Hur lugnar man en katt

Oavsett om du är en kattälskare eller inte, vill ingen hantera en upprörd, upprörd katt. Om en katt blir stressad kan de utveckla beteendemässiga problem som skräpbox undvikande. Katter blir upprörd över många saker: bilresor, besök på veterinären, bullret från höga stormar, främlingar i huset, en konstig katt utanför huset, eller en mängd andra saker. Om en katt är så upprörd att den växer, mjuka hemskt, eller frantiskt racing runt ett rum som söker en gömningsplats, kan det behöva din hjälp att återvända till lugn. Börja försöka lugna din katt genom att styra sin miljö och ge det lite utrymme. Om det inte fungerar kan du behöva kontakta din veterinär för medicinska alternativ som kan hjälpa din katt.

Steg

Metod 1 av 2:
Närmar sig en upphetsad eller nervös katt
  1. Bild med titeln Lugna en kattsteg 1
1. Tänk på din och din kattens säkerhet först. Bara närma sig katten om det är nödvändigt att göra det, till exempel en resa till veterinären. Majoriteten av omrörda katter drar nytta av att vara kvar i fred, snarare än att bli knuten eller plockad upp. Om du måste närma dig katten är det allra första du behöver göra när din katt är upprörd är att skydda dig själv och sedan katten. Rädda eller väckta katter kan och kommer att bita sina ägare och de kommer att klia. Denna förskjutna aggression betyder att din katt är så upprörd att den kommer att bita eller skrapa någon praktiskt om det inte kan komma på objektet eller det som gör det upprörd.
  • Det är absolut nödvändigt att du närmar dig din upprörd katt med stor försiktighet.
  • Närma sig katten försiktigt, helst med långa ärmar och byxor.
  • Har en handduk till hands om du behöver fånga din katt.
  • Bild med titeln Lugna en kattsteg 2
    2. Använd en lugn röst och lugnt beteende. Prata med din katt lugnt. Till exempel säga "Det är okej, persikor, det är okej. Shh. Shh." Sitt tyst och vänta på att din katt lugnar ner, och låt det inse att du menar det ingen skada och inte utgör ett hot.
  • Tala tyst och i en lägre ställning.
  • Sjungning kan lugna eller slappna av din katt, mycket som att prata tyst. Sjunga allt från en optimistisk sång till en långsam melodi kan fungera. Sjungera inte högt, hårt, eller något med snabbt föränderliga platser.
  • Spela något mjukt på TV: n.
  • Bild med titeln Lugna en kattsteg 3
    3. Locka katten mot dig. Mata din katt lite mat om det fortfarande är skittish. Våt mat är vanligtvis mer tilltalande för katter än torr mat och fisk har en ännu större lukt än kött.
  • Låt katten klättra till en högre plats för att det ska kunna känna sig trygg och kan se vad som händer.
  • Om möjligt, stroke katten ansikte genom att köra tummen lätt upp från kattens näsa.
  • Bild med titeln Lugna en kattsteg 4
    4. Flytta katten till isolering om det fortfarande är upprörd. Placera katten i ett begränsat utrymme där det kan vara ensam bör hjälpa det att lugna sig ner. Stäng alla dörrar till området Din katt är i, nära nyanser, persienner eller draperier på fönster så det kan inte se utanför. Ta bort barn och andra husdjur från området. Syftet är att ge en lugn, icke-hotande miljö så att kattens ångestnivåer faller.
  • För att flytta katten till ett rum kan det vara ensam i, linda katten i en handduk snyggt med bara huvudet som sticker ut, mycket som en burrito. Då kan du placera det i ett lugnt rum, som ett sovrum, tillsammans med tillgång till en kullkorg, tills det är lugnt en gång till.
  • Metod 2 av 2:
    Hitta långsiktiga lösningar för nervösa eller upphetsade katter
    1. Bild med titeln Lugna en kattsteg 5
    1. Ta reda på vad som gör din katt upprörd. Efter nödsituationen är över, måste du ompröva situationen. Vad i synnerhet ställer din katt av? Om det var en engångsförekomst, som arbetare i huset, kan du förutse nästa gång och sätta din katt i ett lugnt rum tills de lämnar. Om det var en stridskatt utanför kan du använda tekniker för att befria dig av stridiga katter, som vatten sprinklers eller kemiska sprayer som avskräcker katter från din gård.
    • Om det är ett problem som sannolikt kommer att återkomma (t.ex. resor i bilen, företag, åskväder) kan du ta några steg för att hjälpa din katt bättre att klara sig med situationen.
  • Bild med titeln Lugna en kattsteg 6
    2. Använd feromoner för att lugna din katt. Feromoner är kemikalier som släpps ut från körtlar på kattens kropps ansikte, fötter, rygg och svans - som katter släpper ut för att kommunicera med andra katter. Vissa feromoner, som de som släppts från katterna ansikte när de gnuggar på föremål eller sina människor, har en lugnande effekt på stressade katter.
  • Forskare har lyckats med att syntetisera dessa kemikalier som kommer i olika former som krage, sprayer, torkdukar och plugin-diffusorer.
  • Bild med titeln Lugna en kattsteg 7
    3. Använd andra icke-medicinerade lugnande hjälpmedel. Det finns några andra icke-medicinska alternativ som är tillgängliga för att lugna en ängslig eller stressad katt. Eteriska oljor eller växtbaserade blandningar kan efterlikna feromoner och kan provas i stället för de syntetiska feromonerna. Kosttillskott har också visat sig vara till hjälp för att lindra ångest och stress i katter. Ingredienserna i dessa tillskott hjälper till att stödja kattens naturliga kemiska balans för att hjälpa till i avkoppling.De kommer i flytande, tugg- och tablettformer.
  • Body wraps (Thunder Shirts eller ångest wraps) är en annan icke-medicinering lugnande hjälpmedel. Dessa tyg och kardborreband wrap runt kattens kropp och utövar försiktigt tryck på tryckpunkter som hjälper till i lugnande katter. Principen liknar att sveda ett spädbarn eller förpacka katten i en handduk.
  • Inte varje katt kommer att reagera positivt på att behöva bära en wrap eller till feromoner eller blandningar. Du kan ha en period av rättegång och fel för att se vilket svar som din kattunge har till dessa produkter.
  • Bild med titeln Lugna en kattsteg 8
    4. Överväga att använda kortvarig medicinering. Vissa katter har en viss kemisk smink som kräver användning av mediciner för att hjälpa dem att klara av ångest eller stressproducerande situationer. Det finns kortsiktiga alternativ att använda för tillfällig resa i bilen eller besök från vissa personer som din katt har tagit en ogillande. Olika läkemedel är tillgängliga för att lugna en katt för en kort sikt, tillfällig situation. Dessa läkemedel kräver en undersökning och recept från en veterinär gör att katten är hälsosam nog att ta dem.
  • Inte alla katter reagerar på samma sätt som samma medicin, så de flesta veterinärer kommer att föreslå en första försök med ett läkemedel medan han är hemma för att mäta kattens reaktion på den lugnande.
  • Tänk på, vissa sedativa måste ges en timme eller så före resan eller förväntad stressig händelse så att katten inte åsidosätter medicineringseffekterna på grund av en uppbyggnad av förväntat ångest.
  • Bild med titeln Lugna en kattsteg 9
    5. Diskutera med din veterinär de möjliga sedativa som kan hjälpa din katt. Det finns ett brett spektrum av sedativa som används i katter. De har alla biverkningar och försiktighetsåtgärder för användning speciellt hos katter med hälsoförhållanden som njursvikt, hjärtsjukdom och diabetes. Bara din veterinär kan ge dig råd om den rätta för din katt. Sedativa som används hos katter inkluderar:
  • Bensodiazepiner. Exempel är alprazolam, midazolam och lorazepam. Dessa är de mest använda sedativa i katter. De arbetar nästan omedelbart för att minska rädsla och ångest hos katter som arbetar med samma del av hjärnan som alkohol gör hos människor. Obs! Ge aldrig alkohol till en katt.
  • Sari s. Trazodon är ett exempel på denna typ av lugnande medel. Det fungerar snabbt för att lindra ångest.
  • Clonidin och gabapentin. Dessa har lugnande och antianxiety effekter hos djur inklusive katter.
  • Klorfeniramin och benadryl är allergi och kalla läkemedel som har använts för katt sedering.
  • Fenobarbital är en annan sedativ som används hos katter.
  • Bild med titeln Lugna en kattsteg 10
    6. Utforska alternativ för långsiktig medicinering. Det finns långsiktiga lösningar för de få katterna som lider av konstant ångest. I katter med svår, förödande ångest långvarig medicinering (ges dagligen i månader till år) är den bästa lösningen för att göra livet trevligare för dem och deras människor. Lyckligtvis finns det nu ganska säkra läkemedel som kan temperera de kemiska obalanserna som gör livet eländigt.
  • Dessa läkemedel innefattar: amitriptylin (ett antidepressivt medel som hjälper djur med ångest), buspironhydroklorid (till hjälp med fobier, såsom en rädsla för personer i uniform eller en rädsla för åskväder), clomipramin (clomicalm) och fluoxetin (rekonflik, prozac).
  • För att dessa droger ska fungera effektivt, måste de "bygga upp" i kattens kropp, så det kan ta upp till 6 veckor för att ta reda på om de arbetar på katten.
  • De bör också inte stoppas plötsligt eller biverkningar kan uppstå. Det bästa botemedlet är att sakta tappa ner medicinen för att ge kroppen en chans att anpassa sig till medicinen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Skölj inte din katt, det låter som ett hissande ljud som kan irritera och stressa en katt ännu mer.
  • En katt kan bli upprörd och irriterad genom att bli retad och rörd för mycket. Ta hand om din katt som det var ditt barn. Ge det trevligt kärlek och omsorg. Gå inte galen. De lever också.
  • Försök inte att älska katten om den är upprörd. Istället, lämna det ensam tills det har lugnat ner. När det gör det, älskling det och ge det lite tlc.
  • Om katten går bort och gömmer sig i sitt område, lämna det ensam för att återhämta sig.
  • Sitta i en 45-90 graders vinkel mot katten.Denna pose är mindre skrämmande och mindre utmanande, och visar dem att de har en ut.
  • Se till att du är tålmodig och avslappnad också! Kitty kommer att mata av din energi.
  • Placera lite mat från katten och gå tillbaka, så de känner att de kan flytta om mer!
  • Om din katt är rädd ofta, spela lugnande klassisk musik tyst i hela huset.
  • Varningar

    Om du når en katt och det hissar och / eller bågar ryggen, dra tillbaka långsamt och ompröva din strategi.
  • Ta inte med ett annat djur i rummet, det kan lägga till ditt husdjurs stress.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande