Hur borstar du tänderna med en tunga piercing

Att ta hand om dina tänder är bra för din övergripande hälsa, men det håller också din tunga piercing ren. Använd en säker borstteknik för att arbeta runt din piercing. Skölj med munvatten och saltvatten hjälper också till att rengöra tänderna och läka din tunga. Korrekt oral vård kan du känna dig friskare och bevara dina favorit smycken längre, så ta tid att borsta tänderna varje dag.

Steg

Del 1 av 3:
Rengör tänderna medan tungan är helande
  1. Bild med titeln borstar tänderna med en tunga piercing steg 1
1. Lämna smycken på plats tills piercing läker. Du behöver inte ta bort dina smycken när du borstar tänderna. Faktum är att om du tar bort det, riskerar du att irritera tungan eller ha piercing närbild. Tunga piercingar läka mycket snabbare än många andra piercingar, så riskera inte att ta bort smycken i början. Dessutom gör färska piercingar din tunga för anbud att röra.
  • Tongue piercingar läker inom 6 till 8 veckor i genomsnitt. Efter den punkten kan du ta bort piercing när du vill. Försök ta det ut när du äter eller borstar tänderna för att hålla det rent.
  • Bild med titeln borsta tänderna med en tunga piercing steg 2
    2. Använd en ny tandborste när du först får din piercing. Tandborstar samlar bakterier över tiden, så att få en ny borste minskar risken för infektion. Leta efter smala tandborstar utformade för att nå små utrymmen. Slimmer mjuka borstar är användbara för att borsta båda tänderna och din piercing.
  • Stanna vid din lokala drogbutik eller allmän butik för att få en ny tandborste. Borstar är billiga jämfört med kostnaden för obehag och medicinsk behandling för en infektion.
  • Bild med titeln borsta tänderna med en tunga piercing steg 3
    3. Håll tandborsten i 45 graders vinkel för att undvika att bumpa piercing. Börja på baksidan av munnen, placera din tandborste med borstarna mot dina tänder. Ta hand om den inre delen av varje tand först. Arbeta från baksidan fram och upprepa med din andra rad tänder. Undvik piercing för nu, speciellt om du bara har lagt in.
  • Nya piercingar gör din tunga mycket känslig. Försök att undvika det så gott du kan genom att hålla tandborsten i en vinkel. Svullnaden går bort efter 7 till 10 dagar.
  • Bild med titeln borstar tänderna med en tunga piercing steg 4
    4. Borsta tänderna med cirkulära rörelser i 2 till 3 minuter. I stället för att använda en fram och tillbaka rörelse, flytta i små cirklar. Detta rengör tänderna effektivt utan att skada emaljen eller slå din piercing. Fortsätt att göra det i några minuter för att du ska ta bort alla plack och skräp. Borsta insidan, utanför och toppen av varje tand för att hålla ditt leende friskt.
  • När du borstar, rulla eller sopa tandborsten ner från tänderna på tänderna för att rikta skräpet i munnen.
  • Rusa inte! Rushing är frestande, men snabb borstning kan lämna skräp som kan bära ner tänderna eller komma in i din piercing.
  • Bild med titeln borsta tänderna med en tunga piercing steg 5
    5. Borsta tänderna 3 gånger om dagen efter att ha ätit. För stora tänder, nå för din tandborste ungefär en halvtimme efter varje måltid. Detta är särskilt viktigt medan din piercing läker, eftersom det rensar bort plack och matpartiklar som kan leda till en infektion. Håll dock hygienisk genom att göra det till en del av din rutin, även efter att munnen går tillbaka till det normala.
  • Sura livsmedel slitar ner tänderna om du borstar genast efter att ha ätit. Några exempel på sur mat inkluderar korn, socker, fisk, lite kött och sötade drycker. Dricksvatten efter att ha ätit eller borstat innan du äter är sätt att skydda dina tänder.
  • Frekvent borstning är ett bra sätt att hålla tänderna i form och undvika några spända besök på tandläkaren. Tänk dock på att borsta för hårt eller för ofta kan bära ner emalj.
  • Efter borstning, floss utrymmet mellan dina tänder som du normalt gör. Var försiktig när du arbetar på områdena nära hålet i tungan. Knackar din hand mot det kan vara smärtsamt.
  • Expertips
    Karissa sanford

    Karissa sanford

    Body Piercing Specialistkarissa Sanford är mede ägaren av att göra mig holey body piercing, en piercing studio baserad i San Francisco Bay Area som specialiserar sig på säker och vänlig kropp piercing. Karissa har över 10 års piercingupplevelse och är medlem i Association of Professional Piercers (app).
    Karissa sanford
    Karissa sanford
    Kroppspiercing specialist

    Det är viktigt att hålla din normala orala hygienrutin. Din mun och tunga måste vara extremt ren efter en piercing, så att din normala rutin hjälper dig att hålla dig på spår, och din piercing läka snabbare. Gå alltid långsamt och undvik bumpning i smycken.

    Del 2 av 3:
    Använda munvatten
    1. Bilden med titeln borstar tänderna med en tunga piercing steg 6
    1. Blanda salt och varmt vatten för att skapa en helande sköljning för färska piercingar. Se till att du använder ett jodfritt salt för att undvika att irritera tungan. Rör om ¼ tesked eller 1.25 g (0.044 oz), havsalt i 236.59 ml (8.000fl oz) varmt vatten. Använd flaska eller destillerat vatten om du har några tillgängliga.
    • Du kanske kan hitta förpackade, sterila saltlösningar gjorda för sårvård. Det här är mycket bra när du inte har tid att göra ditt eget saltvatten.
    • Du kan förbereda saltvatten i förväg och förvara den i kylskåpet tills du behöver det.
  • Bild med titeln borstar tänderna med ett tunga piercing steg 7
    2. Skölj din mun med saltvatten två gånger om dagen tills piercing läker. Den bästa tiden att använda saltlösningen är efter att du ätit på morgonen och på natten. Du kan också göra det när du står upp och innan du går och lägger dig, men lösningen fungerar bäst när du neutraliserar kvarvarande matpartiklar. Vrid lösningen försiktigt runt i munnen i 10 till 15 sekunder innan du spöker ut det.
  • Du kan använda saltlösningen 4 eller 5 gånger om dagen. Det är ett bra alternativ att använda hårdare munvatten efter varje enskild måltid och hjälper din tunga att läka lite snabbare.
  • Saltlösningar är också mycket bra för rengöring av piercingar som du inte kan ta bort eller röra utan problem.
  • Bild med titeln borstar tänderna med en tunga piercing steg 8
    3. Använd en alkoholfri munvatten efter varje måltid tills piercing läker. Antimikrobiella och antibakteriella munvatten är bra att ha runt ditt hem, särskilt när din piercing är helande. Alkohol och andra antiseptika irriterar färska piercingar, så undvik dem så mycket som möjligt. Om du kan hitta munvatten som är utformade för att behandla orala sår, dra nytta av dem för att hjälpa din piercing läka.
  • Leta efter klorhexidinmaskor på din lokala drogbutik eller den allmänna butiken.
  • Använd ett munvatten inte mer än 4 till 5 gånger om dagen. Försök sköljning med munvatten när du äter något annat än vatten.
  • Bild med titeln borstar tänderna med en tunga piercing steg 9
    4. Minska munvattenanvändningen till en gång om dagen efter piercing läker. Efter piercing läker i 6 till 8 veckor, behöver du inte längre munvatten ganska lika ofta och kan välja att sluta använda den helt. Om du fortsätter att använda den, använd det sparsamt för att undvika att den bär ner tänderna. Virvla runt runt i munnen i 30 till 60 sekunder innan du spöker ut det.
  • Att använda en munvatten är särskilt viktigt när du märker sår eller andra problem i munnen. Dessa fläckar kan smittas av bakterier även efter att den första piercingen har läkt.
  • Del 3 av 3:
    Omsorg för din mun långsiktig
    1. Bild med titeln borstar tänderna med en tunga piercing steg 10
    1. Borsta området runt piercingen efter att svullnaden dör ner. Håll din piercing på plats medan du gör det här. När du har slutat borsta tänderna, börja arbeta med tungan. Skjut försiktigt borstarna i utrymmet runt piercingen. Skrubba området så mycket du kan för att ta bort bakterier, skölj sedan med färskt vatten när du är klar.
    • Vänta ungefär en vecka för svullnaden att gå ner efter att ha fått en ny piercing. Du kommer inte att njuta av att försöka göra det innan då. Ge din tunga gott om vila tills dess.
    • Försök att flytta piercingen så lite som möjligt tills din tunga läker. Det läker helt efter 6 till 8 veckor, men det är mest känsligt under de första 10 dagarna.
  • Bild med titeln borstar tänderna med ett tunga piercing steg 11
    2. Skrubba ändarna och posten av piercingen för att hålla det rent. Förvänta en vit plack att bosätta sig om du inte rengör det varje dag. Borsta hela piercingen så noggrant som du kan. Detta inkluderar piercingens ändar och den del som går genom tungan. Var försiktig med det, speciellt medan hålet läker.
  • Om din tunga känns för anbud att röra med en pensel, försök torka av det med fingret. Använd lite tandkräm eller lite handtvål, skölj sedan din mun med rent vatten.
  • Bild med titeln borstar tänderna med en tunga piercing steg 12
    3. Använd din tandborste för att skrubba borttagna smycken. När du kan ta bort din piercing fritt, överväga att ta det ut för att ge det en mer noggrann rengöring. Tvätta händerna noggrant innan du rör den. Doppa sedan piercingen i en blandning av ca 5 ml (0.17fl oz) munvatten och 10 ml (0.34fl oz) vatten. Doppa din tandborste i lösningen och använd den för att skrubba bort eventuella skräp.
  • Ett annat alternativ är att suga på piercing i utspädd munvatten eller en saltlösning i 5 till 10 minuter. Skölj det med rent vatten när du är klar.
  • Om du borstar och använder munvatten regelbundet, är djupa rengöring smycken det här sättet är inte ofta nödvändigt. När dina smycken börjar titta lite molnigt, ta det ut och fräscha upp det.
  • Tänk på att tunga piercingar ofta läker snabbt. Din piercing kan börja fylla inom 30 minuter om det är nytt. Alla läker i en annan takt, och det läker långsammare desto längre har du det.
  • Bilden med titeln borstar tänderna med en tunga piercing steg 13
    4. Se din tandläkare var sjätte månad för en checkup. Att upprätthålla god munhygien hela tiden är viktigt. Även med rätt hemvård behöver du fortfarande professionella rengöringar och inspektioner. Din tandläkare kan hjälpa dig att identifiera hälsoproblem innan de blir till större problem.
  • Fråga din tandläkare för råd om ordentlig borstning och tandtekniker såväl som hur man håller en piercing ren.
  • Bilden med titeln borstar tänderna med en tunga piercing steg 14
    5. Inspektera din mun för sår och allt annat ur det vanliga. Tongue piercingar kan leda till komplikationer, så var beredda för dem. Den värsta delen är vanligtvis när du först får piercingen gjort, även om tårar och sår kan hända när som helst. De flesta problem är lätta att hantera med korrekt borstning och rengöring, men ring en tandläkare eller läkare under en nödsituation.
  • Din tunga kommer att svälla upp när du först får en piercing gjort. Det är besvärligt och lite smärtsamt, men det går bort efter ungefär en vecka.
  • Titta på skär och sår, speciellt om du drar på din piercing. Bakterier kommer enkelt in i dessa fläckar, vilket leder till en infektion. Använd munvatten tills fläckarna läker.
  • Besök en läkare omedelbart om du upplever svår svullnad eller tecken på en infektion som feber, frossa och röda streck på tungan.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ät långsamt och undvik att sätta icke-matvaror i munnen medan din piercing läker. Också, spela inte med din piercing eller på annat sätt flytta det mer än du behöver.
  • Vita eller gula fläckar på din piercing betyder ofta för mycket städning, så skära tillbaka på skrubbning och munvatten som behövs för att få fläckarna gå bort.
  • Använd fingrarna för att placera mat på dina tänder som piercing läker. På det sättet undviker du att bumpa och få skräp i ett nytt hål.
  • Alkohol och cigaretter är dåliga för dina tänder och hälsa normalt, men de fördröjer också läkningsprocessen för piercingar. Tuggummi kan också öka chanserna för komplikationer som infektioner.
  • Försök att tala mindre för den första veckan eller så efter att ha fått en ny piercing. Vila är den bästa medicinen för en snabbare återhämtning.
  • Varningar

    Infektioner är alltid ett hot med piercingar, så upprätthålla en korrekt vård av din mun och besök en medicinsk professionell när du upplever negativa symptom.

    Saker du behöver

    • Mjukbräckt tandborste
    • Tandkräm
    • Antibakteriell eller antimikrobiell munvatten
    • Jodfritt havsalt
    • Vatten
    • Rent kopp
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande