Hur man hanterar din period

Att ha en period är en naturlig del av kvinnornas liv. Det kan vara frustrerande och stressigt ibland, och smärtsamt eller obekväma hos andra. Men när du är beredd fysiskt och mentalt för din period, kan det vara mycket lättare att hantera. Genom att ta hand om din kropp och hantera dina symtom kan du börja klara av din period.

Steg

Metod 1 av 3:
Förberedelser för din period
  1. Bild med titeln Deal med din period Steg 1
1. Reframe din tankegång om din period. Många kvinnor fruktar ankomsten av sin period och tänker på det som något de måste lida igenom. Under din menstruationscykel förändras de faktiska hormonerna i din hjärna och kan påverka ditt humör, men du kan också medvetet ändra hur du tänker på din period. Det kan bemyndigande att tänka på din period som en symbol för din kvinna och som naturlig del av ditt liv.
  • Din första period, kallad Menarche, är ofta firad som en ung tjejs entré i kvinnan. Om du inser att din period kan vara något som firas, kan du sluta dreading sin ankomst och klara det.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 2
    2. Håll koll på din period. Spårning av din menstruationscykel ger dig inte bara en heads-up när din period är förfallen, men det kan också hjälpa dig att veta när du är bördig och kan bli gravid. Att få din period oväntat kan du känna dig oförberedd och stressad.Du kan hålla reda på dagen din period börjar och slutar med en kalender, i en journal, eller med en app för dina mobila enheter.
  • Det finns flera appar, som Strawberry Pal eller Clue, som kan hjälpa dig att spåra din period och ställa på påminnelser för när din nästa cykel är på väg att börja.
  • Kom ihåg att under ditt första år är perioder ofta oförutsägbara och kommer slumpmässigt. De kan också hoppa över. Detta är helt normalt. Men efter det första året bör din period börja följa ett mer regelbundet mönster och vara lättare att spåra.
  • Menstruationscykler varierar mellan kvinnor. De kan vara var som helst från 21 till 35 dagar, och din period kan vara två till sju dagar. Din period kan vara regelbunden och inträffa samtidigt varje månad, eller det kan vara oregelbundet.
  • Att hålla reda på din period är mycket viktigt när du är sexuellt aktiv. Det hjälper dig att bestämma när du är den mest bördiga, vilket är viktigt att veta om du vill undvika graviditet eller när du vill bli gravid.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 3
    3. Håll feminina hygienprodukter med dig hela tiden. Håll en extra tampong, panty liner, eller kudde i din handväska, ryggsäck och bil. På det här sättet, om du får din period och du inte har tillgång till andra feminina produkter, är du fortfarande skyddad. Detta är särskilt viktigt om dina perioder är oregelbundna och du kan inte noggrant förutse när din nästa period kommer att börja. Du bör också hålla en dollar i kvartaler med dig, bara om du är fångad av vakt och behöver köpa en pad / tampong.
  • Det är en bra idé att hålla några extra feminina hygienprodukter med dig så att du kan erbjuda en till en annan kvinna om hon behöver en.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 4
    4. Ät järnrika livsmedel. Under ägglossningen, som händer 12 till 16 dagar innan din period börjar, förbereder din kropp för en potentiell graviditet. Din kropp släpper ut två olika hormoner, progesteron och östrogen, som berättar för din kropp att den ska förbereda sig för graviditet.Din ämnesomsättning påskyndar under den här tiden så att du behöver äta mer kalorier än du brukar göra. Ät gott om järnrika livsmedel för att hjälpa till att kompensera det järn som du kommer att förlora strax före och under din period.
  • Kött, bönor, linser, ägg och mörka bladiga gröna är alla goda källor till järn.
  • Du bör fortsätta att äta järnrika livsmedel under din period. Detta kan hjälpa till att lindra vissa period symptom, som trötthet och kramper.
  • C-vitamin kan förbättra kroppens absorption av järn. Försök att äta mat rik på vitamin C, som apelsiner, paprika och kale, liksom.
  • Metod 2 av 3:
    Minimera smärta och obehag
    1. Bild med titeln Deal med din period Steg 5
    1. Håll hydratiserad. Många kvinnor känner sig uppblåsta och obekväma under deras period. Du kan hjälpa till att kompensera uppblåsthet genom att dricka mycket vätskor. Försök att begränsa mängden koffein, alkohol och söta drycker som du konsumerar. Att dricka mycket vätskor, särskilt vatten, är ett bra sätt att hjälpa till att lindra uppblåsa.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 6
    2. Ta smärtstillande medel. Många kvinnor upplever viss smärta under sina perioder. Vanligtvis är denna smärta relaterad till kramper som livmoderkontrakten. Du kan ta över smärtstillande läkemedel, som ibuprofen, acetaminophen och aspirin för att hjälpa till att hantera din smärta. Dessa läkemedel finns i någon drogbutik, och du bör följa tillverkarens rekommendation för doser.
  • Prata med din läkare om smärtstillande medel inte fungerar och du fortsätter att ha svår smärta under kramper.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 7
    3. Använd värme för att lugna kramper. Värme hjälper till att slappna av musklerna i buken när du har kramper. Du kan ta en värmekudde eller en varmvattenflaska och placera den över magen där smärtan är, eller ta ett varmt bubbelbad eller dusch.
  • Massera din underliv i ljus, cirkulära rörelser kan också bidra till att lugna smärta.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 8
    4. Justera din kost. Under din period kan du upptäcka att du längtar efter olika livsmedel. Tyvärr kan salt, sugary och bearbetade livsmedel göra kramper mer smärtsamt. De livsmedel du äter ska vara näringsrik och ge dig energi hela dagen. Du kan längta med en viss behandling, som choklad eller glass, och det är okej att ge i det begäret och ha lite, så länge det är i moderering.
  • Livsmedel som är höga i kalium, som bananer och lummiga gröna, kan hjälpa till att lindra uppblåsthet naturligt.
  • Ät gott om mat som är rik på kalcium, som bönor, mandel och mejeri.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 9
    5. Hantera illamående. Många kvinnor känner sig illamående under sina perioder, vilket kan vara mycket obekväma. Förändringar i dina hormonnivåer kan leda till gastrointestinal nöd, eller du kan känna dig som ett resultat av smärta från kramper eller huvudvärk. Medan du kanske har förlorat din aptit, försök att äta blidiga livsmedel som vitt ris, äpplen och toast, det kommer att lösa din mage. Ginger, antingen i te, tillägg eller i sin rotform, är ett naturligt sätt att lindra illamående.
  • Behandla din illamående med över diskmedicin, särskilt icke-steroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom naproxen eller ibuprofen.Dessa kan hjälpa periodsrelaterad illamående genom att förhindra produktion av ett hormon som kallas prostaglandiner, vilket kan vara orsaken till din illamående.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 10
    6. Engagera sig i fysisk aktivitet. Övning är ett bra sätt att naturligtvis hantera din smärta. När du utövar din kropp frigör humörstärkande endorfiner, vilket kan lindra smärta och tänka på ditt periodrelaterat obehag. Du kanske vill göra en mindre ansträngande träning än din normala rutin om du har smärta.
  • Lätt träning som värmer upp din kärna, som yoga, kan också bidra till att minimera uppblåsthet.
  • Känn dig fri att hoppa över gymmet om du verkligen inte känner för det. Under träning kan hjälpa dig att hantera dina symtom, behöver du inte tvinga dig att träna.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 11
    7. Prata med din läkare om dina symptom är oanvändbara. Medan vissa smärtor och obehag är normala under din period, kan du behöva rådgöra med din läkare om dina symptom är oanvändbara. Du kan prata med din primärvårdsläkare eller din gynekolog om dessa problem, och de kan rekommendera att du ser en specialist. De kan kunna ordinera smärtstillande läkemedel, gör rekommendationer för att ändra din livsstil, eller föreslå att du tar orala preventivmedel.
  • Du bör se din läkare du spottar mellan perioder, du har ett mycket tungt flöde, mycket smärtsamma kramper eller om ditt flöde varar mer än 10 dagar.
  • Metod 3 av 3:
    Omsorg för dig själv
    1. Bild med titeln Deal med din period Steg 12
    1. Vila mycket. Under din period kan du känna dig trött än vad du normalt gör.Smärta och obehag från kramper och uppblåsthet kan göra det svårare att sova, medan trötthet faktiskt sänker din smärtstolerans. Försök att sova minst åtta timmar under natten och ta en tupplur under dagen om du behöver.
    • Lätta övningar, som meditering, öva yoga, och sträckning kan hjälpa dig att sova bättre.
    • Din kärnkroppstemperatur stiger under din period, vilket gör att du känner dig varmare. Känsla varm kan göra sömn svårt, så håll temperaturen i ditt sovrum mellan 60 och 67 grader Fahrenheit, eller 15.5 till 19 grader Celsius.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 13
    2. Bära bekväma kläder. De flesta kvinnor föredrar att inte ha på sig, nära passande eller på annat sätt obekväma kläder medan de har sin period. Du borde bära vad du känner dig mest bekväm i när du har möjlighet. Kvinnor som är uppblåsta kan föredra att bära lösare eller byxor med ett elastiskt midjeband.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 14
    3. Bära lämpliga underkläder. Under din period borde du bära underkläder som du inte har något emot att bli rörig. Även när du använder de högra feminin hygienprodukterna kan du läcka ut på ditt underkläder. Vissa kvinnor gillar att ha några par underkläder som de bara bär under sina perioder. Du kan vara mer bekväm att bära full täckning bikini briefs, snarare än thongs, under din period, speciellt om du har en kudde.
  • Försök att få bomullsunderkläder för din period. Det är inte bara bekvämt, men det kan kanske minska risken för jästinfektioner.
  • Fläckar är mindre märkbara på mörkare färgade underkläder.
  • Dina underkläder ska vara bomull, vilket gör det möjligt för området att andas och är mildare på huden.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 15
    4. Hitta sätt att koppla av. Perioder kan lägga till din stress och vara ett besvär. Ge dig själv tid att varva ner efter en dag ute och hitta tyst utrymme för att bara samla dina tankar och känslor. Hitta sätt att koppla av och att tänka på någon smärta eller obehag som du kanske känner.
  • Gör de saker som gör dig lycklig. Lyssna till dina favoritlåtar och artister och ha en dansfest i ditt rum.
  • Hitta aktiviteter som du hittar avkopplande eller lugnande, som mediterar, skriver i en journal, teckning, lyssnar på lugnande musik eller tittar på tv.
  • Aromaterapi kan också hjälpa dig att koppla av. Försök använda Sage, Lavendel eller Rose Essential Oils.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 16
    5. Förutse humörförändringar under din period. Hormonella förändringar kan påverka ditt humör under din period. Till exempel kan du känna dig ledsen, orolig eller irriterad om situationer som normalt inte påverkar dig. Var medveten om att om du känner dig upprörd om någonting, kan dina känslor vara relaterade till dina hormoner snarare än hur du verkligen känner. Du kanske vill undvika att göra stora beslut under den här tiden, eller undvika konfrontation.
  • Du kan skriva ner dina känslor varje dag under din tid för att se om du märker att du känner dig sorgligare eller mer angelägen under den här tiden.
  • Om du upplever extrema humörsvängningar eller har några tankar om att skada dig omedelbart kontakta din läkare.Du kan lida av ett tillstånd som kallas premenstruell dysforisk störning, vilket kan påverka ditt humör betydligt.
  • Bild med titeln Deal med din period Steg 17
    6. Ändra din feminin hygienprodukt när du känner behovet. Dynor ska ändras var tredje till sex timmar och tamponger bör ändras var fjärde till sex timmar. Lämna aldrig en tampong i längre än åtta timmar - det ökar risken för att utveckla giftigt chocksyndrom (TSS). Du kan lämna en menstruationskopp i mer än tolv timmar, och det här är det mest miljövänliga alternativet. Att ändra din feminin hygienprodukt kan hjälpa dig att känna dig fräsch och mer övertygad om att du inte kommer att läcka.
  • Du kan behöva ändra din feminin hygienprodukt oftare om du har ett tyngre flöde eller om det är de första dagarna av din period.
  • TSS är en allvarlig och livshotande bakterieinfektion. Om du börjar ha ett utslag som liknar en solbränna, särskilt på dina palmer och sålar, en hög feber, lågt blodtryck eller börjar kräkas kontakta en medicinsk professionell.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    I den olyckliga händelsen som du fläckar dina underkläder, se till att du suger dem i kallt vatten. Varmt vatten kommer att låsa fläcken i.
  • Om du har på dig över natten, välj de som är två storlekar upp från de som du normalt får - det kommer att se till att du inte läcker, vilket sparar tid på morgonen, och eftersom du är i sängen behöver du inte oroa sig för att människor ser det. En större kudde ger dig mer sinnesro, säkerhet och kan faktiskt vara mer bekväm!
  • Om du tar din väska till badrummet drar uppmärksamhet, kan du smyga en kudde eller tampong i din jacka ärm, om du har en.
  • Hitta rätt absorption av kuddar eller tamponger för dig. Varje person är annorlunda, och när du har den rätta då kommer du att känna dig mer självsäker och det hjälper till att säkerställa läckage.
  • Väteperoxid kan också vara till hjälp vid avlägsnande av blod från underkläder.
  • Ta med en jacka eller överhirt med dig om du oroar dig för blödning genom dina kläder. Om du tror att du blöder riktigt illa, binda bara det runt midjan. Det hjälper dig att känna dig säkrare. Det fungerar även i varmt väder, speciellt om den plats du jobbar eller går till skolan tenderar att hålla luftkonditioneringen till frysningstemperaturer.
  • Om du har haft tidigare problem med läckage när du använder Pads, försök att byta till de med "vingar" (Sidoflikar). Dessa erbjuder ofta bättre skydd eftersom de håller dynan på plats och ökar täckningen.
  • Om du inte har några produkter, wrap toalettpapper tre gånger runt ditt underkläder för att improvisera som en kudde eller fråga skolsjuksköterskan eller en kvinnlig vän för några. Var inte rädd att fråga, de kommer att förstå.
  • Tamponger eller kuddar, du kanske frågar, här är svar. Tamponger kan hjälpa dig med sport, men de kan orsaka TSS. Kuddar skyddar dina underkläder, men de kan läcka och du kan inte simma utan total pinsamhet .
  • Om du och dina vänner pratar om perioden framför pojkar, gör ett ord som hjälper dina vänner att förstå det. Som, röd penna. "Jag har min röda penna."
  • Om du är orolig för att läcka ut på dina lakan medan du sover, sätt en mörkfärgad handduk ner. Och om du är i sömn, kanske du vill ta med en filt (som du inte har något emot att bli rörig) som du kan sova på.
  • Under klassen, om du behöver ändra din kudde, fråga läraren om du kan gå på toaletten. Och om du inte har några hygienprodukter, använd bara flera lager toalettpapper tills du kan få en kudde eller tampong. Eller du kan bara lägga pads i dina skor / stövlar.
  • Använd kallt vatten och väteperoxid för att få fläckar ut.
  • Om du är orolig för att läcka över natten, lägg en handduk ner på din säng och lägg några pads / tamponger och ett extra par byxor i / på ditt sängbord.
  • Om du har en äldre syster som har haft sin period, fråga henne några frågor. Annars är den största hjälpen du kan få är från din mamma. Om din period kommer hemma, berätta för din mamma och sedan gå till din systers rum för att hitta kuddar eller tamponger.
  • Varningar

    Tamponger bör inte bäras i mer än 8 timmar. Efter 8 timmar har du en högre grad av kontraktsligt toxiskt chocksyndrom, vilket är ett potentiellt dödligt tillstånd.
  • Läs etiketterna på alla läkemedel du tar, även over-the-counter, speciellt om du är känslig för några läkemedel. Följ alltid doseringsriktlinjerna och ta inte smärtstillande medel på en tom mage.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande