Hur man rengör hela din mun

Att upprätthålla god munhygien är viktigt om du vill ha friska och starka tänder, rensa bort gummininfektioner eller sjukdomar och undvik dåligt andetag. Oral hygien betyder rengöring och ta hand om hela din mun, inte bara dina tänder. Kombinera borstar tänderna med tandtråd, skrapa tungan och använda munvatten för att ge hela munnen en grundlig ren.

Steg

Metod 1 av 4:
Borstning och tandtråd
  1. Bild med titeln Rengör hela din mun Steg 1
1. Borsta två eller tre gånger om dagen. Det första steget att städa hela din mun och säkerställa att du upprätthåller god munhygien är borstar dina tänder ofta och effektivt. Normalt rekommenderas att du borstar två gånger om dagen, en gång på morgonen och en gång på natten. Du kan lägga till en tredje gång efter lunch, men borsta inte mer än tre gånger om dagen.
  • Om du ofta borstar oftare än det här riskerar du att du bär ner din tandemalj och skadar tandköttet.
  • Varje gång du borstar tänderna, ska du göra det i minst två minuter. Försök dela din mun i fyra sektioner och ge varje trettio sekunder för att hjälpa dig att hålla koll på.
  • Bild med titeln Rengör hela din mun Steg 2
    2. Få din teknik rätt. När du borstar tänderna är det viktigt att använda den bästa tekniken för att maximera fördelen och minimera risken för att du skadar tandköttet eller bär ner emalj. Börja med att placera din borste i en 45 graders vinkel mot tandköttet. Flytta borsten tillbaka och framåt försiktigt i slag som är om bredden på en enda tand och fortsätt sedan rörelsen genom att försiktigt borsta hela ytan av tand med en upp och ner rörelse.
  • Borsta alla tänderna, de yttre ytorna, tuggytorna och de inre ytorna.
  • För de inre ytorna, luta borsten upp och borsta upp och ner några gånger för varje tand.
  • Bild med titeln Rengör hela din mun Steg 3
    3. Floss regelbundet. Även om du är en flitig brusher, det finns vissa områden som din tandborste inte kan nå. Flossning dagligen kommer att bidra till att ta bort eventuella långvariga ämnen som fångas mellan dina tänder. Precis som borstning är det viktigt att använda rätt teknik för att undvika eventuella skador från att skrapa tänder och tandkött när det är tandtråd. Linda en längd av floss runt indexfingrarna på var och en av dina händer, så det finns cirka två inches av floss mellan dina händer.
  • Håll flossen tätt mot tanden för att ta bort plack och undvik att gnugga tandköttet. Flytta försiktigt flossen med en fram och tillbaka rörelse. Se till att du bara använder mildt tryck för att undvika att skada ditt tandkött med flossen.
  • Om du bibehåller en bra tandtråds rutin och teknik får du hälsosammare tänder och hälsosammare tandkött.
  • Du borde flossa tänderna en gång om dagen.
  • Bild med titeln Rengör hela din mun Steg 4
    4. Välj rätt utrustning. När du borstar tänderna är det viktigt att du har rätt verktyg för jobbet. Använd en mjukborste som passar in i munnen enkelt och gör att du kan nå alla områden utan problem. Du bör ersätta din borste var tredje eller fyra månader. Om du märker att borstarna blir frayed, bör du ersätta det tidigare.
  • Kombinera en bra pensel med en fluorid tandkräm som är godkänd av tandläkare.
  • Leta efter en tätning eller markering på tandkrämpaketet för att kontrollera det för en professionell godkännande.
  • Undvik att använda en abrasiv tandkräm i mer än två veckor i rad eftersom den kan bära ner din tandemalj och öka känsligheten
  • Metod 2 av 4:
    Rengöring av tungan
    1. Bild med titeln Rengör hela din mun Steg 5
    1. Borsta tungan. Det vanligaste och enklaste sättet att Rengör tungan är bara med hjälp av din tandborste. Borsta tungan från baksidan till framsidan för att ta bort plack och avskräcka tillväxten av bakterier och utveckling av dålig andedräkt.
    • Applicera inte för mycket tryck när du borstar tungan.
    • Gå över tungan med tandborsten fyra eller fem gånger.
  • Bild med titeln Rengör hela din mun Steg 6
    2. Använd en speciell enhet. Även om de flesta bara borstar sin tunga med en tandborste, är dessa borstar utformade för att fungera bäst på de släta ytorna på dina tänder. Den humpiga och köttiga ytan av din tunga är väldigt annorlunda. Förmodligen det bästa sättet att ta bort beläggningen av bakterier på tungan är genom skrapning snarare än att borsta.
  • Det är möjligt att köpa en enhet som är utformad speciellt för att rengöra tungan om du tror att du använder din tandborste är inte lika effektiv som du vill.
  • Tongue-scrapers kan användas efter att du har borstat dina tänder och flossas. Du kan hitta dem i vissa hälsobutiker, apotek och online.
  • Bild med titeln Rengör hela din mun Steg 7
    3. Förstå fördelarna. Även om mindre vikt läggs på att rengöra tungan än att rengöra tänderna i oral vård, kommer upp till 50% av bakterierna i munnen att leva på tungan. På grund av detta är rengöringen tungan en viktig del i den fulla muntliga vården och bör ingå i en oral hygienrutin som rensar hela munen. Upp till 80 eller 90% av dålig andedräkt antas härröra från bakterierna på tungan, så att ta itu med detta med god munhygien kommer att sänka chanserna att du lider av halitos.
  • Metod 3 av 4:
    Med hjälp av munvatten
    1. Bild med titeln Rengör hela din mun Steg 8
    1. Skölj med din mun med munvatten. Du kan använda munvatten för att se till att du når alla hörn av munnen. Munvatten ska aldrig användas som ett alternativ till borstning och tandtråd, men det kan användas som en extra rengöringsmetod. Ofta använder människor munvatten efter borstning och tandtråd, men det gör ingen skillnad i vilken ordning du utför de tre muntliga hygienuppgifterna.
    • Försök använda munvatten innan du lägger dig för att skydda dina tänder från bakterier medan du sover.
    • Specifika produkter kommer att ha detaljerade instruktioner om hur de ska användas, men i allmänhet kommer du att sväva vätskan i munnen i trettio sekunder till en minut innan du spottar ut det.
  • Bild med titeln Rengör hela din mun Steg 9
    2. Välj en terapeutisk munvatten. Du kommer att upptäcka att det finns ett brett utbud av munvatten tillgängliga för att köpa i din lokala drogbutik eller apotek. Terapeutiska munvattenprodukter kan hjälpa dig att minska plack, håligheter, dålig andedräkt och tillstånd som gingivit. De alternativa kosmetiska munvatten kommer inte att vara lika effektiva. De kan tillfälligt kontrollera dålig andedräkt, men ta inte bort orsakerna eller bidra till din bredare oral hygien.
  • Leta efter munvatten som har ett märke eller säl från en officiell tandläkare som godkänner det.
  • Markerade produkter har bedömts av experter och testas för effektivitet.
  • Bild med titeln Rengör hela din mun steg 10
    3. Förstå vikten av oral hygien. Om du inte ser efter och rengör din mun riskerar du att utveckla gummininfektioner, tandköttssjukdomar, håligheter och tandförlust. Det bästa sättet att ta hand om ditt tandkött är att ta hand om dina tänder och mun genom att borsta och flossar regelbundet. Om du tillåter plack att utvecklas på dina tänder, kan du lida av problem med ditt tandkött. Om plack inte tas bort kan det härdas i tartar, ett ämne som bara kan tas bort av din tandläkare eller tandhygienist.
  • Metod 4 av 4:
    Få en professionell ren
    1. Bild med titeln Rengör hela din mun Steg 11
    1. Tänk på en professionell tandrengöring. Ett sätt att se till att du har en ren mun är att besöka din tandläkare eller din tandhygienist och få en full tandvård. En tandrengöring använder noggrant och effektivt en professionell borstningsmetod för att ta bort byggd plack och tartar, vilket gör att tänderna känner sig släta och rena. Den nyligen rena och släta ytan av tänderna kommer att göra det svårare för bakterier att fästa mot dina tänder, vilket hjälper dig att hålla tänderna rena efter ditt besök.
  • Bild med titeln Rengör hela din mun steg 12
    2. Vet vad du kan förvänta dig. Tandhygienisten kommer att använda små tandläkare, inklusive en skrapa, borste och en spegel. Hygienisten kan börja med en ultraljudsanordning som använder vibrationer för att slå lösa större bitar av tartar. Därefter kommer hon att använda ett skrapinstrument på tänderna för att ta bort plack. Därefter borger hygienisten tänderna med en specialiserad borste och tandkräm.
  • Efter borstning, hygienisten, kommer att flossa och prata med goda muntliga hygienpraxis.
  • Om du har valt en extra fluoridbehandling, tar det några minuter och kommer att arbeta för att stärka och härda dina tänder.
  • Bild med titeln Rengör hela din mun Steg 13
    3. Tänk inte på det en enstaka. Att ha en professionell städning kan hjälpa dig att behålla god munhygien och införa dig med goda tandvårdsvanor. Överväg att göra besök på dental hygienist en vanlig del av ditt tandvårdsprogram. Även om människor har rekommenderats att ha rengöring två gånger om året, föreslår den senaste forskningen att en gång om året är tillräckligt för dem som inte uppvisar specifika riskfaktorer av tandförfall och tandköttssjukdom.
  • Nyckelgummiens riskfaktorer inkluderar rökning, diabetes och genetik.
  • Fråga din tandläkare om du är osäker på om du har en förhöjd risk för tandköttssjukdom.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande