Hur man är smart med pengar

Att vara smart med pengar behöver inte innebära högriskinvesteringar eller har tusentals dollar i banken. Oavsett vad din nuvarande situation är, kan du vara mer ekonomiskt kunnig i ditt vardag. Börja med att bygga en budget för att hjälpa dig att hålla dig inom dina medel och prioritera dina finansiella mål. Då kan du arbeta med att betala ner din skuld, bygga upp dina besparingar och göra bättre beslutsfattande.

Steg

Metod 1 av 4:
Hantera din budget
  1. Bild med titeln Var smart med pengar Steg 1.jpeg
1. Ange dina finansiella mål. Förstå vad du arbetar mot hjälper dig att bygga en budget för att möta dina behov. Vill du betala ned skuld? Sparar du för ett stort köp? Vill du bara vara mer ekonomiskt stabil? Identifiera dina högsta prioriteringar så att du kan bygga din budget för att passa dem.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 2.jpeg
    2. Titta på din övergripande månadsinkomst. A smart budget är en som inte överfaller dina medel. Börja med att beräkna din totala månadsinkomst. Inkludera inte bara de pengar du får från jobbet men eventuella pengar du får från saker som sidostationer, alimony eller barnstöd. Om du delar utgifter med din partner, beräkna din kombinerade inkomst för att ta reda på en hushållsbudget.
  • Du bör sträva efter att få dina övergripande månatliga utgifter inte överstiga vad du tar med. Nödsituationer och oförutsedda tillfällen händer, men försök att ställa ett mål att inte använda ditt kreditkort för att täcka icke-nödvändiga föremål när dina bankbalanser är låga.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 3.jpeg
    3. Beräkna dina nödvändiga kostnader. Din första prioritet i byggnaden a Bättre budget bör vara de saker som behöver betalas varje månad. Att betala dessa kostnader bör vara din första prioritet, eftersom dessa poster inte bara är nödvändiga för dagliga aktiviteter men också kan skada din kredit om du inte betalar dem i sin helhet och i tid.
  • Sådana utgifter kan innehålla din hypotekslån eller hyra, verktyg, bilbetalningar och kreditkortsbetalningar, liksom saker som dina matvaror, gas och försäkring.
  • Ställ in dina räkningar på AutoPay för att göra dem lätta att prioritera. På så sätt kommer pengarna ut ur ditt konto på dagen räkningen är förfallen. Ställ in autopay bara om du är säker på att du har tillräckligt med pengar varje månad för att betala dessa räkningar i sin helhet.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 4.jpeg
    4. Faktor i dina icke-väsentliga utgifter. Budgetar fungerar bäst när de speglar ditt dagliga liv. Ta en titt på dina vanliga, icke-väsentliga utgifter och bygga dem i din budget så att du kan förutse dina utgifter. Om du får en kaffe varje morgon på väg till jobbet, slänger till exempel det i din budget.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 5.jpeg
    5. Leta efter platser för att göra nedskärningar. Att skapa en budget hjälper dig att identifiera saker du kan klippa från dina vanliga utgifter och rulla in i dina besparingar eller skuldbetalningar. Investera i en bra kaffekanna och en mugg, till exempel, kan hjälpa dig att spara på din morgonfix under de kommande.
  • Glöm inte dina långsiktiga utgifter. Kontrollera saker som försäkringar, och se om det finns platser du kan skala tillbaka. Om du betalar för kollision och omfattande försäkring på en gammal bil, kan du bara välja att skala tillbaka till ansvarsförsäkring.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 6.jpeg
    6. Spåra dina månatliga utgifter. En budget är en riktlinje för dina övergripande utgiftsvanor. Dina faktiska utgifter varierar varje månad beroende på dina personliga behov. Spåra dina utgifter genom att använda en utgiftstidskrift, ett kalkylblad, eller till och med en budgeteringsapp för att hjälpa dig att se till att du bor på dina medel varje månad.
  • Om du överskrider dina budgetmål, slå inte dig själv. Använd chansen att se om du behöver revidera din budget för att inkludera nya utgifter. Påminn dig om att få off-mål händer med alla ibland och att du fortfarande kan komma till var du vill vara.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 7.jpeg
    7. Bygga några besparingar i din budget. Exakt hur mycket du sparar beror på ditt jobb, dina personliga utgifter och dina enskilda finansiella mål. Syfte att spara något varje månad, men om det är $ 50 eller $ 500. Håll pengarna på ett sparkonto separat från ditt primära bankkonto så att det inte av misstag spenderas.
  • Dessa besparingar ska vara separata från din 401 (k) eller andra investeringar som du har. Att bygga en liten generell besparingsbalans hjälper dig att skydda dig ekonomiskt om en nödsituation kommer upp, till exempel en stor reparation på huset eller oväntat förlorar ditt jobb.
  • Många finansiella experter rekommenderar en målbesparingar på sex månaders kostnader. Om du har mycket skuld måste du betala ner, sikta på en partiell akutfond på två månaders kostnader. Fokusera sedan resten av dina pengar på din skuld.
  • Metod 2 av 4:
    Betala av skulder
    1. Bild med titeln Var smart med pengar Steg 8.jpeg
    1. Ta reda på hur mycket du är skyldig. För att förstå hur det är bäst att betala ner din skuld, behöver du först förstå hur mycket du är skyldig. Lägg ihop alla dina skulder, inklusive kreditkort, kortfristiga lån, studielån, och eventuella hypotekslån eller automatisk finansiering du har i ditt namn. Titta på dina totala skuldnummer för att hjälpa dig att förstå hur mycket du är skyldig och hur länge det realistiskt tar för att betala av det.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 9.jpeg
    2. Prioritera höga intressen. Skulder som kreditkort tenderar att ha högre räntor än saker som studielån. Ju längre du bär en balans på höga intressen, desto mer betalar du slutligen. Prioritera att betala ner dina högst intresse skulder först, minsta betalningar på andra skulder och sätta extra pengar i dina högsta skuldprioriteringar.
  • Om du har ett kortfristigt lån (till exempel ett billån), betalar det också så snabbt som möjligt. Sådana lån kan bli mycket dyra om de inte betalas i sin helhet och i tid.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 10.jpeg
    3. Gå direkt från att betala av din högst intresse för att betala av din nästa högsta intresse skuld. När du betalar ett kreditkortsbalans, rullar inte det betalningsbeloppet tillbaka till ditt eget fonder. Rulla i stället det belopp du betalade i din nästa skuld.
  • Om du till exempel slutar betala av ett kreditkort, ta det belopp du satte mot det kortet och lägga till det till den minsta betalning du har gjort på ett annat kort eller ett studielån.
  • Poängen är att du vill eliminera all återkommande, lång- och kortfristig skuld så snart som möjligt så att du kan leva räntefri.
  • Metod 3 av 4:
    Ställa in besparingar
    1. Bild med titeln Var smart med pengar Steg 11.jpeg
    1. Välj ett sparmål. Spara tenderar att vara lättare när du vet vad du sparar för. Försök att sätta ett mål, till exempel att bygga en nödfond, spara för en betalning, besparing för ett stort hushållsköp eller bygga en pensionsfond. Om din bank låter dig, kan du även ge ditt konto ett smeknamn som "semesterfond" för att påminna dig om vad du arbetar mot.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 12.jpeg
    2. Håll dina besparingar på ett separat konto. Ett sparkonto är i allmänhet det enklaste stället att sätta dina besparingar om du bara börjar. Om du redan har en solid akutfond och har en rimlig mängd att investera, till exempel $ 1000, kan du överväga något som ett certifikat av deposition (CD). CD-skivor gör dina pengar mycket svårare att komma till för en bestämd tid men tenderar att betala dig en högre ränta.
  • Att hålla dina besparingar separerade från ditt checkkonto gör det mindre troligt att du spenderar dina besparingar. Besparingskonton tenderar också att betala en något högre räntesats än att kontrollera konton.
  • Många banker tillåter dig att skapa en automatisk överföring mellan dina kontroll- och sparkonto. Ställ in en månadsöverföring från din kontroll till dina besparingar, även om det bara är för en liten mängd. Det är ett relativt smärtfritt sätt att bygga dina besparingar.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 13.jpeg
    3. Investera höjningar och bonusar. Om du får en höjning, en bonus, en skattebidrag eller en oväntad vindfall, lägger den i dina besparingar eller, om du har en, ditt pensionskonto. Det här är ett enkelt sätt att hjälpa till att öka ditt konto utan att kompromissa med din nuvarande budget.
  • Om du får en höjning, investerar skillnaden mellan din budgeterade lön och din nya lön direkt i dina besparingar. Eftersom du redan har en plan att leva av din gamla lön, kan du använda den nya tillströmningen av pengar för att bygga dina besparingar.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 14.jpeg
    4. Ägna någon extra inkomst till dina besparingar. Om du arbetar en sidokällare eller om du har några extra inkomstkällor, bygga en budget baserad på din primära inkomstkälla och ägna dina andra intäkter till ditt besparings- eller pensionskonto. Detta kommer att hjälpa till att öka dina besparingar snabbare medan du gör din budget mer bekväm.
  • Metod 4 av 4:
    Spendera pengar klokt
    1. Bild med titeln Var smart med pengar Steg 15.jpeg
    1. Prioritera dina behov. Starta varje budgetperiod genom att betala för dina behov. Detta bör innehålla din hyra eller hypotekslån, räkningar, försäkring, gas, matvaror, återkommande sjukvårdskostnader och andra kostnader du kan ha. Lägg inte några pengar mot icke-väsentliga kostnader tills alla dina nödvändiga levnadskostnader har betalats.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 16.jpeg
    2. Shoppa runt. Det kan vara lätt att få vana att shoppa på samma plats upprepade gånger, men ta tid att handla runt kan hjälpa dig att hitta de bästa erbjudandena. Kolla in butiker och online för att leta efter de bästa priserna för dina behov. Leta efter butiker som kan köras eller som specialiserar sig på rabatt eller överskottsvaror.
  • Bulkbutiker kan vara användbara för att köpa saker du använder mycket eller saker som inte löper ut, till exempel rengöringsmedel.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 17.jpeg
    3. Köp kläder och skor utom säsong. Nya stilar av kläder, skor och tillbehör kommer i allmänhet ut säsongsmässigt. Shopping ute-säsongen kan hjälpa dig att hitta bättre priser på modeartiklar. Shopping på nätet är särskilt användbart för out-of-säsong kläder, eftersom inte alla butiker kommer att ha icke-säsongsbetonade föremål.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 18.jpeg
    4. Använd kontanter istället för kort. För icke-nödvändiga utgifter som att gå ut för att äta eller se en film, ställa in en budget. Dra tillbaka den nödvändiga summan av pengar innan du går ut och lämna dina kort hemma. Detta gör det svårare att överskrida eller impuls köpa medan du är ute.
  • Bild med titeln Var smart med pengar Steg 19.jpeg
    5. Övervaka dina utgifter. I slutändan, så länge du inte spenderar mer än du tar med, är du på mål. Övervaka regelbundet dina utgifter på något sätt som fungerar bäst för dig. Du kanske föredrar att kontrollera ditt bankkonto varje dag, eller du kan anmäla dig till en pengarövervakningsapp som Mint, Dollarbird eller Billguard för att hjälpa dig att spåra dina utgifter.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande