Hur man hittar ditt gst-nummer

Från och med 2019, så många som 160 länder runt om i världen har genomfört GST (varor och tjänster skatt). Om du driver ett företag i ett av dessa länder, eller om du säljer varor och tjänster i ett land med GST, måste du samla in och betala GST till det landets intäktsverk. Du får ditt GST-nummer när du registrerar dig för ett GST-konto. Efter registrering måste du inkludera ditt GST-nummer på alla kvitton, fakturor och andra affärsdokument.

Steg

Metod 1 av 3:
Registrering för ett GST-kontoTrött på annonser? Uppgradera till PRO
  1. Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 1
1. Ta reda på om du är skyldig att registrera dig i ditt land. Generellt måste du registrera dig för GST om du gör skattepliktig försäljning av varor och tjänster i ett GST-land. Om din årliga försäljning är under ett tröskelbelopp som varierar mellan länder, är du inte skyldig att registrera dig. Du kan fortfarande registrera dig frivilligt om du vill.
  • Till exempel måste du registrera dig för GST i Kanada om du säljer mer än 30 000 dollar i skattepliktiga varor eller tjänster i ett enda kalenderkvartal. Om du inte överstiger tröskelvärdet på 30 000 dollar för 4 på varandra följande kalenderkvarter (ett helt år) anses du vara en "liten leverantör" och behöver inte registrera sig. Men du kan fortfarande registrera frivilligt.
  • För att ta reda på tröskeln för GST-länder där du arbetar, kontrollera webbplatsen för landets intäktsverk.

Dricks: Kanada och några andra länder kräver alla kördelningsdrivrutiner, till exempel drivrutiner för Uber eller Lyft, att registrera sig för ett GST-konto oavsett hur mycket pengar de gör.

  • Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 2
    2. Samla information för att slutföra din ansökan. På registreringsapplikationen måste du ange det datum då ditt räkenskapsår slutar för GST-ändamål såväl som din totala årliga intäkter. Du kan också behöva grundläggande identifieringsinformation för ditt företag, inklusive adressen till ditt huvudkontor och eventuella företagsskattnummer.
  • Datumet ditt räkenskapsår slutar för GST-ändamål kan vanligtvis vara 21 december eller det datum du har valt för inkomstskattsändamål.
  • Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 3
    3. Fyll i formuläret för att registrera ditt konto. De flesta intäktsbyråer tillåter dig att registrera dig online från intäktsverkets hemsida. Du kanske måste öppna ett online-konto innan du registrerar dig online. Du använder det här kontot för att skicka in dina rapporter och betala GST.
  • Om du till exempel använder i Nya Zeeland kan du öppna ett Myir Secure Online Services-konto med Inland Revenue Department. Med det här kontot kan du enkelt hålla alla dina poster på ett ställe och ställa in meddelanden så att du aldrig kommer att sakna ett förfallodatum.
  • Du kan också ha möjlighet att ringa ett gratisbyrånummer eller fylla i en pappersformulär.
  • Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 4
    4. Ta emot ditt GST-nummer när din ansökan är bearbetad. Om du registrerade ditt företag online eller via telefon, får du vanligtvis ditt GST-nummer omedelbart. Om du skickas i en pappersansökan får du en bekräftelsebrev som innehåller ditt GST-nummer.
  • Du måste börja samla GST från och med det aktuella datumet för din registrering. Om du skickar in en pappersansökan för att registrera, justera det aktuella datumet för din registrering för att ta hänsyn till den tid det tar för att ta emot ditt GST-nummer.
  • Metod 2 av 3:
    Bekräfta ett GST-nummerTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 5
    1. Kontrollera kvitton, fakturor eller andra affärshandlingar. När du har registrerat dig för GST måste ditt GST-nummer inkluderas på alla transaktionspapper som hanterar skattepliktig försäljning av produkter eller tjänster. Hitta ditt GST-nummer eller GST-antalet andra företag genom att granska kvitton, kontrakt eller andra dokument.
    • Eftersom GST-numret inte ändras så länge du är i affärer, spelar det ingen roll hur gammal dokumentet är - numret ska fortfarande vara detsamma.

    Dricks: Företag som gör affärer i flera länder kan ha flera olika GST-nummer. Se till att numret du hittar gäller en transaktion som inträffade i ditt land.

  • Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 6
    2. Sök efter företagets namn på ditt lands GST-registret. Varje GST-land har ett gratis registret på intäktsverkets hemsida. Du kanske kan använda den för att hitta ett företags GST-nummer. Men vissa länder kräver att du har åtminstone en del av GST-numret att använda registret.
  • Det namn du använder måste vara företagets juridiska namn, som registrerat och rapporterats till intäktsverket. Typiskt kommer det här namnet att vara på ett tecken eller brevpapper.
  • Vissa företag fungerar under ett annat namn än det namn de använder i allmänhet. Detta är oftast fallet med franchise. Till exempel kan Bob Builder äga och driva en Chemdry-franchise i Kanada, men det juridiska namnet på verksamheten är "BBCD, LTD."
  • Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 7
    3. Kontakta landets intäktsbyrå direkt för att bekräfta registrering. Om du slutförde en transaktion med ett företag som debiterade dig GST, kan du ha rätt till GST-poäng. Du kan dock bara få kredit för GST debiteras av företag som är registrerade i det landet.
  • Till exempel, om ditt företag köpte leveranser från ett annat företag, och den verksamheten debiteras dig GST, kan du få krediter mot ditt eget GST-konto för det belopp som debiteras.
  • Om du letar efter ditt eget GST-nummer, ring intäkterna direkt. Om de inte kan hitta GST-numret för ditt företag, betyder det troligt att din registrering ännu inte har behandlats.
  • Metod 3 av 3:
    Samla och betala GSTTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 8
    1. Bestämma vilken skattesats att debitera. I vissa länder är GST en fast takt. I andra varierar GST i olika delar av landet. Dessutom kan olika varor och tjänster vara föremål för olika skattesatser.
    • Den relevanta avdelningen för intäkter har vanligtvis en GST-kalkylator som du kan använda för att snabbt och enkelt bestämma vilken skattesats som ska laddas.
    • Många POS-system (POS) -system har också möjlighet att automatiskt bestämma rätt GST-hastighet beroende på landet.
  • Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 9
    2. Ange GST-hastigheten och det totala beloppet på kvitton och fakturor. Du har vanligtvis möjlighet att antingen inkludera GST i det totala priset på varor och tjänster du säljer eller lägger till det separat på varje transaktion. Om du lägger till det separat, inkludera beloppet i en rad under subtotalen med GST-hastigheten och ditt GST-nummer.
  • Om du väljer att inkludera GST i det totala priset betalar dina kunder snarare än att tillämpa det på subtotalen separat, måste du vanligtvis skicka tecken eller på annat sätt meddela dina kunder att GST ingår och låt dem veta den kurs du laddar.
  • Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 10
    3. Håll den samlade GST till förtroende till slutet av rapporteringsperioden. Öppna ett separat bankkonto där du kan sätta in den GST du samlar in från kunder. Lämna inte det i ditt vanliga företags operativ konto - du kan oavsiktligt spendera det på något annat än att hålla det.
  • Beroende på dina intäkter, kommer du att rapportera och betala GST till intäktsverket månadsvis, kvartalsvis eller årligen. I allmänhet, om du har mindre intäkter, har du en längre rapporteringsperiod än om du har mycket intäkter.
  • Dricks: Även om du har en längre rapporteringsperiod, kommer de flesta GST-länder att låta dig välja en kortare rapporteringsperiod frivilligt.

  • Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 11
    4. File din avkastning tillsammans med GST-betalningar med inlämningsfristen. Varje land har ett formulär som du behöver fylla i och skicka in med din betalning. Om din inkomst överstiger landets tröskelvärde, kan du behöva skicka in dina avkastningar och betalningar online. Annars kan du vanligtvis skicka in dem via post.
  • Du måste vanligtvis lämna in en retur även om du inte samlade några skatter eller inte har några skatter att betala - ibland kallad en nollkastning.
  • Om du skickar din retur och betalning efter förfallodagen kan du behöva betala ett straff. Försäkrade saldon kan debiteras intresse och omfattas av ytterligare påföljder.
  • Dricks: Om du ställer in ett online-konto med intäktsorganet kan du få e-post påminnelser när ditt förfallodatum närmar sig. Dessa meddelanden kan hjälpa dig att hålla dina betalningar på rätt spår.

  • Bild med titeln Hitta ditt GST-nummer Steg 12
    5. Håll poster som stöder din avkastning i 6 år. När du skickar din retur och betalar din GST, behöver du inte lämna in kvitton eller finansiella poster som bevisar hur mycket skatt du samlade eller det belopp du är skyldig. Men du kan behöva producera dessa poster om ditt konto är granskat.
  • Håll de poster som gör att du kan beräkna mängden GST du samlade, det belopp du betalade för företagsköp och kostnader och det belopp du tillämpade som rabatt, återbetalning eller avdrag från den nettokatt du betalat.
  • Efter 6 år kan en avkastning inte granskas. Men du kanske vill hålla posterna ändå så att dina företagsregister är färdiga. Fakturor och andra affärsdokument kan behöva hållas längre.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande