Hur borstar du tänderna om du är blind eller synskadad

Borsta dina tänder är en vanlig del av dental hygien som alla tandläkare rekommenderar att du ska göra minst två gånger om dagen. Feor någon som ses, borstar tänderna anses vara en lätt uppgift och kan helt enkelt göras självständigt. För någon som är blind eller synskadad, den här typen av personlig hygien ger upp några utmaningar. Den här artikeln kommer att ge några tips för att göra borstar tänderna lite enklare.

Steg

Del 1 av 3:
Välja leveranserna
  1. Bild med titeln borstar tänderna om du
1. Välj en pensel med mjuka borstar. En borste med hårda eller grova borst kan ha en negativ effekt på munnen eftersom den tillämpar mycket kraft på tandköttet.Din tandborste borst bör vara mjuka men lite fasta så det kan rengöra plack och ta bort bakterier från dina tänder. När du handlar för din tandborste, plocka ut tandborstar som har en ADA-försegling. Det betyder att borsten har genomgått en stor mängd kvalitetsstyrning och har godkänts för effektivitet och säkerhet.
  • Överväg att fråga din tandläkare om de rekommenderar ett visst märke av tandborste som skulle fungera bra för dina tänder. Din tandläkare kan föredra att du antingen ska ha en tandborste med fasta borstar, mjuka borstar eller mycket mjuka borstar beroende på munnen och tandköttet.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    2. Plocka ut randiga eller ljust färgade penslar. Om du är synskadad, gör du en randig tandborste gör det lättare att se, och kommer att göra borstning som en helhet mycket enklare! Du kanske också vill överväga att plocka ut en röd, limegrön eller orange tandborste eftersom dessa färger är ljusa och lätta att se.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    3. Överväg att köpa en elektrisk tandborste. Det kan vara ganska svårt att försöka se de områden där du borstar och det kan vara en utmaning att borsta varje plats. För att göra plack lättare att ta bort kan du hitta en elektrisk tandborste bättre att använda än en manuell. Studier har visat att elektriska tandborstar ger ett bättre jobb vid rengöring av munnen och är bra att avlägsna plack och gingivit.De är också lätta att använda, de kräver bara att du trycker på knappen, placera tandborsten i 45 ° vinkel och flytta borsten runt för att rengöra tänderna.Sammantaget är de mycket lättare att använda för att borsta tänderna än en manuell borste!
  • Så användbart som en elektrisk tandborste är det också dess nackdelar. Elektriska tandborstar kostar mer än en manuell tandborste, är lätt att bryta, kräver att du laddar dem dagligen eller byt ut batterierna och är inte lika lätta att resa med.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    4. Tänk på den tandkräm du vill köpa. Överväg att plocka ut tandkrämer som inneslutningsmedel som kalciumkarbonat för att avlägsna bakterier från dina tänder.Du kanske vill välja en tandkräm som också har lagt till smakämnen som sackarin för bättre smak. Du bör också välja en tandkräm som har fluorid, vilket är ett mineral som förhindrar tandförfall och gör tandemaljen starkare.
  • De vanligaste tandkrämsmännen du kommer att se är mint, kanel, citrus och bubblegum.
  • Överväg att få en tandkräm med naturlig smak om du vill undvika artificiella tillsatser.
  • Om du har färgade tänder, kanske du vill överväga att köpa en vitare tandkräm. Denna typ av tandkräm har extra abrasiva ingredienser och kemikalier som binder till fläckar och tar bort dem.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    5. Hitta borsttillbehör som gör borstning lättare för dig. För att göra borstning lättare, försök leta efter vissa produkter som kan göra processen mindre komplicerad. Du kanske vill få en liten handhållen tandspegel så att du kan se mer levande medan du borstar.Du kanske också tycker det är bra att få en munstöd som är ett verktyg som hjälper till att hålla munen öppen medan du borstar.
  • Istället för en vanlig tandborste, kanske du vill överväga att få en surroundbrandborste. Denna borste har tre rader av borstar som omger tänderna för att rengöra framsidan, ryggen och bita ytorna samtidigt. Borstarna är mjuka och har ett hjärtformat, kompakt huvud som gör att det är tryggt och bekvämt för dig.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    6. Kontakta din tandläkare för att diskutera mer om tandborstning. Fråga din tandläkare för rekommendationer för din tandhygien. Din tandläkare ska vara bekant med dina tandbehov och kan uppmuntra dig att använda en viss typ av tandkräm eller tandborste. De kan också ge en rutin eller set-plan för din tandborstning så att du kan veta när du borstar, för hur länge, och när tandborstning behövs.
  • Din tandläkare kan också känna till olika dentala produkter som passar din visuella funktionshinder, och kan också rekommendera vissa märken och metoder för att ge dig enklare borstning.
  • Del 2 av 3:
    Borstning
    1. Bild med titeln borstar tänderna om du
    1. Placera borsten under en kontrasterande tyg. Om du är synskadad, kan det hjälpa till att tillämpa tandkräm på borsten genom att placera den under en kontrasterande tvättduk. Detta gör borsten lättare att se eftersom borsten är vita och dina ögon kommer att kunna visualisera det.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    2. Vet vart man ska placera tandkrämlocket. Tandkrämuppkåpan är lätt att förlora, särskilt eftersom det är så litet och rullar runt, vilket gör det svårare att hitta. Överväg att lämna tandkrämkåpan som står för att förhindra att den flyttas.Du kanske också tycker att det är bra att hålla locket i handen medan du borstar, eller placera den i fickan för förvaring.Det är viktigt att lämna locket på ett minnesvärt läge så att du kan undvika att förlora det.
  • Om det hjälper, överväga att köpa tandkräm med en gångjärnslock så att du enkelt kan öppna tandkrämen utan att ta av locket.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    3. Tillsätt tandkräm. Om du är den enda som använder tandkräman kan du spruta en ärtstorlek av tandkräm rakt ut från dispensern. Sätt tandkrämet i slutet av tungan. Använd tungan för att täcka tänderna med pastan före borstning. Om andra använder tandkräm, här är andra metoder för att få tandkräm.
  • Krama tandkräm i din handflata och skopa ut med tandborstbrören.
  • Placera tandborstbrännerna mellan ditt pekfinger och använd tummen för att fungera som en guide när du lägger till tandkräm.
  • Krama tandkrämen på fingret och placera den i munnen.
  • Krama tandkrämen i en ounce medicinsk kopp. Skopa det med tandborsteens borstar.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    4. Borsta och skölj. Borsta tänderna med tandborsten. Det kan hjälpa till att ha en liten ficklampa eller handhållen tandspegel så att du lättare kan se när du borstar.Se till att du borstar runt för att ta bort alla plack och bakterier från dina tänder. De flesta tandläkare rekommenderar att du borstar i ca 2-3 minuter.Det kan hjälpa till att placera en timer på den här tiden så att du kan veta när du ska sluta borsta. När du är färdig, spotta och skölj med hjälp av en spettkopp.
  • Del 3 av 3:
    Hjälpa din barnborste

    För ett blind eller visuellt försämrat barn kan en enkel tandvård som att borsta tänderna vara ganska skrämmande för dem, och kan också vara ganska svårt att göra självständigt. Här är några tips för att få ditt barn att borsta med lätthet.

    1. Bild med titeln borstar tänderna om du
    1. Förklara för ditt barn varför borsta tänderna är viktigt. Prata med ditt barn om vilken tandborstning är och varför det är så viktigt. Det kan hjälpa till att läsa historier eller dikter för barn som förklarar syftet att borsta sina tänder.Kom alltid ihåg att vara ett bra exempel för dina barn, så att de vet att du borstar tänderna minst en gång om dagen kommer att få dem att imitera dig.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    2. Ha ditt barn plocka ut sin egen tandborste. Gå ut shopping så att de kan välja en tandborste för sig själva. De kanske vill välja ut randiga eller ljust färgade penslar. Om du är synskadad, plockar ut en randig tandborste eller ljust färgad, gör det lättare att se, och kommer att göra tandborsten dyka upp mer. Du kanske också vill överväga att plocka ut en röd, limegrön eller orange tandborste eftersom dessa färger är ljusa och lätta att se
  • Hitta tandborstar som lyser upp eller gör musik. Barn kan föredra dessa tandborstar eftersom de är roliga och är tidsbestämda så att de vet exakt hur lång tid att borsta för. De kan också föredra dem eftersom de är enklare att se från glödlamporna.
  • Få dem att välja en elektrisk tandborste. Barn hittar elektriska borstar lättare att använda eftersom det gör borstningen för dig. De vibrerar också som vissa barn hittar spännande och ganska roligt.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    3. Ha ditt barn plocka ut tandkrämsmaken de föredrar. Barn som tillsatt smakämnen i sin tandkräm så det smakar bättre. De flesta barn föredrar smaker som kanel, citrus, jordgubbe, banan och bubblegum, men tillåta ditt barn att plocka ut smaken som de gillar bäst. Det kan hjälpa till att köpa flera smaker och låta dem försöka välja den som de föredrar.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    4. Hitta en tandborste som ditt barn kan hålla bekvämt. Du kan uppmuntra självständig borstning genom att få en tandborste som ditt barn kan hålla bekvämt. Det bör också passa i munnen så att borstning blir lättare.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    5. Gör processen roligt och enkelt. Ta reda på sätt att göra borstar sina tänder enkla och inte komplicerade. Du kan behöva hitta specifika tandborstar och använda vissa metoder så att borsta kan vara en bris. Det är också viktigt att du borstar kul. Sjungande låtar, som gör rimmar om tänder och berättar historier medan de borstar kan uppmuntra dem att rengöra tänderna och njuta av processen.
  • Adressera några rädslor Ditt barn har när du borstar. Om ditt barn är oroligt när det gäller tandborsting, fråga dem vad som stör dem ("Jag ser att du är orolig när det är dags att skölja, tycker du att det är svårt att hålla spettkoppen?") och hitta ett sätt att göra processen mindre skrämmande eller mindre av ett krångel ("Skulle det hjälpa om jag håller spettkoppen medan du slår på sinken?").
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    6. Förstå att det tar tid. Ditt barn kommer inte att kunna självständigt borsta i slutet av dagen. Det kan ta veckor, månader eller till och med ett år för att de ska ta hand om sin tandhygien. Det kan ta dem lite tid att borsta på egen hand utan att möta någon av rädslorna för utmaningar som de har. Förstå att det här är okej och den dagen kommer de så småningom att lära sig att borsta på egen hand.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    7. Ge gott om beröm och uppmuntran. Det kan hjälpa till att ge ut små priser för att uppmuntra ditt barn att hålla borstar dagligen. Ett klistermärke kan vara användbart och de flesta barn tycker att det är en heders och roligt sätt att tjäna ett litet och enkelt pris.Verbal beröm och uppmuntran fungerar också, en enkel "Bra jobb borsta tänderna i morse, du gjorde bra!" kommer att uppmuntra ditt barn att alltid hålla upp vanan.
  • Bild med titeln borstar tänderna om du
    8. Fråga sin tandläkare eller visuell terapeut för mer hjälp på sin tandhygien. Kontakta ditt barns tandläkare eller visuell terapeut för att prata mer om ditt barns tandbehov och hur de kan klara av dem med deras visuella funktionshinder. Din tandläkare kan välja vissa produkter eller varumärken som passar ditt barn, och kommer att hjälpa till att bilda en plan så att ditt barn förstår mer om sin tandborstningsrutin.En visuell terapeut kan hjälpa ditt barn att klara av några av deras rädslor när det gäller att borsta, och kan ge metoder och produkter att göra borstning enklare.
  • Tips

    Om du behöver mer hjälp med att borsta tänderna och behöver fler metoder, överväga att kontakta en visionrehabiliteringsterapeut för nödvändigt stöd.
  • Om du stöter på tandsmärta när du äter eller dricker saker som är varma eller kalla, kanske du vill överväga att få en tandkräm som är formulerad för känsliga tänder. Denna typ av tandkräm innehåller vanligtvis föreningar som minskar tändernas känslighet.
  • När du applicerar tandkräm kan det hjälpa till att ha en goose-neck lampa bredvid dig så att du kan se tydligare.
  • Varningar

    Om du lämnar bakterier på tänderna efter borstning kan det leda till allvarliga problem som gingivit eller periodontit.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande