Hur man bestämmer om ett finger är trasigt

Brutna phalanges - eller brutna fingrar - är en av de skador som oftast ses av akutrumsläkare. Men innan du leder till sjukhuset kan det vara en bra idé att försöka bestämma om ditt finger verkligen kan brytas. En sprain eller ligament-tår är ganska smärtsam, men de behöver inte resor till akutrummet. En blick med en liten läkare kan ses om ditt finger är fördrött eller har en ligament-tår. Ett brutet ben, å andra sidan, kan resultera i intern blödning eller annan skada som kräver omedelbar sjukvård.

Steg

Del 1 av 4:
Erkänna tecken på ett trasigt finger
  1. Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 1
1. Kontrollera efter smärta och ömhet. Det första tecknet på ett sprickat finger är smärta. Din erfarenhet av smärta och beror på svårighetsgraden av din fingerfraktur. Efter att ha behållit en skada på ditt finger, behandla det försiktigt och hålla ett öga på dina smärtnivåer.
  • Det kan vara svårt att identifiera om du har en fingerfraktur direkt, eftersom akut smärta och ömhet också är symtom på dislokationer och sprains.
  • Leta efter andra symtom och / eller söka läkarvård om du är osäker på svårighetsgraden av din skada.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 2
    2. Kontrollera om svullnad och blåmärken. Efter att ha upprätthållit en fraktur till ditt finger, kommer du att märka akut smärta som följs av svullnad eller blåmärken. Detta är en del av din kropps naturliga svar på skada. Efter fraktur aktiverar din kropp det inflammatoriska svaret följt av svullnad orsakad av vätska som släpptes i de omgivande vävnaderna.
  • Svullnad följs ofta av blåmärken. Detta händer när kapillärerna runt skadan sväller eller brister som svar på det ökade vätsketrycket.
  • Det kan vara svårt att veta om ditt finger är sprickat först, eftersom du fortfarande kan flytta det. När du försöker flytta fingret börjar svullnad och blåmärken bli uppenbar. Svullnaden kan också spridas till andra fingrar eller nerför handflatan.
  • Du kommer sannolikt att märka svullnad och blåmärken 5-10 minuter efter dina första känslor av smärta i ditt finger.
  • Men mindre svullnad eller frånvaro av omedelbar blåmärken kan vara en indikation på en sprain istället för en fraktur.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 3
    3. Leta efter deformitet eller oförmåga att flytta fingret. En fingerfrakt utgör ett segment av benet som är knäckt eller brutet på ett eller flera ställen. Bendeformiteten kan dyka upp som ovanliga stötar på fingret eller ett finger som pekar i en annan riktning.
  • Om det finns tecken på felinriktning, är fingret troligen brutet.
  • Du brukar inte flytta fingret om det är brutet eftersom en eller flera sektioner av benet inte längre är anslutna.
  • Det är också troligt att svullnad och blåmärken gör ditt finger för styvt att flytta bekvämt efter några skador.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 4
    4. Vet när man ska se läkare. Gå till din närmaste olycka och akutavdelning om du tror att du har ett fingerfraktur. Frakturer är komplicerade skador och deras svårighetsgrad är inte uppenbart av externa symptom. Vissa frakturer kräver mer involverad behandling för att läka korrekt. Om du inte är säker på om en skada är en fraktur, är det bättre att fel på sidan av försiktighet och se en läkare.
  • Om du har betydande smärta, svullnad, blåmärken eller någon deformitet eller minskad rörelse av ditt finger, sök läkare.
  • Barn med fingerskador bör alltid se en läkare. Unga och växande ben är mer mottagliga för skada och komplikationer om de skadorna inte behandlas ordentligt.
  • Om din fraktur inte behandlas av en medicinsk professionell, är det möjligt att ditt finger och hand kommer att förbli smärtsamt styvt när du försöker flytta fingret.
  • Ett ben som återstickar av rätt anpassning kan ytterligare hindra din framgångsrik användning av din hand.
  • Del 2 av 4:
    Diagnostisera ett trasigt finger på doktorns kontor
    1. Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 5
    1. Få en fysisk tentamen. Om du misstänker ett fingerfraktur, sök läkare. Under en fysisk tentamen utvärderar din läkare din skada och bestämmer svårighetsgraden av din fraktur.
    • Din läkare kommer att notera ditt fingers utbud av rörelse genom att be dig att göra en näve. Hon kommer också att leta efter visuella tecken, som svullnad, blåmärken och bendeformiteter.
    • Din läkare kommer också att manuellt undersöka ditt finger för att leta efter tecken på minskat blodflöde till området och nervproduktionen.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 6
    2. Be om ett bildtest. Om din läkare inte kan bestämma under en fysisk tentamen om du har ett brutet finger, kan hon rekommendera ett bildtest för att diagnostisera frakturen. Dessa inkluderar röntgen, CT-skanning eller en MR.
  • Röntgenstrålar är ofta de första bildtest som används för att diagnostisera en fraktur. Din läkare lägger ditt brutna finger mellan en röntgenkälla och en röntgendetektor, skickar sedan lågnivåstrålningsvågor genom fingret för att skapa bilden. Denna process är klar inom några minuter och är smärtfri.
  • En CT- eller beräknad tomografi-skanning är konstruerad genom att sätta ihop röntgenstrålar som skannar olika vinklar av en skada. Din läkare kan besluta att använda en CT för att skapa en bild av din fraktur om de första röntgenresultatet är oavslutade eller om din läkare misstänker att det också finns mjukvävnadsskador relaterade till frakturen.
  • En MR kan behövas om din läkare misstänker att du har en hårlinje eller stressfraktur, den typ av fraktur som produceras efter upprepade skador över tiden. MRIs producerar finare detaljer och kan också hjälpa din läkare att skilja mellan mjukvävnadsskador och hårlinjefrakturer i ditt finger.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 7
    3. Fråga om du behöver ett kirurgiskt samråd. Kirurgiska samråd kan krävas om du har en allvarlig fraktur, såsom en sammansatt fraktur. Vissa frakturer är instabila och kräver kirurgi för att sätta benfragment tillbaka på plats med aids (t.ex. ledningar och skruvar) så att benet kan läka ordentligt.
  • Någon fraktur som allvarligt hindrar rörlighet och sätter handen långt ifrån anpassningen, kräver att kirurgi för att fingret ska återfå formulär rörelse.
  • Du kan bli förvånad över hur svårt det är att utföra vardagliga uppgifter utan full användning av alla dina fingrar. Professionella som kiropraktorer, kirurger, konstnärer och mekanik kräver full användning av sina fina motoriska färdigheter för att noggrant utföra sina jobb. Således är det viktigt att bry sig om fingerfrakturer.
  • Del 3 av 4:
    Behandla ett trasigt finger
    1. Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 8
    1. Is, komprimera och höja. Hantera svullnad och smärta genom isbildning, komprimering och höjning av fingret. Ju snabbare efter skadan du ger denna typ av första hjälpen, desto bättre. Se till att du också vilar fingret.
    • Isfinger. Vik en väska med frysta grönsaker eller en ispack i en tunn handduk och applicera den försiktigt på ditt finger för att minska din svullnad och smärta. Applicera is omedelbart efter att du har hållit skadan i inte längre än 20 minuter efter behov.
    • Komprimera skadan. Försiktigt men säkert slingra fingret med ett mjukt elastiskt bandage för att hjälpa till att hantera svullnaden och immobilisera fingret. Vid din första möte med din läkare, fråga om det är lämpligt att hålla fingret inslaget för att minska risken för att få ytterligare svullnad och att hålla sig från att hindra andra fingrar.
    • Höja handen. När det är möjligt, håll fingret upphöjt ovanför ditt hjärta. Du kan hitta det mest bekvämt att sitta på en soffa med benen över kuddarna och din handled och fingrar vilar på baksidan av soffan.
    • Du bör inte använda det skadade fingret för vardagliga aktiviteter tills det är rensat av din läkare.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 9
    2. Fråga din läkare om du behöver en splint. Splinter används för att immobilisera ditt brutna finger för att hålla det från att utveckla ytterligare skador. En provisorisk skiva kan vara utformad av en popsicle-pinne och ett löst bandage tills du kommer till doktorn för en bättre omslag.
  • Den typ av splint du behöver varierar beroende på vilket finger är sprickat. Mindre frakturer kan dra nytta av "Buddy Taping", som består av att immobilisera det skadade fingret genom att tappa det till fingret bredvid det.
  • En dorsal förlängning-block-splint håller ditt skadade finger från att böja bakåt. En mjuk splint är placerad för att hålla ditt skadade finger något och försiktigt böjda mot handflatan och hålls på plats med mjuka fästningar.
  • En aluminium U-formad splint är en oflexibel aluminiumskiva som håller det skadade fingret från att sträcka sig. Den är placerad på baksidan av det skadade fingret för att hålla det immobile.
  • I mer allvarliga fall kan din läkare tillämpa en oflexibel glasfiberklapp som går från ditt finger för att förbi din handled. Det är väsentligen som en mini-cast för ditt finger.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt steg 10
    3. Fråga din läkare om du behöver en operation. Kirurgi krävs för att korrekt behandla och läka en fraktur när immobilisering och tid inte effektivt kan fixa det. I allmänhet är frakturer som kräver operation mer komplicerade än de som bara kräver immobilisering.
  • En sammansatt fraktur, en fraktur som är instabil, lösa benfragment och en fraktur som äventyrar en ledning som kräver kirurgi eftersom de trasiga bitarna måste styras tillbaka på plats för att benet ska läka i den högra konfigurationen.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 11
    4. Ta smärtstillande läkemedel. Din läkare kan rekommendera att du tar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) för att hantera smärta i samband med ett trasigt finger. NSAID arbetar genom att minska negativa effekter av långsiktig inflammation och lindra smärta och tryck på nerverna och tillhörande vävnader. NSAID hämmar inte läkningsprocessen.
  • Gemensamt over-counter NSAID-läkemedel som används för hantering av fraktursmärta innefattar ibuprofen (Advil) och naproxen natrium (ALEVE). Du kan också ta acetaminofen (Tylenol), men det är inte ett NSAID och minskar inte inflammation.
  • Din läkare kan också ge dig en kodinbaserad receptbelagd medicin för kortsiktig hantering om du upplever stor smärta. Smärtan är mer benägna att bli sämre i början av läkningsprocessen, och din läkare kommer att minska din receptstyrka som benet läker.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 12
    5. Följ med din läkare eller specialist enligt anvisningarna. Din läkare kan instruera dig att göra en uppföljningsutnämning några veckor efter din första behandling. Hon kan upprepa röntgenstrålar 1-2 veckor efter skadan för att se hur det är helande. Se till att du håller några uppföljningsavtal för att säkerställa att du är på mend.
  • Om du har frågor om din skada eller något annat, kontakta din läkares kontor.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 13
    6. Förstå komplikationerna. Generellt läker brutna fingrarna mycket bra efter samråd med en läkare och en 4-6 veckors läkningsperiod. Riskerna för komplikationer efter en fingerfraktur är minimala, men det är fortfarande bra för dig att vara medveten om dem:
  • Gemensam styvhet kan uppstå som ett resultat av ärrvävnad som bildar runt sprickplatsen. Detta kan adresseras med fysisk terapi för att stärka fingerns muskler och minska ärrvävnaden.
  • En sektion av fingerbenet kan rotera under läkningsprocessen, vilket resulterar i en benig deformitet som kan behöva adresseras genom operation för att hjälpa dig att förstå saker ordentligt.
  • De två bitarna av benet kan inte säkras ordentligt, vilket resulterar i permanent instabilitet inom frakturstället. Detta är känt som "nonunion."
  • Hudinfektion kan uppstå om det finns lacerations till sprickplatsen och de är inte ordentligt rengjorda före operationen.
  • Del 4 av 4:
    Förstå typerna av frakturer
    1. Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 14
    1. Förstå fingerfrakturer. Den mänskliga handen består av 27 ben: 8 i handleden (karpalben), 5 i handflatan (metakarpalben) och tre uppsättningar av phalanges i fingrarna (14 ben).
    • De proximala phalangerna är den längsta delen av fingret som ligger närmast handflatan. Mellanprodukten, eller mitten, phalanges kommer nästa, och sedan är de distala phalangerna längst ut, bildar fingrarna av fingrarna.
    • Akuta skador, som fall, olyckor och sportskador, är de vanligaste orsakerna till fingerfrakturer.Dina fingertoppar är ett av de mest skadliga områdena i din kropp eftersom de är inblandade i nästan varje aktivitet du deltar i hela dagen.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 15
    2. Vet vad en stabil fraktur ser ut. Stabila frakturer definieras av ett brutet ben men lite för ingen förskjutning i vardera änden av pausen. Även kända som en icke-filtrerad fraktur kan stabila frakturer vara svåra att identifiera och kan visa symtom som liknar andra former av trauma.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 16
    3. Vet vad en förskjuten fraktur ser ut. Eventuellt brutet ben, i vilket de två primära sidorna av pausen inte längre rör eller justeras anses vara en förskjuten fraktur.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 17
    4. Vet vad en sammansatt fraktur ser ut. En fraktur i vilken det brutna benet har förskjutits och en del av den trycks genom huden kallas en sammansatt fraktur. På grund av svårighetsgraden av skadorna på benet och den omgivande vävnaden kräver denna skada alltid omedelbar medicinsk behandling.
  • Bild med titeln Bestäm om ett finger är trasigt Steg 18
    5. Vet vad en finfördelad fraktur ser ut. Detta är en förskjuten fraktur i vilken benet har splittrat sig i tre eller flera bitar. Detta är ofta, men inte alltid, förknippat med väsentlig vävnadsskada. Den extrema smärtan och immobiliteten hos den drabbade lemmen som ofta är förknippade med denna skada gör det lättare att diagnostisera.
  • Varningar

    Oavsett rekommendationerna ovan, om du tror att du har lidit en allvarlig skada måste du söka lämplig vård.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande