Hur man hanterar en rädsla för operation

Många kämpar med rädsla inför sin verksamhet. Lyckligtvis finns det många saker du kan göra för att hantera din rädsla. Det viktigaste är att prata med din kirurg om förberedelse för operationen, eftervård och förfarandet.Var ärlig om dina rädslor när du undersöker dina egna tankar och pratar med din kirurg. Träffa ditt medicinska lag och tillsammans, utveckla en detaljerad planlösning före kirurgisk.Innan du går in i kirurgi, använd positiv mental imager för att föreställa sig en lyckligare framtid där din procedur är framgångsrik och fri från komplikationer.Efter operationen, prata med din familj, vänner och en terapeut om dina känslor om resultatet av ditt förfarande, om det behövs.

Steg

Metod 1 av 3:
Gör din forskning
  1. Bild med titeln Deal med en rädsla för operation Steg 1
1. Lär dig om ditt förfarande.Det okända orsakar ofta rädsla.Utbilda dig själv om ditt förfarande är ett viktigt första steg i att övervinna din rädsla för operation.Du kan göra detta genom att läsa relevant material från välrenommerade källor både på och offline, och - viktigast av allt - pratar med din kirurg om ditt specifika kirurgiska förfarande.Du kan också prata med andra som har haft liknande eller identiska operationer som du har.Frågor du kanske vill fråga din kirurg inkluderar:
  • Hur lång tid tar operationen?
  • Vilka är riskerna i samband med denna operation?
  • Vilken typ av eftervårdsprocedurer kräver denna operation?
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för operation Steg 2
    2. Välj din kirurg försiktigt.Hitta en brädans certifierad kirurg du litar på, som är licensierad i ditt tillstånd och i det lämpliga fältet.Om du har en kirurg du vet väl, eller en kirurg som kommer starkt rekommenderat från vänner eller familj, kommer du att vara mer bekväm med operationen.När du verkligen tror på din kirurg, kommer din rädsla att spridas.
  • Forskning din kirurg online för att vara säker på att deras medicinska licens är aktiv, att de inte har en lång historia av felbehandlingar, och att de har ett gott rykte i samhället.
  • Om du litar på din kirurg är det mer benägna att öppna upp till dem om dina rädslor.När du gör det, kommer en bra kirurg att förstå och sympatisera med din position och vidta åtgärder för att hjälpa dig att hantera dina rädslor.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för operation Steg 3
    3. Möt ditt kirurgiska lag. Delta i ditt preoperativa möte med målet att ta reda på så mycket du kan. Möt din kirurg och deras lag, och gärna fråga dem specifika frågor om dina förväntningar och rädsla.Till exempel, om du är rädd för att ditt medicinska team är oerfaren, kan du fråga dem, "Hur länge har du gjort operationer så här?"Om du är rädd att de inte bryr dig om dig, träffa ditt kirurgiska lag innan operationen kan hjälpa till att lägga de rädslor att vila och humanisera hela kirurgiska processen.Ditt kirurgiska team kan inkludera:
  • en anestesiolog.Anestesiologer har ansvaret för att administrera den gas som gör dig medvetslös före operationen.Du kan fråga din anestesiologi frågor som ", måste jag vara omedveten under operationen?"Eller" Hur länge kommer jag att vara omedvetet?"
  • en kirurg.Du kanske frågar din kirurg "Hur många procedurer av den här typen gör du i en typisk månad?"Eller" Har du en hög framgång för operationer av denna typ?"
  • en kirurgisk sjuksköterska. Du kanske frågar din kirurgiska sjuksköterska, "Hur många gånger har du hjälpt med denna typ av procedur?"Eller" Hur ska du övervaka mitt tillstånd under proceduren?
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för operation Steg 4
    4. Fråga om återhämtningsperioden. En av de viktigaste frågorna många människor har om sin operation avser återhämtningsperioden.Det är förståeligt att du vill återvända för att fungera normalt och komma tillbaka till jobbet, skolan och familjelivet.Tänk på att återhämtningsperioder skiljer sig från person till person på grund av faktorer som medicinsk historia. Till exempel, om du har diabetes, så blir din helande långsammare än någon som inte gör det. Den typ av procedur du har kan också påverka din helande tid. Prata med din kirurg för att ta reda på vad du kan uppleva under din återhämtning.Du kanske frågar, till exempel:
  • "Vad är den typiska återhämtningstiden för denna procedur?"
  • "Kommer min återhämtning att vara långsammare än normalt av någon anledning?"
  • "När kan jag börja träna igen?"
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för operation Steg 5
    5. Tänk på sätt att klara sig före operationen.Humor och positiv mental bild kan hjälpa dig att klara av din operation.Om du låter din operation spela ut i ditt sinne kan du bli desensibiliserad för det, och det kommer att inspirera mindre rädsla.Du kan också använda mental imager för att föreställa dig en lycklig avslutning för din kirurgiska historia.
  • Till exempel, i stället för att bilda en frusen bild av dig själv klippt öppet på ett sjukhusbord, föreställ dig hela kirurgiska processen från början till slut.
  • Använd positivt självtalande.Med andra ord, berätta om allt kommer att bli okej.När du upplever påträngande tankar som ", kommer jag inte att leva igenom det," svara på dina egna tankar med en trodd som "Jag kommer att bli bra och återhämta sig snabbt."
  • Metod 2 av 3:
    Bearbetar dina känslor
    1. Bild med titeln Deal med en rädsla för operation Steg 6
    1. Reflektera över orsakerna till din rädsla.Det finns många orsaker till rädsla före operationen.Men innan du verkligen kan erövra din rädsla, måste du identifiera sin specifika orsak.Till exempel kan du vara rädd för att förlora kontrollen, vara borta från dina vänner och familj, eller uppleva smärta från skott eller intravenösa nålar.Andra orsaker till rädsla inkluderar:
    • Död.
    • Vad andra kommer att tänka när de lär dig att du är på sjukhuset.
    • Att vara disfigured eller scarred av operationen.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för operation Steg 7
    2. Skapa en förkirurgisk plan.En Pre-surgery plan är en steg-för-steg-guide som är utarbetad av dig och din kirurg för att hjälpa dig att säkerställa en lyckad operation.Din plan kan innehålla flera samråd och tentor.Det kan också innehålla vissa restriktioner för dina ät- och dricksvanor under perioden innan du får operationen.Om du behöver transport till sjukhuset, kommer din kirurg att låta dig veta och inkludera den i förkirurgisk plan.Att ha stegen i kirurgisk plan framför dig kan hjälpa till att lindra rädsla för att det kirurgiska förfarandet kommer att vara oorganiserat eller dåligt planerat.
  • Följ alltid förkörningsplanen noggrant.
  • För barn är det viktigt att de ser bilder på sjukhuset och medicinsk personal och tar en rundtur på sjukhuset så att de bättre kan minska sina rädslor.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för operation Steg 8
    3. Formulera en återhämtningsplan.En återhämtningsplan liknar en förkirurgisk plan, men täcker perioden efter operationen, snarare än perioden före den.Din återställningsplan kommer att ge en tidslinje för din återgång till normal, från början från det ögonblick du vaknar från kirurgi.
  • Till exempel kan din återhämtningsplan inkludera huruvida du behöver hämtas från sjukhuset och vem ska tillhandahålla transport.
  • Andra potentiella aspekter av din återhämtningsplan inkluderar när du kan återvända till jobbet, vad du kan äta, och vilka slags uppföljningsuppsättningar du behöver för att säkerställa att din återhämtning går smidigt.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för operation Steg 9
    4. Var ärlig om dina känslor.Om du är rädd men låtsas för andra (eller till och med själv) att du inte är, kommer din rädsla att fortsätta att fester och bli värre.Att erkänna dina rädslor om operation är det första steget mot att hantera dem på ett hälsosamt sätt.Kommunicera dina rädslor med din kirurg och fråga dem om fler resurser som kan hjälpa dig att klara av din rädsla.
  • Ett annat sätt att klara sig är att verkligen möta dina rädslor genom att skriva ner dem.Använd en dagbok eller journal för att bekänna exakt vad du är rädd för och hur det får dig att känna.
  • Om du skriver dina känslor ner, återkommer dem några dagar senare och skriv en motstrid till dina rädslor.Till exempel, om du skrev, "tvivlar jag på att jag kommer att återhämta sig helt från operationen", du kan senare skriva en motsättning i linje med "Jag tror att jag kommer att återhämta sig helt och återvända till mitt normala liv."
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för kirurgi steg 10
    5. Försök avslappningstekniker.Avkopplingstekniker som massage, akupressur eller akupunktur kan hålla dig avslappnad och fri från rädsla under din operation, och hjälper dig att lätta ditt sinne under din återhämtningsperiod också.Vissa medicinska anläggningar erbjuder även dessa avkopplingstjänster som en del av deras kirurgiska paket.Andra människor finner att aromaterapi också är användbar för avkoppling.Fråga din kirurg om de erbjuder dessa eller andra avkopplingstekniker.
  • Metod 3 av 3:
    Hitta ett supportsystem
    1. Bild med titeln Deal med en rädsla för operation Steg 11
    1. Prata med dina nära och kära.Om du är orolig för din operation, flaska inte upp det.Dela dina problem med en familjemedlem.Om du är verkligen orolig, kan du till och med be någon att följa med dig.Rubrik till sjukhuset för operation av dig själv kan känna sig ensam och öka din rädsla.Om du har en pålitlig vän eller familjemedlem i närheten, fram till att du går in i operationsrummet, kan du prata med dem och du kommer att må bättre.Att dela din ångest med en älskad kommer att tillåta dig att koppla av lite och släppa en del av din rädsla.Till exempel kan du öppna med en älskad genom att säga:
    • "Jag är ganska rädd för min operation."
    • "Jag är rädd att jag kan dö på operationsbordet."
    • "Jag vill inte bli öppen i operationen."
    • "Jag skulle känna mig mycket bättre om jag inte behövde gå ensam till min operation.Skulle du följa med mig, snälla?"
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för kirurgi steg 12
    2. Betrakta terapi.Psykologer är utbildade för att hjälpa dig att hantera dina rädslor.Det finns två sätt att de kan hjälpa dig.De kan hjälpa dig att hantera rädslan direkt genom att gå igenom processen och demonstrera hur din rädsla är onödig.Alternativt kan de hjälpa dig att konfrontera de underliggande frågorna som orsakar din rädsla (som kan inkludera en dålig upplevelse med operation i det förflutna, eller att se en älskad i smärta på grund av en operation som de hade).Oavsett fallet, att prata med en psykolog kan ofta hjälpa dig att övervinna din rädsla för operation.
  • För att hitta en terapeut i ditt område, använd din favorit Internet-sökmotor.Prova en ordsträng som "terapeuter i närheten" eller "terapeuter i [din stad]."
  • Du kan också fråga din kirurg för ett hänskjutande eller försök att fråga vänner för en rekommendation.
  • Bild med titeln Deal med en rädsla för operation Steg 13
    3. Gå med i en supportgrupp.Surgerier som är förknippade med särskilda villkor har ofta stödgrupper för att hjälpa människor att klara av känslorna om operationen efteråt.Cancer supportgrupper, till exempel, kan hjälpa dig att klara din återhämtningsperiod efter att ha fått en tumör borttagen.Leta efter en grupp i ditt område i samband med din operation eller medicinskt tillstånd.
  • Prata med människor i gruppen, och binda över din gemensamma kirurgi eller medicinska tillstånd.
  • Om du har fortsatt ångest eller rädsla i samband med tillståndet, fråga dem om sätt att klara sig.
  • Fråga din kirurg för rekommendationer på en grupp.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande