Hur man lagar mat utan recept

Recept är en bra guide för människor som lär sig att laga mat, men du behöver inte lita på dem om du har bra köksförmåga. Öva att göra några recept tills du har perfekta dem. Sedan, leka med små förändringar och substitutioner. Du kommer att lära dig hur lång tid det tar att göra en maträtt, vilka kryddor du tycker om att använda, och hur man gör en måltid ut ur rester. Med tiden behöver du inte receptet för att skapa en helt originalrätt.

Steg

Metod 1 av 3:
Att lära sig grunderna
  1. Bild med titeln Cook utan recept Steg 1
1. Välj några enkla recept till mästare. Ju mer du övar ett recept eller kök, desto lättare blir det att laga det från minne Eller gör dina egna ändringar. Titta igenom kokböcker, din familjs receptlåda eller på matbloggar för att hitta recept som du vill försöka. Sedan, skål regelbundet så det visar sig alltid på samma sätt.
  • Du kanske vill fokusera på ett visst kök eller typ av mat, som pizza, pasta eller soppa.
  • Bild med titeln kock utan recept Steg 2
    2. Koka med erfarna vänner och familj. Om matlagning inte kommer lätt till dig, kan du lära dig bättre genom att titta på andra kock. Även om det finns massor av matlagningar och matkanaler, hitta någon du vet vem som är en bra kock och be om att göra något med dem.
  • Matlagning med någon kommer att ge dig praktisk erfarenhet och du kommer att kunna ställa frågor när du lagar mat. Du kommer också att kunna smaka på den färdiga produkten!
  • Bild med titeln kock utan recept Steg 3
    3. Leta efter möjligheter att experimentera med matlagning istället för att baka. Det är lite lättare att laga mat utan ett recept eftersom matlagningsmetoder, rostning, kokning eller grillning till exempel, behöver inte vara exakt. Försök att tänka på bakning som kemi klass och inser att du inte bara kan lämna ut eller eyeball viktiga ingredienser.
  • Om du vill baka utan ett recept är det viktigt att du tweak något som du redan vet hur man gör riktigt bra. Till exempel, gör dina favorit blåbärmuffins och tillsätt kanel eller byta hallon för blåbär. Undvik stora förändringar, som att lämna ägg eller mejeri.
  • Bild med titeln kock utan recept Steg 4
    4. Lager ditt kylskåp och skafferi med klammer. Var uppmärksam på ingredienser som du köper ofta och lagar mat med varje vecka. Försök att hålla dessa i ditt kylskåp eller skafferi hela tiden så att du alltid kan nå en välbekant ingrediens att lägga till din måltid.
  • Till exempel kan du alltid hålla pasta, tonfisk, bönor eller marinara sås i skafferi. Att ha dessa häftklammer till hands skulle göra det möjligt att kasta ihop en gryta, pizza eller soppa.
  • Bild med titeln kock utan recept Steg 5
    5. Utmana dig själv att laga mer för att förbättra. Frekvent övning är det bästa sättet att lära sig matlagning, med eller utan recept. Tänk på var du redan är med dina bakpaket och sätt ett mål att laga mer eller kompetensbyggnad. Till exempel kan du utmana dig själv:
  • Förbättra dina knivkunskaper
  • Koka 5 dagar i veckan
  • Koka en måltid från ett nytt kök
  • Bild med titeln kock utan recept Steg 6
    6. Ta en matlagningskurs om du behöver mer vägledning. Om du fortfarande kämpar för att känna dig bekväm med matlagning, kolla lokala samhällscentra eller matlagningsbutiker för att se om de erbjuder matlagningskurser. De kan göra klasser på en viss matstil, som bakning bröd, göra pasta eller bakning efterrätter.

    Dricks: Vissa gemenskapskollegier kan erbjuda matlagningskurser. Fråga college om du kan ta kursen utan att vara en del av ett examensprogram.

  • Metod 2 av 3:
    Bygga ditt självförtroende
    1. Bild med titeln kock utan recept Steg 7
    1. Känna igen när maten är färdig matlagning. Om du inte har ett recept för att berätta hur lång tid att laga något för, behöver du veta tecken på att maten är klar, speciellt när du lagar mat kött eller skaldjur. Att berätta om köttet är så kokt som du vill, lita på en omedelbar lästermometer. Om du baka tårta, muffins eller snabbbröd, vill du vanligtvis sätta in en tandpetare för att se om det kommer ut rent.
    • Ju mer du lagar mat, desto bättre kommer du att vara på mätning hur länge något tar att laga mat. Till exempel, om du är Stir-stekning grönsaker, Du vet för att lägga till morötter före lök eftersom de tar längre tid att laga mat.

    Dricks: Håll ett diagram i ditt kök som visar livsmedelssäker temperatur för olika typer av kött och skaldjur.

  • Bild med titeln kock utan recept Steg 8
    2. Smaka din mat ofta och lita på dina sinnen. Vänta inte tills du är redo att servera en måltid innan du smakar det. Så länge maten inte är rå, bör du prova den när du lagar mat så att du kan justera kryddorna. Lär dig att lita på din instinkt. Till exempel, om skålen smakar som det behöver ljusare smak, tillsätt en press eller citron eller nyhackade örter.
  • Var uppmärksam på hur saker luktar när du lagar mat. Din luktsinne kan berätta om du har lagt till tillräckligt med kryddor, om maten luktar aptitretande, eller om något brinner!
  • Bild med titeln kock utan ett recept Steg 9
    3. Experimentera med en maträtt innan du serverar det till andra. Du lägger onödigt tryck på dig själv om du försöker piska upp något som du aldrig har gjort tidigare för att tjäna till gästerna. Istället, träna matlagning utan recept när det finns lite stress eller tryck. Du kommer att njuta av dig mer och kan vara djupare eftersom det inte finns någon rädsla för att göra misstag.
  • Det är inte en dålig idé att ha en backupplan, även om du bara matar middag för dig själv. Till exempel, har leveranser i kylskåpet för att göra en snabb smörgås om matlagning inte visar sig som du hoppades.
  • Bild med titeln kock utan recept Steg 10
    4. Göra substitutioner till rätter du vet hur man gör. När du väl har blivit väldigt bekväm med att göra en viss maträtt, experimentera genom att ändra några ingredienser. Till exempel, om din pasta kräver bacon och sparris, försök att göra det med Pancetta och Snap Peas.
  • Pizza är en stor måltid att laga mat utan recept. Så länge du kan rulla ut deg, Du kan prova olika såser eller påfyllningar.
  • Dricks: Substitute smak extrakt i din bakning. Till exempel, istället för att använda vanilj, prova mandel eller citronextrakt.

  • Bild med titeln Kock utan ett recept Steg 11
    5. Öva krydda en maträtt. Du kan användas för att krydda mat med salt, men det finns många sätt att justera smaken av mat. Förutom salt kanske du vill lägga till fler kryddor eller färska örter enligt dina önskemål. För att verkligen ta din matlagning till nästa nivå, lägg till några droppar av en sur ingrediens, som citronsaft, ättika, vin eller varm sås.
  • För att lägga till rikedom till måltiden, rör om lite smör eller tung grädde.
  • Om måltiden smakar lite tråkigt eller platt, tillsätt skärmdjup genom omröring i någon miso, tomatpasta eller worcestershire sås.
  • Bild med titeln kock utan recept Steg 12
    6. Memorera grundläggande förhållanden för de livsmedel du lagar mat. Du behöver inte recept för mat som är beroende av enkla förhållanden, som ris, quinoa, bulgur och andra korn. Hitta ett förhållande som skapar mat med en textur du gillar och begå det till minne. Då kan du enkelt göra en kruka med couscous utan att ens tänka på det.
  • Använd 1/2 koppar (350 ml) vatten för varje 1 kopp (180 g) ris som ett utgångsförhållande. Justera sedan förhållandet för att få en textur du gillar.
  • Metod 3 av 3:
    Bli en bra kock
    1. Bild med titeln kock utan recept Steg 13
    1. Ta anteckningar om vad som fungerar. Inte alla maträtt du skapar från början kommer att bli en träff, men du är säker på att laga något som du vill göra igen. Vänta inte för länge innan du skriver ner vad du gjorde. Detta hjälper dig att replikera maträtten tills du kan begå det till minnet.
    • Du bör också göra anteckningar om vad som inte fungerade och möjliga saker att försöka för nästa gång. Du kan till exempel skriva, "Byt inte vit choklad för mörk choklad. Prova semisweet istället."
  • Bild med titeln kock utan recept Steg 14
    2. Ge dig själv tillräckligt med tid att laga mat. Om du inte har ett recept att gå av, borde du ha en vag förståelse för hur lång tid det tar för att göra vissa rätter så att du inte känner dig stressad. Tänk på att måltider som pasta, pizza eller rörfries kommer att komma ihop snabbare än stora köttstycken, som rosta.

    Dricks: Tänk på sätt du kan förbereda en måltid i förväg om du är kort i tid. Du kan till exempel BRAIS a fläskkulra och kyla det när det är kokt. Sedan stred den nästa dag och använd den för tacos, chili eller gryta.

  • Bild med titeln kock utan recept Steg 15
    3. Använda sig av matrester Som grund för en ny måltid. Detta är ett utmärkt sätt att minska matavfallet och komma med en ny måltid utan ett recept. Ta en titt genom kylskåpet och skafferiet för att se vilken mat du har och försök att komma med en måltid som använder flera av ingredienserna.
  • Till exempel, om du har kvar Rostade grönsaker och lite mjukost, kasta dem med kokta nudlar för att göra en gryta. Du kan också använda dem som toppings för en snabb pizza eller blanda dem till en enkel omelett.
  • Bild med titeln kock utan recept Steg 16
    4. Använd dina favoritrecept som mallar för nya rätter. Du behöver inte börja från början varje gång du lagar mat utan ett recept. I stället hitta recept du tycker om att göra och använda dem som en guide för att göra nya måltider.
  • Om du till exempel har ett bra curryrecept, försök att ersätta proteinet eller byta ut grönsakerna för en helt ny curry.
  • Bild med titeln kock utan ett recept Steg 17
    5. Koka inom Smakfamiljer. Titta på de ingredienser du har till hands och tänker på vilket går bra tillsammans. Försök sedan med att skapa en måltid runt dessa smaker. Till exempel, om du gör en enkel bönsoppa, kan du använda svarta bönor, tärnad tomater, chili pulver, vitlök och lök för att göra en sydvästra smaksatt soppa. Eller du kan använda olika smaker, som vita bönor med vitlök, timjan, kycklinglager och rosmarin.
  • Du kanske tycker att du redan är bekväm att laga en viss mat. Tänk på ingredienserna och smakerna som ofta används och försöker göra dem till nya rätter.
  • Bild med titeln kock utan recept Steg 18
    6. Koppla av och njut av att göra mat. Var inte rädd för att göra misstag när du lagar mat och försöker laga mat så ofta som möjligt. Arbeta i köket varje dag kommer att få dig att känna sig mer kapabel och självsäker. Öva verkligen gör det lättare att laga mat utan recept.
  • Tips

    Ställ dig ett mål att laga mat 1 måltid i veckan utan ett recept. När du blir mer självsäker kan du göra mer originella måltider under hela veckan.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande