Hur man bekräftar en partiell acl-tår

Det kan vara svårt att avgöra huruvida din ACL är delvis sönder, särskilt eftersom en partiell tår håller din ACL från att presentera normala tecken på att vara sönder, som ditt knä "buckling". Lyckligtvis finns det fortfarande sätt att du själv kan diagnostisera en delvis torn ACL innan du går till doktorns kontor. För att göra detta måste du veta vilka symtom som ska leta efter, förstå hur ACL fungerar och gör sedan en resa till doktorns kontor för en professionell diagnos.

Steg

Metod 1 av 3:
Erkänna symptom och riskfaktorer
  1. Bild med titeln Bekräfta en partiell ACL-tårsteg 1
1. Notera om du hör ett "popping" brus när skadan händer. De flesta människor säger att de hör ett poppande ljud när ACL är skadad. Om du hörde en "popping" eller "snapping" buller när du upplevde din skada är det troligt att din ACL har varit åtminstone delvis sönder. Du borde gå till doktorn för att få den här diagnosen bekräftad.
  • Även om du sannolikt kommer att vara i smärta, försök att komma ihåg det exakta ljudet ditt knä. Att beskriva det buller som du har gjort kan faktiskt hjälpa din läkare att diagnostisera din skada.
  • Bild med titeln Bekräfta ett partiell ACL-tårsteg 2
    2. Övervaka eventuell smärta du känner. Skadar ditt knä, oavsett om det är en partiell tår eller bara en mindre sprain, kan verkligen skada. I synnerhet kommer du sannolikt att känna en strålande eller gnagande smärta när man försöker göra någon fysisk aktivitet.
  • När du lider av en partiell tår av din ACL, blir smärtreceptorerna i ditt knä aktivt. Detta kan leda till en måttlig till svår smärta.
  • Bild med titeln Bekräfta en partiell ACL-tårsteg 3
    3. Håll reda på eventuell svullnad som uppstår. Svullnad är din kropps sätt att reparera interna strukturer när det har lidit en skada. Om du märker att ditt knä har blivit svullet efter din olycka, har du sannolikt lidit åtminstone en partiell tår.
  • Du bör också notera om ditt knä blir svullet efter det som helst, du gör en fysisk aktivitet. Medan du kanske inte har märkt svullnaden direkt efter din olycka är svullnad efter fysisk aktivitet ett bestämt tecken på att du knä har blivit skadad och kan delvis sönder.
  • Bild med titeln Bekräfta ett partiellt ACL-tårsteg 4
    4. Kontrollera om ditt knä är varmare än normalt och har en röd färg. Tillsammans med svullnaden blir ditt knä varmt till beröring och rödaktig i färg. Din kropp kommer att öka temperaturen på plats där skadan inträffade för att förhindra infektion eftersom bakterier inte i allmänhet trivs i en varm miljö.
  • Bild med titeln Bekräfta ett partiellt ACL-tårsteg 5
    5. Se om du kan flytta knäet. Om du har lidit en delvis torn ACL, kommer du sannolikt att ha problem med att flytta knäet från sida till sida och fram och tillbaka. Detta beror på att ligamentet har blivit skadat, så du kommer nog att ha svårt att gå.
  • Även om du kan gå, kommer ditt knä sannolikt att känna sig svag.
  • Bild med titeln Bekräfta en partiell ACL-tårsteg 6
    6. Känna till de vanliga orsakerna till ACL-skador. En ACL-skada uppstår nästan alltid när rörelsen är inblandad. Du kan plötsligt bytas in i ett basketspel, eller du kan ha landat obehagligt medan du går ut på ett hopp på skidbackarna. Om du tror att du har delvis har sönderdelat din ACL, är det viktigt att känna till de fall där ACL är vanligtvis skadade. Dessa fall inkluderar:
  • Plötsligt ändra riktning.
  • Plötsligt stannar medan du var i rörelse.
  • Att ha en tung kraft eller tryck på knäet, som när man kolliderar med någon i fotboll.
  • Hoppar och landar felaktigt eller besvärligt.
  • Plötsligt saktar ner när du kör.
  • Bild med titeln Bekräfta ett partiellt ACL-tårsteg 7
    7. Var medveten om de riskfaktorer som kan leda till ACL-skador. Medan någon kan få en ACL-skada, kan vissa faktorer eller aktiviteter predisponera dig att bli skadad. Du är mycket mer benägna att få en ACL-skada när:
  • Du engagerar dig i atletisk sport som involverar den aktiva användningen av dina ben. Sport som involverar fysisk kontakt kan också öka dina chanser för ACL-skada.
  • Du upplever muskulär trötthet. Muskulös trötthet kan också göra en person utsatt för ACL-skada. Eftersom muskeln fungerar tillsammans med benen, ligament och senor, som utövar dina muskler och gör dem trötta kan leda till en högre risk för skada. Till exempel är en trött fotbollsspelare mer mottaglig för ACL-skada än en energisk spelare som just har börjat spela.
  • Du har ett medicinskt tillstånd som får dig att få svaga muskler eller ben. Till exempel, med svaga och spröda ben, med ineffektiv utveckling av ditt brosk, eller vara överviktig, kan alla öka dina chanser att en ACL-tår.
  • Metod 2 av 3:
    Ha en fysisk undersökning gjort
    1. Bild med titeln Bekräfta ett partiell ACL-tårsteg 8
    1. Gå till en läkare om du märker något av de symptom som anges i den här artikeln. Medan du kanske kan använda den här artikeln som en guide som hjälper dig att räkna ut om du är skadad, måste du fortfarande gå till doktorn för att få en professionell diagnos. Det skulle vara dåligt att tro att du är ok, bara för att sätta press på knäet och skada det vidare.
    • Planera ett möte så snart som möjligt efter skadan. Om du kan kan du också gå till sjukhuset för att ta itu med skadan omedelbart.
  • Bild med titeln Bekräfta ett partiellt ACL-tårsteg 9
    2. Var medveten om att det finns tre grader av ACL-skada. När din ACL blir skadad, kallas den som en sprain snarare än ett brutet ben eftersom det är ett ligament (även om det kan känna sig som smärtsamt som att bryta ett ben). Uttrycket "sprain" avser mer än bara ligamentets sträckning, det är faktiskt klassificeringen som används för att referera till ligamentskador. Det finns tre nivåer av ACL-skada.
  • En klass 1 ACL-sprain involverar mild skada på ligamentet. Det har varit lite sträckt men inte sönder. Det kan fortfarande upprätthålla knäleden och hjälper benet att vara stabilt.
  • En klass 2 ACL-sprain är när ligamentet sträcker sig bortom sin förmåga till den punkt som den blir lös. Detta är när den tekniska termen "partiell tår av ACL" används. Detta kan innebära att en del av ACL är sönder, men majoriteten av det är intakt eller att en av buntarna är sönder men den andra är intakt. I den tidigare kan operationen inte krävas, men i det sistnämnda kommer det sannolikt att vara nödvändigt.
  • En klass 3 ACL-sprain gör knäleden instabil och ligamentet är helt sönderdelad.
  • Bild med titeln Bekräfta ett partiellt ACL-tårsteg 10
    3. Har en läkare utför LachMan-testet. Du måste ha en läkare gör det här testet - försök inte det själv. Detta är det föredragna testet för att räkna ut om du har en partiell ACL-tår eftersom den kan visa att du har en partiell tår även när resten av ledarna och senorna i knäet är oinskränkt. En läkare kommer:
  • Har du ligg ner på ett bord. Din läkare kommer först att titta på ditt uninjured knä för att se hur långt din shin rör sig framåt när ditt knä är böjd. Din ACL håller din shin att flytta väldigt långt framåt. Din läkare kommer då att titta på ditt skadade knä och se hur långt din shin rör sig framåt när knäet är böjd. Om det går vidare vidare än normalt men din läkare fortfarande kan känna motstånd, betyder det att du har en partiell tår. Om det inte finns något motstånd har din ACL varit helt sönder.
  • Bild med titeln Bekräfta en partiell ACL-tårsteg 11
    4. Var beredd på Pivot Shift-testet. Detta test är avsett att bestämma hur mycket tryck som kan sättas på ditt skadade knä innan det blir instabilt. Din läkare kommer att flytta ditt skadade ben ett litet sätt bort från din kropp (det här kallas höftavförande). Hon kommer då:
  • Räta ditt ben samtidigt som du trycker inåt mot den yttre delen av knäet och vrid ditt ben utåt. Att göra detta visar hur bra din ACL fungerar eftersom det är en rörelse som bara involverar ACL.
  • Ditt ben kommer långsamt böjt medan kontinuerligt tryck sätts på det. När ditt knä är böjd vid en vinkel på 20 till 40 ° kommer din läkare att titta på ditt skenben. Om benet glider framåt lite betyder det att din ACL har blivit delvis sönder.
  • Om du har en partiell tår, där majoriteten av ACL fortfarande är intakt för båda buntarna, så kommer det att vara negativt.
  • Bild med titeln Bekräfta ett partiell ACL-tårsteg 12
    5. Ha en röntgen tagen av ditt knä. Medan ACL inte kan ses via en röntgen kan din läkare leta efter andra bevis på att du har blivit delvis sönder. En röntgen av båda knänna är nödvändig för att detektera tecken på skada som fraktur, felaktig inriktning av de beniga strukturerna och smalning av utrymmena mellan lederna.
  • Alla tre av dessa skador är förknippade med en partiell ACL-tår.
  • Bild med titeln Bekräfta ett partiellt ACL-tårsteg 13
    6. Vet att en MR kan behöva göras. Till skillnad från en röntgen, hjälper en MR-läkare att undersöka dina mjuka vävnadsstrukturer i knäet, inklusive din ACL. Din läkare kommer också att titta på din menisk och andra knä ligament för att se till att de inte är skadade.
  • Din läkare kan också begära en snett koronal bild om han eller hon fortfarande inte är säker på omfattningen av din skada. Den här bilden kommer att ge doktorn en bättre bild av ditt knä utöver MR.
  • Metod 3 av 3:
    Behandla en partiell ACL-tår
    1. Bild med titeln Bekräfta ett partiellt ACL-tårsteg 14
    1. Skydda ditt knä med en stag eller gjutning. Om du har en partiell ACL-tår, kommer din läkare sannolikt att ge dig en stag eller kasta att bära medan din ACL återställs. Lyckligtvis kräver de flesta partiella ACL-tårar inte kirurgi. Du måste dock skydda ditt knä från ytterligare skada. Det bästa sättet att göra detta är att bära en stag eller gjutning som kommer att hålla knäet stabiliserat medan det läker.
    • Din läkare kan ge dig kryckor att använda tillsammans med din brace. Krukor används för att hålla dig från att sätta tryck eller för mycket vikt på knäet medan det läker.
  • Bild med titeln Bekräfta ett partiell ACL-tårsteg 15
    2. Vila ditt knä så mycket som möjligt. Medan ditt knä är helande, måste det vila så mycket som möjligt. Försök att hålla vikt av det hela tiden. Du borde sitta med knäet förhöjt så att det kan börja reparera sig själv. När du sätter dig ner, prop ditt knä så att den är upptagen ovanför din höft.
  • Om du ligger ner, prop ditt knä och ben upp så att det är över ditt hjärta och bröst.
  • Bild med titeln Bekräfta ett partiellt ACL-tårsteg 16
    3. Is ditt knä. För att styra svullnaden och smärtan som orsakas av din delvis slitna ACL, måste du isa ditt knä varje dag. Skriv en påse med is eller ett ispaket i en handduk för att hålla isen från att direkt röra din hud, eftersom det kan orsaka brännskada. Håll isen på knäet i 15 till 20 minuter för de bästa resultaten.
  • Varje tid kortare än 15 minuter kommer inte att göra mycket för att kontrollera svullnad eller smärta. Att hålla isen på knäet i längre än 20 minuter kan leda till att isen brinner din hud.
  • Bild med titeln Bekräfta ett partiell ACL-tårsteg 17
    4. Överväga operation som en sista utväg. Om din ACL är helt sönder, eller om din tår faller mellan en partiell och full tår, kan du behöva kirurgi för knäet att repareras helt. Om så är fallet måste du ha ett transplantat som görs för att ersätta det sönderdelade ligamentet. Det vanligaste transplantatet som används är tendensen på knäskålen eller hamstring. Men att förvärva senor från donor knä är också ett alternativ.
  • Prata med din läkare om det bästa alternativet för ditt specifika fall.
  • Bild med titeln Bekräfta en partiell ACL-tårsteg 18
    5. Gå till fysisk terapi för att stärka ditt knä. Prata med din läkare om att gå till fysisk terapi. När du har låtit knäet läka, måste du börja rehabilitera ditt knä så att skadan inte uppstår igen. Gå till en fysioterapeut som kan hjälpa dig med att öka ditt utbud av rörelse, styrketräning och stabilitetsövningar.
  • Tips

    För att minska dina chanser att lida en partiell ACL-tår, öva styrketräning för att göra knäna så starka som möjligt.

    Varningar

    Om du tror att du har hållit en partiell eller full ACL-tår, gå direkt till doktorn.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande