Hur man lämnar skatter om du arbetade i 2 olika stater

Filingskatter kan vara komplicerade, speciellt när du arbetar i två olika stater. Denna omständighet kan påverka hur du skickar dina skatter. Medan din federala avkastning inte påverkas mycket, kan arkivera din statliga avkastning vara en förvirrande process. Varje stat har sina egna något olika skatteförfaranden som måste följas. Den exakta sättet du filen beror till stor del på ditt hemvist, inkomstbelopp och din arkiveringsstatus.

Steg

Del 1 av 4:
Bestämma ditt bosatta tillstånd
  1. Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 1
1. Notera var du bor mest. Du måste lämna in skatter som antingen "bosatt", "icke-bosatt" eller "delår" bosatt. Som en allmän regel är ditt bosatta tillstånd det tillstånd du bor i. Med andra ord är det staten du går tillbaka till efter en semester eller affärsresa.
  • Avgöra om du är hemvist i staten. För skattemässiga ändamål kommer de flesta stater att överväga dig en "bosatt" om du är hemvist. För att vara hemvist i ett visst tillstånd måste du ha varit fysiskt närvarande i staten och överväga det ditt hemland.
  • Till exempel flyttar du från State A till State B. När du har flyttat, anser du att du är hemma. Därför är State B din hemvist, och du är bosatt i stat B.
  • Men om du flyttar från State A till State B men planerar att återvända till staten A inom några månader, är det inte din hemvist eftersom du inte anser det om ditt nya hem.
  • Bor i en stat tillfälligt (även under långa perioder) gör det inte ditt hemvist om du inte tänker göra det till ditt permanent hem. Men för att avsikten kan vara svårt att bevisa kommer stater att titta på en mängd faktorer när du bestämmer hemvist: den egendom du äger, där du är registrerad för att rösta, eventuella licenser (t.ex. körkort) och eventuella finansiella konton i staten.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 2
    2. Verifiera dina statens bostadskrav. Även om det är "hemvist" i ett tillstånd är vanligtvis tillräcklig för att bevisa "bosättning", är det inte nödvändigt. Du kan också betraktas som en "bosatt" av ett tillstånd, även om du inte är hemvist. Statliga uppehållstillstånd kan hittas i statens avdelning eller beskattningsavdelning.
  • Varje stat kan ha olika krav. Till exempel, i Kalifornien, anses du vara en "bosatt" om du är bosatta i staten eller (2) inte i staten för ett "tillfälligt" ändamål. Om du arbetar i Kalifornien i 9 månader eller mer om ett år antas du bosatt.
  • New Jersey är ett tillstånd som har komplicerade regler. Till exempel definieras du som en "icke-bosatt" om New Jersey inte var din hemvist och du tillbringade 183 eller färre dagar i staten - om New Jersey inte var din hemvist och du spenderade mer än 183 dagar i staten men gjorde inte behålla ett "permanent" hem där- eller om du behåller inget "permanent" hem i någon stat alls och tillbringade 30 eller färre dagar i staten.
  • Som ett annat exempel anser Minnesota dig en bosatt om du spenderade minst 183 dagar i staten (med någon del av dagen som räknas som en hel dag) och du eller din make ägde, hyrde eller ockuperade en bostad i staten med sin egna bad- och kokmöjligheter.
  • Människor kan äga egendom i ett antal stater. Att äga egendom gör dig inte nödvändigtvis en bosatt i den staten, men det kan vara en faktor för att bestämma din permanenta närvaro i ett tillstånd.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 3
    3. Kontrollera att du var bosatt för hela året. Om du flyttade ditt hem från ett tillstånd till ett annat under året, anses du vanligtvis vara en "delår" (PY) bosatt i båda statserna för skattemässiga ändamål.
  • I det här fallet kommer du att lämna in en PY-avkastning i båda staven. Eventuella skattebefrielser kommer att uppfyllas. Stater pro-rate annorlunda. Vissa kommer att justera mängden beroende på tiden som är bosatt i staten. Andra kommer att profilera beroende på vilken procentandel av din bruttoinkomst du tjänat i staten.
  • Olika stater kan ha lite olika regler om PY-status, så kolla med din statens skattemyndighet om du har några tvivel om huruvida du är bosatt eller inte.
  • PY-status gäller i allmänhet för personer som flyttar när som helst under skatteåret - till och med, till exempel en dag före periodens slut.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 4
    4. Bestäm din bostadsstatus om du är i militären. Militärpersonal är ofta stationerade i andra stater än deras hemland. Den stat där du anlitade (inte där du är stationerad) räknas som ditt hemläge tills du bestämmer dig för att flytta till en annan stat.
  • Del 2 av 4:
    Förstå skattebehov för ditt tillstånd
    1. Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 5
    1. Identifiera inkomstkällor. Gå igenom dina inkomstrapporter (W-2, 1098, 1099, etc.) och identifiera det tillstånd där du tjänade pengarna. Gör en lista. Det kan dock vara svårt att bestämma i vilket tillstånd du tjänat pengar för inkomster som utdelningar från aktieinvesteringar. Vanligtvis kan du allokera den här typen av inkomst till det tillstånd där du bodde när då inkomst mottogs.
    • Vid inlämning av skatter för ditt hemvist, kommer du att rapportera intäkter i både din bosatta stat och någon annan stat. Vid inlämning av ett icke-bosatt tillstånd, kommer du bara att rapportera vad du tjänat i det icke-bosatta staten.
    • Om du bor i ett tillstånd och arbetar på distans i ett annat tillstånd, kan du bara behöva lämna in din bosatta statliga avkastning. Men om din W-2-formulär för ditt fjärrjobb listar ett annat tillstånd, måste du lämna in en icke-bosatt statligt skatteavkastning för detta tillstånd. I det här fallet måste du också lämna in din bostadsavkastning.
    • En annan faktor som kan bestämma din arkivstatus är "källregeln."Detta hänvisar till den fysiska platsen där arbetet är klart. Om du fysiskt kommer till ett annat tillstånd för att slutföra arbetet, måste du lämna in en icke-bosatt skatteavkastning. Om arbetet är fysiskt fullbordat i ditt hemvist tillstånd (du arbetar i ditt hem, till exempel), kanske du inte behöver lämna in en icke-bosatt statligt skatteavkastning.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 6
    2. Beräkna om du tjänat tillräckligt för att betala skatt. Du kommer i allmänhet inte att lämna skatter i stater där du inte tjänade tillräckligt för att betala skatt.De flesta stater (och den federala regeringen) kommer endast att skatteinkomst över ett visst belopp. Om du gör mindre än det här beloppet behöver du inte betala några inkomstskatter. Men du kanske fortfarande vill lämna in en avkastning i det tillståndet för att få återbetalning av eventuella statliga skatter som hölls.
  • Den exakta avstängningspunkten varierar från tillstånd till tillstånd, så kolla med din skattemyndighet för att ta reda på det.
  • Till exempel är delårs- och icke-boende i Wisconsin endast beskattade på inkomst över $ 2000. Om du gjorde $ 1.800 i Wisconsin, skulle du inte behöva rapportera det. Du måste dock anmäla denna inkomst i ditt hemvist.
  • Du behöver inte oroa dig för att arkivera skatter för stater som inte har en inkomstskatt. För närvarande är Alaska, Florida, Nevada, South Dakota, Texas, Washington och Wyoming inte skatteinkomst. Två andra stater-New Hampshire och Tennessee-skatt Endast intäkter från intresse och utdelningar.Om du tjänat pengar i en av dessa stater behöver du inte lämna skatter i den staten.
  • Om du arbetade i en av dessa stater men är bosatta i ett tillstånd som har en inkomstskatt, måste du anmäla din out-of-state inkomster i dina skatter för din bosatta stat.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 7
    3. Kontrollera vilka stater som har behållit skatter. Vissa stater har skatteöverenskommelser som tillåter icke-bosatta arbetstagare att begära inkomstavdrag från out-of-state-intäkter. Dessa avtal görs vanligtvis med närliggande stater som delar många anställda.
  • Till exempel finns det ett ömsesidigt avtal mellan Maryland och Washington, D.C. Det finns också en mellan New Jersey och Pennsylvania.
  • Du kan ha haft skatter som hålls kvar från ditt out-of-state-intäkter redan om du fyllde i de nödvändiga formerna.
  • Del 3 av 4:
    Arkivering separat eller gemensamt som ett par
    1. Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 8
    1. Bestäm om du planerar att fila separat eller gemensamt. Gifta par i dig.S. får lämna in en avkastning som ett par (detta kallas arkivering gemensamt) eller att lämna in sina egna avkastningar separat. Generellt får de flesta par den största fördelen av att lämna in gemensamt. Men det finns vissa situationer där par kanske vill fila separat.
    • Observera att i vissa fall kan du behöva lämna in dina statliga skatter med samma arkivstatus (gemensamt eller separat) som du brukade lämna in dina federala skatter.
    • Om en make tjänar det mesta av inkomsterna, kan paret dra nytta av att lämna in gemensamt. Däremot, om varje make tjänar ungefär samma, kanske de vill fila separat.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 9
    2. Fil ett delårsform om en person flyttade under året. Om du arkiverar gemensamt och en person var en delårig bosatt i två stater, måste du fila med en delårsform i båda statserna.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater steg 10
    3. Rapportera icke-bosatt inkomst vid inlämning gemensamt. Om du arkiverar gemensamt och en person tjänat utländsk inkomst i ett tillstånd utanför ditt bosatta stat, måste du anmäla detta på din bosatta statliga inkomstskattform.
  • Detta gäller om din stat har en inkomstskatt. Du kan också behöva rapportera denna inkomst som utländsk inkomst i den stat där du tjänade pengarna. Detta är sannolikt fallet om staten har en inkomstskatt.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 11
    4. Använd din egen bosatta status om du filar separat. Om du och din make arkiverar separat, ska varje person använda bosatt / icke-bosatt / py-status som gäller för honom eller henne. Din makas bosatta status påverkar inte din egen status.
  • Del 4 av 4:
    Arkivera dina skatter
    1. Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater steg 12
    1. Beräkna din federala justerade bruttoinkomst. Du brukar vilja slutföra din federala inkomstskatt innan du gör ditt tillstånd avkastning. På så sätt kan du korrekt rapportera din federala justerade bruttoinkomst på din statliga avkastning.
    • Generellt är det bäst att förbereda dina federala inkomstskatter innan dina skattesatser.
    • Om du specificerar avdrag kan du dra av statens inkomstskatt från dina federala skatter. Observera dock att eventuella betalningar du gör för statliga inkomstskatter kommer endast att dras av för det år då du betalade dem. Till exempel, om du betalar statlig inkomstskatt 2019 för år 2018, kan du dra av det beloppet från dina 2019-skatter.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 13
    2. Hitta skatteformuläret för dina stater. Varje stat kommer att ha sina egna specifika avkastningsformulär för att du ska kunna använda. Använd intäkterna webbplatser för båda stater för att hitta lämpliga former.
  • Om du måste lämna in som en bosatt eller delårig bosatt, hitta lämplig form. Staterna kräver ofta att dessa skattebetalare använder former som är annorlunda än de som används av invånarna.
  • Även om två tillståndsformer kan vara mycket lik varandra, måste du använda rätt form för varje stat.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater steg 14
    3. Ta ut din hemvist inkomstskatteform. Rapportera den inkomst du tjänat i ditt hemvist. Rapportera också utländsk inkomst på din bosatta skatteformulär. Om du är bosatt i en stat och förtjänat icke-bosatt inkomst i en annan, behöver du vanligtvis rapportera denna inkomst på din bosatta statliga avkastning.
  • Du är skyldig att betala skatt på all inkomst som mottas, även om det är från andra stater. Men du kommer sannolikt att vara berättigad att få en kredit på dina bosatta statliga skatter. Detta kommer att beräknas enligt hur mycket du redan betalat i den andra staten.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater steg 15
    4. Rapportera utländsk inkomst på den icke-bosatta skatteformuläret. När du tjänar icke-bosatt inkomst utanför ditt hemland rapporterar du bara de pengar du gjorde som en icke-bosatt i din icke-bosatta skatteformulär.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 16
    5. Ta en kredit för utländsk inkomst på din bosatta skatteformulär. För att undvika att du har fått ditt out-of-state-intäkter beskattas två gånger, får du vanligtvis hävda en "kreditera" för dem på "Övriga statliga skattekrediter" del av din bosatta skatteformulär.
  • Detta kommer typiskt att vara undantag från dollara-för-dollar.
  • För att hävda denna kredit kommer du förmodligen att behöva välja och fylla i den långa formversionen av de flesta staternas skatteformulär (i motsats till den korta formulärversionen).
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 17
    6. Rapportera intäkter i varje stat på delårsformulär. Om du arkiverar som en bosatt i två stater, rapportera din totala federala justerade bruttoinkomst. Du kommer också att behöva rapportera endast den mängd inkomst som du gjort i staten.
  • Om du till exempel bodde i Kalifornien för den första delen av skatteåret och flyttat till Wisconsin för den andra delen av skatteåret, skulle du behöva PY-skatteformuläret för varje stat.
  • I de flesta stater kommer du att få en prorated andel av ditt specificerade eller standardavdrag enligt procentandelen av din skattepliktiga inkomst som gjordes i staten. Med andra ord, om du arbetar för majoriteten av året i ett tillstånd och en liten del av året i en annan, kommer du att få en större andel av avdraget för den stat du spenderade mer av din tid i.
  • Bild med titeln Filskatt om du arbetade i 2 olika stater Steg 18
    7. Komplett och fil federala och statliga avkastningar.Se till att du har fyllt upp och skickat in alla dina avkastningsavkastningar med förfallodagen.
  • Du kan skicka in skatteavkastning antingen via post eller via Internet via e-arkivering. Oavsett vilken metod du väljer, fyller du i lämpliga skatteformulär för båda staterna och skickar dem av staternas ansökningsdatum, tillsammans med eventuella styrkande handlingar och saldon.
  • Besök IRS E-fil Webbplats för en lista över varje statens arkivering förfallodatum. De flesta är i mitten av april, men det finns några undantag.
  • Tips

    Många e-filprogram, till exempel TurboTax, hjälper dig att slutföra bosatt och bosatt skatteavkastning på ett ställe. Dessa program fyller automatiskt din rapporterade inkomster i formuläret. De kan debitera en avgift.
  • Läs alla formulär noggrant. Skattelagen är ofta lite annorlunda i varje stat. Om du har frågor, kontakta din statens skattemyndighet.
  • När du har skickat din PY-avkastning, kommer ditt nya hemland att vara ditt bosatta tillstånd på nästa års skatter, om du inte flyttar igen.
  • Varningar

    Var helt ärlig när du fyller i dina skatter. Bara hävdar att du är bosatt i det tillstånd du faktiskt bor i. Försök inte undvika att betala inkomstskatt genom att hävda att du är bosatt i en stat utan inkomstskatt även om du arbetar i den staten.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande