Hur man lätta morgonstyvheten av psoriasisartrit

Psoriasisk artrit är en kronisk sjukdom som orsakar inflammation i huden och lederna. Med psoriasis får du röda fläckar av huden toppad med silverfärgade vågar.Med artrit kommer du att uppleva gemensam smärta, styvhet och svullnad. Du kan uppleva flare-ups och tider när du inte har några symptom alls. Det finns ingen bot för detta tillstånd, men det finns alternativ för att styra dina symtom. Styvhet på morgonen är en av de största utmaningarna med psoriasisartrit, men det finns ett antal sätt att hantera dina symptom och minska skador på dina leder. Först, se till att se en reumatolog och följ deras rekommendationer. Du kanske också vill prova några avkopplingstekniker för att minska morgonstyvheten som att använda värme och mild sträckning. Om du måste vara aktiv på morgonen kanske du vill överväga sätt att stödja dina leder, och se till att du tar lämplig medicinering för sjukdomen.

Steg

Metod 1 av 3:
Gör avkopplingsteknik
  1. Bild med lätthet på morgonen styvhet av psoriasisartriten Steg 1
1. Applicera värme till dina leder på morgonen. Applicera värme till dina styva leder på morgonen, vilket ökar cirkulationen. Du kan använda en varm paraffinvaxbehandling, som är tillgänglig från drogbutiker. Om du inte har en, kan du lägga en våt trasa i en frysväska och värma upp den i mikrovågsugn i 30 sekunder till en minut. Sätt sedan den varma trasan i en handduk, så det sköljer inte din hud och applicerar den på den ömma gemensamma. Lämna det på den ömma gemensamma i tjugo minuter.
  • Du kanske vill värma den våta duken efter fem eller tio minuter. Se till att du inte värmer duken för mycket eller du kan bränna dig själv. Värm upp det i ca 30 sekunder till en minut. Om du behöver värma det mer, värmen bara det i fem till 10 sekunder åt gången tills det är rätt temperatur.
  • Om du har en värmekudde kan du lägga den på din nattduksband för enkel tillgänglighet. Men sova aldrig med värmekudden på ryggen eftersom du kan bränna dig själv. Lämna det bara på plats i ca 10 till 15 minuter och ta bort det för att ge din hud en chans att svalna.
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 2
    2. Ta ett varmt bad på morgonen med Epsom-salter. Det varma vattnet kommer att öka cirkulationen till styva leder och få dig att känna limber för början av dagen. Om du tar ett bad, lägg några Epsom-salter i vattnet. Epsomsalter har magnesium och sulfat, vilket hjälper dig att koppla av och kan lossa styva leder. Du kan få EPSOM-salter i de flesta drogbutiker eller hälsokostaffärer.
  • Om du föredrar kan du ta en varm dusch.
  • Tänk på att psoriasis kan vara irriterad av Epsom-salter, så använd försiktighet när de använder dem under en psoriasis-flare-up.
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 3
    3. Vänd upp värmen på morgonen. För att underlätta morgonstyvheten, försök att vända värmen i ditt hem. Du kan också ställa in en programmerbar termostat så att värmen ökar till en önskvärd temperatur när du vaknar.
  • Programmerbara termostater har vanligtvis ett alternativ att ställa in temperaturen för "sömntid" och "vakna tid."
  • Om du har ett mycket oregelbundet liv och tenderar att vakna vid olika tidpunkter beroende på veckodagen, överväga att få en programmerbar termostat med sju dagars programmering. Denna typ av termostat gör att du kan ställa in ett annat uppvärmningsschema för varje dag i veckan.
  • 4. Försök avkopplande övningar. Att göra saker som att gå, yoga och tai chi kan också bidra till att lindra ledsmärta. Att göra regelbunden motion, särskilt på morgonen, kan också bidra till att öka ditt rörelse och flexibilitet. Måttlig träning kan också förbättra din uthållighet och hjälpa dig att gå ner i vikt om du är överviktig eller fetma.
  • Prata med din läkare om hälsosamma träningsalternativ för dig.
  • Börja långsamt om du har varit stillasittande ett tag.
  • Välj aktiviteter som du tycker om att öka chanserna som du kommer att hålla fast vid det.
  • 5. Titta på alternativa terapier. Vissa människor har funnit lättnad från gemensam smärta med hjälp av massagebehandling, akupunktur och accupressure. Titta på dessa alternativa terapier och prova en eller flera av dem för att se om de hjälper till att lindra några av dina symtom.
  • 6
    Gå ner i vikt. Om du är överviktig eller överviktig, kan det hända att du förlorar vikten, speciellt om du tar en biologisk medicin för din psoriasisartrit. Prata med din läkare om en hälsosam kost och träningsplan om du tror att du kanske behöver förlora lite vikt.
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 4
    7. Gör några handsträckor. Placera din underarm på ett bord med handen dangling över kanten. Slappna av handen helt. Sedan höja din hand upp med din handflata framåt. Knyta din första, och sedan slappna av din hand igen och återgå till startpositionen. Upprepa denna övning tio gånger.
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 5
    8. Sträcka nacken. Låt huvudet sakta slappna av i en axel tills du känner en sträcka i motsatt sida av nacken och din axel. Låt ditt huvud sakta slappna av i denna position i fem sekunder. Repetera sedan sträckan på andra sidan.
  • Om du bara vaknar, kom ihåg att sträcka långsamt och försiktigt.
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 6
    9. Sträcka tårna. När du sitter ner, tryck på tårna till golvet och höjer fotens båge för att förkorta din fot. Koppla av och upprepa sedan sträckan. Upprepa sträckan på andra sidan tills du har slutfört tio sträckor på båda fötterna.
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 7
    10. Sträck dina fötter. Ligga ner på ryggen, dra fötterna så att dina tår pekar på taket. Då peka ner dem. Upprepa denna sträcka tio gånger. Slutligen, cirkla dina fötter runt medurs medurs. Upprepa denna sträcka tio gånger.
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 8
    11. Gör en framåtböjning. Stå upp rakt med fötterna parallellt med varandra. Andas och böja sig framåt från dina höfter, så att dina armar darlar framför dig. Inhale och lyft successivt din torso upp igen. Förlänga din torso och stå upp rakt. Upprepa tre eller fyra gånger.
  • Du bör undvika att trycka på den här sträckan. Om du inte känner dig för den här sträckan, försök att gå en promenad runt huset och ta en dusch på förhand.
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 9
    12. Ge dig själv tid att koppla av på morgonen. I stället för att rusa av att arbeta med styvhet, försök att vakna lite tidigare och ta tid för en dusch och sträcka. Du kommer att må bättre om du ger dig själv tid för självomsorg på morgonen.
  • Försök ställa in din väckarklocka i en halvtimme tidigare än normalt. Du kan spendera den extra tid som applicerar värme till dina leder och gör mjuka sträckor.
  • Metod 2 av 3:
    Stödja leder för att minska styvheten
    1. Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 10
    1. Använd vilande splinter för att minska morgonstyvheten. Vila splinter kan göras för att passa din hand av din ergoterapeut eller fysioterapeut. Sätt på din vilande splint på kvällen för att minska morgonstyvheten i dina händer och handleder. Placera båda händerna i splinterna och gör sedan upp banden.
    • Om du inte äger vilande splinter, bör du fråga din fysioterapeut om att få dem.
    • Eftersom de vilar splinter, kommer du inte att kunna göra några aktiviteter som involverar dina händer medan de bär dem.
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 11
    2. Överväg att ha på sig löparskor. Om du måste flytta runt mycket på morgonen, överväga att bära körning istället för klänning eller arbetsskor på morgonen. Om du kan köra skor ger vanligtvis lite mer komfort för styva och ömma fötter på grund av artrit.
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 12
    3. Få anpassad ortotik. Be din läkare eller podiatrist att förskriva anpassade ortotiska ämnen. Anpassade orthotics är utformade speciellt för dina fötter och kan hjälpa människor med morgonstyvhet eller smärta från psoriasisartrit. Du måste få dina fötter skannade och din gång analyseras, och sedan komma tillbaka för den ortotik som går i botten av dina skor.
  • Fråga din läkare: "Var kan jag få anpassad ortotik?"
  • Du kan få anpassad ortotik från en podiatrist, chiropodist eller sportmedicinsk klinik.
  • Metod 3 av 3:
    Med hjälp av medicinering för att minska morgonstyvheten
    1. Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 13
    1. Överväg att ta ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt (NSAID) läkemedel. Dessa läkemedel är bra för att minska smärta och styvhet från psoriasisartrit. De minskar också inflammation. Vanliga NSAID inkluderar Advil, Aleve och Motrin Ib. Du bör bara ta NSAID under läkareövervakning. Du bör inte ta NSAIDs om du har leverskador, allergier eller astma. Sluta ta läkemedlet om du upplever någon av följande biverkningar:
    • Magont
    • Blod eller svart pall
    • Kräkningar
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 14
    2. Fråga din läkare om TNF-Alpha-hämmare. Dessa droger kan minska smärta och morgonstyvhet. De inkluderar droger som Enbrel, Remicade, Humira och Simponi. Du bör också fråga din läkare om potentiella biverkningar som följande:
  • Illamående
  • Diarre
  • Håravfall
  • Ökad risk för infektion
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 15
    3. Fråga om alternativa mediciner. Om du upplever mycket morgonstyvhet och smärta, bör du vara säker på att du är på den bästa långsiktiga behandlingsplanen. Fråga din läkare om några förbättringar kan göras till din nuvarande behandlingsplan för psoriasisartrit. Det finns en mängd olika sjukdomsmodifierande antirheumatiska läkemedel (DMARDS) som kan sakta progressionen av sjukdomen, liksom en mängd nyare droger på marknaden. Se om några nya droger kan hjälpa till att minska morgonstyvheten.
  • Bild med titeln Lätt morgonstyvheten av psoriasisartriten Steg 16
    4. Placera vatten och mediciner på ditt sängbord. Du bör komma ihåg att sätta dina mediciner och ett glas vatten på ditt sängbord innan du går och lägger dig. Om du vaknar med styvhet får du tillgång till dina mediciner utan att behöva lämna ditt rum.
  • Tips

    Förutom motion och medicinering, försök att lägga till naturliga kosttillskott, som omega tre och curcumin till din kost för att minska styvheten.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande