Hur man väljer löparskor för nybörjare

Om du inte har gått för en körning sedan gymklassen, kan du hitta de rätta skor för körning. Det finns dussintals stora märken och tusentals stilar att välja mellan, och utan rätt information kan det vara svårt att veta vad ett bra val är. Många löpande butiker har säljare som är glada att hjälpa dig att hitta en bra sko, men du kommer snart att kunna hitta det perfekta paret på egen hand, online eller i butik, och vet vilka frågor som ska överväga om du fastnar.

Steg

Del 1 av 3:
Välja en typ av löpsko
  1. Bild med titeln Välj löparskor för nybörjare Steg 1.jpeg
1. Välj ett par vägskor om du planerar att springa främst på trottoar. Att välja en sko som matchar den plats du kommer att springa oftast gör det lättare på dina fötter. Vägskor är bra för asfalt, spår, löpband och upptagna spår utan många hinder.
  • På många sätt är vägskor den mest rundade typen av löpsko.
  • Om du går till en specialbutik, kommer de flesta skor en försäljningsrepresentant att visa dig är vägskor. De är ett bra val för början löpare.
  • Bild med titeln Välj körskor för nybörjare Steg 2.jpeg
    2. Få ett par spårskor om du kommer att spendera de flesta körningar utanför vägen. Trail skor är strängare och bättre grepp på halt, ojämn terräng. Dessa skor är mindre överförbara till vägen än vägskor är till spår, eftersom storleken på gummi-outsoles kan göra det svårt att springa på trottoar.
  • Var realistisk om var du ska springa. Om du skulle älska att springa på vackra spår men de närmaste är en lång bilresa bort, det kan vara bättre att börja med ett par vägskor.
  • Bild med titeln Välj körskor för nybörjare Steg 3.jpeg
    3. Ta några vägkorsskor om du är seriös om raser. Dessa skor är inte konstruerade för regelbunden användning. Istället är de lätta och andas för att maximera prestanda under tävlingar på asfalt. Om du inte redan är väl förberedd för tävlingar, kan det vara bäst att hålla fast vid väg- eller spårskor.
  • Om du ska tävla i en tävling, känner du dig inte dålig om du inte har ett separat par racingskor. Många 5k, 10k, och halv marathon löpare tävlar i samma skor tåget i.
  • Bild med titeln Välj löparskor för nybörjare Steg 4
    4. Styra av spikade skor om du inte hoppar i raser. Dessa skor är utformade för racers på spår och längdkurser. Att bära dem på asfalt kan skada både trottoaren och skon, och de erbjuder mycket lite stöd. Du bör undvika dem tills du deltar i dessa typer av raser.
  • De flesta löpare som tävlar i spår eller längdåkning har ett par tränare utöver Spiked Racing Shoes.
  • Del 2 av 3:
    Välja skofunktioner
    1. Bild med titeln Välj löparskor för nybörjare Steg 5.jpeg
    1. Prova skor med stabilitetsfunktioner för en båge som inte är hög eller låg. Stabilitetsfunktionerna inkluderar en supportstruktur som kallas en medial post för din båge utöver en mild mängd dämpning för din mellansula-region. Dessa funktioner slår försiktigt foten runt, såväl som att bidra till att absorbera chocken att springa.
    • Stabilitetsfunktioner är utformade för att minska fotens förmåga att vända in när du kör, vilket kan orsaka belastning och benvärk.
  • Bild med titeln Välj löparskor för nybörjare Steg 6.jpeg
    2. Välj skor med neutrala funktioner om du har särskilt höga bågar. Neutrala funktioner ger dig den maximala mängden mid-sole dämpning för att hålla benen att ta mängden chock som absorberas när du slår marken med bara tårna och klackar.
  • Skor som anses neutrala har ofta inte en medial post, eftersom höga bågen betyder att fötterna är mer benägna att vända sig ut mot utsidan än att vända sig in.
  • Bild med titeln Välj körskor för nybörjare Steg 7.jpeg
    3. Välj skor med rörelsekontrollfunktioner om du har låga eller plana bågar. Denna stil av sko är speciellt utformad för att ge en hel del stöd på bågen och hålla fötterna säkra när du kör, för att ha låga bågar kan orsaka att fötterna vänder sig in när du kör.
  • Motion Control Features inkluderar ett robust medial inlägg som sträcker sig nästan hela längden på dina fötter för att förhindra att fötterna vänder sig in eller ut som ett resultat av låga bågar.
  • Bild med titeln Välj löparskor för nybörjare Steg 8.jpeg
    4. Välj en sko med andningsbart tyg om du bor någonstans varm. Vissa skor fäller värme med dina fötter och kan leda till svettning, illaluktande skor och värst av allt, fotsvamp. Med ett andningsbart tyg kan du undvika allt det.
  • Sockorna du bär medan du kör också har stor inverkan på fötterna förmåga att få luftflöde, så den här funktionen är inte nödvändig om inte ditt klimat gör det nödvändigt.
  • Bild med titeln Välj löparskor för nybörjare Steg 9
    5. Gå med vattentäta skor om du planerar att springa i regnet eller korsa strömmen. Dina skor kommer sannolikt inte att andas, men de kommer att hålla fötterna torra. Om du bor någonstans som regnar större delen av året, kommer att få vattentäta skor att se till att dina fötter inte blir blöt varje gång du kör igenom en pöl.
  • Bild med titeln Välj löparskor för nybörjare Steg 10.jpeg
    6. Välj en sko med en bred toe-låda om du föredrar att ha andningsrum. Att välja en sko med en bred toe-box gör att du kan få en känsla av andningsbara tår utan att få en sko som är för bred för dina fötter.
  • Att prova den här funktionen är viktig för dem som har stora fötter när det gäller gata skor men är inte säkra på att köra skor.
  • Del 3 av 3:
    Få rätt passform
    1. Bild med titeln Välj körskor för nybörjare Steg 11.jpeg
    1. Använd en mätanordning för att bestämma storleken och bredden på dina fötter. Många människor känner inte till sin exakta skostorlek, eller även om de gör det, köper skor som är för stora eller för små. Running skor måste ha en perfekt passform, och att välja ett par börjar med att mäta fötterna.
    • Du kan hitta en mätanordning i de flesta skobutiker, men du kan också hitta längd och bredd av dina fötter hemma med en penna och papper.
    • Dina fötter kan vara lite olika storlekar. Detta är relativt vanligt, och du bör bära storleken på sko som passar din större fot om det är fallet.
  • Bild med titeln Välj löparskor för nybörjare Steg 12.jpeg
    2. Försök på varje par skor om du köper i butiken. Det kan tyckas uppenbart, men det enda sättet att veta om en sko passar är att lägga den på din fot. Om du köper online, läs recensioner för att se hur andra människor beskriver skonens passform och känsla.
  • Du kan alltid ringa en lokal butik för att se om de har en sko i lager om du hittar ett par du gillar online och vill prova på.
  • Online-shoppare har också möjlighet att beställa ett par och prova dem innan du bestämmer om du ska skicka tillbaka dem eller inte.
  • Bild med titeln Välj löparskor för nybörjare Steg 13.jpeg
    3. Mäta avståndet mellan din stora tå och spetsen av skon. Avståndet ska vara mellan /8 tum (0.95 cm) till /2 tum (1.3 cm), vilket råkar vara bara om bredden på din tumme. Detta avstånd är viktigt för att skorna är exakt rätt storlek.
  • Olika företag har olika storlekstandarder, så kontrollerar detta avstånd kommer att se till att de passar precis rätt.
  • Bild med titeln Välj löparskor för nybörjare Steg 14.jpeg
    4. Test Kör varje sko på en löpband, i butiken, eller runt kvarteret. Bara försöker en löpande sko på och sitta på bänken i affären kommer inte att berätta hur skon känner sig i rörelse. Butiken kan ha en löpband du kan använda för att prova dem. Annars be om att springa runt kvarteret för att få en känsla för skon.
  • Du kan fråga en säljare eller en vän att se dig köra och se om det ser ut att dina fötter är väl stödda och inte vänder inåt eller utåt.
  • Bära en sko på vänster fot och en annan till höger för att bryta ett slips. När det kommer ner till två eller tre kan trycket monteras, och tiebreakers blir viktiga. Om du tar en snabb jog och en sida känns mer naturlig, kan den skoen vara ett bättre val.
  • Tips

    Försök på skor på eftermiddagen och kvällen. Detta kommer att se till att dina fötter är svullna på samma sätt som de kommer att vara när du kör, och att din sko inte har för hårt på en passform.
  • Om du köper ett par och de känner sig fel efter en eller två körningar kan du fortfarande kunna returnera dem, beroende på förhållandena och butiken eller webbplatsen du köpte dem från.
  • In-butik, säljare kan försöka driva skor som ligger långt över din prisgräns, så tydligt att ange din budget från början kommer att bidra till att förhindra uppförsäljning. Online, det är viktigt att hålla sig fri för skor som verkar vara extremt billiga. Om det låter för bra för att vara sant, är det förmodligen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande