-DIN-KREDIT.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 1
    3. Skydda den PIN-kod eller lösenord du får för din frysning. Frysen kan träda i kraft omedelbart, men enligt lag måste träda i kraft inom 3 dagar efter din förfrågan. Du får en skriftlig bekräftelse på frysen, såväl som en PIN-kod eller ett lösenord för att du ska kunna använda om du vill lyfta frysen tillfälligt eller permanent.
  • Spara din PIN-kod eller lösenord på ett säkert ställe. Bär inte med dig i din handväska eller plånbok, eller förvara den på din dator och ge inte det till någon annan.
  • Metod 2 av 3:
    Tinar frysningen
    1. Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 13
    1. Fråga vilken kreditbyrå som ska användas för att kontrollera din kredit. När du skickar en kredit, uthyrning eller jobbansökan, kommer företaget förmodligen att kontrollera din kredit. Eftersom de flesta ställen bara använder ett kreditbyrå, så kan du spara lite pengar om du vet vilken de ska använda.
    • Få vana att fråga om din kredit kommer att kontrolleras när som helst du registrerar dig för något. Om du till exempel flyttar kan du ha flera kreditkontroller för att hyra en lägenhet, koppla upp dina verktyg och skapa ny telefon eller Internet-tjänst.
    • Försäkringsbolag kontrollerar också vanligtvis kredit innan de skriver nya policyer, och du kan möta en kreditkontroll för vissa statliga tjänster.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 5
    2. Ansök online för en engångs-användning-stift för att tina din frysning för ett enda företag. Processen att tillämpa för en engångsstift liknar processen för att upptina frysningen, och avgifterna kan vara lägre. Detta gör det möjligt för företaget eller individen med PIN-koden att bara kontrollera din kredit. Din frysning förblir i kraft för alla andra.
  • Innan du ansöker om stiftet, se till att individen eller företaget som kommer att kontrollera din kredit förstår hur man använder det och är okej med den metoden.
  • Bild med titeln Track Kreditkort Spendera Steg 1
    3. Kontakta kreditbyrån där du vill tina frysen. Processen för att upptina din säkerhetsfrysning är ungefär densamma som den du slutfört för att initiera frysningen. Du kan vanligtvis tina frysen från samma webbplats som den du brukade starta den.
  • Vanligtvis är det enklaste sättet att göra det här online, även om du kanske kan göra det via telefon.
  • Det bör också finnas information om vad du ska göra för att tina din frys som ingår med din skriftliga bekräftelse på frysningen. Dra ut dina bekräftelsesbrev och följ några instruktioner där.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 8
    4. Ange den obligatoriska personliga informationen online. För att tina din frys måste du ge mycket samma information när du initierade frysen, inklusive ditt fullständiga juridiska namn, födelsedatum och personnummer.
  • Individuell kreditbyrå kan fråga ytterligare information, eller vidta ytterligare åtgärder för att verifiera din identitet, till exempel att ringa dig eller skicka ett textmeddelande.
  • Bild med titeln Track Kreditkort Spendera Steg 2
    5. Ange de datum du vill ha frysen lyfts. Medan du vanligtvis inte kommer att kunna börja tina samma dag du begär det, kan du få ett exakt datum när tinet ska börja och sluta.
  • Om du förutser flera kreditkontroller, till exempel om du flyttar, kanske du vill lämna den upptining i en vecka eller två. För individuella kontroller kan du vanligtvis komma undan med att bara ha frysen lyfts i några dagar. Kontrollera med den individuella eller företag som kommer att kontrollera din kredit för att bekräfta när den kontrollen kommer att äga rum.
  • Bild med titeln Kontrollera din kreditpoäng Steg 10
    6. Ange din PIN-kod eller lösenord. Det sista steget att bekräfta din identitet är att ge kreditbyrån med den PIN-kod eller lösenord som du fick när frysen placerades på din kredit. Se till att du anger rätt PIN-kod för kreditbyrån där du begär tina.
  • Om du har förlorat din PIN-kod eller lösenord har varje kreditbyrå sin egen process för att återställa den stiftet eller begära en ny. Leta efter en "förlorad pin" Länk och följ anvisningarna. Detta kan orsaka ytterligare förseningar.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 11
    7. Bekräfta frysningen har lyfts. När du väl begära tina, bör du få skriftlig bekräftelse på att din kredit inte längre är frusen. Under den här tiden kan din kreditrapport nås av någon.
  • Om du har begärt en engångs-användning-stift, kommer din frys fortfarande att vara i kraft. Endast individen eller företaget med PIN-koden kan komma åt din rapport, och även då kommer de bara att kunna göra en förfrågan.
  • Metod 3 av 3:
    Skydda din kredit på andra sätt
    1. Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 9
    1. Ställ in en bedrägeri om din identitet inte har blivit stulen. Om din information har äventyras, till exempel av en dataöverträdelse, men du har inga specifika bevis på identitetsstöld, kan det vara lämpligt att placera en bedrägeribekämpning på din kreditrapport.
    • En bedrägeri är gratis, och alla kan fortfarande kontrollera din kreditrapport eller utfärda ny kredit i ditt namn. Alerten uppmanar dock att borgenären vidtar ytterligare åtgärder för att verifiera din identitet innan du utfärdar ny kredit eller öppnar ett nytt konto.
    • Du behöver bara kontakta ett kreditbyrå för att placera en bedrägeribekämpning. De är skyldiga att meddela de andra två, som kommer att lägga en bedrägeribekämpning på dina andra filer för dig. En standardbedrägeri varar i 90 dagar, och kan förlängas mot en avgift. Om du är offer för identitetsstöld, kan du göra bedrägeribekämpningen permanent.
    • Att ha en bedrägeribekämpning på din rapport kan fördröja godkännande i vissa fall.
  • Bild med titeln Kontrollera ditt kreditpoäng Steg 7
    2. Lås din kreditrapport om du vill ha mer mångsidighet. Varje kreditbyrå erbjuder sin egen produkt så att du kan låsa din kreditrapport så att nya fordringsägare inte kan komma åt den. Till skillnad från en frysning kan du låsa och låsa upp din rapport när som helst.
  • Dessa tjänster kanske inte är fria. Till skillnad från kreditfrysning kan du betala en årlig avgift, eller en mindre månadsavgift för att behålla tjänsten. Jämför låsprogrammen och deras fördelar för en frysning, och välj den som bäst passar dina behov och din budget.
  • Bild titled Track Kreditkort Spendera Steg 7
    3. Använd en online-kreditövervakningstjänst för att regelbundet kontrollera din kredit. Du är lagligt berättigad till en Gratis kredit rapport varje år. Under tiden kan en gratis online-tjänst, som kreditkarma, hjälpa dig att hålla flikar på ändringar i din kreditrapport.
  • Många kreditkortsföretag erbjuder kreditövervakningstjänster gratis till sina kortinnehavare. Kontrollera webbplatsen för eventuella kreditkort som du måste ta reda på vilka alternativ som är tillgängliga för dig.
  • Du kan också ha möjlighet att ställa in e-post eller textvarningar när det finns en stor förändring av din kreditrapport som kan kräva din uppmärksamhet.
  • Bild med titeln Track Kreditkort Spendera Steg 5
    4. Ange olika lösenord för var och en av dina online-konton. Använd säkra lösenord som inte enkelt kan gissa, och välj ett annat lösenord för varje konto du har. Om din information är förlorad eller hackad, kan detta begränsa skadorna på ett enda konto.
  • Håll dina lösenord på ett säkert ställe, och bär aldrig dem med dig. Skriv inte dem på dina kort eller behåll dem i din plånbok.
  • När du är ute i allmänhet, ta försiktighetsåtgärder för att säkerställa att ingen kan se dig ange ett lösenord eller en PIN-kod. Undvik att gå på finansiella webbplatser eller använda ekonomiska appar på din telefon på offentliga platser där du enkelt kan observeras.
  • Bild med titeln Track Kreditkort Spendera Steg 6
    5. Övervaka dina konton och ange varningar. Oavsett om du har frys eller bedrägeri med dina kreditrapporter måste du vara vaksam om din kreditrapport och ta aktiva steg för att skydda den. Genom att noggrant övervaka det kan du minimera eventuella skador genom att omedelbart agera när du märker ett problem.
  • Det finns ett antal identitetsskyddsprogram som du kan registrera dig för det kommer att övervaka din rapport och varna dig för att ändra. Vissa kommer även att vidta åtgärder för att korrigera eventuella fel eller problem - men du måste betala en månadsavgift för dessa tjänster.
  • Innan du registrerar dig för en betald tjänst, ta en närmare titt på vad som är tillgängligt för dig gratis. Det borde inte ta mycket av din tid att helt enkelt övervaka din rapport och konton på egen hand. Till exempel kan du schemalägga 5 minuter om dagen, eller 20 minuter varje vecka för att sitta och titta på din ekonomi.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du är gift måste både dig och din make frysa dina individuella kreditrapporter för att få den fulla fördelen med frysningen - särskilt om du har gemensamma skulder.
  • Om du ansöker om kreditfrysning online, kom ihåg att kreditbyråerna kan vara buggy och du kanske måste försöka flera gånger, eller använda en annan metod för att få en kreditfrys för att ansöka.
  • För att skydda dig mot dataöverträdelser och säkerhetskompromisser, överväga att frysa din kredit när du förutser en lång period där du inte behöver ha ditt kredit verifierad.
  • Varningar

    En kreditfrysning hindrar inga befintliga fordringsägare eller samlare som är förknippade med dem, från att komma åt din kreditrapport. Kontrollera din kreditrapport för fel Innan du fryser den. Om en identitetstjuv kunde öppna en kreditlinje i ditt namn, skulle den obehöriga borgenären fortfarande ha tillgång till din rapport även efter frysen, om du inte initierar en tvist.
  • Frysning av din kreditrapport betyder inte att du inte fortsätter att få förhandsgodkända krediterbjudanden. För att stoppa dem, ring 888-5Optout eller gå till Optoutprescreen.com.
  • Vissa byråer ger dig möjlighet att specificera din egen PIN-kod för en kreditfrysning. Detta rekommenderas inte på grund av säkerhetsskäl, och du bör istället låta systemet generera en slumpmässig för dig.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande