Hur man tar med mat till en vän i nöd

Att föra en vän mat är en snäll gest, särskilt i en tid av behov. Detta kan inkludera när en vän har en ny bebis, är sjuk eller skadad, går genom förlossning, eller behöver hjälp och support. Välj en måltid som kommer att vädja till din vän och till deras familj, notera eventuella modifieringar eller kostbegränsningar som de följer. Gör det enkelt att transportera och äta vid en senare tidpunkt. När du släpper av måltiden, ta några extra steg för att göra det enkelt, snabbt och enkelt.

Steg

Del 1 av 3:
Välja en måltid
  1. Bild med titeln Ta med mat till en vän i nöd steg 1
1. Ta med en huvudmåltid. Medan cookies, muffins och snacks är stora hushållsgåvor, kommer människor som behöver de flesta av en huvudmåltid. Detta är särskilt sant om barn är en del av familjen. Ta med en huvudrätt så att de äter kommer att vara full utan att behöva en annan måltid.
  • Till exempel, ta med en gryta, lasagne eller hjärtlig soppa.
  • Bild med titeln Ta med mat till en vän i nöd Steg 2
    2. Välj ett välkänt recept. Nu kanske inte är dags att experimentera i köket med ett nytt recept. Gör något du vet är utsökt och att du har gjort tidigare med positiv feedback. Stick med en måltid du vet och är bekväm att göra. Medan du kanske vill göra några ändringar eller lägga till några ingredienser, gör inga drastiska förändringar.
  • Välj något som försökt och testas som de flesta människor brukar njuta av. Till exempel gör lasagne, chili eller pizza.
  • Bild med titeln Ta med mat till en vän i nöd Steg 3
    3. Var medveten om matkänslighet. Om din vän är vegetarian, skicka dem inte en måltid med kött i det. Fråga om eventuella matallergier eller kostbegränsningar innan du börjar förbereda mat. Du kanske frågar din vän eller någon nära dem om de har några matkänsligheter eller matrestriktioner.
  • Undvik vanliga matallergener (som jordnötter och skaldjur) och andra polariserande livsmedel som människor verkar antingen älska eller hata (som oliver och fisk).
  • Till exempel, ta inte med något kryddigt om du misstänker att de inte gillar kryddig mat.
  • Bild med titeln Ta med mat till en vän i nöd steg 4
    4. Välj något roligt. Din vän kan älska en viss typ av mat, som nudlar eller kryddig mat. Visa din eftertänksamhet genom att skicka dem sina favoritmat. Till exempel, om de älskar soppa, gör (eller köper) soppa vet du att de tycker om.Om de har en smak för pizza, ta med några av.
  • På samma sätt, håll dig fri för mat som de ogillar eller kanske inte njuter av. Till exempel, gör värmande livsmedel på en särskilt kall natt.
  • Bild med titeln Ta med mat till en vän i nöd steg 5
    5. Förbered något lätt att äta. Ta inte med en måltid som är rörig eller svår att äta eller sätta ihop. Till exempel kan en DIY TACO-natt vara kul, men det kan också inkludera lång setup eller rengöring efteråt. Håll dina måltider lätt att äta och lätt att städa upp efter.
  • Fingermat kan vara svårare att hålla rent efter, så syftar du till att tjäna något som kräver redskap.
  • Om du tjänar mat till barn, behåll det relativt röra. Till exempel, om du inkluderar såser, se till att de inte kommer att spela kläder.
  • Del 2 av 3:
    Gör transport och lagring enkel
    1. Bild med titeln Ta med mat till en vän i nöd steg 6
    1. Håll det lätt att transportera. Håll av på måltider som kräver massor av bitar eller separata föremål eller rätter. Håll din måltid enkel och lätt att flytta. Så mycket som möjligt, håll allt självständigt eller alla tillsammans. Varje församling bör vara ganska enkel och okomplicerad.
    • Håll känsliga rätter för en annan tid. Om du bryr dig mycket hur det ser ut eller att det presenteras ett visst sätt, prova något enklare eller lättare.
    • Till exempel, ta inte med en flytande soppa som enkelt kan spilla. Om du tar med soppa, se till att den är säkrad och oförmögen att spillas när som helst under transporten.
  • Bild med titeln Ta med mat till en vän i nöd steg 7
    2. Gör det bordet. Om du vet att din vän kommer att äta måltiden när du tar med det, släpp det av varmt och klart. Koka och förbereda måltiden före tid och om det behövs, värm det kort när du släpper av det i sitt hus. Håll något arbete din vän eller deras familj måste göra minimal.
  • Du kanske vill hjälpa till att få sitt bord eller äta område redo. Placera redskap, glasögon och tallrikar på bordet för att minimera måltidsberedningen för din vän.
  • Bild med titeln ta med mat till en vän i nöd steg 8
    3. Skicka en frysmjöl. Om du skickar något och din vän är inte beredd att äta det ganska, se till att det är lätt att hålla fast i frysen (eller kylskåp) och äta en annan dag uppvärmd. Några exempel på kylskåp eller frysmjöl kan inkludera grytor, soppor eller grytor eller ravioli.
  • Packa det i en behållare som inte är för stor eller skrymmande. Det borde kunna enkelt staplas eller tuckas i ett kylskåp eller frys.
  • Bild med titeln Ta med mat till en vän i nöd Steg 9
    4. Donera matbehållarna. Be om behållare tillbaka om du kan undvika det. Istället, förbered och pack din mat i behållare som din vän kan hålla och återanvända. Klart låt personen veta att du inte behöver (eller vill) behållarna tillbaka.
  • Det kan vara stressigt att sortera ut folks behållare och som skickade vad, så håll det enkelt.
  • Del 3 av 3:
    Släppa av maten
    1. Bild med titeln Ta med mat till en vän i nöd steg 10
    1. Uppmana. Låt personen veta att maten är på väg. Att ge upp huvudet kan se till att någon kommer att vara där för att acceptera maten och att de kommer att vara runt för att njuta av det. Om du är en del av ett tåg av människor som tar med måltider, se till att du vet när du ska släppa av det och till vem.
    • Personen kan behöva göra rum i kylskåpet eller göra andra arrangemang, så det är alltid bäst att ge lite varning.
  • Bild med titeln Ta med mat till en vän i behov Steg 11
    2. Inkludera en lista över ingredienser och instruktioner. Även om du har kontrollerat med matkänslighet på förhand, gör det inte ont för att skicka en lista över ingredienser för någon annan som njuter av måltiden. Säg hur man uppmanar det ("Placera det i ugnen i 10 minuter vid 200 grader" eller "Reveat i mikrovågsugnen i 3 minuter") och hur man lagrar den (i kylen eller frysen).
  • Till exempel bifoga ett papper med ingredienserna och alla andra speciella instruktioner med måltiden eller tejpen den på behållarens sidor.
  • Bild med titeln Ta med mat till en vän i nöd steg 12
    3. Lägg till en personlig anteckning. Tillsammans med måltiden, säg något omtänksamt eller sött i en anteckning. Detta kan visa hur mycket du bryr dig och stöder dem. Det kan vara en antydan om uppmuntran, något dumt för att få dem att skratta, eller en tankeväckande linje för att låta dem veta att de är i dina tankar. Efter att måltiden är borta kommer din vänlighet och tankeväckande att komma ihåg.
  • Säg något enkelt, som "tänker på dig" eller, "Jag hoppas du återhämtar dig snabbt."
  • Bild med titeln Ta med mat till en vän i behov Steg 13
    4. Inkludera några matklammer. Tillsammans med din måltid, inkludera något som kan placeras i skafferi eller användas om och om igen. Till exempel, inkludera en burk med äppelauce, låda av crackers eller andra häftklammer som kan snackas på eller förberedas enkelt.
  • Till exempel, om du vet att din vän har bagels, kasta i en väska med bagels med din måltid.
  • Bild med titeln Ta med mat till en vän i nöd steg 14
    5. Stanna inte länge. Du kanske vill stanna och besöka, men ta några ledtrådar som din vän eller deras familj vill ha privatliv. Om du vill stanna och prata, fråga innan du kommer om du kan stanna eller om du ska schemalägga för en annan tid. Din vän kan vara utmattad, så släpp av din måltid och var då på väg.
  • Överväg att ta tid att prata när de mår bra och inte stressade.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande