Hur man bäst absorberar vitamin d-tillskott

Att få tillräckligt med vitamin D är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil. Den goda nyheten är att de flesta inte behöver extra hjälp som absorberar detta viktiga vitamin. Eftersom vitamin D lagras under en längre tid i ditt fett, hur det kommer till de fettcellerna betyder inte nödvändigtvis. Du kan få vitamin D på olika sätt, och hur du absorberar det här viktiga vitaminet är inte lika viktigt som att du får nog av det! Med det sagt finns det några saker du kan göra för att du får ditt vitamin D på det mest effektiva sättet.

Steg

Fråga 1 av 6:
Hur absorberar din kropp vitamin D?
  1. Bild med titeln Bästa absorbera vitamin D-tillskott Steg 1
1. Det kommer in genom din hud eller mage och stannar i dina fettceller. Du kan få vitamin D genom att exponera huden till solljus, äta mat som innehåller vitamin D naturligt, eller ta ett vitamin D-tillskott. När vitamin D kommer in i kroppen, absorberas den av fettcellerna över hela kroppen. Det stannar där tills din kropp behöver den för att bryta ner kalcium i dina tarmar.
  • Lagringskomponenten är särskilt viktig här. Om du inte får tillräckligt med vitamin D är absorptionshastigheten och processen inte särskilt viktig - det går rakt i förvaring oavsett hur det absorberas. Det är därför som vistas inomhus för några dagar kommer inte att bli ett stort problem.
Fråga 2 av 6:
Vad hjälper till med absorptionen av vitamin D?
  1. Bild med titeln Bästa absorbera vitamin D-tillskott Steg 2
1. Att upprätthålla en hälsosam tarm hjälper din kropp att absorbera vitaminer. Din tarm är ansvarig för att bryta ner vitaminer, så att fatta hälsosamma beslut kommer att hjälpa din kropp att bearbeta vitamin D. Ät en hälsosam, balanserad diet full av frukter och grönsaker, och införliva massor av högfibermat i dina måltider. Få en god natts sömn varje natt för att undvika överarbete på matsmältningsbanan och träna regelbundet för att hålla din gut frisk och väl reglerad.
  • 2. Att hålla din lever och njurar friska kommer också att hjälpa till med absorption. Dina njurar och lever hjälper dig att bryta ner vitaminer, så att dessa organ är friska kommer att hjälpa till med vitamin D-absorption. Bortsett från att äta hälsosamt och träna, bibehålla en friskt blodtryck kommer att dramatiskt hjälpa till att behålla din njure- och leverfunktion. Utöver det, sluta röka om du är aktiv rökare, och drick inte mer än 1 eller 2 alkoholhaltiga drycker om dagen.
  • I allmänhet bör du inte konsumera mer än 14 gram ren alkohol i veckan. Detta översätter till ungefär 14 drycker.
  • 3. Du kan inte styra de andra variablerna som påverkar absorptionen. De stora komponenterna som påverkar absorptionen av vitamin D är mängden kol i luften och färgen på din hud. Dessa saker är alla utanför din kontroll. Den goda nyheten är så länge som du faktiskt får lite sol och äter en hälsosam kost, det kommer inte att bli en stor sak!
  • Din geografiska plats påverkar hur du absorberar vitamin D, men du måste flytta hundratals mil mot ekvatorn för att förbättra detta. Även då kommer det inte att bli en märkbar skillnad för de flesta.
  • Fråga 3 av 6:
    Vad är den mest absorberbara formen av vitamin D?
    1. Bild med titeln Bästa absorbera vitamin D-tillskott Steg 5
    1. Alla former av vitamin D är lika absorberbara. Eftersom vitamin D absorberas av fettcellerna i kroppen, hur vitaminerna kommer till dessa celler är irrelevant. Om du får hela ditt vitamin D från solen är det helt acceptabelt. Om du inte får någon sol alls, men du får gott om vitamin D från mat eller kosttillskott, det är okej också. Oavsett om du får ditt vitamin D från piller, solljus eller mat kommer inte att göra en stor skillnad när det gäller absorption.
    Fråga 4 av 6:
    Är vitamin d-tillskott effektiva?
    1. Bild med titeln Bästa absorbera vitamin D-tillskott Steg 6
    1. Ja, kosttillskott är ett bra sätt att få vitamin D om du inte kan få sol. De flesta får tillräckligt med vitamin D från mat och solljus, med solljus exponering är den större bidragsgivaren. Som ett resultat behöver du inte tilltillskott i de flesta fall. Medan din kropp kommer att absorbera vitamin D i i grunden någon tilläggsform, är vitamin D-piller sannolikt det enklaste och mest effektiva.
    • Om du är orolig för om du får tillräckligt med vitamin D eller inte, fråga din läkare att rita ditt blod och kolla dina vitamin D-nivåer.
  • 2. Ta kosttillskott med dagens största måltid för idealisk absorption. Om du tar ett vitamin D-tillskott, ta det rätt innan du äter den största måltiden. Det spelar ingen roll om det är middag, lunch eller frukost, så länge det är den tyngsta måltiden du har för dagen. Detta gör det mycket lättare för din kropp att bearbeta vitamin D, och du får se den största fördelen som tar tillägget på det här sättet.
  • 3. Be din läkare om att ta kosttillskott om du är äldre eller bor långt från ekvatorn. Äldre vuxna tenderar att ha mer problem att få tillräckligt med vitamin D, och det kan vara svårt att få tillräckligt med sol om du bor väldigt långt ifrån ekvatorn - speciellt under vintermånaderna när det är mindre solljus. Om du misstänker att du behöver mer vitamin D, prata med din läkare för att få ett screeningtest. Du kanske inte behöver ytterligare vitamin D, men det är möjligt att du skulle dra nytta av ett dagligt tillskott!
  • Om du behöver ett vitamin D-tillskott är det osannolikt att du behöver mer än 600 IE om dagen.
  • Det vetenskapliga samfundet är uppdelat på hur många som verkligen behöver ta vitamin D-tillskott, eftersom du kan få mycket av det från mat. Så länge du inte tar mer än 4000 IE om dagen, finns det ingen allvarlig nackdel för att ta ett tillägg.
  • Fråga 5 av 6:
    Är 2.000 IE av vitamin D säkert?
    1. Bild med titeln Bästa absorbera vitamin D-tillskott Steg 7
    1. Ja, även om du bara behöver 600 IE om dagen. Den tolererbara övre inloppsnivån för daglig vitamin D-konsumtion är 4000 IE, så 2000 borde inte vara farliga. Men det är så mer vitamin D än du behöver, så ta inte 2000 IE med avsikt om inte en läkare har rekommenderat dig att göra det.
    • IU står för internationella enheter - det är måttenheten som används för att kvantifiera vitaminbelopp.
  • 2. Tecken på en vitamin D-överdosering inkluderar kräkningar, svaghet och frekvent urinering. Du kan också uppleva smärta i dina ben och leder, och det kan orsaka njurproblem. Men vitamin D-överdoser är exceptionellt sällsynta, och du måste ta 60 000 IE en dag i flera månader för att detta ska inträffa.
  • Fråga 6 av 6:
    Är vitamin D2 eller D3 bättre?
    1. Bild med titeln Bästa absorbera vitamin D-tillskott Steg 9
    1. Vitamin D3 är effektivare, men D2 är bra för dig också. Vitamin D2 (ergocalciferol) produceras i växter och svampar, medan D3 (cholekalciferol) uppträder naturligt i däggdjur. Båda formerna finns i mat och solljus, och din kropp kan använda och lagra någon av dem. D3 tenderar dock att vara lite billigare, och det är lite effektivare hos människor, så gå till vitamin D3 om du köper kosttillskott.
    • Detta är en av de saker där det förmodligen inte kommer att göra en stor skillnad. D3 är lite mer potent, men det är inte som din kropp kan inte använda D2.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande