Hur man diagnostiserar polymyosit

Polymyosit (PM) är ett autoimmunt tillstånd där din kropps immunsystem attackerar frisk muskelvävnad. Pm påverkar huvudsakligen skelettmuskler, som är de muskler som är inblandade i rörelsen på båda sidor av din kropp. Orsaken till PM är vanligtvis okänd, men diagnostiserar det är en ganska enkel process. När de är ordentligt diagnostiserad svarar de flesta väl till vanliga behandlingar och hittar sin utbredd muskelsvaghet kraftigt reducerad eller eliminerad.

Steg

Del 1 av 3:
Erkänna symptom på PM
  1. Bild med titeln Använd fysikalisk terapi för att återhämta sig från kirurgi steg 18
1. Notera muskelsvaghet som förvärras över flera veckor. Ömma muskler är en del av allas liv. Men muskelsvaghet som gradvis förvärras över några veckor till en månad kan vara ett tecken på PM. Möjligheten till PM ökar ytterligare om muskelsvagheten är utbredd och på båda sidor av din kropp.
  • Pm förekommer oftast i dina axlar, övre armar, höfter, lår och nacke. Musklerna närmast din bagage kommer att påverkas mest.
  • Du kan också uppleva smärta, ömhet eller svullnad i dessa muskler. Du kommer att känna dessa symtom, tillsammans med muskelsvaghet, lika på båda sidor av kroppen.
  • Bild med titeln Undvik ryggsmärta Steg 5
    2. Tänk på om vardagliga uppgifter har blivit mer utmanande. Du kan skylla din muskelsvaghet på overExertion eller "bli gammal" först och börja meddela att när normala uppgifter blir mer utmanande. Som PM-symtom framsteg kan du ha problem med att lyfta saker, placera saker på övre hyllor, gå uppför trappor, bära föremål, gå upp från en stol, borsta ditt hår eller till och med lyfta huvudet från din kudde på morgonen.
  • Pm i nackmusklerna kan också göra svälja svårare. Kontakta din läkare omedelbart om du märker detta symptom.
  • Bild med titeln vara lugn steg 16
    3. Ta din sannolikhet att utveckla PM. PM är sällsynt, men vem som helst kan utveckla det när som helst. Det är mer benägna att utvecklas hos kvinnor än män, och brukar inte förekomma hos personer under 20 år. De flesta är i 30-talet till 50-talet när PM dyker upp.
  • PM skickas inte genetiskt, men dina gener kan påverka din sannolikhet att utveckla tillståndet. Vissa virus som HIV kan också vara triggers, men sanningen är att PM brukar förekomma utan förklaring. Av någon anledning börjar ditt immunsystem attackera frisk muskelvävnad.
  • Medan virus som HIV kan anslutas till PM är det mer sannolikt att utvecklas hos personer med andra autoimmuna tillstånd, såsom lupus eller reumatoid artrit.
  • Bild med titeln Välj Hypertension Medication Steg 2
    4. Sök omedelbar uppmärksamhet om du utvecklar lung- eller hjärtproblem. Pm kan i vissa fall påverka musklerna i och runt ditt hjärta och lungor. Detta kan orsaka andningssvårigheter, andfåddhet, trötthet och brösttäthet eller smärta. Kontakta din läkare omedelbart om du märker dessa symtom, eller, om det behövs, Kontakta nödtjänster.
  • Dessa symtom kan orsakas av många andra förhållanden än PM, men du borde söka sjukvård direkt oavsett orsaken.
  • Del 2 av 3:
    Genomgår diagnostiska tester
    1. Bild med titeln Bli av med en nervknapp i nacken snabbt steg 13
    1. Låt din läkare göra en fysisk tentamen. Diagnostisering PM börjar alltid med en fysisk tentamen. Din läkare kommer att be dig att lyfta dina armar, vända huvudet och göra andra drag som involverar de drabbade muskelgrupperna. De kommer att fråga när och var du specifikt känner svaghet eller smärta när du flyttar eller i vila. De kommer också att kontrollera ditt hjärta och lungor med ett stetoskop.
    • Du kommer också att ställas frågor om din medicinska historia och familjehistoria - även om PM inte passerar genetiskt, kan det vara vanligare i vissa familjer.
  • Bild med titeln Öka GFR Steg 1
    2. Låt ditt blod testas för specifika enzymer och antikroppar. Efter en enkel bloddragning på din läkares kontor kommer ditt blod att testas för 2 stora saker. 1 är enzymet som kallas CK, som läcker från skadade muskelfibrer. Den andra är för antikroppar som är specifika för inflammatoriska myopatier som PM.
  • Antikropparna är bevis på ditt immunsystem som attackerar dina muskler, och enzymet är ett bevis på deras förstörelse av frisk vävnad.
  • Bild med titeln reparera nervskador Steg 5
    3. Samtycke till ett elektromyogram. Detta test innefattar att hålla en nål som är ansluten till en maskin i din muskelvävnad på olika platser. Enheten kontrollerar elektrisk aktivitet i musklerna under både vila och sammandragning.
  • Du kan vara försiktig med nålen, och faktum är att det här förfarandet är lite smärtsamt. Läkaren kan tillämpa en aktuell bedövning i din hud, men det kommer fortfarande att skada var nålen går in i din muskelvävnad. Dessa fläckar kan förbli smärtsamma i några dagar.
  • Emellertid är Electrytogram ett effektivt diagnostiskt verktyg för PM och är nästan alltid värt obehaget.
  • Bild med titeln Cure Prostate Cancer Steg 3
    4. Fråga om en MR kan vara användbar. MRI används inte alltid för att diagnostisera PM, men de kan vara till nytta i vissa fall. En MR skapar väsentligen tvärsnittsbilder av din muskelvävnad, och kan därför öppna stora områden till undersökning utan invasiva förfaranden.
  • Mr är smärtfria och ett bra val för de flesta, men kvarstår fortfarande i den slutna kammaren kan vara en utmaning för vissa. Lär dig om proceduren, fråga frågor, och var inte rädd för att rösta dina bekymmer.
  • Fråga hur länge proceduren tar, och låt läkaren veta om du är orolig för att vara i ett litet utrymme för det långa. Du kanske kan använda lugnande musik eller andra lugnande tekniker för att göra processen mer hanterbar.
  • Bild med titeln Bli av med en nervknapp i nacken snabbt steg 10
    5. Genomgå en muskelbiopsi för slutgiltigt bevis. Så småningom innebär nästan alla diagnoser av PM att du tar ett urval av din muskelvävnad och letar efter telltale tecken på skador som orsakas av ditt immunsystem. Din läkare kan ta mer än 1 prov, på 1 av 2 sätt:
  • En nålbiopsi. I denna typ av biopsi kommer din vårdgivare att sätta in en nål i din muskelvävnad och ta bort en liten mängd vävnad genom nålen. De kan behöva sätta in nålen mer än en gång för att få ett tillräckligt stort prov.
  • En öppen biopsi, där din vårdgivare kommer att göra en liten skärning i huden och muskeln och ta bort ett litet prov av muskelvävnad.
  • I båda fallen kommer lokalbedövning att användas, och du kan uppleva lite smärta i provområdena i några dagar.
  • Del 3 av 3:
    Hantera PM efter diagnos
    1. Bild med titeln Öka progesteronnivåer Steg 17
    1. Börja behandling med en kortikosteroid som prednison. Eftersom ditt eget immunsystem orsakar muskelskadorna som är inneboende för PM, har immunosuppressiva ämnen länge varit en frontlinjebehandling för tillståndet. Vanligtvis börjar detta med användning av en kortikosteroid, oftast prednison. Detta kommer att användas på kort sikt, kanske konsekvent i några veckor eller på-och-off för lite längre sträckor.
    • Prednison kan dock orsaka många obehagliga biverkningar, inklusive signifikant viktökning, bensvaghet och psykologisk nöd. Därför är det bäst att arbeta med din läkare att använda så lite som behövs så kort en tidsperiod som behövs.
  • Bild med titeln Behandla ett migränsteg 4
    2. Gå vidare till andra långsiktiga immunosuppressiva medel som behövs. En kort sikt Behandling med prednison kommer vanligtvis att medföra dina PM-symtom under kontroll. Därefter kan din läkare ordinera olika långsiktiga läkemedel för att fortsätta hantera dina symtom. De flesta läkare drar från en lista över 10 olika immunosuppressiva läkemedel för hantering av PM.
  • De brukar ha färre biverkningar än prednison, men du måste fortfarande övervakas noggrant och kan behöva byta läkemedel mer än en gång.
  • Vissa patienter kan avvänjas av mediciner och upptäcka att deras symptom inte återvänder. Andra kan behöva vara på medicinen på obestämd tid. PM är hanterbar, men inte härdbar.
  • Du kan hitta ett diagram som noterar vanliga PM-immunosuppressiva till https: // mda.Org / sjukdom / polymyosit / medicinsk förvaltning.
  • Bild med titeln Ta hand om dengue patienter Steg 13
    3. Titta på IVIG infusionsterapi som en pågående behandling. Denna terapi för PM involverar att få intravenösa (iv) infusioner av antikroppar från givare. Dessa utländska antikroppar "trick" ditt eget immunsystem för att stoppa sin attack på din muskelvävnad. Resultatet är dock endast tillfälligt, så de flesta patienter som använder IVIG-terapi måste genomgå vanliga infusioner.
  • Antikropparna kommer från plasma av blodgivare.
  • Infusionsprocessen tar vanligtvis 2-4 timmar, och måste upprepas var 3-4 veckor eller så.
  • Bild med titeln Använd fysikalisk terapi för att återhämta sig från kirurgi steg 6
    4. Följ ett konsekvent fysioterapiprogram. Att använda mediciner och / eller IVIG-infusioner kommer ofta att minska eller till och med eliminera kroppens attack på sin egen muskelvävnad. Ett konsekvent fysiskt terapiprogram kommer dock att bidra till att återställa styrka och flexibilitet till dina muskler. Prata med din läkare om den bästa typen av fysioterapiprogram för dina behov.
  • Eftersom dina muskler kommer att vara väldigt svaga, måste programmet börja sakta och utvecklas gradvis över tiden. Poolbaserad fysioterapi är ofta mycket användbar för PM, särskilt under de tidiga stadierna av återhämtningen.
  • Förvänta dig att gå till fysisk terapi flera gånger per vecka, i minst flera veckor och förmodligen flera månader eller mer.
  • 5. Få talterapi om du har problem med att tala eller svälja. I vissa fall kan PM försvaga musklerna som är inblandade i att tala och svälja. Talbehandling kan hjälpa dig att stärka dessa muskler eller kompensera för förlusten av muskelstyrka på andra sätt. Be din läkare att rekommendera en talterapeut som har erfarenhet av polymyosit.
  • 6. Nå ut till ditt supportnät. Hantering av polymyosit kan vara stressande och svår. Var inte rädd för att fråga din familj och vänner för emotionellt och praktiskt stöd. Be din läkare att rekommendera en rådgivare eller en supportgrupp för personer med polymyosit, om du behöver extra hjälp.
  • Det är okej att känna sig frustrerad, rädd, avskräckt eller ledsen när man hanterar ett tillstånd som polymyosit. Bekräfta dina känslor, och låt de nära dig veta när du kämpar eller behöver någon att prata med.
  • Det är också okej att säga "nej" att ta på sig uppgifter eller skyldigheter som du inte kan hantera, eller be om extra hjälp.
  • Kom ihåg att din läkare och resten av ditt medicinska team också är en del av ditt supportsystem. Följ behandlingsplanen som du kom med ihop, och låt dem veta om det inte fungerar för dig eller om nya symptom utvecklas.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande