Hur man rengör en kattens tänder

Rengöring av kattens tänder bör vara en viktig del av grooming rutinen. Borsta kattens tänder med en speciell pet-designad tandborste och tandkräm tar bort plack och bakterier som kan växa i munnen och har negativa effekter på ditt husdjurs orala och övergripande hälsa. Det kan vara svårt att rengöra tänderna på en vuxen katt som inte är van vid processen. Men efter några övningar sessioner, bör både dig och din katt bli van vid det. Sträva efter att borsta kattens tänder dagligen (eller åtminstone varje vecka) för att främja friska tänder och tandkött.

Steg

Del 1 av 4:
Förberedelser för tänder Rengöring
  1. Bild med titeln Rengör en katt
1. Besök veterinären. En veterinär kommer att kunna bekräfta om din katt har en uppbyggnad av plack eller tartar. Plaque kan rengöras bort med borstning, men eliminering av tartarnas uppbyggnad kräver användning av specialverktyg och kan bara göras på ett veterinärs kontor.
  • Dessutom kan din veterinär utvärdera den övergripande muntliga hälsan hos din katt och borde kunna berätta om det är säkert att borsta djurets tänder.
  • Din veterinär bör också kunna rekommendera orala hälsovårdsprodukter som är säkra och effektiva för din katt.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    2. Köp dina leveranser. Dina grundläggande tillbehör kommer att innehålla en mjuk bristled djur tandborste och en pet-säker tandkräm. Du kan inte använda mänsklig tandkräm på en katt som fluoriden i tandkrämen är giftig mot dem. Du behöver också en katt tandborste.
  • Varje tandkräm med xylitol (ett sötningsmedel) kan vara dödligt till en katt.
  • Katt tandborstar kan antingen vara en fingertoppstyp (en du glider över din fingertopp) eller en som ser lika bra tandborste som är speciellt utformad för en kattens mun.
  • Du kan faktiskt köpa ett DETTAL-kit, inklusive rätt tandkräm och tandborste, på en djuraffär eller från din veterinär.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    3. Acclimate din katt till tandkräm. Introducera tandborstningen långsamt, helst över några dagar. Detta kan hjälpa din katt att vara avslappnad och veta vad du kan förvänta dig så att han inte kommer att bli rädd och är mindre benägna att kämpa.
  • För att börja, lägg lite av husdjurs tandkräm på din fingertopp och låt din katt slicka av det. Nästa dag, gör detsamma och kör sedan fingret längs kattens övre tänder. Följande dag, sätt tandkräm på tandborsten och låt din katt slicka av det.
  • Katter, som människor, har smakpreferenser. För att göra din borstningssession gå så smidigt som möjligt, kan det vara klokt att köpa flera typer av tandkräm för att se om det finns en din katt kanske föredrar över en annan.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    4. Acclimate din katt till tandborsten. Tillåter katten att interagera med tandborsten innan rengöring av tänderna tillåter honom att vara mer bekväm runt enheten. De flesta katter kommer att gnugga sina kinder och tandkött längs ytan av föremål för att markera den med doften, som väsentligen hävdar det som sin egen.
  • Låt din katt markera tandborsten som hans och få honom brukade ha den runt sin mun innan du försöker använda den i munnen. Tillåter honom tillgång till borsten minst en gång om dagen i tjugo minuter i två till tre dagar i förväg, så att han blir mer bekväm med rengöringsapparaten före användning.
  • Om du har mer än en katt, var noga med att varje enskilt djur har sin egen tandborste och använder inte samma tandborste på flera katter.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    5. Belöna din katt för positiva interaktioner. Medan du acclimating din katt till tandborsten och tandkräm, var noga med att belöna honom med små godis eller en favoritleksak efter att han har interagerat med tandrengöringsenheterna.
  • Om din katt verkar ovilliga eller rädsla för tandborsten eller tandkräm, ge honom inte en behandling, eftersom det kan förstärka negativa interaktioner med tandborsten och tandkräm.
  • Del 2 av 4:
    Rengöring av kattens tänder
    1. Bild med titeln Rengör en katt
    1. Placera din katt på en bekväm yta. Detta kan hjälpa din katt att slappna av medan du rengör tänderna. Om du vet att din katt tycker om att kämpa, försök att förpacka honom i en handduk för att hålla honom från att skrapa eller försöka fly.
    • Det ska ta dig mindre än 30 sekunder att borsta kattens tänder.
    • Det är också klokt att bära långa ärmar eller till och med handskar om din katt sannolikt kommer att kämpa eller försöka undkomma rengöringen.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    2. Borsta kattens tänder. Du borde redan ha gett din katt två till tre dagar för att vänja sig vid tandkräm. På den fjärde dagen, använd tandkräm på borsten och försök att borsta några av tänderna.
  • Upprepa det dagligen tills din katt låter dig köra tandborsten försiktigt längs tuggummi och tänder. Arbeta borstens borst längs tandköttet på de övre ryggtänderna och vinkel lite upp, så borstarna blir under tandköttslinjen.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    3. Gör cirklar längs tandköttslinjen. När din katt är bra med rutinen som beskrivs i föregående steg, börja göra små cirklar längs tandköttslinjen som arbetar från fram till framsidan, masserar tandköttet.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    4. Borsta regelbundet.Se till att upprepa rutinen på en daglig basis - eller minst några gånger i veckan - för att säkerställa att kattens mun blir den hälsosammaste det kan vara. Medan borstning minskar placken och uppbyggnaden på de synliga ytorna på tänderna, kan den inte nå uppbyggnaden strax under tandköttslinjen. Men varje gång du borstar, minskar du mycket mängden plack och bakterieuppbyggnad i kattens mun.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    5. Kontrollera efter några problem. Medan du borstar kattens tänder, gör en snabb skanning av hans mun för att se om det finns något som behöver ytterligare uppmärksamhet från en veterinär. Till exempel är blödningsgummin ett tecken som din katt behöver professionell tandkalning av din veterinär, så ta hand om det så snart som möjligt. Pus, klumpar, sår, röda områden och lösa tänder i kattens mun bör också inspekteras av en veterinär.
  • Del 3 av 4:
    Välja en alternativ metod att borsta
    1. Bild med titeln Rengör en katt
    1. Känn din kattens tendenser och par behandlingar. Vissa katter kommer helt enkelt inte tillåta dig att borsta sina tänder hemma på en daglig eller två gånger. Om din katt inte kommer att tillåta borstningsprocessen att hända, kan du försöka koppla de behandlingar som anges nedan med mer vanliga besök på din veterinär för professionell rengöring.
    • Du borde veta att orala hälsohandeln, leksaker, tillsatser eller livsmedel inte är en ersättning för daglig borstning.
    • Om din katt upplever en hög eller ovanlig mängd av stressen när den tas till veterinären, måste du överväga detta i förhållande till stressen som din katt orsakar dig under borstningsprocessen.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    2. Använd "speciell" mat. Det finns några livsmedel och kattmaterial som är speciellt formulerade för att "mala" placken av katternas tänder. Generellt bildas kibble så att den har en hårdare konsistens. Som katt tuggar, bär denna yta bort placken.
  • Leta efter mat märkt "tandvård" eller "tandvård" när du köper en mat som är utformad för att styra plack. Dessa livsmedel fungerar inte om det redan finns tartar på tänderna. Detta måste tas bort med en tandrengöring innan du börjar maten. Du bör prata med din veterinär innan du försöker den här typen av mat med din katt, eftersom det kan finnas villkor under vilka katter inte ska äta denna mat (inklusive munnen, njursjukdom, etc.).
  • Bild med titeln Rengör en katt
    3. Använd dentala tillsatser eller sprayer. Det finns tillsatser som kan läggas till vatten som kommer att minska mängden bakterier i kattens mun. Några av dessa produkter kommer också i en sprayflaska så att du kan tillämpa dem direkt på tänderna.
  • Kontrollera med din veterinär om dessa tillsatser skulle vara till nytta för din katt och om din katt har några befintliga medicinska tillstånd.
  • Dessa produkter kan inte ta bort tartar från tänder utan istället styra mängden bakterier i kattens mun.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    4. Använd kattleksaker. Du kan också köpa nettade tuggbara kattleksaker som rengör kattens tänder, ta bort mjukt tartar och massera hans tandkött samtidigt som han håller honom underhänt. Katter har en naturlig lutning att tugga så att du också kan ge honom något att tugga på det som också förbättrar tänderstyrka och tandhälsa samtidigt.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    5. Få en professionell städning. Även med vanlig tandborstning kommer det att finnas de katter som behöver en tillfällig professionell rengöring (precis som vissa människor måste gå till tandläkaren oftare än andra). Om tartar börjar ackumuleras längs tandköttslinjerna är det dags för en tandrengöring.
  • Tartar kommer att visas som en ljusbrun substans på tänderna längs tandköttslinjerna. När det fortsätter att ackumuleras blir det ett tjockare lager som mörknar sig till en mörkare brun eller ibland grå.
  • Del 4 av 4:
    Förstå varför du ska rengöra kattens tänder
    1. Bild med titeln Rengör en katt
    1. Känna skillnaden mellan plack och tartar. Bakterier i kattens mun bildar plack, som pinnar på ytan av kattens tänder. Om denna bakteriebelastade plack inte avlägsnas med en bra borstning, börjar den att mineralisera i tartar, ett ämne som väsentligen cementerar på tänderna och kan bara avlägsnas genom tandkalning på veterinärens kontor.
    • Det finns ett antal villkor som kan utvecklas om du inte bryr dig om din kattens munhygien, så håll ett nära öga på plack och tartaruppbyggnad.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    2. Identifiera gingivit. Gingivit är en inflammation i tandköttet som framträder som en mörk röd linje längs gummi / tandlinjen. Precis som i människor är gingivit ett tecken på dålig tandhälsa och måste hanteras av en veterinär innan det blir ett allvarligare problem.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    3. Känn tecknen på periodontit.Detta orsakas när gingivit lämnas obehandlad. Periodontit utvecklas djupt under tandköttet och infekterar tanduttaget. Detta kan orsaka smärtsamma abscesser och lossa tänderna.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    4. Leta efter munsår. När gingivit är obehandlad, kan smärtsamma munsår uppstå. Dessa kommer att visas som ljusa röda sår i kattens mun. Ofta kommer dessa sår blöda.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    5. Identifiera gnagare sår. Gnagare sår liknar munsår, men såren eller svullnaden kommer att bildas på kattens övre läpp.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    6. Leta efter tecken på stomatit. Stomatit är en otroligt smärtsam inflammation i munnen. Katten kommer att ha mycket problem att äta eller till och med vägra att äta. Insidan av munnen kommer att visas rodnad och rå.
  • Dessutom finns det ett antal villkor som kan utvecklas om du inte bryr dig om din kattens orala hygien.
  • Bild med titeln Rengör en katt
    7. Var medveten om andra medicinska tillstånd. Det finns monteringsbevis för att olika kroppsorgan kan påverkas av bakterierna och toxinerna som kan resa från munnen till kroppen via blodomloppet. Kronisk inflammation i munnen kan bidra till problem, såsom förhöjda leverenzymer, hjärtsjukdom, njursjukdom och diabetes.
  • Tips

    Dental hälsa är lika viktigt för katter som det är för människor. Ett vanligt program för tänder rengöring kommer att se till att din katt kommer att njuta av sina seniorår med alla sina tänder intakta.
  • Försök att rengöra kattens tänder som en del av din dagliga kvalitetstid med honom.
  • Som ett alternativ till en pensel finns det fingergasprodukter som du kan sätta tandkräm på och linda runt fingret, som du kan använda för att borsta tänderna.
  • Varningar

    Se till att din veterinär kontrollerar kattens tänder under varje årlig kontroll.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande