Hur man undviker att kasta upp

Oavsett om din upprörd mage orsakas av motion, övermålning, eller till och med ett medicinskt tillstånd, kan illamående få dig att känna dig hemsk. Om du redan känner äcklig, Prova tips och tricks för att lindra queasiness. Om illamående och kräkningar är pågående problem, kan du justera din kost och göra ändringar i din normala rutin hjälpa dig att undvika magfrågor i framtiden. För beständiga eller svåra symtom, diskutera anti-illamående mediciner med din läkare.

Steg

Metod 1 av 4:
Få omedelbar lättnad
  1. Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 1
1. Sitta och försök att koppla av Om du känner dig illamående. Att flytta runt kan göra illamående värre, så ta några minuter att sitta stilla. Det kan känna sig svårt, men försök att tänka på något annat än din illamående, vilket kan hjälpa dig att göra dig mer bekväm och mindre sannolikt att kasta upp.

Stanna still och avkopplande

Sitta upprätt, I en bekväm position. Undvik att ligga ner, speciellt om du bara har ätit.

Ta långsamma, djupa andetag in i näsan och ut genom din mun. Detta kan hjälpa till att lugna ångest och hålla rörelsesjuka i kontroll.

Ta ditt sinne av din queasiness. Tänk på en lugn, lugnande plats, som en bekväm plats från din barndom, eller föreställa dig att sitta i ett pittoreskt fält på en perfekt vårdag.

  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 5
    2. Drick en varm kopp vatten eller lugnande te som kamomillte. Värm en kopp vatten, eller om möjligt, brygga en varm kopp te och sippa det långsamt. Kamille har använts för att lindra illamående och en mängd andra hälsoproblem i århundraden. Det slappnar av matsmältningssystemet, sänker magsyra och kan hjälpa lugna nervositet eller ångest.
  • Gå med en koffeinfri växtbaserad kamille te. Koffein kan göra din upprörd mage värre.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 2
    3. Öppna ett fönster eller gå ut för att få frisk luft. Om du kan göra det ute och vädret tillåter, försök sitta på din veranda eller uteplats. Du kan också sitta med ett öppet fönster om du inte kan göra det utanför.
  • Frisk luft kan hjälpa, men kom ihåg varmt, fuktigt väder eller ljus, direkt solljus kan göra saker värre.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 3
    4. Ta en antacid eller anti-illamående medicinering. En receptfri medicinering kan erbjuda lättnad från illamående, och du kan även ta en före en aktivitet som du tror kan orsaka kvävning. Om illamående är ett pågående problem, kan din läkare rekommendera ett receptbelagt läkemedel mot illamående. Kom ihåg att ta några mediciner enligt doktorn eller etikettens instruktioner.

    Vilka mediciner ska jag försöka?

    Varumärken som Pepto-Bismol och Kaopectate, som är vismutsalicylat, kan hjälpa till att lösa din mage direkt.

    Använd dramamin 30-60 minuter före En aktivitet som kan orsaka illamående eller rörelsesjuka, som att gå på en bergskedja eller en vridningsväg.

    Undvik att ta flera läkemedel mot illamående Samtidigt, och ta aldrig mer än det rekommenderade doseringsbeloppet.

  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 22
    5. Försök använda ingefära för att lösa din mage. Sipp ginger te, eller tugga eller suga på naturlig ginger godis för att lugna din mage. Ginger innehåller ämnen som kan främja matsmältning och lindra illamående.
  • Du kan skala och skiva en 2 i (5.1 cm) Stycke av ingefära rot, kokar sedan skivorna i 1c (240 ml) vatten för att göra ett te. Spänna ut skivorna eller, om du vill, tugga på dem när de har svalnat.
  • Lågsocker naturliga ingefära ales kan också hjälpa till att bosätta sig en kvävig mage. Var noga med att undvika läskedrycker som innehåller koffein.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 8
    6. Suga på hårda godis med trevliga aromer. Prova citron, ingefära eller pepparmynta hårda godis att ta kanten av din illamående. Hård godis är också till hjälp om du har en dålig smak i munnen som försvårar din queasiness.
  • Eteriska oljor i dessa smaker kan också ha några anti-illamående egenskaper.
  • Leta efter naturliga godisalternativ på din lokala hälsokostaffär.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 15
    7. Distrahera dig med din favoritbok, podcast eller tv-show. Vänta ut din illamående genom att använda makten av distraktion. Sätt på bekväma kläder och utföra en avkopplande, stillasittande aktivitet du tycker om. Du kan upptäcka att efter ca 20 eller 30 minuter har din illamående gått.
  • Metod 2 av 4:
    Göra kostjusteringar
    1. Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 5
    1. Välj blidiga livsmedel som är lätta på magen. Du kanske inte känner dig när du är illamående, men svälja lite slätsmakning kan hjälpa till att absorbera magsyror och lugna din mage. Om inget annat, bör du undvika alltför söta, kryddiga och feta livsmedel, vilket kan utlösa illamående.

    Avveckla magen med intetsägande, lugnande mat som:

    Vanliga crackers (som saltiner)
    Bananer
    Ris
    Äpplen
    Rostat bröd

  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 2
    2. Drick vatten med dina måltider för att främja matsmältningen. Hjälp din kropp att späda sura matsmältningssaft och absorbera näringsämnen genom att dricka ett glas vatten 1-2 timmar innan du äter. Sedan, sippa lite vatten med varje måltid om du fortsätter att känna dig illamående. Detta hjälper till att skapa mjukare tarmrörelser, vilket kan underlätta förstoppningsrelaterade illamående.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 7
    3. Ät coolt eller rumstemperaturmat. Låt din mat svalna något eller välja råa frukter och grönsaker istället för heta livsmedel när du känner dig sjuk. Varma livsmedel kan ha starka dofter, som kan förvärra illamående eller kräkningar om du har en känslig mage.
  • Livsmedel med minimala luktar, som kakor, kan vara mer välsmakande för dig än mat med starka lukt.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 4
    4. Bli testad för matintolerans och allergier. Prata med en läkare om allergitest om du märker att vissa livsmedel konsekvent får dig att känna dig illamående. Hudprovning kan hjälpa till att identifiera alla matallergier som kan vara avstängd.
  • Vanligtvis utför en allergiker en skraptest För att bestämma din känslighet för olika livsmedel. Det är bäst att undvika att ta antihistaminer före ditt möte för den mest avgörande testningen.
  • Din läkare kan också få dig att prova en mat elimineringsdiet för att se om du är känslig för vissa livsmedel som gluten, mejeri, soja, jordnötter, ägg och majs.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 9
    5. Byt till en diet med låg fiber före någon illamående-inducerande aktivitet. Välj för lågfibermat, såsom raffinerade heta spannmål eller juice, om du märker att dina illamående förvärras när du tränar. Dessa livsmedel smälter snabbt, flyttar sig ur magen snabbare.
  • De flesta människor upplever mindre illamående på en tom eller delvis full mage än en fylld.
  • Till exempel, om du är benägen att kräkas under spårpraxis, försök byta en proteinskaka för din vanliga kalkonsmörgås. Din flytande lunch kommer att smälta snabbare och är mindre sannolikt att illamera dig.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 6
    6. Drick ditt rekommenderade intag av vätskor dagligen för att hålla sig hydratiserad. Vatten och andra friska vätskor främjar bra matsmältning, vilket kan hjälpa dig att undvika kräkningar. Att hålla sig hydratiserade är särskilt viktigt om du har kräkat mycket, eller upplever illamående. Dehydrering kan göra illamående värre och i sin tur kan det hända att det är sämre av dehydrering.

    Dricksvätskor för att undvika kräkningar

    Om du är en man, Drick 15/2C (3.7 liter) av vätskor per dag.
    Om du är en kvinna, Drick 11/2 koppar (2.7 liter) av vätskor per dag.

    Undvik att dricka elektrolyt eller sportdrycker ofta. De höga mängden socker kan faktiskt orsaka illamående för vissa människor.

    Andra vätskor att försöka: Ginger Ale, mintte, limonad, eller suger på ischips.

  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 11
    7. Gravitate mot tilltalande livsmedel efter behov. Håll dig till vad som helst mat som är bäst för dig om du tycker att du känner dig väldigt illamående. Ibland kan tröstande livsmedel vara mer välsmakande och behaglig för din mage.
  • Till exempel, att välja en blid mat du älskar, säger potatismos, kan lindra din illamående mer än att kväva en bit toast för att äta något slätt.
  • Det är fortfarande en bra idé att undvika alltför söta, kryddiga, eller feta livsmedel, vilket kan orsaka magbesvär.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 13
    8. Ät några crackers innan du går ut ur sängen för morgon illamående. Håll en ärm av vanlig cracker på ditt sängbord om du ofta känner dig sjuk när du vaknar. Att ha något slätt i din mage innan du vaknar kan öka ditt blodsocker och hålla illamående i bukten.
  • Detta är en bra teknik för mammor som lider av morgonsjukdom eller patienter som genomgår kemoterapi.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 14
    9. Sitta upprätt i en timme efter att ha ätit en måltid. Uppmuntra din mat att bosätta sig genom att sitta upp och låta gravitation hjälpa digestion efter att ha ätit. Undvik att utföra intensiv träning eller ligga nere efter en stor måltid, eftersom dessa kan ta med illamående.
  • Om du redan känner dig illamående och ligger bäst för dig, försök att ligga på vänster sida, vilket ökar blodflödet, snarare än att ligga på din högra sida.
  • Metod 3 av 4:
    Etablering av mage-sedimenteringsvanor
    1. Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 11
    1. Minska din stressnivå genom att meditera. Meditera för att minska dina adrenalin- och ångestnivåer, vilket både kan orsaka illamående och kräkningar. Sitta eller ligga bekvämt med dina ögon stängda, med fokus bara andning i 10 minuter. Försök att rensa ditt huvud av några tankar som orsakar att du stressar och släpper ut fysisk spänning i din kropp.
    • Prova en guidad meditationsapp, som slappna av Andrew Johnson, om du bara börjar med meditation.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 12
    2. Undvik att använda NSAID före träning. Ta NSAID-mediciner, såsom acetaminofen och ibuprofen, efter att du har tränat än tidigare. Använda dessa läkemedel innan träning kan utlösa kräkningar, eftersom de är svåra på magen.
  • Detta är särskilt sant om du deltar i uthållighetssporter, som marathons eller triathlons.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 17
    3. Ta pauser på långa enheter. Bosätta magen genom att dra över på vila en gång varje timme om du tenderar att bli illamående i bilen. Ta en paus från det suddiga landskapet och sätta fötterna på fast mark i 5 minuter kan minska illamående och hjälpa dig att känna dig normal igen.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 18
    4
    Uppvärmning och svalna från dina träningspass. Tillbringa 15 minuter att utföra mildare övningar före och efter din huvudsakliga träning för att hjälpa din mage anpassning till dina rörelser. Plötsligt stopp eller startande träning kan ta med illamående och kräkningar.
  • Promenad eller hoppande rep är bra sätt att underlätta in eller ut ur ditt träningspass.
  • Metod 4 av 4:
    Använder mediciner och alternativa terapier
    1. Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 16
    1. Prata med din läkare om receptbelagda läkemedel mot illamående. Diskutera ODANSETRON, Prometazin, och andra anti-illamående mediciner med din läkare för att se om dessa kan lindra din sjukdom eller kräkningar. Oavsett om din illamående orsakas av kemo eller morgon sjukdom, kan många av dessa ta kanten av din queasiness och hjälpa dig att gå om din dag.
    • Tala alltid om för din läkare vilka andra mediciner och kosttillskott du tar så att de kan hantera din medicineringsregim. Ta inte flera läkemedel mot illamående samtidigt, eftersom det kan ha allvarliga biverkningar.
    • Tala om för din läkare om du är gravid eller omvårdnad så att de kan väga fördelarna och riskerna med att använda receptbelagda läkemedel mot illamående.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 17
    2. Använda sig av Dramamin För tillfällig sjösjukhet. Ta 1 piller av överklagande anti-illamående medicin, som dramamin, ungefär en halvtimme innan de deltar i alla aktiviteter som gör att du känner dig rörande. Vuxna och barn över 12 kan ta dramamina var 4-6 timmar efter behov för att minska sjukdomen efter att illamående har satt i.
  • Prata med ditt barns barnläkare för att avgöra om dramamin är säkert för ditt barn under 12 år.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 23
    3. Använd akupressurband på dina handleder. Stimulera P6-akupressurpunkten tänkt att lindra illamående-genom att ha på sig akupressurmuffar, såsom havsband. Dessa band har inga kända biverkningar och är säkra att ha på sig hela dagen, om de hjälper dig.
  • Du kan också stimulera denna tryckpunkt utan ett band genom att trycka ca 2 fingerbredder ner från vecket på insidan av din handled.
  • Bild med titeln Undvik att kasta upp steg 24
    4. Ta en probiotisk. Probiotiska tillskott kan hjälpa till vid behandling av akut illamående och kräkningar. Dessa arbetar genom att hjälpa till att återställa det mikrobiella ekosystemet i ditt GI-takt. Det finns många typer av probiotika tillgängliga från de flesta apotek och drogbutiker, och var och en kan formuleras för att hjälpa till med specifika problem. Ta tillägget enligt förpackningen, eller som annars riktas av din läkare.
  • Tips

    Ring din läkare om du har illamående som inte passerar efter en dag eller du inte kan hålla vätskor nere. Läkaren kan hjälpa till att skapa en strategi för att bekämpa din illamående och ersätta förlorade vätskor.
  • Om du ser blod i din puke, få omedelbar medicinsk behandling. Blod i puke betyder ofta något allvarligt!
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande