Hur man rengör en hunds sår

Olyckor händer. Din hunds lekfulla natur och nyfikenhet kan leda till nedskärningar, skrap och punkteringar vid något tillfälle i sitt liv. Rengöring av såret som är ordentligt hemma hjälper honom att läka och kan köpa dig lite tid om du inte kan få honom till veterinären. Korrekt sårrengöring kommer att förhindra infektion och hjälpa dig och veterinären berättar hur illa ditt husdjurs skada verkligen är.

Steg

Del 1 av 3:
Stoppar någon blödning
  1. Bild med titeln Rengör en hund
1. Lugna hunden ner. När du märker att din hund är skadad, få kontroll över honom och lugna honom om han är överflödig. Lugna din hund genom att petting honom försiktigt och prata med honom i en låg, lugn röst. Se till att du är lugn, även om du är orolig. Din hund kan läsa ditt kroppsspråk och känner till dina röstintonationer väldigt bra. Han hämtar på ditt beteende och följer din ledning.
  • Bild med titeln Rengör en hund
    2. Dunsta hunden om det behövs. Du måste hålla din egen säkerhet i åtanke när du hanterar ett skadat djur. Även om din hund normalt är söt och kärleksfull, kan han lash ut för att skydda sig från ytterligare smärta. Om du alls är orolig för din säkerhet - om din hund börjar växa eller knäppa på dig, eller om hunden har en tidigare historia av biting när det är upprörd - dunstar din hund.
  • Om du inte har en munstycke, linda ett koppel eller lätt rep runt din hunds munstycke.
  • Om han väcker en stor väsen, sluta och få ditt husdjur till veterinären så säkert som möjligt.
  • Skydda dig själv genom att lägga en filt eller handduk över honom innan han flyttar honom till veterinärsjukhuset.
  • Bild med titeln Rengör en hund
    3. Adressera någon blödning du ser. Medan renlighet är viktigt är det faktiskt mer viktigt att stoppa rikligt blödning så snart som möjligt. Om blod verkar puls ut ur såret, har hunden sannolikt en arteriell skada som kan vara mycket farligt, pulserande blod bör tas mycket allvarligt.
  • Applicera direkt tryck på såret med ett rent, absorberande material som en handduk, tvättduk, skjorta, gasbind eller till och med en feminin hygienkudde.
  • Håll trycket på såret i 3-5 minuter innan du kontrollerar om blödningen har slutat. Om du fortsätter att ta av trycket, stör du blodproppen och försöker bilda och fördröja processen.
  • Bild med titeln Rengör en hund
    4. Applicera en tourniquet endast om det behövs och under expertinstruktion. En tourniquet borde vara din sista utväg för att kontrollera blödning. Applicera en felaktigt kan leda till komplikationer som kan leda till vävnadsdöd. Ditt husdjur kan behöva amputation om du avskurnar cirkulationen. Om du inte har träning i att tillämpa en tourniquet till en hund, ring din veterinär för expertinstruktion att följa med den här allmänna riktlinjen.
  • Placera en ren handduk eller kudde runt lemmen (men inte runt nacken, bröstet eller buken).
  • Använd ett bälte eller koppel för att hålla den på plats. Den ska placeras ovanför såret, mot kroppen.
  • Lämna det på högst 5 till 10 minuter innan du släpper trycket för att undvika permanent skada på lemmen.
  • Använd tillräckligt med tryck för att sakta ner eller stoppa blödningen, men undvik att krossa muskeln och mjukvävnaden.
  • Applicera Tourniquet bör inte vara smärtsamt för ditt husdjur.
  • Del 2 av 3:
    Rengöring av såret
    1. Bild med titeln Rengör en hund
    1. Klipp bort håret från såret med elektriska clippers. När du har fått blödningen under kontroll kan du starta rengöringsprocessen. Om din hund har långt hår, kan du behöva trimma bort det, men gör det bara om du kan göra det säkert. Om du inte har klippare, använd noga trubbiga sax för att förkorta håret, men försök inte att komma ner till huden med sax, eftersom det ökar risken för ytterligare skada. Rensa bort hundens päls kommer att låta dig en bra titt på såret och kommer att hålla håret från att fånga smuts eller irriterande det exponerade köttet.
  • Bild med titeln Rengör en hund
    2. Spola ut såret med varmt saltvatten. Lägg till 2 tsk havsalt till 1 kopp varmt kranvatten och rör om tills det löses upp. Fyll en kalkonbaster eller spruta (utan nålen) med blandningen, spruta sedan den försiktigt in i såret tills det är rent. Vävnaden ska vara tydlig och glittrande innan du slutar spola såret.
  • Om du inte har en basare eller spruta, häll vattnet direkt över såret.
  • Om såret är på tassen kan du suga foten i en skål, bakfat eller liten hink i tre till fem minuter. Ha en handduk till hands för att torka tassen.
  • Bild med titeln Rengör en hund
    3. Desinficera såret. Utspädd betadin (povidinjod) eller nolvasan (klorhexidin) i varmt vatten. Använd den här lösningen som en slutgiltig sköljning eller blöt. Du kan också använda dessa lösningar istället för saltlösning när du först städar såret.
  • Bild med titeln Rengör en hund
    4. Torka såret. En steril gasbind är idealisk, men ett rent absorberande material kommer att bli bra. Gnugga inte eller skrubba på såret. I stället klappa det försiktigt för att undvika att orsaka mer smärta eller skada.
  • Bild med titeln Rengör en hund
    5. Applicera en antibiotisk grädde eller spray säker för människor. Var medveten om att en spray kan skrämma din hund, och kan till och med sticka åt lite. Använd inte krämer och salvor om du har ett annat alternativ, eftersom de kan locka smuts till såret. Dessutom kommer din hund sannolikt att försöka slicka av det, så använd dessa produkter om du kan hindra hunden från att störa området. Du kan antingen paketera det behandlade området med skyddande gasbindning eller använda en elisabetansk krage.
  • Var försiktig med att du inte sprayar något i hundens ögon.
  • Använd inte salvor med steroider som hydrokortison eller betametason som kan störa sårets läkningsprocess. Använd endast antibiotiska salvor.
  • Använd inte antifungala krämer (ketokonazol, clotrimazole) om inte instruktioner av din veterinär.
  • Om du har några frågor, ring din apotekare eller veterinär innan du tillämpar produkten.
  • Bild med titeln Rengör en hund
    6. Kontrollera såret dagligen. Om du ser några tecken på infektion, ta omedelbart din hund till veterinären. Tecken som föreslår infektion inkluderar en dålig lukt eller gul, grön eller grå urladdning.
  • Del 3 av 3:
    Söker professionell veterinärhjälp
    1. Bild med titeln Rengör en hund
    1. Vänta inte med att se en veterinär för ögonskador. Några nedskärningar eller sår i ögat kan potentiellt leda till permanent skada på ditt husdjurs syn. För att öka oddsen för en hälsosam återhämtning, ta honom till veterinären omedelbart för utvärdering och behandling.
  • Bild med titeln Rengör en hund
    2. Ta hunden till veterinären för stygn om såret är mer än ytligt. Om klippet ser svårt ut, som det inte kommer att läka på egen hand, måste du få en veterinärblick på den. Alla sår som tränger igenom huden till muskeln, senan eller fettet behöver professionell utvärdering. Efter att ha bedömt såret kan veterinären föreslå att hundstygnen ska främja läkning.
  • Bild med titeln Fånga en stridig hund Steg 11
    3. Sök veterinärhjälp för alla bettsår. Biter involverar vanligtvis krossskador på hundens vävnad. Detta kan komplicera återhämtning, så bettsår behöver spolning och avlopp, som båda behöver göras under anestesi av din veterinär. Djurens munnar är fulla av bakterier, så det finns en risk för infektion även om biten inte verkar allvarlig.
  • Bild med titeln Rengör en hund
    4. Ha veterinären dränering eller avbryta såret om det behövs. Om såret fylls med vätska istället för att läka hälsosamt, fråga veterinären om han eller hon rekommenderar att man dränerar den. Debridement är avlägsnande av skadad eller infekterad vävnad från omkring såret. Båda dessa procedurer kommer att kräva veterinären att sätta din hund under anestesi.
  • Bild med titeln Rengör en hund
    5. Fråga veterinären om systemiska antibiotika. Dessa läkemedel kan behandla eller förhindra infektion, som saktar läkning. Din veterinär bör bedöma såret, bestämma om det finns tecken på infektion och diskutera antibiotika med dig om det behövs.
  • Varningar

    Ta ditt djur till veterinären om såret är djupt, omfattande eller blödande.
  • Ta ditt djur till veterinären om såret blir smittat.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande