Hur man utför en sekundär undersökning av en skadad person

Under en katastrof eller i en kaotisk trauma-bukt missas skador ibland, även efter en första undersökning. Faktum är att mellan 2% och 50% av skadorna missas bland kombinerade livshotande och icke-livshotande skador. Trubbiga trauma skador (som bilolyckor) och situationer där patienter var omedvetna, sedated eller intuberade under den primära tentamen var mer benägna att ha förbisedda skador. En grundlig sekundärundersökning (och tertiärundersökning) minskar dock chansen att skador kommer att förbises.

Steg

Del 1 av 4:
Förberedelser för att genomföra en sekundär undersökning
  1. Bildbetatled utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 1
1. Gör patienten bekväm. Om patienten är vaken och varning, förklara för henne vad du ska göra och varför. Be henne att beskriva eventuell smärta som hon kan känna. Ta bort alla kläder och täcka patienten med en filt (för värme och blygsamhet) medan olika områden undersöks. Om patienten är medvetslös, leta efter ofrivilliga svar (som brist på reflexer eller en styv buk) och tecken på primära skador (som svullnad, rodnad, lacerations eller fysisk sjukdom).
  • Inse att sekundära undersökningar är desamma för barn som för vuxna. Observera dock att spädbarn inte kommer att kunna samarbeta med vissa delar av bedömningen (som Cranial Nerve Exam). Gör så mycket som du kan.
  • Bild med titeln Utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 2
    2. Skilja mellan primära, sekundära och tertiära undersökningar. Vid hantering av trauma är ett strukturerat tillvägagångssätt för att undersöka sår viktigt. Detta tillvägagångssätt börjar med en primär undersökning som erkänner och behandlar omedelbara hot mot livet inom några minuter från ankomst i trauma-bukten. Därefter undersöker den sekundära undersökningen patienten från huvud till tå för att diagnostisera alla möjliga skador innan man bestämmer behandling. Den tertiära behandlingen är den slutliga bedömningen som syftar till att fånga några missade skador.
  • En tertiär undersökning är viktig eftersom många traumapatienter omedelbart rusas in i kirurgi, är omedvetna, eller kan inte uttrycka sin smärta. Också, ibland kommer andra symptom att presentera efter att patienten har behandlats för primära skador.
  • Bildbetatled utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 3
    3. Ha en plan för att undersöka alla delar av kroppen. För att fånga förbisedda skador måste du titta över varje system och område av kroppen metodiskt. Vanligtvis börjar du den sekundära undersökningen genom att undersöka patientens framsida, logga på patienten över på hennes framsida och kontrollera sedan patientens baksida. Helst bör flera personer hjälpa till med att rulla patienten i en filt för att skydda ryggraden, när chansen med ryggmärgsskada är låga.
  • Om du sätter patienten på sträckaren själv, klippa patientens kläder längs ryggen och exponerar ryggraden under den ursprungliga loggrullen. Detta gör det möjligt för dig att leta efter skador på baksidan och du behöver inte flytta patienten igen för att kontrollera senare.
  • Använd handskar och applicera försiktigt men fast tryck medan du bedömer patientens rygg. Detta kan låta dig hitta områden av smärta, blåmärken eller blödning.
  • Om du misstänker att patienten har en ryggradsskada, vänta med att rulla henne tills röntgen kan avgöra om det finns några vertebrala frakturer.
  • Del 2 av 4:
    Surveying den främre (främre) sidan av patienten
    1. Bild med titeln Utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 4
    1. Inspektera huvudet, öron, ögon, näsa och hals. Titta på dessa områden för några lacerations (nedskärningar), blodkollektion eller blåmärken. Känn längs näsbroen för fraktur. Öppna munnen och kolla käften för anpassning, klicka eller fraktur. Leta efter flisade eller förlorade tänder och skador på tungan. Du bör också titta på kindbenen för fraktur och blåmärken. Titta på eleverna i ögonen för att utvärdera sin storlek (i millimeter), oavsett om de är lika, och om de reagerar på ljuset.
    • Var noggrann när du kontrollerar. Till exempel vill du titta bakom öronen för blåmärken och inuti öronkanalerna och näsborrarna (med ett otoskop eller till och med ett pennljus och dina oassisterade ögon) för blödning.
  • Bildbetatled utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 5
    2. Placera en cervikal krage runt nacken. Du bör nästan alltid göra det när du utför en sekundär undersökning, eftersom du inte vet hur omfattningen av patientens skador. Tracheal Shift kan verifieras i många fall medan kragen fortfarande är på, på grund av hålen i den hårda kragen. Ta inte bort om du inte måste.Kontrollera luftröret för eventuellt skift till vänster eller höger. Om du måste ta bort cervikalkragen (även känd som att rensa den cervikala ryggraden) måste patienten:
  • Vara medveten om.
  • Kooperativ.
  • Inte ha några distraherande skador som ett brutet ben.
  • Vara nykter (inte under påverkan av droger eller alkohol).
  • Vara utvecklingsvis kunna engagera sig i bedömningen.
  • Inte rapportera någon rygg- eller nacksmärta..
  • Bild med titeln Utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 6
    3. Inspektera bröstet. Se till att bröstet är symmetriskt och leta efter tecken på blåmärken eller trauma (som lacerations, pistolskott sår och utgångssår). Lyssna på lungorna för andning från båda sidor för att se till att en lung inte har kollapsat. Lyssna på hjärtat för alla avlägsna eller dämpade ljud. Dessa kan innebära att det finns vätska eller blod runt hjärtsäcket (vilket indikerar perikardial tamponad).
  • Bildbetatled utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 7
    4. Undersök buken. Leta efter blåmärken och Cullens tecken som svullnar och blåmärken runt magen (signalerar blödning från en injektion). Känna buken för styvhet (muskelstyvhet) som också kan indikera inre blödning och infektion. Tryck de fyra kvadranterna i buken genom att placera fingrarna på en hand på varje kvadrant och trycka på fingrarna med din andra hand. Tryck i en rullande rörelse med båda uppsättningarna av fingrarna för att bedöma styvhet eller bevakning (flinching från smärta). Se också för smärta när du tar bort din hand. Lyssna på ljudet av blodhoppande (stötar), vilket kan innebära att det har varit en tår från trauma.
  • Var uppmärksam på andra tecken, som smärta när du klickar lätt över buken. Denna efterklang kan vara intensivt smärtsam.
  • Bild med titeln Utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 8
    5. Kontrollera testikulär vridning (torsion) hos en manlig patient. Känna området för att avgöra om testiklarna har vridits (torsion). Ta metalländen på en reflexhammare och kör det lätt längs den inre låret. När du gör det, bör varje testikel stiga i pungen, om det inte finns någon testikulär torsion (en testikelhotande skada).
  • Vid denna tidpunkt kan du också kolla perineum för alla lacerationer, brännskador eller skador.
  • Bildbetatled utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 9
    6. Undersök könsorganen och rektala områdena i en kvinnlig patient. Placera handske och smörjat index och mittfingrar i vagina. Samtidigt, tryck eller palpera mot underlivet med motsatt hand. Du söker efter smärta. Men om patienten är gravid bör du kontakta en obstetrikare innan du gör en internt examen eftersom ultraljud och fosterövervakning kan behövas.
  • Vid denna tidpunkt kan du också kontrollera perineum för några lacerationer, brännskador eller skador.
  • Del 3 av 4:
    Utföra en fullständig neurologisk tentamen
    1. Bild med titeln utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 10
    1. Utföra en första undersökning av djupa tendonreflexer. Använd en reflexhammare för att kontrollera för motorstyrka, känsla och reflexer av de övre och nedre extremiteterna (armar och ben). Om du märker något ovanligt, till exempel minskningar i dessa förmågor, få ett neurokirurgiskt samråd. Om du inte hittar något ovanligt kan du börja palpera de sju cervikala kotorna längs ryggraden. Kolla efter smärta eller ömhet som ligger över någon av ryggkotorna.
    • Om det finns någon smärta, ta röntgenstrålar av cervikal ryggrad att leta efter någon fraktur. Om röntgenstrålarna visar en fraktur, få ett framväxande neurokirurgiskt samråd innan du fortsätter att kontrollera rörelsekortet.
  • Bild med titeln Utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 11
    2. Utvärdera patientens motor eller muskelstyrka. Spela in muskelstyrkan för alla muskelgrupper i övre och nedre extremiteterna. Betygsätt styrkan från flaccid förlamning (0) till normal (5) med - och + för betyg som faller mellan. Jämför styrkan från vänster sida till höger för att jämföra vad som är baslinje normalt för din patient. Använd följande kvaliteter för att betygsätta muskelstyrka:
  • 1: sammandragning av muskeln men ingen rörelse
  • 2: Rörelse men kan inte motstå tyngdkraften
  • 3: Rörelse men kan knappt motstå gravitationen
  • 4: Kan röra sig mot tyngdkraften men inte normal styrka
  • 5: Normal styrka
  • Bild med titeln Utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 12
    3. Kontrollera efter hudkänsla. Gnid en bomullsboll över huden för att bestämma mjuk touch, med en bomullstoppad swab för att bestämma tråkig beröring, och med den trästa delen av en trasig bomullstoppad swab för att bestämma skarp touch. Berätta för patienten att stänga ögonen och växla mellan de olika känslorna för att se om hon kan skilja mellan dem.
  • Därefter, se om hon kan skilja mellan ett objekt och två saker som rör henne. Patientens ögon bör återigen stängas. Fråga henne, "Känner du två poäng eller en?"
  • Bildbetatled utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 13
    4. Testa nerverna. Därefter kan du testa patientens nerver genom att använda några enkla test. Följande nerver måste testas:
  • Olfaktorisk nerv: Fråga om patienten kan lukta (prova något som tvål).
  • Optisk nerv: Använd ett fundoskop för att undersöka insidan av ögat. Stäng av lamporna och leta efter suddning av den optiska skivan (Papilledema). Detta kan signalera blödning i hjärnan.
  • Cranial nerver: Detta är särskilt viktigt om det fanns huvudtrauma.
  • Oculomotor Nerve: Kontrollera eleverna för att se att de är lika runda och reaktiva mot ljus. Låt patienten hålla huvudet rakt medan du flyttar fingret. Hon borde titta på medan hon bara flyttar ögonen.
  • Trochlear Nerve: Testa ögonens nedåtgående och inre blick.
  • Trigeminal nerv: Tar lätt på patienten på kinden med fingret.
  • Abducens Nerve: Kontrollera denna nerv när du kontrollerar ögonens extraokulära rörelser i alla riktningar (sida till sida, upp och ner).
  • Facial Nerve: Ha patienten leende stor, eller stäng ögonen tätt.
  • Akustisk nerv: Kontrollera att du hörs genom att viska i varje öra för att hämta några subtila underskott.
  • GlossoPharyngeal och vagus nerver: Har patienten dricker en liten mängd vatten och testgagreflex med en tunga depressor.
  • Spinal Accessory Nerve: Har patienten shrug hennes axlar.
  • Hypoglossal nerv: Låt patienten hålla tungan rakt fram och till vänster och till höger, visar styrka, mot kinden.
  • Del 4 av 4:
    Surveying den bakre sidan av patienten
    1. Bildbetatled utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 14
    1. Logg rulla patienten. Du behöver två eller tre personer för att hjälpa dig att rulla patienten på ryggen. Tvätta händerna innan du rullar och förklara för patienten vad du ska göra (om hon är medveten). Patienten ska ligga på en filt eller vrida arket med händerna placerade över hennes bröstkorg. Du bör alla hålla filten eller arket på sidan av patienten som är längst bort från dig. Gradvis dra arket mot dig och över patienten, vända henne på ryggen.
    • När patienten är på ryggen kan du undersöka huden. Leta efter några blåmärken som kan indikera trauma, lacerations eller skott sår.
  • Bildbetatled utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 15
    2. Öppna patientens rygg. Eftersom du borde ha granskat och rensat livmoderhalsen måste du trycka på (Palpate) varje enskild ryggkotor på baksidan. Specifikt palpera bröstkorgen och ländryggen, känner varje ryggkotor för smärta som kan indikera en fraktur.
  • Glöm inte att kontrollera några delar av det muskulo-skelettsystem som du kanske inte har undersökt tidigare. Till exempel kan du be patienten att fånga fingret med sin kopplade hand för att kontrollera motorstyrning och styrka, och fråga patienten att berätta för dig utan att titta på vilket finger som du griper.
  • Palpera ner längden på armarna och benen, hela vägen till tårna och fingrarna att känna för eventuella frakturer. Du kan också göra det när du gör loggkontrollen av patientens ryggrad.
  • Bild med titeln Utför en sekundär undersökning av en skadad person Steg 16
    3. Gå vidare till en trauma tertiärundersökning (TTS). När de primära och sekundära undersökningarna är färdiga, utför en TTS. Denna omfattande undersökning bör äga rum inom 24 timmar efter att patienten erkänt. Eller gör det när patienten är vaken och varnar tillräckligt för att delta i undersökningen. Du måste få patientens medicinska diagram som innehåller alla laboratorie- och radiologiska data.
  • Denna information kommer att kombineras med yttrandena från konsulter för att göra en förvaltnings- och vårdplan som är specifik för patienten.
  • Tips

    Immobilisera en patients huvud och nacke om ett huvud eller ryggmärgsskada misstänks. Har en motståndare hålla personens huvud fortfarande om det inte finns några nackebaser eller provisoriska leveranser tillgängliga.
  • Varningar

    Försök inte flytta en patient som har ett misstänkt huvud eller ryggmärg, om inte absolut nödvändigt för att bevara livet (risk för brand eller fallande skräp).
  • Använd medicinska handskar medan patienten undersöker patienten för att skydda mot blodburna sjukdomar om möjligt.
  • Ta inte bort eventuellt penetrerande föremål från en patients kropp. Att ta bort ett främmande föremål kan orsaka okontrollerbar blödning (blödning). Stöd objektet på plats med bandage och gasbindor för att hålla det från att bli jostled och ytterligare skador på skadan. Vänta tills patienten når sjukhuset för att ta bort objektet om det är möjligt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande