Hur man bygger självförtroende för äldre

Ibland känner äldre människor otillräckliga eftersom deras kroppar och sinne förändras från vad de en gång var i sin ungdom.Även om det kan vara svårt att titta på dem i denna övergång, finns det sätt som du kan bidra till att öka sitt förtroende för sin ålder.Genom att prata med dem om sina tankar och liv, hjälper dem att komma ut ur huset och främja sitt oberoende, kan du hjälpa din älskade förtroende.

Steg

Del 1 av 3:
Lära sig mer om dem
  1. Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 1
1. Fråga dem om råd.Ofta har din äldre älskade en gång genom en bredd av livsupplevelser, vilket hjälper dem att utveckla pärlor av visdom under vägen.De har sannolikt stött på kamp som liknar de som du arbetar med för närvarande.Ta lite tid att fråga din älskade för råd om en situation du är i, om det är stort eller litet.Att göra det kommer att hjälpa till att påminna dem om hur de har övervinna hinder och hjälper dem att känna sig användbara i sitt dagliga liv som de hjälper dig med din egen.
  • Till exempel kan du hantera problem i ditt förhållande.Du kanske frågar din älskade något som "Jag har kämpat mycket nyligen med min partner om pengar.Har du någonsin slagit sig så?"
  • Ett exempel på en mindre allvarlig fråga kan relatera till matlagning.Om din älskade hade varit en bra kock i det förflutna, kanske du frågar dem om hjälp med att perfekta en av dina egna recept.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 2
    2. Fråga dem om deras förflutna.Ett annat sätt att hjälpa till att bygga förtroende för din älskade är att fråga dem om historien om sitt liv.Detta kommer att signalera till dem att du är intresserad av att lära dig mer om dem och kommer därefter att öka deras självkänsla.De flesta, i allmänhet, njuter av att prata om sig själva när de är inbjudna till eller när de ställs frågor.
  • Fråga dem om sin karriär, om de hade en, eller om deras barndomsupplevelser.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 3
    3. Fråga dem om sina hobbyer.Kanske har du älskade bilar i sitt förflutna eller åtnjöt quilting.Ge dem möjlighet att diskutera dessa gamla hobbyer med dig.Din älskade kommer sannolikt att njuta av att påminna positivt på de saker de brukade göra i sitt förflutna.
  • Om någon av dessa gamla hobbyer är av intresse för dig, överväga att plocka upp dem.Din älskade kommer att känna en känsla av stolthet att veta att deras intresse utgjorde din egen och de kommer att känna att de har kunnat "gå ner" något till en yngre generation.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 4
    4. Fråga dem om deras familj.Äldre människor tycker ofta om att prata om sina familjer, från sina egna barnbarn och tillbaka till sina stora morföräldrar.Människor har ofta en hel del stolthet att prata om sin familj. Ta dig tid att prata om ditt älskade sitt släktträd.Kom ihåg att den äldre personens familj är deras arv, så det här ämnet kommer att hålla en stor vikt och betydelse med dem.
  • Fråga dem frågor om sina föräldrar och syskon, hur de träffade sin make, eller varför de gav sina barn de namn de väljer.
  • Många äldre människor håller familjen rekord, så du kan också titta över dessa också för att gnista konversation.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 5
    5. Titta på gamla fotoalbum med dem.Låt din älskade att påminna visuellt på sitt liv som helhet.En äldre person kan hända ibland om sitt liv, men påminna dem om alla de erfarenheter de har haft, människor de har känt, och platser de besökte kommer att visa dem den sanna utsträckningen och rikedom av sina erfarenheter.Det finns sannolikt många gånger och minnen som de har glömt.
  • När du tittar igenom dessa bilder, berätta för dem vilka erfarenheter du vill ha också.Till exempel, om din älskade en gång reste till Hawaii och du också skulle vilja besöka, berätta för dem.Detta kommer att hjälpa dem att se värdet och unikheten i sina erfarenheter.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 6
    6. Fråga dem om aktuella händelser.Din älskade har bott genom många ordförandeskap, naturkatastrofer och sociala förändringar under sin livstid.Fråga dem om dagens sociala eller politiska problem att lära sig mer om sina synpunkter.Om de känner att någon värderar sina idéer, kommer deras förtroende att öka.
  • Ett sätt att börja prata om dessa problem är att titta på nyheterna eller läsa tidningen tillsammans.
  • Del 2 av 3:
    Få dem aktiva
    1. Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 7
    1. Ta ut dem för dagen.Din älskade kan troligen ha svårt att resa eller till och med köra ärenden beroende på deras hälsa.Ta dig tid att välja din älskade en för att ta en dagstur.Oavsett om du bor i stan och ta en enhet, äta lunch eller kolla en film, din älskade kommer mycket att uppskatta chansen att komma ut ur huset ett tag.
    • Ställ in veckovisa eller två veckovisa utflykter, om möjligt.Din älskade kommer att se fram emot det och kommer att ha ett förnyat intresse i livet.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 8
    2. Prova nya hobbyer med dem.Många av dina äldre älskade sina nya erfarenheter som sen är sannolikt överväldigande negativa, som vanliga läkarmottagningar eller förskrivna många nya läkemedel.Ta lite tid att presentera lite positiv nyhet i sitt liv genom att försöka något nytt tillsammans.Att ha nya erfarenheter kommer att uppmana dem och få dem att känna sig mer positivt om sina liv, vilket ökar deras förtroende.
  • Några exempel kan innefatta målning, spela bingo, vatten aerobics, eller till och med läsa en ny bok tillsammans.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 9
    3. Anslut dem till sociala grupper.Ofta gånger i sin ålder, blir äldre allt mer frånkopplade från sina sociala stöd.Kanske har de en syster som flyttade bort år sedan eller en gammal vän från jobbet som de ofta tänker på.Se om du kan ansluta till dessa personer för att samordna ett besök eller ett telefonsamtal.Att prata med dem från deras förflutna kommer ofta att fylla dem med positiva minnen och öka sitt självförtroende, särskilt om förhållandet fortskrider bortom ett första telefonsamtal eller besök.
  • Fråga din älskade för deras tillåtelse först innan du når ut.Du vill inte överträffa dina gränser.
  • Andra sociala stöd inkluderar bokklubbar, kyrkogrupper eller klubbar som Kiwanis.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 10
    4. Anslut dem till stödgrupper.Om din älskade handlar om en viss sjukdom eller problem, försök att ansluta dem till lokala supportgrupper i området eller online om de vet hur man använder en dator eller smartphone.Dessa grupper kan ge dem ett stöd som du kanske inte kan och kommer också att lindra dig om en del av vårdbörden.Förtroende för din kärlek kommer man att stärka när de hittar nya sätt att klara av och arbeta genom sina problem.
  • Vård.COM ger en omfattande lista över stödgrupper för de äldre som kan vara användbara för dig.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 11
    5. Hjälpa dem att utvecklas fortsätta sina gamla hobbyer.Kanske var din älskade att släppa en hobby som de en gång haft på grund av sin ålder eller försämrad hälsa.Tänk på brainstorming sätt att du fortfarande kan låta dem njuta av dessa hobbyer på andra sätt.Din älskade kommer att känna en förnyad glädje för livet och ett boost i förtroende på grund av det.
  • Till exempel, om din älskade en tidigare samlade bilar en hobby, kunde du överväga att ta dem till en bilutställning.Eller, om din älskade var en musiker, kan du ta dem till en symfoni eller annan show där musikalisk talang visas.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 12
    6. Skapa boende om din älskade är bedridden.Din äldre älskade kan vara i sjukhusvård eller kan inte lämna sina hem.I dessa fall måste du vara lite mer kreativ.Din älskade är förtjänar att känna sig speciell och självsäker oavsett deras rörlighet.Var kreativ genom att etablera en rolig atmosfär i hemmet genom att spela spel med din älskade, sång sånger eller titta på filmer som de tycker om tillsammans.
  • Detta kommer att få dem att känna sig älskade och önskade och öka sitt förtroende, även om de inte kan lämna hem.
  • Din älskade har sannolikt mycket lite autonomi om de inte kan lämna sina hem, så låt dem välja mellan spel, filmer, tv-program eller låtar.
  • Del 3 av 3:
    Främja känslor av självständighet
    1. Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 13
    1. Ge dem alternativ.Många gånger ges äldre mycket små alternativ i förhållande till sitt liv.Om de bor i ett vårdhem, ger de lite val i vad de ska äta, ger läkare dem lite val i vilka mediciner som ska ta, och så vidare och så vidare.Tillåt din älskade så mycket val som möjligt i sina liv, särskilt i förhållande till deras sjukvård
    • Låt dem välja läkare som de går till och deras utnämningstider, om möjligt.
    • Om du lagar middag eller tar ut dem, låt dem välja vad du har eller var du går.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 14
    2. Göra sitt hem mer tillgängligt.Genom vissa tweaks till hemmet kan du förlänga sitt oberoende, vilket gör att de känner sig mer självsäkra i sina förmågor.Även om deras ålder eller fysiska förmågor kan hindra dem från att göra vissa saker ensamma eller snabbt, kan boende göras för att göra livet enklare för dem.
  • Till exempel kan du köpa en toalettsitadapter för att göra med toaletten lättare för dem.Dessa platser är relativt billiga och kan tillhandahållas av din försäkring gratis.De bifogar din nuvarande toalettstol för att förhindra att din älskade att behöva böja så lågt för att använda toaletten.Detta gör det möjligt för dem att gå på toaletten utan hjälp, eftersom det tenderar att vara en av de mer förödmjukande aspekterna av ålderdom.
  • Ett annat objekt som kan köpas är ett "hjälpande hand" -verktyg för att låta äldre nå saker som är uppe eller på hyllor.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 15
    3. Tillåta dem att hjälpa och göra saker på egen hand.Ibland blir vi så upptagna för att hjälpa vår äldre älskade att vi glömmer att de kan få många uppgifter.Låt dem göra allt som de kan för sig själva. Även om det är snabbare för dig att göra saker och du kanske tror att du hjälper, tar du faktiskt en del av deras autonomi från dem.
  • Klagar inte på den takt eller metod som de använder för att slutföra uppgiften, men gå in vid behov.Till exempel, om dina kära händer darrar som de försöker skära ett äpple, är det nödvändigt att gå in så att de inte skär sina händer.I sådana fall kan du köpa dem en specialiserad fruktskärare för att undvika olyckor när du inte är närvarande.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 16
    4. Hjälpa dem att hålla sig friska.Den hälsosammare de är, desto mer oberoende kommer de att kunna vara.Vi brukar känna sig mer självsäkra när våra kroppar är friska och när vi mår bra.Uppmuntra din älskade att äta hälsosammare måltider eller ta en träningsklass utformad för äldre, som vatten aerobics. De bekväma med teknik kan till och med Använd en Apple Watch eller liknande enheter för att spåra sin fitness och hälsa.
  • Att hjälpa dem att hålla sig aktiva kan också hjälpa dem att vara friska. Försök att fråga dem om hjälp med enkla säkra uppgifter som de kan hantera. Till exempel, vikning av tvätt, enkla middagberedningsuppgifter, som hjälper dig att hjälpa dig med livsmedelsbutiker, organisera skåp eller lådor och göra enkla listor med "att göra". Denna produktion kommer att bidra till att öka sina känslor av självmakt.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 17
    5. Gör inte dem självmedvetna om sina begränsningar.Kom ihåg att deras begränsningar kan vara en stor källa till självmedvetenhet för dem.Gör inte en stor sak ut ur dem och låtsas att du inte har något emot det alls.
  • Men om de vill diskutera sin ålder eller sjukdom med dig, har samtalet.Ibland, pratar det om det kan få dem att känna sig mycket bättre.
  • Bild med titeln Build självförtroende för äldre steg 18
    6. Behandla inte dem som ett barn.De har levt en hel värld längre än du och har haft mer erfarenheter än vad du har haft i din ålder.Kom ihåg att även om de är gamla, är de fortfarande människor. De har fortfarande känslor, rädslor, bekymmer, hopp och drömmar, precis som du.Känna igen och respektera deras status som äldste.
  • Tips

    Det handlar om att spendera tid med dem. När du inkluderar dem i dina dagliga planer, berättar det för dem att någon fortfarande tycker om dem.
  • Gör något snällt för dem att påminna dem hur speciella de är.
  • Varningar

    Depression är ett vanligt problem för äldre människor. Om du tror att personen kan vara deprimerad, uppmuntra dem att söka hjälp direkt, till exempel genom att prata med sin läkare.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande