Hur man garnerar mat

Att veta hur man garnerar mat kan vara förvirrande för alla som inte har försökt det tidigare. En garnering är ofta bäst som en enkel, färgstark ingrediens, så känner du inte att du behöver hämta ett helt nytt recept för att para med din måltid. Om du letar efter mer involverade idéer finns det gott om kreativa alternativ för att försöka för någon typ av entré eller efterrätt.

Steg

Metod 1 av 4:
Välja en garnering
  1. Bild med titeln Garnering Mat Steg 1
1. Använd ätbara garneringar när det är möjligt. Garneringar är inte bara för dekoration - de kan också lägga till nya smaker och texturer till måltiden. Att använda ätbar garnering undviker också besväret att behöva ta bort garneringen innan du äter.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 2
    2. Gör alla oätliga garneringar lätt identifierbara och avtagbara. Cocktail paraplyer och födelsedagstearin är vanliga exempel på oätliga garneringar som är svåra att ersätta med ätbart material. Men dessa föremål är uppenbarligen oätliga och lätt avlägsnas från maten, så det finns liten chans att någon äter dem. Se till att alla oåtkomna ingredienser du använder delar dessa egenskaper.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 3
    3. Bestäm om du ska använda starka smaker eller intetsägande. Intetsägande rätter kan kräva att garneringar ströks med örter eller kryddor, men varje garnering behöver inte ha en stark smak. Om maten redan har en komplex smak, är det vanligtvis en bra idé att undvika smakfulla garneringar som kan kollidera med andra ingredienser.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 4
    4. Variera färgen och texturen. Välj en färg som kontrasterar med färgen på skålen, så garneringen är mer synlig och tilltalande. På samma sätt lägger en liten bit av en crunchy vegetabilisk sort och intresse för en mjuk maträtt.
  • Två-ingrediens garneringar kan läggas ut i alternerande lager på en tallrik, vilket ger en kontrast mellan två färger. Prova skivor av tomater och gurkor, eller två olika färger av gelatin kuber.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 5
    5. Ordna garneringen på maträtten. Garnering kan fånga diners öga lättare på en kontrasterande bakgrund. Om maten själv innehåller flera färger, placera garneringen direkt på tallriken eller skålen. De flesta garneringar visar sig bra på vita porslin, men ljusa garneringar kan fungera bra på en mörk keramisk maträtt också.
  • Kom ihåg att garneringen vanligtvis är där för att accentuera huvudrätten, bli inte ett konstprojekt till sig själv. Två eller tre bitar av garnering anordnade med intervaller kan vara mer attraktiv än en kontinuerlig kant eller en stor hög.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 6
    6. Håll temperaturen i åtanke. Frysta garneringar kan smälta om de placeras bredvid varm mat. Även om det inte är i fara för att förlora sin form, kan en stor, kallgarnering vara obehagligt att äta med en het soppa, och en varm garnering kommer sannolikt inte att para bra med en kall efterrätt.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 2 av 4:
    Garnishing med frukt
    1. Bild med titeln Garnering mat Steg 7
    1. Lär dig när du ska använda fruktgarnering. De flesta frukter är söta, och bäst används för att dekorera efterrätter eller sallader när de används i små kvantiteter. Citrusfrukter, som citroner och limes, är utmärkta för att lägga till färg och smak till rätter som innehåller fisk och lätt smaksatt kött, liksom andra frukter och desserter.
    • Citrusfrukter kan göras till attraktiv garnering helt enkelt genom att skära dem i tunna cirklar, kilar eller vänd. Se nedan för råd om att förbereda annan frukt.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 8
    2. Skära enkla fruktkorgar. Välj en fast frukt med segment eller ett varierat internt utseende, till exempel en orange eller kiwi. Klipp ut ett rektangulärt block från mitten av frukten, skiva sedan detta till platt rutor.
  • Använd flera frukter av olika färger för variation. Några av dessa kan vara frukter med ett slätt utseende, som cantaloupe eller mango, skärs i kvadrater eller skopas ut i sfärer med en melonbollare.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 9
    3
    Skapa en jordgubbsfläkt. Tvätta och torka en jordgubbe. Använd en paringkniv, gör fyra eller fem skivor från jordgubbens spets mot toppen, men lämna en liten bit runt stammen intakt. Fånga försiktigt ut jordgubbens skivor på den tallrik du vill dekorera.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 10
    4. Skära en maraschino körsbär i en blomsterform. Skära en körsbärs två tredjedelar av vägen genom frukten. Vänd körsbären och gör två fler nedskärningar, dela körsbären i sex "kronblad" utan att skära dem bortsett från varandra. Sprid kronbladet försiktigt ifrån varandra och tryck dem platt.
  • Lägg till en liten bit av kandad frukt eller annat ätbart material till mitten och placera ett eller två mintblad under det.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 11
    5. Skapa sugared frukt garnishments. Tvätta någon fast frukt, tryck sedan torr med en pappershandduk. Separera en äggvita in i en skål och slå den tills den blir skumma. Borsta ägget vit på frukten i en tunn, jämn kappa, strö sedan med vitt granulerat socker för ett frostat utseende.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 12
    6
    Gör en Apple Swan. Om du har lite mer tid och en skarp kniv, försök att göra en svandesign ut ur ett äpple, som beskrivs i den länkade artikeln. Stora rädisor eller annan hård, stor frukt eller grönsaker kan användas istället.
  • Andra komplexa mönster kan fungera som centerpieces eller garnering för speciella tillfällen. Du kan hitta många av dessa online genom att söka efter thailändska fruktnidningsinstruktioner, eller för "matkonst."
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 3 av 4:
    Garnishing med grönsaker, blommor och örter
    1. Bild med titeln Garnering Mat Steg 13
    1. Använd dessa ingredienser för smakliga rätter. Grönsaker och blommor gör utmärkta garneringar för sallad, kött, vegetabiliska rätter, pasta och ris. Om du inte är säker på vilken grönsak eller blomma som ska användas, välj en som användes som en ingrediens i maten, eller gå med en mildt smakande grönsak som gurka eller daikon rädisa.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 14
    2. Skapa en blomma från en morot eller gurka. Tvätta hälften av en gurka eller morot och avlägsna någon smutsig eller ojämn hud. Använd en paringkniv för att skära en remsa ner längden på grönsaken, men skära inte den helt. Upprepa för att bilda en serie av "kronblad" runt moroten eller gurka. Om det finns utrymme, gör ett andra, inre lager av kronblad på samma sätt. Ta bort den tjocka inre delen och böj försiktigt petalerna utåt.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 15
    3. Hantverk en tomatrosa. Skal en tomathud i en lång, spiralremsa från ena änden till en annan, vilket gör remsan smalare och smalare när du går. Curl denna remsa av hud i en tight curl, släpp sedan den för att bilda en blomform. Du kan behöva ta den smala änden mellan två veck av spiralen för att hålla den på plats, eller använd en tandpetare för att fästa den mer fast.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 16
    4. Länk en kedja av grönsaksringar. Vita lök, alla paprika, och till och med ihåliga gurkor kan enkelt skäras i ringar. Gör dessa snyggare genom att skära en slits i varje ring och bilda en sammankopplingskedja för att placera ovanpå maten eller runt serverns maträtt.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 17
    5. Använd matfärgning för att skapa en lökgarnering. Skiva en vit lök i segment, men lämna roten vid basen för att hålla dem ihop. Doppa löken i varmt vatten för att göra det fast och minska lökcentret, så suga det i matfärgning i tjugo eller trettio minuter så det utvecklar en attraktiv, dämpad färg.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 18
    6
    Välj ätbara blommor. Violetter, rosor, pelargoner, ringblommor och nasturtiums är alla exempel på ätbara blommor, men kolla upp andra blommor innan du lägger till dem i mat, eftersom vissa blommor är giftiga. Ät aldrig blommor som odlas nära vägar eller andra källor till förorening, blommor som har haft bekämpningsmedel som används på dem, eller blommor av oidentifierade arter. Bara några blommor är ätbara, och även de ska användas sparsamt för att undvika att orsaka matsmältningsfrågor. Allt som sagt, en blommablomning är samtidigt en av de enklaste och mest attraktiva garneringarna tillgängliga.
  • Smaken av en blomma kan förändras med sort, tid på året och miljön som planterades i. Smaka på ett kronblad innan du använder den som garnering, även om du har ätit den arterna av blomma före.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 19
    7. Använd en kvist av örter. En av de enklaste och vanligaste garneringen är en kvist persilja. Detta är ett utmärkt tillskott till rätter med rika, köttiga eller tunga smaker, eftersom det balanserar det med en lättare, mer naturlig ingrediens. Du kan också använda rosmarinblad, mint eller andra örter, men kom ihåg att ta bort oätliga stammar först.
  • Ibland är en strö av marken örter eller kryddor alla en diskbehov. Paprika, chili pulver och gurkmeja är alla ljust tillräckligt färgade för att tjäna som garneringar av sig själva.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 4 av 4:
    Garnishing med efterrätt ingredienser
    1. Bild med titeln Garnering Mat Steg 20
    1. Använd drizzled choklad för att göra former. Du kan drizzle zigzags rakt på efterrätter eller tallrikar, med smält choklad eller choklad sirap. För mer komplicerade mönster, prova rört smält choklad på ett bakplåt fodrad med vaxat papper. Överför arket försiktigt till kylskåpet eller frysen i ungefär tio minuter, eller tills choklad är kall och stelnad. Prop dessa mönster vertikalt i glass eller lägg dem platt på någon kall efterrätt, omedelbart före servering.
    • Använd mörk, vit och mjölkchoklad för att skapa ett varierat utseende.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 21
    2
    Dip frukt i choklad. Jordgubbar, druvor eller kuber av vilken frukt som helst kan doppas i choklad och kyld för att härda i en läcker efterrätt i sig. Stick dem på spett och ordna dem i en fläktform genom att hålla den andra änden av skewer i en halverad melon som innehåller fruktsallad eller en annan efterrätt.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 22
    3
    Sockerrock ätbara blommor. Använd en ätbar blomma som odlas utan bekämpningsmedel, helst en med en trevlig doft. Piska ett äggvitt tills det skums, använd sedan en borste för att belägga blomman. Stänk vitt granulerat socker över blomman och använd sparsamt som en toppning för rispudding eller andra efterrätter.
  • Bild med titeln Garnering Mat Steg 23
    4. Använd färgad gelatin i formar. Vilken smaksatt flytande vätska kan blandas med gelatinpulver, från örtte till fruktjuice. Värme enligt instruktionerna på gelatinförpackningen, häll sedan i formar och kyla tills gelatin sätter. Om du inte har några dekorativa formar, klippa gelatin manuellt i kuber, diamanter eller andra former.
  • Du kan även använda sopplager eller salta örter i vatten för att skapa salig gelatin.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension

    Tips

    Köp en uppsättning högkvalitativa knivar om du planerar att regelbundet garnera din mat och hålla dem skarpa. Sådana knivar ger dig en renare skärning på din garnering.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande