Hur glömmer du ett dåligt minne

På något tillfälle går alla genom erfarenheter som de hellre skulle glömma. Lyckligtvis finns det sätt att träna ditt sinne för att klara av negativa minnen på ett hälsosamt sätt, från att driva tankarna ur ditt huvud för att minska den ångest du känner när dåliga minnen yta.

Steg

Del 1 av 3:
Skapa friska tankemönster
  1. Bild med titeln Glöm ett dåligt minne Steg 1
1. Undvik objekt och platser som utlöser minnet. Märker du att du blir blindsided av ditt dåliga minne när du går vissa platser eller är runt vissa saker? Kanske har du inte insett att de är vad som utlöser dina minnen. Till exempel, kanske är ditt dåliga minne relaterat till en händelse som hände på din grundskola, och du minns vad som hände varje gång du passerar det. Om du börjar ta en ny väg till jobbet på morgonen och undvika gatan där din skola är, kan du hålla ditt sinne dåligt minne-gratis lite oftare.
  • Om du helt kan undvika de saker som utlöser ditt dåliga minne, kan det så småningom bleka ur ditt sinne. Du har färre skäl att ringa upp det, och när du håller levande livet kommer du att ersätta det dåliga minnet med viktigare tankar.
  • Naturligtvis är inte alla triggers helt undvikbara, och kanske du inte vill ändra din väg till jobbet, eller donera din samling av science fiction böcker, eller sluta lyssna på ditt favoritband bara för att sista gången du såg dem lev var natten din ex berättade att han slutade förhållandet. Om du undviker triggers är inte möjlig, antingen för att det finns för många av dem eller du reserverar det minne som strömmer, det finns andra sätt att hantera minnet.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne Steg 2
    2. Tänk på minnet tills det förlorar sin makt. Detta steg fungerar för många människor. De första gången du kommer ihåg något dåligt, det kan fånga dig gäst och lämna dig orolig och deflaterad. Din impuls kan vara att undvika att tänka på det så mycket som möjligt, men försöker att undertrycka minnet kan ge det mer ström när det går tillbaka i ditt sinne. Istället för att driva det ur ditt sinne, låt dig komma ihåg vad som hände. Fortsätt att tänka på det tills det förlorar sin sting. Så småningom slutar du bara tänka på det så mycket, och när du gör det kommer det inte att vara smärtsamt längre. Om minnena blir tyngre i ditt sinne, gå på en lång promenad eller göra någon övning snabbt.
  • Försök att ta tröst i det faktum att händelsen som orsakar minnet är över nu. Vad som än hände - människor skrattar på din förlägenhet, eller en farlig situation du uthärdat - är i det förflutna.
  • I vissa fall kan tänka på ett dåligt minne bli lite obsessiv. Observera dina känslor när du upprepade gånger återkallar minnet. Om du inser att även efter medvetet tänker på minnet har det fortfarande befogenhet att skada dig, försök sedan en annan metod för att bli av med det dåliga minnet.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne Steg 3
    3. Prova minneförändring. Varje gång du kommer ihåg något ändras minnet lite. Din hjärna gör upp för små luckor i ditt minne genom att ersätta dem med falsk information. Du kan dra nytta av hur din hjärna fungerar genom att ersätta de dåliga delarna av ett minne med olika uppgifter. Så småningom börjar du återkalla den ändrade versionen.
  • Till exempel, låt oss säga att du har ett barndomsminne om att åka i en båt som heter "Dreamcatcher" På en sjö med din pappa. Du kommer ihåg din pappa på Stern som bär röda shorts och solglasögon, ropar när han tittar på dig lutar för långt över järnväg och faller i vattnet. Du känna till Detta är det som hände, men år senare när du tittar på ett fotografi från den dag du ser hade din pappa på jeans, och båten kallades "Kingfisher." Som du ser är minnen aldrig helt korrekta, och de kan ändras.
  • Försök ändra den del av minnet som gör att du känner dig dålig. Med hjälp av ovanstående exempel, om du kommer ihåg att känna dig rädd och ensam när du föll in i sjön, försök att föreställa mig minnet så att du fokuserar på hur stor det kände sig att bli räddad av din pappa.
  • Varje gång du tänker på minnet blir det lite annorlunda. Om du fokuserar på de goda känslorna istället för det dåliga varje gång, kommer minnet att börja förändras i tonen. Kanske kommer det inte att gå från att vara ett dåligt minne till en bra, men det kan förlora makten att skada dig.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne steg 4
    4. Fokusera på lyckligare minnen. Ibland kommer våra hjärnor i ruttar som är svåra att klättra ut ur. Om du befinner dig som bor på dåliga minnen mycket, träna ditt sinne för att byta till glada minnen istället. Ge inte ett dåligt minne tillräckligt med tid för att ändra ditt humör eller få dig att känna dig angelägen - Istället, det ögonblick det kommer i ditt sinne, skift ditt tänkande till ett lyckligare minne. Fortsätt att öva positivt tänkande tills du inte längre faller automatiskt i samma gamla mentala ruttar.
  • Prova att para ditt dåliga minne med en bra. Till exempel, om du inte kan sluta tänka på en tid du fumlade en presentation och hela klassen skrattade, kopplade det minnet med minnet av en tid du utförde bra och fick beröm. Varje gång du tänker på det dåliga minnet, skift dina tankar till den goda. Att ha ett gott minne friskt i ditt sinne kommer att hålla dig från att behöva racka din hjärna för något positivt att tänka på när du känner dig dålig.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne steg 5
    5. Lär dig att vara i nuet. Övningen av att ägna mer uppmärksamhet åt det nuvarande ögonblicket kallas Att vara uppmärksam. Det innebär att fokusera på här och nu istället för att bo på det förflutna eller nervöst förutse framtiden. Att vara uppmärksam är ett utmärkt sätt att lindra stress och bli mer av livet. Istället för att spendera tid och energi oroa sig för saker du inte kan ändra, får du att släppa bagage och bara vara.
  • Ofta, folk låter sina tankar drifta under sina dagliga aktiviteter, och de stämmer helt ut vad de gör. Istället för att pågå "autopilot," Ta dig tid att märka små detaljer, som ljud eller luktar som du normalt inte skulle uppmärksamma. Detta kommer att hjälpa dig att komma tillbaka till det nuvarande ögonblicket istället för att driva och fixera på minnen.
  • Anta en mantra du kan upprepa när dina tankar går till platser du inte vill att de ska gå. Till exempel kan du säga "jag är här" eller "jag lever." Säg något som grunder dig i nutiden. Detta hjälper dig att inse att du har ett val.
  • Var uppmärksam på hur din kropp känner sig här, just nu. Var uppmärksam på dina sinnen: Vad hör du, se, smaka och lukta just nu? Se till att du inte begränsar dina sinnen till minnen från det förflutna.
  • Prova meditation. De flesta former av meditation handlar om mindfulness. Fokusera på att andas och frigöra ditt sinne från distraktioner hjälper dig att leva mer helt i nutiden. Regelbunden meditationspraxis hjälper inte bara dig att fokusera, det har också visat sig förbättra den totala humöret.
  • Del 2 av 3:
    Ha en positiv utsikt
    1. Bild med titeln Glöm ett dåligt minne Steg 6
    1. Tänk på vad du lärde dig av evenemanget. Även de mest hemska upplevelserna kan lära oss något. Det kan ta dig lång tid att inse vad du har lärt dig, speciellt om händelsen är fräsch. Men om du kan se tillbaka och se att du fått visdom från situationen, kan ditt dåliga minne förlora några av dess sting. Kan du hitta en silverfoder som du inte har märkt tidigare?
    • Kom ihåg att negativa erfarenheter är en oundviklig del av livet. Svåra erfarenheter gör oss starkare, och hjälper oss att uppskatta de behagliga ögonblicken i livet. Utan att känna sig dålig en gång i taget, skulle vi inte kunna uppskatta må bra.
    • Försök att räkna dina välsignelser. Vad du än har förlorat som ett resultat av det här minnet, gör en lista över de saker du är tacksam för nu.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne Steg 7
    2. Form Glad Nya Memories. När tiden går, kommer det dåliga minnet naturligtvis att börja blekna lite. Du kan påskynda processen genom att leva livet helt och skapa nya goda minnen för att fylla ditt sinne. Tillbringa tid att göra saker du tycker om med människor som gör dig lycklig. De mer positiva minnena du gör, desto mindre är de negativa de negativa som kommer att verka på lång sikt.
  • Det kan hjälpa till att gå till platser som du aldrig har varit tidigare, så du kan ha helt nya upplevelser som inte är smittade av det förflutna på något sätt. Boka ett flyg till en ny stad, eller vara en turist i din egen stad och gå till ett grannskap som du vanligtvis inte brukar frekventa.
  • Om du reser är inte din sak, ändra din rutin på något annat sätt. Gå till en ny restaurang som du aldrig har försökt, laga en utmanande måltid, eller bjuda in alla dina vänner över för en middagsfest.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne Steg 8
    3. Ha ett upptaget liv. Håll ditt schema fullt och ditt sinne stimuleras, så du har mindre tid att bo på negativa tankar. Om du tenderar att spendera mycket tid själv, gör det till en punkt att gå ut mer med vänner, eller besöka din familj oftare. Distrahera dig med en bra bok, eller hämta en ny hobby. Ju mer tid du spenderar sitter runt med ingenting att göra, desto mer sannolikt är du att bo på gamla minnen. Här är några stora distraktioner som hjälper dig att hålla dig upptagen:
  • Ta upp en ny fysisk aktivitet, som fotboll eller kickboxing. Om du inte är i sport, utmana dig själv att gå ett visst antal miles varje dag, eller börja göra yoga. Utmanande dig själv är ett bra sätt att befria dig från negativa tankar. Träning orsakar din hjärna att släppa endorfiner som förbättrar ditt humör.
  • Skapa något nytt. Du kunde sy en klänning, göra en målning, eller skriv en sång. Häll din energi till att göra något, och du kommer inte ha tid att tänka på dåliga minnen.
  • Hitta en möjlighet att frivilligt din tid. Att hjälpa andra människor är ett bra sätt att tänka på dina egna problem.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne Steg 9
    4. Undvik alkohol och droger. Användning av sinneförändrande ämnen kan göra saken värre, speciellt om det dåliga minnet har lämnat dig känner dig deprimerad eller ängslig. Alkohol kan öka depression, irritabilitet och ångest, särskilt hos personer som redan har upplevt dessa symtom. För att hålla din mentalitet positiv, är det bäst att begränsa eller helt avstå från att använda alkohol och droger.
  • Med hjälp av alkohol och droger som ett sätt att försöka glömma dåliga minnen, eller som ett sätt att undvika någon typ av negativa känslor, leder ofta till missbruk. Om du befinner dig som vänder till alkohol eller droger när du inte vill behöva komma ihåg något som stör dig, söka hjälp nu.
  • Andra former av escapism bör också undvikas. Om du tenderar att spela, övermål eller ta tillflykt i en vana som kan vara skadlig för din hälsa som ett sätt att undertrycka dåliga känslor, är det viktigt att erkänna ditt beteende och curb det, antingen själv eller med hjälp av en terapeut eller supportgrupp.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne steg 10
    5. Göra din hälsa en prioritet. När du konsumeras med negativa tankar kan det vara svårt att komma ihåg att ta hand om dig själv. Men att hålla din kropp i god hälsa har en stor effekt på det sätt du tror. Äta näringsrik mat, får gott om sömn, och träna ett par gånger i veckan kommer att gå långt mot att hålla dåliga minnen i bukten. Förutom att dina grundläggande behov är uppfyllda, ta tid att skämma bort dig själv för att underlätta den ångest som härrör från ditt dåliga minne.
  • Ät en balanserad diet som innehåller gott om färsk frukt och grönsaker, magert protein, hela korn och friska fetter.
  • Syfte att få 30 minuter till en timme av träning varje dag, även om du bara tar en lång promenad efter jobbet.
  • Försök att få sju till åtta timmars sömn varje natt, eftersom det är trötthet kan göra dina känslor att springa högre än vanligt och lämna dig mottagliga för att bo på dåliga minnen.
  • Del 3 av 3:
    Övervinna en traumatisk upplevelse
    1. Bild med titeln Glöm ett dåligt minne Steg 11
    1. Lura minnet. Bekräfta minnet och de negativa känslorna i samband med det. Även om detta kan tyckas kontraproduktivt är Catharsis ett centralt element i läkningsprocessen. Att undertrycka ett dåligt minne kommer bara att få det att komma upp igen senare i livet, och med ännu mer intensitet. Låt dig känna dig arg, ledsen, generad eller skada.Om du behöver gråta eller skrika, gör det. Du kommer ut på den andra sidan som känner sig mer kunna hantera än om du försökte ignorera din smärta.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne steg 12
    2. Prata med någon om det. Vänd dig till en vän eller familjemedlem som du litar på. Andra människor kan erbjuda råd, dela liknande historier, och till och med försäkra dig om att händelsen inte var så hemskt som du har gjort det för att vara i ditt huvud. Om möjligt, prata med någon som inte är relaterad till händelsen - det här ger dig det friska perspektivet du behöver.
  • Överväg att gå med i en supportgrupp. Gör lite forskning för att hitta en supportgrupp i ditt område som behandlar den särskilda frågan till hands. Det finns många supportgrupper där ute för senaste skilsmässor, uppbrott, kroniska sjukdomar, och så vidare.
  • Om du inte är bekväm att dela upp erfarenheten med någon annan, skriv om det i en personlig tidskrift och hålla det på ett säkert ställe där ingen annan kommer att hitta den.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne steg 13
    3. Överväga att få psykoterapi. Om du känner att du behöver mer än en vän eller familjemedlem kan erbjuda, prata med en professionell kan vara det rätta valet för dig. Eftersom läkemedelsförhållandet är konfidentiellt, behöver du inte oroa dig för att censurera dig själv eller känna sig generad.
  • En terapeut kommer att kunna hjälpa dig att identifiera dina triggers och lära sig att övervinna dem. Han eller hon kommer att lära dig tekniker som du kan använda för att bryta de dåliga minnena har i ditt sinne.
  • Kognitiv beteendeterapi har visat sig vara till hjälp för personer som arbetar med trauma. Överväg att söka en terapeut som specialiserar sig på detta tillvägagångssätt.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne steg 14
    4. Ta reda på om du har posttraumatisk stressstörning (PTSD). Denna sjukdom kan utvecklas efter en skrämmande och skadlig upplevelse, som att vara sexuellt missbrukad, komma i en dålig bilolycka, vara våldsamt överfallen eller ha en försvagande sjukdom. För personer med PTSD försvinner minnen av trauma inte bort. Det ger en känsla av konstant ångest att den dåliga situationen kommer att hända igen. Om du tror att du kanske har PTSD är det viktigt att söka hjälp, eftersom det inte är något du kan hantera själv.
  • Symptom på PTSD inkluderar att ha flashbacks, mardrömmar och tankar som skrämmer dig.
  • Du kan känna känslomässigt numb, deprimerad eller ständigt orolig, med en känsla av att vara på kant hela tiden.
  • Bild med titeln Glöm ett dåligt minne steg 15
    5. Titta på speciella behandlingar. Om du känner dig instängd av dina minnen av en traumatisk upplevelse finns det tillgängliga behandlingar som kan hjälpa till. Dessa behandlingar används vanligtvis i samband med psykoterapi för bästa möjliga resultat. Gör ett möte med en psykiater för att diskutera om en speciell behandling kan hjälpa dig att äntligen känna sig fri från de dåliga minnena som påverkar din livskvalitet.
  • Medicinering kan vara den första behandlingen att försöka. Antidepressiva medel eller anti-ångestmedicinering ordineras ofta till personer som har svårt att undvika negativa tankar.
  • Somatic upplever är en behandling som syftar till att få dig tillbaka i kontakt med vad din kropp känner. Det fokuserar på att korrigera kamp-eller-flygsvaret så att det inte längre blir aktiverat när faran inte är närvarande.
  • Electrohock Therapy är ett effektivt sätt att lindra traumatiska minnenes sinne när ingen annan behandling fungerar.
  • Tips

    Byta namn på minnet kan hjälpa till att lura din hjärna till att flytta på snabbare. Till exempel, istället för att hänvisa till det som en "dålig" minne, hänvisa till det som en "över" minne. Upprepa ordet "dålig" i ditt huvud kommer du bara att känna dig bara: dålig.
  • Läng inte för länge i den sorgande perioden. Känner sig ledsen ett tag är helt naturligt efter en upprörande händelse, men vet när man ska dra ut ur den sorgande perioden och börja leva igen.
  • Oavsett hur dåligt minnet är, det är i det förflutna - låt det inte påverka din nuvarande eller din framtid, eftersom det hände i det förflutna och, om du inte kan resa, det finns inget du kan göra för att ändra det, så lämna det i det förflutna och hård och lysa upp!
  • Tänk glada tankar. Oavsett hur dåligt minnet är, fokuserar bara på framtiden.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande