Hur man får reda på om du har en vitaminbrist

Vitaminer är små molekyler som är viktiga för hälsosam, normal cellfunktion. Om du har en vitaminbrist kan det orsaka allvarliga medicinska problem. Den goda nyheten är det vanligtvis inte för knepigt att räkna ut om du har en brist. Håll ögonen på några vanliga tecken och symtom och se din läkare om du tror att du har en. De kommer att kunna identifiera orsaken och rekommendera behandlingsalternativ.

Steg

Metod 1 av 2:
Vanliga tecken
  1. Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 1
1. Leta efter trötthet, muskelsvaghet och benvärk. D-vitamin är avgörande för friska muskler och ben, och medan de flesta med brister inte har symtom på kort sikt, kan du märka dem på lång sikt. Dessa kan innefatta muskelvärk, kramper, svaghet, känslor av trötthet och muskeltringning som kan leda till benfrakturer. Du kan också ibland känna en djupare smärta i dina ben. Dessa är ofta tecken på att du inte får tillräckligt med vitamin D.
  • Även om det inte är en vitamin D-brist, muskelsmärta, benvärk och trötthet kan vara symptom på en annan medicinsk fråga. Prata med din läkare om du upplever dessa symtom, bara för att vara säkra.
  • Ditt immunsystem kan också påverkas av låga nivåer av vitamin D, så förhållanden som astma och kronisk bronkit kan kopplas till en brist.
  • Låga nivåer av vitamin D är också förknippade med depression, säsongsbetonad sjukdom och schizofreni.
  • Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 2
    2. Titta på minnesförlust, svårigheter och förändringar i din personlighet. Vissa vitaminbrister, som vitamin B12, kan påverka din kognition. Du kan ha svårt att tänka och resonera och kan hitta dig själv att glömma saker mer än vanligt. Du kan också uppleva humörsvängningar eller förändringar i personlighet, som depression.
  • Du kanske inte märker några av dessa symtom, men om dina nära och kära märker dem, är de värda att titta på med din läkare.
  • Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 3
    3. Håll ögonen på blek hud, yrsel eller andfåddhet. Dessa kan vara tecken på anemi, som kan orsakas av vissa vitamin- och mineralbrister, såsom järn eller vitamin B12. Det betyder att din kropp inte har tillräckligt med friska röda blodkroppar, som bär syre till alla delar av din kropp. Om du upplever symtom som blek eller gul hud, känner du svag eller yr, eller du upplever andfåddhet och andningssvårigheter, se din läkare för behandling.
  • Om du känner dig svag eller som du kan gå ut, få läkarvård ASAP.
  • Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 4
    4. Var uppmärksam på viktminskning och domningar i dina händer och fötter. Vitamin B-brister kan också påverka ditt nervsystem. Om du plötsligt börjar gå ner i vikt eller du verkar inte ha någon aptit, kan det vara en vitaminbrist som påverkar din neurologiska funktion. Om du märker stickningar eller domningar i dina extremiteter, som dina fingrar, tår, händer och fötter, kan det vara ett tecken på att en vitaminbrist påverkar nerverna.
  • Vitamin B-gruppen består av tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyra (B5), pyridoxin (B6), Biotin (B7), Folat (B9) och Kobolamin (B12).
  • Dessa kan vara symtom på vitaminbristanemi, som kan uppstå om du inte har tillräckligt med folat, B12 eller C-vitamin.
  • Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 5
    5. Kontrollera om ett oregelbundet hjärtslag. Om du är vitaminbrist, kan det ibland påverka ditt hjärta. Det kan göra ditt hjärtslag att känna sig oregelbunden eller gillar att det hoppar över ett slag. Om du känner att ditt hjärtslag är onormalt eller oregelbundet, kom till en läkare direkt för att se till att det inte finns något som är allvarligt.
  • Magnesium är verkligen viktigt för din hjärthälsa. Hjärta arytmi, eller oregelbunden hjärtslag, är ett symptom på en magnesiumbrist, och det kan öka risken för mer allvarliga komplikationer, såsom stroke eller hjärtsvikt.
  • En läkare kan utvärdera och testa dig för att ta reda på orsaken till ditt oregelbundna hjärtslag.
  • Vitamin C, B12 eller folatbrister kan leda till anemi, vilket kan orsaka ett oregelbundet hjärtslag.
  • Järnbrist kan också leda till hjärtproblem.
  • Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 6
    6. Leta efter hårklumpor på din kudde eller i din duschavlopp. Det är normalt att förlora lite hår här och där, särskilt när du blir äldre. Faktum är att de flesta förlorar cirka 100 strängar om dagen! Men om du märker allvarlig håravfall, som kullar av hår faller, kan det vara ett tecken på ett vitamin- eller mineralbrist. Se din läkare om du upplever plötsligt, svår håravfall.
  • Håravfall kan vara ett tecken på en järnbrist.
  • Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 7
    7. Notera om du har långsamläkning sår eller blödande tandkött. C-vitamin är ett viktigt vitamin som hjälper din kropps celler att vara friska och hjälpa sår läka. Om du har en snitt eller skrapa som tar en riktigt lång tid att läka eller märka lite blödning i tandköttet, kan det vara ett tecken på en vitamin C-brist.
  • Med en måttlig eller svår vitamin C-brist kan du märka att ditt tandkött blöder mer än vanligt eller håller blödning medan du är flossar.
  • C-vitamin är vanligtvis en ganska lätt brist att korrigera. Försök att äta mer frukter och grönsaker högt i vitamin C, som kiwi, paprika, lök, apelsiner och broccoli.
  • Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 8
    8. Titta på lätt blåmärken och överdriven blödning. Om du befinner dig att få massor av blåmärken, även från bara små stötar, kan det vara ett tecken på en vitamin K-brist. Dessutom kan det för lite vitamin K få dig att blöda överdrivet, även från mindre nedskärningar.
  • Du kan också ha ovanligt tung menstruationsblödning om du har en vitamin K-brist.
  • Fokusera på att äta mat som är rika på vitamin K, såsom löviga gröna grönsaker, olivolja och korn som Rye, stavade och bovete.
  • Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist Steg 9
    9. Känna för en brännande känsla i dina fötter eller tunga. Dessa är klassiska symptom på en vitamin B12-brist. Om du upplever dessa symtom kan det innebära att ditt nervsystem påverkas av brist på viktiga vitaminer. Se din läkare omedelbart för att korrigera bristen och förhindra potentiell långsiktig skada.
  • B12 Brister kan också påverka ditt sinne och orsaka minnesproblem eller beteendemässiga förändringar. Se din läkare för att förhindra permanent skada.
  • Om du följer en växtbaserad diet kan du ha en högre risk för B12-brist.
  • 10. Var uppmärksam på ovanliga begär, extrem trötthet och kalla extremiteter. Dessa kan alla vara tecken på att du inte får tillräckligt med jod i din kost. Jod är viktigt för att hjälpa din sköldkörtelfunktion, och inte tillräckligt kan leda till hypothyroidism, vilket gör att du känner dig trött och har ökat känsligheten för kyla. Du kan också ha muskelvärk, bröstsmärta, blek hud, smärta eller svullnad i dina leder, spröda naglar, andfåddhet och inflammation på tungan.
  • Andra symtom inkluderar dålig aptit, särskilt hos spädbarn och barn.
  • 11. Se upp för domningar, konvulsioner och onormala hjärtrytmer. Dessa kan alla vara tecken på att du inte har tillräckligt med kalcium i din kropp. Förlängda kalciumbrist kan också leda till lägre benmassa och öka risken för osteoporos och benfrakturer. Du är mer benägna att ha dessa symtom om du har andra allvarliga hälsoproblem eller är på pågående medicinska behandlingar.
  • Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 10
    12. Lägg märke till om du har problem med att se på natten. En brist på vitamin A kan potentiellt leda till synförlust och skada din näthinnan. Om du märker att din vision inte är så skarp, har du problem med att se på natten, eller du märker några plötsliga förändringar i din vision, se din läkare omedelbart för att förhindra potentiell långsiktig skada.
  • Metod 2 av 2:
    Vitaminbristprov
    1. Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 11
    1. Fråga din läkare för ett fullständigt blodräkningstest för att kontrollera vitaminbrist. Om du eller din läkare misstänker att du har en vitaminbrist, är det bästa och mest exakta sättet att diagnostisera det med ett blodprov. Din läkare kommer att dra ett blodprov och har det analyserat i ett labb för att kontrollera om du har anemi eller andra hälsoproblem som kan orsaka dina symtom. Om du har några brister, kan de rekommendera dietförändringar, mediciner eller tillägg för att hjälpa till att behandla problemet.
    • Du kan få andra blodprov, såsom 25-hydroxiVitamin D, även känd som 25 (OH) D för kort, vilket kan kontrollera om brister som vitamin D och andra vitaminer.
    • Din läkare kan också beställa ett metylmalonsyratest, vilket kan berätta om du har en B12-brist.
    • Dessa blodprov måste beställas av en läkare, till exempel din primärvårdsleverantör (PCP).
  • Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 12
    2. Få ett antikroppstest för att bestämma typen och orsaken till bristen. Om ditt blodprov visar att du kan ha en brist, kan din läkare utföra ett antikroppstest. De tar ett blodprov och kolla antikropparna för att identifiera om din brist orsakas av anemi eller något annat.
  • Antikroppstest kan identifiera ett tillstånd som kallas "pernicious anemi" som orsakas av en B12-brist.
  • Bild med titeln Ta reda på om du har ett vitaminbrist steg 13
    3. Använd en vitamin testningstjänst för ett bekvämt alternativ. Det finns en mängd olika företag som erbjuder testkit för vitaminbrist. Följ anvisningarna på satsen, ta ett litet blodprov och maila det till sina laboratorier för testning.
  • När dina resultat är i, kommer de att meddela dig och du kan ta reda på om du har några vitaminbrist.
  • Tänk på att du upplever allvarliga symptom, du måste komma till en läkare. Vänta inte på ett hemtestkit.
  • Tips

    Om du är en vegan eller du följer en växtbaserad diet, försök att lägga till ett B12-tillskott som ger minst 10 mikrogram en dag till din regim för att du får nog noga.

    Varningar

    Om du har problem med andning, svaghet, ett oregelbundet hjärtslag eller andra allvarliga symptom, söker akut medicinsk behandling direkt.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande