Hur man skickar en tds-retur för lön

Indiens centralregering tar ut inkomstskatt på all individuell inkomst. Som en indisk affärsägare är du ansvarig för beräkning och avdrag för inkomstskatt från dina anställdas lönechecker - detta är känt som avdrag från källan eller TDS. Du måste sätta in det belopp som dras av i ett statligt konto och rapportera de totala avdrag som dras av kvartalsvis. Du filar sedan kvartalsvisa uttalanden med uppgifter om lön som betalats och TDS dras av.

Steg

Del 1 av 3:
Skaffa solbränna
  1. Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 1
1. Ansök om ett skatteavdragskonto nummer (TAN). Du måste ha en solbränna att dra av inkomstskatt från dina anställdas lönecheckar. Användningsformulär 49b för att ansöka. Du kan fylla i blanketten online, eller du kan skriva ut det och maila i en pappersform.
  • Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 2
    2. Fyll i din bekräftelseformulär. När du fyller i och skickar in din online-program, kommer du att tas till en bekräftelseskärm. Den här skärmen visar ett 14-siffrigt kvittningsnummer, ditt namn, kontaktuppgifter och status för din ansökan. Skriv ut minst 2 kopior av den här skärmen (en för att skicka in till inkomstskattavdelningen och en för dina poster).
  • Om du bestämde dig för att skriva ut och maila i en pappersansökan, är verifieringen och bekräftelsen den andra sidan av din ansökan.
  • Underteckna och placera ditt vänstra thumbavint i utrymmet i närvaro av en notarie. Notarians kommer att verifiera din identifiering och notera dokumentet med deras signatur och tätning.
  • Skicka din ansökan eller kvittningsformulär tillsammans med din betalning för behandlingsavgiften till NSDL e_Governance Infrastructure Limited, 5: e våningen, Mantri Sterling, plot nr. 341, undersökning nr. 997/8, modellkoloni, nära djup bungalow chowk, pune - 411016.
  • Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 3
    3. Ta emot din solbränna i posten. Din solbränna kommer att tilldelas av inkomstskattavdelningen och skickas till den adress du listade på din ansökan. Förvänta detta att ta flera veckor. Du kan kontrollera statusen för din ansökan online.
  • För att kontrollera statusen för din ansökan, gå till https: // incometaxindia.gov.In / Pages / Tax-Services / Status-of-Tan.aspx. Du behöver antingen ditt bekräftelsesnummer eller ditt transaktionsnummer för att spåra din ansökan.
  • Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 4
    4. Registrera din solbränna med inkomstskattavdelningen. Innan du kan dra av inkomstskatt från dina anställdas löner måste du registrera dig som skatteavdrag. Gå till https: // nriservices.TDSCPC.gov.I / NriApp / Logga in.xhtml och klicka på "Registrera som ny användare" För att ställa in ditt konto.
  • Ge den nödvändiga informationen och skapa ett användarnamn och lösenord. På nästa skärm får du möjlighet att kolla över den information du gav och se till att den är korrekt. Om du gjorde ett misstag kan du redigera.
  • En aktiveringslänk skickas till e-postadressen eller mobilnummeret du angav.
  • Del 2 av 3:
    Computing TDS on Lön
    1. Bild med titeln File En TDS Återvänd för lön Steg 5
    1. Beräkna varje anställdas totala resultat. Summa intäkter inkluderar varje anställdas grundlön, plus ersättningar och perquisites. Perquisites inkluderar värdet av anläggningar eller andra förmåner som du tillhandahåller till dina anställda, som matsal, hotell eller bränslekostnader.
    • TDS beräknas utifrån årlig inkomst. Du kan också totalt månadsinkomst och multiplicera med 12 för att få det årliga beloppet.
  • Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 6
    2. Samla undantagsdeklarationer från anställda. Anställda kan hävda en del av sin inkomst är skattebefriad baserad på investeringar, rese- och bostadsbidrag eller medicinska ersättningar. För att vara berättigad till undantaget måste dina anställda deklarera beloppen i ett skriftligt uttalande och tillhandahålla bevis på sina kostnader.
  • Vissa investeringar kvalificerar sig också för undantag. Dessa inkluderar investeringar i fonder, nationella sparkintyg och livförsäkringspremier.
  • Varje anställd kan förklara upp till Rs. 1.50.000 som skattebefrielse årligen. Det är upp till dig som arbetsgivare att granska sina deklarationer och bevis och bestämma vilka undantag som de är berättigade till.
  • Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 7
    3. Bestäm mängden skattepliktig inkomst. Subtrahera de totala undantagen varje anställd hävdar från deras totala inkomst (antingen månadsvis eller årligen) för att få beloppet av deras inkomst som är föremål för skatt. Om du använder en månadsinkomstfigur, glöm inte att multiplicera beloppet med 12.
  • Till exempel betalar du en anställd Rs. 80 000 per månad. De hävdar månatliga undantag från Rs. 1 250 för medicinsk ersättning, Rs. 800 för resebidrag, och Rs. 200 för barnutbildningsbidrag, för ett totalt månatligt undantag från Rs. 2,250. Deras månatliga skattepliktiga inkomst är Rs. 77.750. Multiplicera detta nummer med 12 för att hitta en årlig skattepliktig inkomst av Rs. 9,33,000.
  • Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 8
    4. Konsultera tabeller för att hitta gällande skattesats. I allmänhet finns det 3 skattplattor. Om en anställd tjänar Rs. 2.5 lakhs eller mindre, deras hela inkomst är undantaget. Annars kommer du att dra av en procentandel av deras inkomst för skatter från varje lönecheck.
  • Anställda som gör mellan Rs. 2.5 lakhs och rs. 5 lakhs beskattas med 10 procent. Om de tjänar mellan Rs. 5 lakhs och rs. 6.33 lakhs, de beskattas på 20 procent. Eventuella ökade intäkter beskattas med 30 procent.
  • Bild med titeln File En TDS Återvänd för lön Steg 9
    5. Använd online-kalkylatorn på inkomstskattens hemsida. När du har beräknat TDS på lön själv kanske du vill kolla dina figurer med hjälp av den officiella online-kalkylatorn. Gå till https: // incometaxindia.gov.In / Pages / Tools / TDS-Calculator.aspx att använda räknaren.
  • Kalkylatorn får dig den mest aktuella kursen för varje år. Du kan också beräkna TDS för tidigare år, om du tror att misstag gjordes på tidigare avkastning.
  • Del 3 av 3:
    Arkivering av TDS återvänder
    1. Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 10
    1. Depositionsbetalningar den dag de dras av. Varje lönedag, dra av TDS-betalningar som beräknat och deponerar dessa belopp till statens kredit. Betalning kan göras hos RBI eller SBI-filialer, eller vid någon annan auktoriserad bank.
    • Du måste göra dina betalningar elektroniskt om ditt företag är införlivat eller om dina konton är lagligt föremål för revision. Annars kan du betala med check, kontant eller bankutkast.
    • Ge ett TDS-certifikat till varje anställd som anger den mängd skatt som har dras av från deras lönecheck.
  • Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 11
    2. Hämta elektronisk returprogramvara. Elektroniska TDS Returer måste lämnas in i ett visst dataformat. Programvaran för att producera dessa avkastningar är tillgänglig för nedladdning online utan kostnad. Du kan också använda godkänd kommersiell programvara, eller anställa en revisor för att lämna in din avkastning för dig.
  • För att ladda ner returprogram och skicka in din avkastning, besök webbplatsen för inkomstskattavdelningen på incometaxindia.gov.i. Programvaran är också tillgänglig från NSDL E-Governance Infrastructure Limited webbplats på tin-nsdl.com.
  • Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 12
    3. Leverera kvartalsvisa uttalanden elektroniskt. FINANSIELLA ÅRKONTALET SOM SLUTS den 30 juni, 30 september, 31 december och 31 mars. Ditt TDS-meddelande för kvartalet beror den 15: e månaden efter kvartalet, med ett undantag. Kvartalsrapporten för kvartalet som slutade 31 mars är inte förrän den 15 maj. Om du inte lämnar ditt uttalande med förfallodagen kan du debiteras ett straff.
  • Vissa småföretag kan kunna skicka in pappersdeklarationer. De flesta arbetsgivare är dock skyldiga att skicka elektroniska uttalanden. De totala uttalandena består av en rapportformulär plus dina bokslutsfiler som visar alla avdrag för varje anställd under det kvartalet.
  • Om du laddar upp dina TDS-filer elektroniskt betalar du en uppladdningsavgift på minst Rs. 25 (från och med 2018), beroende på antalet anställda du har. Du kan också skicka in en fysisk kopia av dina filer gratis. Hela avkastningen måste passa på en CD.
  • Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 13
    4. Validera din retur. Din returprogramvara innehåller ett valideringsverktyg som granskar din fil för eventuella fel. Läs över rapporten genererad och korrigera eventuella fel innan du skickar in ditt uttalande och fil.
  • Valideringsverktyget validerar endast datastrukturen - det granskar inte dina siffror. Se till att siffrorna i dina filer matchar de totals som du angav på dina formulär. Om de inte matchar, kommer din avkastning att avvisas.
  • Bild med titeln File En TDS Retur för lön Steg 14
    5. Skicka in din verifierade deklaration. Om du skickar in dina TDS återvänder elektroniskt, måste du också skicka in en deklaration av noggrannheten av din retur. Denna deklaration bör undertecknas i närvaro av en notarie och inkludera ditt vänstra tumme.
  • Förklaringen måste göras av en person som är ansvarig för att göra avdrag, inte den som slutförde avkastningen. Det betyder att om du har en revisor som skickar din avkastning, är du fortfarande ansvarig för att skicka en deklaration.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande