Hur man hittar poplitealpulsen

Poplitealpulsen, som ligger på baksidan av knäet (poplitealartären), är den mest utmanande pulsen att hitta i kroppen. Det är dock ett viktigt vitalt tecken, eftersom poplitealpulsen kan bidra till att bedöma perifer artärsjukdom eller bestämning av svårighetsgraden och naturen hos ett knä eller lårskada. Om du inte kan känna pulsen betyder det inte nödvändigtvis att något är fel. Personen får bara ha djupa fartyg eller tjocka muskler som hindrar dig från att känna rytmen i artären. Det är också mycket osannolikt att du kommer att kunna känna din egen poplitealpuls, så om du vill kontrollera din egen, ha en vän hjälpa dig.

Steg

Del 1 av 3:
Lokalisering av poplitealartären
  1. Bild med titeln Hitta poplitealpulsen Steg 1
1. Få patienten att ligga platt. Poplitealpulsen kan vara svårare att upptäcka än andra pulser, så du vill se till att du har bra tillgång till området. Börja med att patienten ligger platt på ryggen om möjligt.
  • Om det inte är möjligt för dem att komma på ryggen, låt dem ligga ner på deras sida.
  • Avkoppling är avgörande för att detektera poplitealpulsen. Låt patienten veta att de skulle låta benet gå limp. Om de kämpar kan det hjälpa till att ta dem igenom en viss guidad andning.
  • Bild med titeln Hitta poplitealpulsen Steg 2
    2. Böj knäet. När patienten ligger, hjälper de dem att böj deras knä till en 45 graders vinkel genom att lyfta benet upp vid knäets sidor.
  • Bild med titeln Hitta poplitealpulsen Steg 3
    3. Känna för artären. Placera en hand under knäet för stöd, och krulla dina fingrar under knäet med den andra handen. Använd fingertopparna för att känna för artären. Arteriet kan känna sig fastare än det omgivande området, och kommer att ge något motstånd vid tryckning.
  • Försök att inte trycka för hårt, eftersom det kan orsaka obehag för den andra personen.
  • Del 2 av 3:
    Tar pulsen
    1. Bild med titeln Hitta poplitealpulsen Steg 4
    1. Komprimera mot artären. Använd tipsen på ditt index och mittfingrarna för att komprimera mot artären. Tryck långsamt och mjukt, känna för pulsen. Tryck inte för hårt, eftersom det kan leda till att du förlorar känslan av pulsen. Tryck bara tills du känner takten i artären.
    • Försök att inte använda tummen när du letar efter pulsen, eftersom tummen har sin egen puls som kan hindra läsningen.
  • Bild med titeln Hitta poplitealpulsen Steg 5
    2. Känn för pulsfrekvensen. Pulsfrekvensen är antalet slag per minut du känner när du tar pulsen. Du kan antingen räkna med en hel 60 sekunder för att få pulsfrekvensen, eller räkna i 30 sekunder och dubbla antalet slag för en solid uppskattning.
  • För en vuxen anses en vilopuls mellan 60 och 100 slag per minut inom ett normalt område. Om personen var aktiv eller under stress omedelbart före eller under läsningen, kan pulsen vara högre.
  • För högt eller för lågt kan en pulsfrekvens ange ett kritiskt problem. Sök medicinsk hjälp omedelbart om en puls är oväntat utanför det normala intervallet.
  • Bild med titeln Hitta poplitealpulsen Steg 6
    3. Var uppmärksam på rytmen. En hälsosam puls ska ha en vanlig och stadig "lub-dub" rytm. Om du är obekant med vad detta känns som, kontrollera din egen puls på nacken eller handleden som en indikator. Poplitealpulsen ska ha samma rytm. Om rytmen är av, sök omedelbar medicinsk uppmärksamhet.
  • Del 3 av 3:
    Kontrollera efter andra komplikationer
    1. Bild med titeln Hitta poplitealpulsen Steg 7
    1. Kontrollera dorsalis pedis (DP) puls. DP-pulsen kan användas för att kontrollera några av samma komplikationer som poplitealpulsen. Det kan vara lite knepigt att hitta först, men det är användbart för att även bedöma perifer vaskulär sjukdom eller trauma. Om du inte kan känna poplitealpulsen, leta efter en puls i blodkärlen som går ner i mitten av foten. Känna för en puls som du skulle med något annat fartyg.
    • Kör ditt index och långfinger från personens stora tå upp till mitten av foten för att känna deras dorsalis pedispuls. Det kan vara svagt eller vara svårt att hitta, men du borde kunna hitta den ganska lätt efter en liten övning. Om du har problem med att känna pulsen kan det vara ett tecken på perifer vaskulär sjukdom eller komplikationer från diabetes.
  • Bild med titeln Hitta Popliteal Pulse Steg 8
    2. Leta efter tecken på infektion eller sjukdom. Titta på patientens ben och kontrollera efter tecken på komplikationer som sår, åderbråck, förändringar i färg eller pallor och blackening eller saknas tår i extremiteterna. Också, känna för värme eller kyla i foten. Känsla varm kan indikera ett problem som en infektion, samtidigt som det är kallt kan indikera en ocklusion. Dessa tecken kan vara en indikator på kritiska medicinska problem som behöver omedelbar uppmärksamhet.
  • Bild med titeln Hitta poplitealpulsen Steg 9
    3. Känna fastheten i artären. När du tar pulsen kan poplitealartären känna sig mer fast än området som omger det, men det borde inte vara svårt. Om artären är hård eller alltför fast, låt en läkare omedelbart veta.
  • Tips

    Poplitealpulsen är en av de svåraste pulserna i kroppen att detektera. Det kan vara omöjligt att hitta i mycket muskulösa eller mycket överviktiga individer. Det kan också vara svårt att upptäcka för dem utan medicinsk utbildning. Leta efter Dorsalis Pedis Pulse om du inte hittar poplitealpulsen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande