Hur får man en äldre person att bada eller duscha

När du står inför en äldre person som är ovillig att ta ett bad eller dusch, kan det vara svårt att veta var jag ska börja med att försöka ändra sin rutin.Men om du närmar dig situationen försiktigt bör du kunna uppmuntra personen att försöka bada mer - främst i intresse för bättre hälsa, men också bara för det nöje det. Börja med att lära sig de möjliga orsakerna till personens otillräckliga badvanor. Gör sedan förslag på en ändring i rutin, som erbjuder att hjälpa eller hitta hjälp för dem när de tvättas. Slutligen, inspektera badrummet för att säkerställa det enklaste, säkraste och mest bekväma badupplevelsen för personen.

Steg

Metod 1 av 3:
Diskutera hygien och säkerhetshänsyn
  1. Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 17
1. Var medveten om att dålig hygien inte alltid är ett val. Som människor ålder, kan badning bli svårt. Detta kan bero på en rädsla för att falla, svårigheter att komma in eller ut ur badkaret eller dusch, svårighet att tvätta sig, eller till och med ett resultat av en kognitiv störning, som Alzheimers eller demens. När du börjar närma sig en äldre familjemedlem eller vän om sin hygien, behåll alla dessa saker i åtanke och sträva efter att vara som respektfullt och taktfullt som möjligt.
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 1
    2. Få en uppfattning om personens allmänna groomingvanor. Närmar sig situationen indirekt kommer att undvika att lägga för mycket tryck på din älskade eller klient. Det är viktigt att få dem att känna sig bekväma innan de kommer att föreslå en förändring i rutinen, som för många äldre kan vara upprörande och svåra.
  • Till exempel kan du börja med att fråga om de har tillräckligt med grooming leveranser, och om de svarar ja, Fråga, "Det är det tillräckligt med tvål för dina duschar och bad i veckan? Hur många skulle du säga att du tar i genomsnitt?", Eller om de svarar Nej, "Bara för att få en idé för när jag handlar, hur många bad eller duschar en vecka ska vi återuppta dig för?"
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 2
    3. Föreslå en ändring i rutinen. Om du upptäcker att de badar färre än två gånger i veckan, ändra din röst av röst från tillfälligt nyfiken.Närma sig frågan från en medicinsk, snarare än en personlig, synvinkel, betonar vikten av hygien till övergripande hälsa.
  • Förklara att läkare rekommenderar att bada minst två gånger i veckan för att förhindra infektion. Prova något som, "du vet att jag har hört på nyheterna / från min läkare som inte bara borde bada varje vecka, de borde bada minst två gånger i veckan för bättre hälsa. Jag tror att vi borde ge detta ett försök."
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 3
    4. Undvik att nämna några problem med lukt. Att föra upp kroppslukt kan svika eller ilska dem, vilket gör det svårare att övertyga dem om att ändra sin rutin. Och eftersom seniorer kan ha en minskad känsla av lukt, kanske de inte är medvetna om att det finns ett luktproblem. Pekar ut det här för dem kan orsaka ångest om de inte kan upptäcka lukten och kanske undrar det.
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 4
    5. Fråga personen om deras bekymmer och behov av badning. Beroende på deras fysiska tillstånd kan bad eller duscha vara en källa till ångest-klädsel, komma in och ut ur badkaret, tvätta, torka och dressing kan kräva mer energi än de har. De kan vara rädda för att falla i badkaret, har haft en dålig upplevelse med skållning eller isigt kallt vatten, eller lätt förlorar tid. Notera dessa för överväganden när man arrangerar för hjälp med tvätt och förbättrad badrumssäkerhet.
  • För att försöka förstå vilka oro de kan ha, fråga frågor som, "Har du blivit skadad när du använder badkaret, genom att falla eller med temperaturen på vattnet?"Eller" Känner du dig väldigt trött efter tvätt?"Om trötthet eller rädsla för att falla verkar vara problem, överväga att antingen bada personen själv eller anställa en vårdgivare.
  • Metod 2 av 3:
    Schemaläggning av badtid
    1. Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 5
    1. Ge dem ett incitament att tvätta. Om din älskade inte har tvättats ofta nog, är det troligt att de inte känner behovet av att de inte går ut eller ser regelbundet människor. Du kan ge dem ett extra incitament att bada genom att uppmuntra dem att göra planer. Gå utöver att bara föreslå saker att göra, och markera specifika planer med dem på en kalender.
    • Utflykter och aktiviteter som är enkla ordna inkluderar lunch med vänner eller familj, går på bio eller en musikalisk prestanda, eller en resa till parken.
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 6
    2. Erbjuda att hjälpa dem att tvätta. Även om de föredrar att tvätta sig, är det säkrast att övervaka din älskade för åtminstone de första par av tvätt sessioner. Stress som du bara vill vara där för att ställa upp saker och säkerställa säkerhet, med möjlighet att låta dem tvätta sig själv efter att de är trygga.
  • Om du hjälper personen badar, försök sedan använda taktfulla frågor för att hjälpa dem med badprocessen. Till exempel kanske du frågar saker som, vilken typ av tvål föredrar du? Behöver du en tvättduk? Är vattnet tillräckligt varmt nog?
  • Du kan också göra taktfulla förslag under badprocessen, till exempel "Här är tvålen för att tvätta din kropp."Eller" Jag ska lämna dig shampoo nästa så att du kan tvätta ditt hår."
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 7
    3. Fråga suggestiva frågor för att ordna en tvätttid. I stället för att fråga om de vill bada, ställer du dina frågor på ett sätt som förutsätter att de vill. Undvika ja eller Nej frågor, till exempel "Vill du bada eller inte?"--Förutom att komma bort som testigt, utesluter detta antagandet att mer badning ska göras.
  • Till exempel kan du fråga "när ska jag komma tillbaka för att hjälpa dig med ditt bad?"Eller" vilken tid på dagen passar dig bäst för duscha?"
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 8
    4. Ordna hjälp med tvätt. Beroende på ditt förhållande till personen kan de känna sig besvärliga om att du hjälper dem med en sådan privat rutin. Om personen lever med en make eller partner, föreslår först att maka eller partner hjälper dem att bada. Om paret verkar öppet för detta, börja med att diskutera och etablera en rutin med båda. Markera tvättdagarna (minst två per vecka) på kalendern.
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 9
    5. Planera en vårdgivare. Om personen inte kan bada ensam och är obekväma med en familjemedlem som hjälper till, och anställa en vårdgivare för hembesök är det bästa alternativet. Dessa tjänster är allmänt tillgängliga i de flesta samhällen. Sök din katalog eller Internet för "Home Health Provider" eller "Home Health Care."Planera en badsession i minst två gånger i veckan, markera den på en kalender som är lätt synlig (fäst på kylskåpet, hänger på en vägg i köket).
  • Tanken med en okänd person som hjälper dem att tvätta kan vara oroliga. Försäkra dem om att vårdgivaren är en professionell, och är speciellt utbildad för att hjälpa människor att ta hand om sig själva.
  • Oavsett vem som hjälper till med att tvätta, påminna den älskade att badning kan vara en trevlig, uppfriskande upplevelse och är viktigt för att hålla sig frisk.
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 10
    6. Ange ett vanligt tvättschema. Oavsett om det är du, en make eller en vårdgivare som kommer att hjälpa, sätter tvätttider på kalendern, hjälper den älskade att förbättra sitt minne och få en bättre känsla av veckans aktiviteter. När du eller vårdgivaren anländer är det "badtid", en händelse som förväntad och rutin som middagstid eller sängtid.
  • Bild med titeln Få en äldre person till bad eller dusch Steg 11
    7. Checka in för att se till att tvättningen sker som planerat. Om du inte är den som hjälper till med tvätt, ber antingen maka eller partner om schemat följs, eller kalla hembyrån för att säkerställa att behandlingen är smidigt.
  • Om personen tvättar sig, är ett enkelt sätt att se till att de använder badet regelbundet för att kontrollera tvålstorleken och kroppens tvätt / shampooflaskor för att se om de har använts.
  • Eftersom du redan har slutfört den svåra uppgiften att fråga dem om hygien, bör det vara lättare att ta hand om att de har kommit till det nya badschemat som du hade kommit överens om.
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 12
    8. Kontakta en läkare om du möter motstånd. Det är möjligt att din älskade kommer att vägra att bada, trots upprepade försök från din sida för att förklara fördelarna och erbjuda att hjälpa. I det här fallet, kontakta en familjedoktor och fråga om mediciner som är utformade för att underlätta motståndet mot vård.
  • Metod 3 av 3:
    Säkerställa säkerhet i badrummet
    1. Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 13
    1. Installera greppstänger efter behov. Dessa kan vara mycket lugnande och hjälpsamma för en person som redan har fallit eller är rädd för att falla i badkaret. De bör vara lättillgängliga på ett apotek eller badförsörjning.
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 14
    2. Installera en badkarbänk / duschstol om personen inte kan sitta ner i badkaret. Dessa är speciellt användbara om det redan har fallts, eller om det finns oro över att falla på grund av svaghet eller trötthet. Apotek eller badförsörjningsaffärer är återigen de bästa ställena att handla för dessa.
  • Bild med titeln Få en äldre person till bad eller dusch steg 15
    3. Lägg till en glidmatta eller applicera slipband på basen av badkaret. Många badkar kan redan ha det här sandpapperstexturerade tejp som fästs på botten av badkaret, men det kan hjälpa till att lägga till mer i mittområdet där det mesta av stående är gjort när du duschar. Släppmattor (för torkning) är tillgängliga för golvet precis utanför badkaret också.
  • Bild med titeln Få en äldre person att bada eller dusch steg 16
    4. Installera ett handhållen duschhuvud. Detta kommer att ge personen mer kontroll när du tvättar. Det är också mycket säkrare, eftersom det förhindrar fall av 1) att eliminera behovet av att manövrera under duschhuvudet för att tvätta hårda områden och 2) så att de kan sitta i en duschstol medan de tvättar.
  • Bild med titeln Ge en nyfödd valp ett bad Steg 4
    5. Se till att vattensystemet fungerar väl. Testa vattentemperaturen för hand. Låt både det varma och kalla vattnet springa i några minuter vardera för att kontrollera efter stora temperaturfluktuationer. Om temperaturen ändras från varmt till kyla ofta, kontakta hyresvärden eller hyra en rörmokare för att lösa problemet.
  • Om personen bor i en lägenhet är det bäst att göra testet tidigt på morgonen när andra invånare kommer att duscha, och fluktuationer skulle vara vanligast.
  • Kontrollera vattenvärmarens temperaturmätare och se till att den är inställd på 120 grader. Detta bör bidra till att förhindra skållningstemperaturer.
  • Tips

    Tänk på om depression kan komma i vägen för hygien. Kontakta en läkare för att diskutera hur medicinering kan spela en roll för att motivera din älskade att hålla sig till en hälsosam rutin.
  • Var medveten om hur någons bakgrund kan påverka groomingvanor. Beroende på deras uppväxt kan en äldre person ha blivit uppvuxen med förväntningarna om hygien som var annorlunda än dagens normer. Försök att vara känslig för deras möjliga osäkerhet om deras bakgrund. Undvik att föreslå att de kan ha höjts felaktigt, eller att det finns ett korrekt sätt att handla sig.
  • Om de verkar generad med tanken på att du badar kan du föreslå användningen av en "sekretesshandduk" för att täcka upp medan du tvättar känsliga områden.
  • Var försiktig. Envishet som härrör från erfarenhet är ofta ett uttryck för dålig erfarenhet, men det kan också vara lite visdom om du lyssnar aktivt. Envishet som härrör från sjukdom är inte personen utan deras sjukdom talar. I båda fallen, förstå men ändå assertiv om äkta hygienbehov. Det betyder att du plockar dina strider och bor fokuserade på målet om bättre hygien.
  • Försök att sätta dig på personens plats, och se saker ur sitt perspektiv, samtidigt som de respekterar deras integritet, visdom och bekymmer som giltigt.
  • Anledning med dem utan att belittla dem eller bli stötande. Börja dina uttalanden med mjukare, suggestiva fraser som "Vad sägs om att ge _____ ett försök?"Eller" tycker du inte att det skulle vara hälsosammare att ..?"
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande